Як приготувати пиріг з капустою і фаршем
Закритий пиріг з несолодкої начинкою – це ефектне, але в той же час просте рішення як для святкового столу, коли ароматна, домашня випічка в центрі столу приваблює загальні погляди, так і для повсякденного меню, коли шматок пирога з чаєм здатний замінити і хліб, і друге.
Начинка з капустою і м'ясним фаршем завжди робить випічку ситної, корисною і смачною, а можливість готувати, використовуючи різні види тіста і помічницю мультиварку, роблять це блюдо універсальним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дрібно нашаткованої білокачанної капусти - | 500 г |
м'ясного фаршу на власний смак - | 200 г |
ріпчастої цибулі - | 120 г |
моркви - | 80 г |
масла рослинного - | 90 мл |
суміші пряних трав - | 5-7 г |
молока - | 350 мл |
цукру - | 65 г |
сухих дріжджів швидкодіючих - | 10 г |
борошна - | 800 г |
вершкового масла - | 20 г |
солі - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 225 Ккал |
В пироги з капустою і фаршем може бути не тільки різне м'ясо в начинці (куряче, свиняче, яловичина або їх асорті), але і основа з різних видів тіста (листкового, наливного, прісного, пісочного або дріжджового).
Багато господинь погодяться з тим, що найсмачніші пироги виходять саме з дріжджового тіста, тому варто освоїти рецепт пирога з начинкою з капусти і м'ясного фаршу з тіста, замішаного на дріжджах.
Покрокове керівництво по приготуванню:
- Першим, що потрібно зробити – це замісити дріжджове тісто. Впоратися з цим легко допоможе хлібопічка, але якщо її немає, то і без залучення техніки це буде нескладно зробити власними руками. Спочатку потрібно з'єднати сухі компоненти (цукор, борошно та дріжджі), а в іншій окремій посуді – рідкі (молоко і одну столову ложку рослинного масла). Потім з'єднати обидві суміші і вимісити масу. Дати тісту час підійти (від 30 до 60 хвилин);
- Тепер саме час зайнятися приготуванням начинки. Для неї потрібно окремо обсмажити нарізані капусту, моркву і половину загальної кількості ріпчастої цибулі разом з пряними травами, а на іншій сковороді – м'ясний фарш з другої невикористаної половиною шинкованої лука. Вміст обох сковорідок потрібно не забути посолити, а після закінчення обсмажування остудити, потім змішати;
- Готове дріжджове тісто розділити на дві рівні частини. Одну з них розкачати і викласти на дно дека, на ній шаром рівної товщини розподілити начинку, зверху все запечатати пластом тесту з решти. Обов'язково зробити по центру кілька отворів для вивільнення пара;
- Змащений талим вершковим маслом пиріг печеться у середньому 35-40 хвилин (залежно від особливостей конкретної духовки) при 180 градусах. Подавати його можна як «з пилу-жару», так і вже повністю остившім.
Салат з копченою рибою — димок копчення надає салату незабутній аромат і оригінальний смак.
Візьміть на замітку рецепт сирного кексу з яблуками.
Візьміть на замітку рецепт тушкованих баклажанів з м'ясом — це смачне рагу, яке з того ж дуже корисне і поживне.
Швидкий пиріг на кефірі з начинкою
Завдяки тому, що тісто і начинка для пирога готуються інакше, ніж у попередньому рецепті, часу на випічку йде менше, але результат від цього не стає гірше. Так, щоб приготувати налите тісто на кефірі і начинку з курячого фаршу з бланшированою капустою знадобляться з розрахунку на форму для випічки діаметром 26 см:
- 500 г або половина середнього качана білокачанної капусти;
- 400 г курячого фаршу (звичайного або філейної);
- 200 мл кефіру;
- 200 мл майонезу (будь-якої жирності);
- 3 курячих яйця;
- 20 г розпушувача;
- 240 г пшеничного борошна;
- 45-65 г соняшникової рафінованої олії;
- 30 г свіжого кропу;
- сіль і прянощі за смаком.
Випічка в духовці цього експрес-пирога займе приблизно 30 хвилин, ще стільки ж доведеться витратити на підготовчі процеси.
Кількість калорій в даній випічці одно 217,9 ккал/100 р.
Алгоритм підготовчих процесів і безпосередньо випічки:
- Фарш з курячого м'яса обсмажити на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії, в кінці обсмажування додати сіль і спеції;
- Капусту дрібно нашаткувати і на 1-2 хвилини опустити в киплячу воду, потім відкинути на друшляк;
- Кріп подрібнити і з'єднати з капустою і фаршем. Начинку добре вимішати і якщо необхідно відрегулювати кількість солі і спецій;
- З майонезу, кефіру, розпушувача і борошна з допомогою ручного міксера або віночка замішати налите тісто;
- У підготовлену (змащену форму для майбутнього пирога вилити ½ від загального об'єму тіста, зверху викласти капусту з зеленню і фаршем і залити залишками тіста;
- Піч не менше 25-30 хвилин в духовці при 180 градусах. Визначити готовність допоможе дерев'яна шпажка або зубочистка.
Пиріг в мультиварці
Як видно з попередніх рецептів, капусту для начинки пирога можна готувати різними способами (обсмажити на рослинному маслі або бланшувати в киплячій воді), а можна і не піддавати термічній обробці ні капусту, ні м'ясний фарш. Так фарш виходить дуже соковитим, а м'ясо нагадує відварне, тому такий варіант припаде до душі прихильникам здорового харчування.
Для приготування пирога з капустяно-м'ясною начинкою в мультиварці використовуються:
- 500 г білокачанної капусти;
- 350 г м'ясного фаршу;
- 100 г сметани;
- 3 курячих яйця;
- 10 г розпушувача;
- 180 г борошна;
- сіль і спеції.
Вистачить 60 хвилин, щоб тісто і начинка пропеклися, і ще 10-15 хвилин знадобляться для підготовчих процесів.
Калорійність цієї випічки за умови, що використовувався курячий фарш, складе 131,4 кілокалорії на 100 грамів.
Алгоритм роботи:
- Для начинки капусту просто нашаткувати, присолити, додати спеції, трохи пом'яти руками, а потім змішати з сирим м'ясним фаршем;
- Яйця зі сметаною збити віночком або міксером. Акуратно підсипаючи змішані і просіяну борошно з розпушувачем, приготувати налите тісто;
- Підготувати мультикастрюлю: змастити олією і можна покласти на дно круглий шматочок пергаменту. Потім вилити половину тіста, слідом на неї покласти начинку і залити зверху все інше (що залишилася) половиною тіста;
- Готувати пиріг треба використовуючи опцію «Випічка» (або будь-яку іншу схожу з нею) протягом 60 хвилин. Якщо після того, як вийде відведений час, раптом пиріг виявиться влажноватым, довести його до готовності на підігріві.
Кулінарні поради
Приступаючи до випічки пирога з капустою і фаршем, потрібно обов'язково перевірити якість всіх продуктів. Особливо важливо не упустити цей момент, якщо основу передбачається зробити з дріжджового тіста, оскільки від якості дріжджів багато в чому буде залежати кінцевий результат.
Готову випічку з несолодкої начинкою не можна тривалий час зберігати в холодильнику, але якщо трапилося так, що пирога доведеться полежати деякий час в холодильнику, його можна обернути харчовою плівкою і заморозити в морозилці, а перед вживанням розігріти в мікрохвильовій печі.