Як приготувати домашню сиров'ялену ковбасу
Якщо вам вже порядком набридли ковбасні вироби, які запропоновані у магазині в величезному асортименті, то пора б вже приготувати її самостійно.
Думаєте це складно і нереально? Та нічого подібного, все можна зробити. Тим більше магазинні ковбаси мають сумнівну якість і хімічні добавки, які надають шкідливий вплив на здоров'я.
Тому вже потрібно переходити тільки на натуральну їжу. Отже, як приготувати цей делікатес самостійно?
Вибір і попередня підготовка м'яса
Після забою його потрібно покласти у прохолодне місце на 1-2 дні. Після цього м'ясо треба звільнити від кісток, великих сухожиль і різних грубих сполучних плівок.
Під час оброблення яловичини потрібно зрізати весь зайвий жир, інакше він може зіпсувати весь смак ковбаси. Якщо використовується свинина, то весь шпик і грубі сухожилля зрізаються.
М'якоть м'яса розрізається на середні шматки вагою 250 грам. Шматки засипають сіллю, селітрою і забираються на 2-3 дні в прохолодне місце.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| М'якоть яловичого м'яса - | 1 кілограм | 
| Солоне сало - | 200 грам | 
| Сіль - | 1,5 великих ложки | 
| Цукор - | 1 ч. ложка | 
| Чорний мелений перець - | 2 маленькі ложечки | 
| Сода - | щіпка | 
| Червоний мелений перець - | щіпка | 
| Коріандр - | 1 велика ложка | 
| Яблучний оцет - | трохи | 
| Час приготування: 8200 хвилин | Калорійність на 100 г: 350 Ккал | 
Як приготувати:
Шматок яловичини добре промиваємо, видаляємо все зайве і розрізаємо у вигляді квадратів або смужок;
Коріандр викладаємо на суху сковороду і обсмажуємо. Далі подрібнюємо його кавомолкою;
У миску кладемо коріандр, сіль, червоний і чорний мелений перець, харчову соду і цукровий пісок. Всі компоненти перемішуємо;
Шматочки яловичини натираємо з усіх боків оцтом і обвалюємо в сухої суміші спецій для маринаду;
Далі шматочки зі спеціями викладаємо в емальований ємність, закриваємо кришкою і придавлюємо вантажем;
Ємність з м'ясом і маринадом ставимо в холодне місце на 12 годин. Через 6 годин яловичі шматочки перевертаємо і залишаємо маринуватися під гнітом ще на 6 годин;
Після 12 годин готуємо оцтовий розчин. На 1 літр води буде потрібно 2 ст. ложки яблучного оцту;
Далі промаринованное м'ясо кладемо в оцтовий розчин на 5-7 хвилин. Потім виймаємо їх звідти і добре віджимаємо;
Після цього шматочки пропускаємо через м'ясорубку у подрібнений фарш;
Тепер готуємо сало. Його треба засолити за пару днів до початку приготування ковбаси. Готове просолене сало ріжемо середніми брусками і викладаємо в ємність з фаршем, перемішуємо;
Приступаємо до формування ковбасок. В харчову плівку викладаємо фарш у вигляді ковбаси і загортаємо;
Готові ковбаски кладемо на грати і прибираємо в місце з хорошим вітром. Відмінним варіантом буде підвіконня;
Приблизно через 5 днів їх вже можна буде вживати в їжу.
Куряча ковбаса в'ялена
Складові компоненти:
- Півкілограма курячого м'яса;
 - Маленька ложечка гранульованого часнику;
 - Трохи солі;
 - 1 маленька ложечка меленого коріандру;
 - Щіпка чорного меленого перцю.
 
Час приготування – 14-19 днів.
Калорійність в 100 гр. – 130 Кл.
Готування:
- М'якоть курки промиваємо, просушуємо серветками з паперу. Поміщаємо в морозильник на 1,5 години;
 - Потім за допомогою ножа з гострим лезом м'ясо розрізаємо на тонкі скибочки;
 - У мисці змішуємо сіль, мелений коріандр, чорний мелений перець, гранульований часник;
 - Суміш спецій засипаємо в фарш і перемішуємо до однорідності;
 - В харчову плівку або в промиті свинячі кишки викладаємо курячий фарш. Викладаємо його щільно, щоб він їх повністю заповнив. Зав'язуємо ниткою або мотузкою з обох сторін, щоб вийшла ковбаса у вигляді кільця
 - Викладаємо ковбасу в ємність, придавлюємо вантажем і ставимо в холодне місце на дві доби;
 - Після цього протягом наступних 2-3 днів в денний ковбасу потрібно розвішувати в провітрюваному приміщенні, а в нічний поміщати під гніт в холодне місце;
 - В кінці ковбасу потрібно розвісити для в'ялення в провітрюваному приміщенні на 1,5-2 тижні;
 - Після цього її можна буде вживати в їжу.
 
Як зробити домашню ковбасу без кишок
Що нам знадобиться:
- М'якоть будь-якого м'яса – 1,5 кг;
 - Солоне сало -200-300 грам
 - 60 грамів кухонної солі;
 - Щіпка чорного меленого перцю;
 - Маленька ложечка цукрового піску;
 - Харчова сода — ¼ ч. ложки;
 - Яблучний оцет;
 - 1 маленька ложечка коріандру.
 
Час приготування – 5 днів.
Калорійність на 100 грам – 350 Кл.
Як зробити:
- М'ясо обробляємо н шматочки і натираємо оцтом;
 - Далі натираємо сумішшю спецій і ставимо під гніт на 12 годин у холодне місце;
 - Промариновані шматочки вимочуємо в розчині з води і яблучного оцту хвилин 15-20. На 1 літр кладемо 2 ст. ложки яблучного оцту;
 - Потім разом із салом пропускаємо через м'ясорубку або кухонний комбайн;
 - На суху поверхню, можна використовувати обробну дошку, викладаємо фарш у формі довгих ковбасок квадратної або круглої форми;
 - Ставимо форму з ковбасою на провітрюване місце, наприклад підвіконня і залишаємо на 1 день. За цей час вони покриються щільною кіркою;
 - Далі їх можна підвісити на 2-3 дні для подальшого в'ялення;
 - Після цього ковбаски охолоджуються в холодильнику і подаються на стіл.
 
Ковбаса з конини: особливості приготування м'яса
Які інгредієнти нам знадобляться:
- М'ясо конини — вирізка на 1 кілограм;
 - 200-300 грам солоного сала;
 - 1 ч. ложечка чорного меленого перцю;
 - Червоний мелений перець – щіпка;
 - ¼ Ч. ложки харчової соди;
 - Коріандр – 1 ч. ложка;
 - Оцет яблучний;
 - Трохи солі.
 
Час приготування – 11 днів.
Калорійність – 230 Кл.
Як готується:
- Конину промиваємо, очищаємо від жил, плівок і розрізаємо на смуги завдовжки 2 см;
 - Далі готуємо суміш для засолювання. Коріандр обсмажуємо на сухій сковороді і перемелюємо кавомолкою. Далі висипаємо в миску, також додаємо до нього інші спеції і перемішуємо;
 - Шматочки конини натираємо яблучним оцтом з усіх сторін;
 - Далі посипаємо їх сумішшю спецій;
 - Викладаємо шматочки м'яса зі спеціями у велику тару з нержавіючої сталі, накриваємо кришкою і ставимо на неї вантаж. Поміщаємо ємність в холодильник на 12 годин. Через 6 годин все перемішуємо і знову ставимо зверху вантаж;
 - Через 12 годин готуємо слабкий оцтовий розчин. Для цього у воду наливаємо яблучний оцет і розмішуємо. На 1 літр потрібно 2 великі ложки оцту;
 - В оцтовий розчин викладаємо промариновані шматочки, обполіскуємо в ньому і тримаємо там хвилин 5;
 - Після цього м'ясо віджимаємо і вивішуємо в добре провітрюваному приміщенні на 5 діб;
 - Через 5 діб конину разом із солоним салом пропускаємо через м'ясорубку або кухонний комбайн;
 - Потім на обробній дошці розстилаємо харчову плівку і викладаємо на неї фарш у вигляді ковбаски довжиною і загортаємо. Так робимо кожну ковбасу;
 - Далі перекладаємо ковбасу на решітку і поміщаємо в добре провітрюване приміщення на 5 діб;
 - Після цього часу ковбаса з конини буде готова.
 
Приготуйте печена картопля в духовці — це дуже корисно, смачно і просто.
А ви знаєте як приготувати топлене молоко в мультиварці. Обов'язково прочитайте статтю, і візьміть на замітку цей корисний рецепт.
Найпростіші рецепти випічки на швидку руку. Збережіть цю сторінку в закладки, такі рецепти потрібно завжди мати під рукою!
Традиційна свиняча сыровяленная ковбаска
Які компоненти потрібно підготувати:
- 2 кілограми свинячого м'яса;
 - Півкілограма сала і шпику;
 - 1,5 великі ложки кухонної солі;
 - 50 грам приправи для ковбасних виробів;
 - 20 грам чаберу;
 - 1 ч. ложка чорного меленого перцю;
 - Черева;
 - Шпагат.
 
Час приготування – 15 днів.
Калорійність на 100 грам — 400 Кл.
Як робиться:
- М'ясо промиваємо, очищаємо від плівок, прожилок і розрізаємо на середні шматочки;
 - Прокручуємо шматочки через м'ясорубку. Бажано використовувати велику решітку, щоб м'ясо вийшло у вигляді шматочків;
 - Далі сало ріжемо на дрібні брусочки;
 - Фарш викладаємо в глибоку чашку, додаємо до нього шматочки сала і перемішуємо;
 - Потім фарш з салом солимо, приправляємо меленим перцем, чабером, приправами і добре змішуємо;
 - Ємність з готовим фаршем накриваємо целофановим пакетом або поліетиленовою плівкою і ставимо на добу в холодне місце;
 - Після цього череву або кишки промиваємо з внутрішньої сторони;
 - За допомогою м'ясорубки кишки набиваємо фаршем. Набивати їх потрібно щільно, оскільки в процесі сушіння обсяг ковбасок зменшиться. Бажано наприкінці набивання ковбасу проколоти шпажкою в деяких місцях і доповісти фарш руками;
 - Перев'язуємо готові ковбасні вироби з двох сторін і формуємо з них коляски;
 - За допомогою шпагату підвішуємо їх над витяжкою і залишаємо протягом двох тижнів;
 - На 3 день приминаем їх звичайної качалкою, вони повинні стати трохи плескатими і знову підвішуємо;
 - На другий тиждень, на ніч їх слід прибирати в холодильник, а в денний час вивішувати;
 - На 14 день ковбаски будуть готові, їх можна вживати в їжу.
 
Правила зберігання та корисні поради
- Ковбасні вироби власного виготовлення слід зберігати в холодильнику, попередньо загорнувши їх в пергаментний папір, фольгу. Також їх можна скласти в спеціальний контейнер;
 - Не бажано загорнути ковбасу в поліетиленові пакети. Оскільки всередині пакету підвищується вологість, термін придатності виробу буде низький;
 - Солі треба класти в міру. Не досоленный продукт не вийде смачним, але й пересолений теж не варто робити. Краще всього на 1 кілограм м'яса класти 50-60 грам солі;
 - Замість кишок можна використовувати харчову плівку, матеріал, пергаментний папір, а також штучні оболонки;
 - Небажано використовувати м'ясо старих тварин. Після приготування ковбаса вийде жорсткою і її буде важко прожувати. Для ковбасних виробів потрібно використовувати молоде і ніжне м'ясо.
 
Сиров'ялені ковбаси, зроблені вдома, дійсно відмінними і без жодного консерванту. Цей делікатес вийде набагато краще того, що продається в багатьох магазинах.
Адже для його приготування використовується тільки справжнє якісне м'ясо і спеції. Головне — правильно готувати і виконувати всі рекомендації.











