23 июнь 2019 1 961

Рецепти домашніх пирогів з дріжджового тіста

Перед ароматними та смачними пирогами так важко встояти, не спробувавши навіть маленький шматочок! Вони бувають самими різними:

  • відкритими і закритими;
  • з солодкою, м'ясної, рибної, овочевий начинкою та ін;
  • дріжджовими і без використання дріжджів.

Господині відзначають, що найсмачнішими, незалежно від наповнення, є пироги, приготовані з хорошого дріжджового тіста. Для їх створення можна брати сухі дріжджі, які продаються у відділах магазинів і супермаркетів зі спеціями і приправами. А можна взяти за основу і самі натуральні дріжджі, які розфасовані та упаковані в брикети в паперовій обгортці.

Будь-який день стане по-справжньому святковим, якщо на столі з'явиться великий красень-пиріг, запашний на весь будинок. Розглянемо рецепти декількох пирогів з дріжджового тіста.

Смачний пиріг з тіста на дріжджах з ягодами
Інгредієнти Кількість
молоко коров'яче - 260 мл
яйце куряче - 3 штуки
дріжджі - 1 столова ложка сухого порошку
цукор (пісок) - 1 склянка
масло вершкове - 140 г
борошно пшеничне - близько 5 склянок
крохмаль - 2 столові ложки
ягоди (брусниця, малина, чорниця і ін) - 500 г
сіль - 5 г
Час приготування: 130 хвилин Калорійність на 100 грам: 233 Ккал

Такий пиріг гарний у літній період, коли починається пора збору лісових, польових та садових ягід. Проте можна використовувати і заморожені продукти.

Спосіб приготування:

  • молоко (краще незбиране) необхідно нагріти і всипати в нього 1 столову ложку цукру, сіль (досить 1 щіпки) і 1 ст. ложку просіяної заздалегідь борошна і все перемішати
  • тепер потрібно додати дріжджі і поставити ємність у будь-яке підходяще місце, де тепло до утворення піни;
  • у підійшли в молочно-цукрової суміші дріжджі додати розм'якшене масло (так воно краще змішується), яйця і борошно і замісити еластичне і м'яке тісто;
  • поставити тісто знову в тепло приблизно на 60 хвилин. Воно має піднятися;
  • потім в нього потрібно додати половину склянки цукру і ретельно, але акуратно вмішати;
  • далі, тісто треба розкачати, викласти на чистий лист або форму, зробити бортики по краях з тіста;
  • тісто на формі (деку) злегка посипати крохмалем;
  • наступний шар – це дуже смачні ягоди. Можна вибрати 1 вид, а можна зробити неймовірний мікс;
  • зверху ягоди рясно посипаємо цукром;
  • заготівлю пирога ставимо в заздалегідь розігрітий духову шафу не більше 180 градусів на 40-45 хвилин випікатися.

Вуаля! Соковитий і ароматний ягідний пиріг готовий!

Незвичайний дріжджовий пиріг «Розетта»

 

Інгредієнти для тіста «Розети»:

  • борошно пшеничне – 450-550 г (залежить від якості вихідного продукту);
  • дріжджі повинні бути обов'язково не сухі) – 500 г;
  • молоко коров'яче (бажано топлене) – 250 мл;
  • сіль – ½ (половина) чайної ложки;
  • яйце куряче – 2 штуки;
  • вершкове масло – 50-60 г;
  • мед (краще використовувати квітковий) – 200 р.

Додаткові складові:

  • родзинки (будь-який, який знайдеться вдома або в магазині) – 50 р;
  • ром хорошої якості – 20 г;
  • молоко незбиране – 250 мл;
  • масло вершкове – 50-60 г;
  • мед (краще нехай буде квітковий) – 200 г;
  • терті горіхи (можна лісові, фундук) – 300 г;
  • мелений мигдаль – 100 г;
  • порошок кориці пакетований – 1 чайна ложка;
  • гвоздиковий порошок на кінчику ножа.

Час приготування (з урахуванням підготовки і запікання) пирога – 2 години.

Калорійність на 100 г готового пирога – 255 ккал.

Приготування:

  • всі складові для дріжджового тіста із списку змішати і замісити в однорідну масу, поставити підходити в тепло;
  • залити родзинки ромом;
  • молоко з'єднати з трохи підталим вершковим маслом і з квітковим медом;
  • отриману суміш необхідно закип'ятити;
  • додати в молочно-масляну масу з медом горіхи (мигдаль і лісові), родзинки, гвоздику і корицю і відставити у бік остигати;
  • підготовлене тісто треба розкачати до прямокутної форми 45 см на 45 см на пергаментним папері;
  • отриману пряну начинку рівномірно і акуратно розподілити на дріжджовому тесті таким чином, щоб 2 протилежних краю залишилися вільними;
  • не кваплячись, акуратно згорнути тісто з начинкою в рівний рулет;
  • одержаний валик потрібно розрізати на рівні частини (близько 16 штук);
  • ці міні-рулети викласти в підготовлену форму для випічки начинкою вгору по колу;
  • розігріти духовку до температури 200 градусів і поставити випікатися наш кулінарний шедевр на 1 годину;
  • вийняти готову «Розетту» з духовки і дати зовсім трошки охолонути.

Повинен вийде смачний і оригінальний пиріг з самого простого дріжджового тіста.

Сирний пиріг – класика жанру

Інгредієнти для його приготування будинку:

  • готове дріжджове тісто – 200 г;
  • сир (натуральний, без добавок) – 300 г;
  • курячі яйця – 4 штуки;
  • майонез – 60 г;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • сир (бажано твердих сортів) – 100 р.

На приготування такого пирога потрібно всього 1 годину 30 хвилин.

Калорійність продукту – 356 кілокалорій (береться до розрахунку 100 г готового пирога).

Готуємо сирний пиріг (покроково):

  • необхідно взяти миску і викласти в неї сир, який можна і не протирати попередньо;
  • у сирну масу необхідно розбити 2 курячих яйця, додати цукровий пісок в зазначеній кількості, всі інгредієнти дуже добре розмішати і перемішати між собою;
  • взяти дріжджове тісто і з допомогою кухонного приладдя (качалки) тонко розкачати на чистому столі;
  • поверх розкатаного тонким шаром дріжджового тіста викласти начинку;
  • далі, слід особливо акуратно скачати тісто з начинкою в щільний рулет;
  • у жароміцну форму (для випічки) укладаємо одержаний рулет (можна равликом або іншим зручним способом);
  • в окремій мисці потрібно збити 2 яйця;
  • додати до нього майонез і сир, який найкраще потерти на тертці (великої);
  • всі інгредієнти (яйце, майонез і сир) добре перемішати;
  • цією масою залити нашу «равлика» у формі;
  • в такому, наполовину готовому вигляді, потрібно залишити заготівлю пирога хвилин так на 40 в умовах кімнатної температури;
  • по закінчення цього часу, майбутнє частування потрібно занести в духовку, яка повинна бути нагріта до 190 градусів;
  • запікатися він має близько 30 хвилин;
  • дістаємо рум'яний і ароматний сирний шедевр з духовки і даємо трохи охолонути.

Подавати таку «красу» можна кількома способами. Так, не виймаючи з форми, просто поставити на стіл. А можна викласти на інший посуд (велику тарілку, страва тощо), попередньо прикрасивши. Якщо є бажання, то сирний пиріг можна поділити і подавати кожен окремо.

Що таке маца і як його готувати — читайте практичні поради по приготуванню цього ритуальної страви.

Візьміть на замітку рецепт смачної гречки з м'ясом, приготовленої в горщиках.

Оригінальні спагетті з помідорами і сиром — відмінний варіант пісного страви.

Універсальний пиріг на дріжджах і кефірі

Інгредієнти для приготування смачного і повітряного тіста:

  • пшеничне борошно (бажано, вищого гатунку) – 550-600 г;
  • дріжджі – 1,5 (півтори) чайні ложки сухої суміші;
  • курячі яйця – 1 штука;
  • якісний маргарин – 130 г;
  • кефір (не знежирений) – 1 склянка (гранований);
  • мінеральна вода (краще сильногазована) – 0,5 (половина) стандартного склянки;
  • жирна сметана – 0,5 (половина) склянки;
  • молоко незбиране коров'яче – 25 мл;
  • начинка може бути яка завгодно (солодка ягідна або фруктова, насичена м'ясна або грибна, легка сирна).

Час приготування – близько 2-х годин.

Калорійність на 100 г пирога (без урахування його начинки) – 350 ккал.

Спосіб готування:

  • для підготовки дріжджів потрібно всипати їх в трохи нагріте молоко;
  • слід розтопити маргарин (в мікрохвильовій печі, використовувати водяну баню, або іншим зручним способом);
  • взяти глибоку каструлю або іншу зручну для замішування тіста посуд і змішати в ній всі складові для приготування тіста крім борошна;
  • в отриману суміш необхідно акуратно і невеликими порціями просіяти борошно пшеничне;
  • замішуємо тісто. Воно повинно вийти не занадто щільної консистенції, злегка прилипающим до рук;
  • накриваємо заготівлю чистою тканиною або рушником. У такому вигляді воно має простояти і піднятися протягом півгодини;
  • через 30 хвилин, необхідно тісто дістати і розділити його на 2 (дві) частини, одна з яких повинна бути трохи більше, ніж інша;
  • частина тесту, яка за розміром більше, треба розкачати до розміру великого млинця, але не тонкого;
  • форму для випічки змащуємо дуже ретельно маргарином або вершковим маслом;
  • викладаємо «млинець» з дріжджового тіста у форму;
  • на нього викладаємо заздалегідь підготовлену начинку;
  • другу частину тіста теж треба розкачати в так звану корж і накрити їй зверху начинку;
  • по всьому периметру майбутнього пирога, тісто потрібно міцно защипати краї, щоб пиріг не «поповз» через край в духовій шафі.
  • з допомогою виделки верхній шар в декількох місцях проколоти (зробити отвори), щоб пиріг не був занадто вологим і навіть мокрим, краще пропікся;
  • духову шафу необхідно розігріти до температури від 180 до 200 градусів;
  • поставити форму з пирогом випікатися до повної готовності, яку перевіряють всім відомим способом – за допомогою дерев'яної палички або зубочистки, яка при проколюванні середини пирога повинна вийти назовні сухий. Скоринка ароматного пирога на кефірі і дріжджах повинна стати рум'яної

В залежності від обраного наповнювача, пиріг може стати або десертом, або повноцінним стравою, наприклад, до обіду або вечері.

Рибний дріжджовий пиріг, приготований в мультиварці

Необхідні інгредієнти (продукти) для тесту пирога:

  • борошно (пшеничне бажано) – 250 г;
  • вода чиста питна – 85 мл;
  • дріжджі – 15 г;
  • вершкове масло свіже – 15 г;
  • куряче яйце – 1 штука;
  • цукровий пісок – 1 (одна) чайна ложка;
  • сіль – 0,5 (половина) чайної ложки.

Продукти для начинки:

  • цибуля зелена (пір'ям) – 55 г;
  • консерви вищого сорту та якості (скумбрія в олії найкраще підходять) – 250 г;
  • курячі яйця – 2 штуки.

Час приготування – півтори години.

Калорійність – 370 ккал на 100 р.

Варіант приготування пирога з рибою:

  • розводимо дріжджі для тіста: цукор всипати у воду і розчинити, додати дріжджі і добре розмішати. Залишити цю суміш в якомусь темному місці і, бажано, теплом;
  • повинна утворитися пишна піна;
  • беремо велику миску або каструлю, виливаємо туди підійшли дріжджі з молоком, яйця (нехай вони будуть кімнатної температури), заздалегідь підготовлену (просіяне через сито) пшеничне борошно;
  • борошно краще додавати невеликими порціями (частинами), так як із-за якості борошна може знадобитися трохи менша або, навпаки, більшу кількість;
  • вимішуємо тісто;
  • додаємо масло вершкове (обов'язково попередньо розм'якшене) в пропорції – 10 г і ще раз замішуємо тісто руками;
  • тепер необхідно дати тісту відпочинок, накривши його матерією або рушником. Прибираємо його в тепле місце;
  • у цей час слід зайнятися начинкою рибного пирога. Для цього відварюємо круто 2 яйця;
  • тепер нарізаємо дрібно зелену цибулю;
  • відкриваємо консерви, вивалюємо вміст їх разом з маслом (це дуже важливо!) у ємність і ретельно розминаємо;
  • готові, трохи охолоджені яйця необхідно порубати;
  • змішати всі складові начинки разом (не солити!);
  • через годину (приблизно) тісто має стати придатним для випічки (стати в обсягах більше в 2 рази);
  • ділимо його на 2 (дві) німого нерівноцінні частини;
  • слід розкачати обидва шматка тіста в кола;
  • одна частина тесту повинна більше за розміром, ніж діаметр чаші наявної мультиварки, так як робиться запас на високі бортики пирога;
  • друге коло з тіста робимо точно таким же, як діаметр чаші;
  • викладаємо більший за розміром «млинець» на змащену маслом миску (на дно) і формуємо досить високі борти;
  • беремо рибну начинку і всю викладаємо на тісто;
  • меншою частиною тіста накриваємо начинку і дуже щільно защипуємо краю, щоб пиріг під час приготування не розкрився і не розвалився;
  • встановлюємо режим «ВИПІЧКА» (при можливості) на 40 хвилин.

До цього часу пиріг із дріжджового тіста вже практично готовий. Однак можна помітити, що верх його не зарум'яниться, на відміну від приготовленої випічки в духовці. Цей момент пов'язаний з тим, що у мультіварок немає нагрівального елемента зверху. Але це виправляється дуже легко:

  • відкриваємо кришку пристрою і беремо в руки мультиварочную форму для варіння на пару;
  • встановлюємо її як годиться в мультиварку і, утримуючи, перевертаємо разом з чашею;
  • пиріг повинен виявитися нижній своєю частиною зверху;
  • акуратно перевертаємо пиріг на пароварці;
  • тепер за допомогою тієї ж форми повертаємо пиріг в чашу. Таким чином, рум'яна частина рибного пирога виявляється зверху;
  • залишаємо на тому ж режимі «ВИПІЧКА» пиріг доходити до готовності на двадцять хвилин.

Красивий, рівний, пишний і дуже смачний пиріг з рибними консервами, свіжим яйцем і зеленою цибулею готовий!

Що ще почитати: