Як приготувати домашню сиров'ялену ковбасу
Якщо вам вже порядком набридли ковбасні вироби, які запропоновані у магазині в величезному асортименті, то пора б вже приготувати її самостійно.
Думаєте це складно і нереально? Та нічого подібного, все можна зробити. Тим більше магазинні ковбаси мають сумнівну якість і хімічні добавки, які надають шкідливий вплив на здоров'я.
Тому вже потрібно переходити тільки на натуральну їжу. Отже, як приготувати цей делікатес самостійно?
Вибір і попередня підготовка м'яса
Після забою його потрібно покласти у прохолодне місце на 1-2 дні. Після цього м'ясо треба звільнити від кісток, великих сухожиль і різних грубих сполучних плівок.
Під час оброблення яловичини потрібно зрізати весь зайвий жир, інакше він може зіпсувати весь смак ковбаси. Якщо використовується свинина, то весь шпик і грубі сухожилля зрізаються.
М'якоть м'яса розрізається на середні шматки вагою 250 грам. Шматки засипають сіллю, селітрою і забираються на 2-3 дні в прохолодне місце.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
М'якоть яловичого м'яса - | 1 кілограм |
Солоне сало - | 200 грам |
Сіль - | 1,5 великих ложки |
Цукор - | 1 ч. ложка |
Чорний мелений перець - | 2 маленькі ложечки |
Сода - | щіпка |
Червоний мелений перець - | щіпка |
Коріандр - | 1 велика ложка |
Яблучний оцет - | трохи |
Час приготування: 8200 хвилин | Калорійність на 100 г: 350 Ккал |
Як приготувати:
Шматок яловичини добре промиваємо, видаляємо все зайве і розрізаємо у вигляді квадратів або смужок;
Коріандр викладаємо на суху сковороду і обсмажуємо. Далі подрібнюємо його кавомолкою;
У миску кладемо коріандр, сіль, червоний і чорний мелений перець, харчову соду і цукровий пісок. Всі компоненти перемішуємо;
Шматочки яловичини натираємо з усіх боків оцтом і обвалюємо в сухої суміші спецій для маринаду;
Далі шматочки зі спеціями викладаємо в емальований ємність, закриваємо кришкою і придавлюємо вантажем;
Ємність з м'ясом і маринадом ставимо в холодне місце на 12 годин. Через 6 годин яловичі шматочки перевертаємо і залишаємо маринуватися під гнітом ще на 6 годин;
Після 12 годин готуємо оцтовий розчин. На 1 літр води буде потрібно 2 ст. ложки яблучного оцту;
Далі промаринованное м'ясо кладемо в оцтовий розчин на 5-7 хвилин. Потім виймаємо їх звідти і добре віджимаємо;
Після цього шматочки пропускаємо через м'ясорубку у подрібнений фарш;
Тепер готуємо сало. Його треба засолити за пару днів до початку приготування ковбаси. Готове просолене сало ріжемо середніми брусками і викладаємо в ємність з фаршем, перемішуємо;
Приступаємо до формування ковбасок. В харчову плівку викладаємо фарш у вигляді ковбаси і загортаємо;
Готові ковбаски кладемо на грати і прибираємо в місце з хорошим вітром. Відмінним варіантом буде підвіконня;
Приблизно через 5 днів їх вже можна буде вживати в їжу.
Куряча ковбаса в'ялена
Складові компоненти:
- Півкілограма курячого м'яса;
- Маленька ложечка гранульованого часнику;
- Трохи солі;
- 1 маленька ложечка меленого коріандру;
- Щіпка чорного меленого перцю.
Час приготування – 14-19 днів.
Калорійність в 100 гр. – 130 Кл.
Готування:
- М'якоть курки промиваємо, просушуємо серветками з паперу. Поміщаємо в морозильник на 1,5 години;
- Потім за допомогою ножа з гострим лезом м'ясо розрізаємо на тонкі скибочки;
- У мисці змішуємо сіль, мелений коріандр, чорний мелений перець, гранульований часник;
- Суміш спецій засипаємо в фарш і перемішуємо до однорідності;
- В харчову плівку або в промиті свинячі кишки викладаємо курячий фарш. Викладаємо його щільно, щоб він їх повністю заповнив. Зав'язуємо ниткою або мотузкою з обох сторін, щоб вийшла ковбаса у вигляді кільця
- Викладаємо ковбасу в ємність, придавлюємо вантажем і ставимо в холодне місце на дві доби;
- Після цього протягом наступних 2-3 днів в денний ковбасу потрібно розвішувати в провітрюваному приміщенні, а в нічний поміщати під гніт в холодне місце;
- В кінці ковбасу потрібно розвісити для в'ялення в провітрюваному приміщенні на 1,5-2 тижні;
- Після цього її можна буде вживати в їжу.
Як зробити домашню ковбасу без кишок
Що нам знадобиться:
- М'якоть будь-якого м'яса – 1,5 кг;
- Солоне сало -200-300 грам
- 60 грамів кухонної солі;
- Щіпка чорного меленого перцю;
- Маленька ложечка цукрового піску;
- Харчова сода — ¼ ч. ложки;
- Яблучний оцет;
- 1 маленька ложечка коріандру.
Час приготування – 5 днів.
Калорійність на 100 грам – 350 Кл.
Як зробити:
- М'ясо обробляємо н шматочки і натираємо оцтом;
- Далі натираємо сумішшю спецій і ставимо під гніт на 12 годин у холодне місце;
- Промариновані шматочки вимочуємо в розчині з води і яблучного оцту хвилин 15-20. На 1 літр кладемо 2 ст. ложки яблучного оцту;
- Потім разом із салом пропускаємо через м'ясорубку або кухонний комбайн;
- На суху поверхню, можна використовувати обробну дошку, викладаємо фарш у формі довгих ковбасок квадратної або круглої форми;
- Ставимо форму з ковбасою на провітрюване місце, наприклад підвіконня і залишаємо на 1 день. За цей час вони покриються щільною кіркою;
- Далі їх можна підвісити на 2-3 дні для подальшого в'ялення;
- Після цього ковбаски охолоджуються в холодильнику і подаються на стіл.
Ковбаса з конини: особливості приготування м'яса
Які інгредієнти нам знадобляться:
- М'ясо конини — вирізка на 1 кілограм;
- 200-300 грам солоного сала;
- 1 ч. ложечка чорного меленого перцю;
- Червоний мелений перець – щіпка;
- ¼ Ч. ложки харчової соди;
- Коріандр – 1 ч. ложка;
- Оцет яблучний;
- Трохи солі.
Час приготування – 11 днів.
Калорійність – 230 Кл.
Як готується:
- Конину промиваємо, очищаємо від жил, плівок і розрізаємо на смуги завдовжки 2 см;
- Далі готуємо суміш для засолювання. Коріандр обсмажуємо на сухій сковороді і перемелюємо кавомолкою. Далі висипаємо в миску, також додаємо до нього інші спеції і перемішуємо;
- Шматочки конини натираємо яблучним оцтом з усіх сторін;
- Далі посипаємо їх сумішшю спецій;
- Викладаємо шматочки м'яса зі спеціями у велику тару з нержавіючої сталі, накриваємо кришкою і ставимо на неї вантаж. Поміщаємо ємність в холодильник на 12 годин. Через 6 годин все перемішуємо і знову ставимо зверху вантаж;
- Через 12 годин готуємо слабкий оцтовий розчин. Для цього у воду наливаємо яблучний оцет і розмішуємо. На 1 літр потрібно 2 великі ложки оцту;
- В оцтовий розчин викладаємо промариновані шматочки, обполіскуємо в ньому і тримаємо там хвилин 5;
- Після цього м'ясо віджимаємо і вивішуємо в добре провітрюваному приміщенні на 5 діб;
- Через 5 діб конину разом із солоним салом пропускаємо через м'ясорубку або кухонний комбайн;
- Потім на обробній дошці розстилаємо харчову плівку і викладаємо на неї фарш у вигляді ковбаски довжиною і загортаємо. Так робимо кожну ковбасу;
- Далі перекладаємо ковбасу на решітку і поміщаємо в добре провітрюване приміщення на 5 діб;
- Після цього часу ковбаса з конини буде готова.
Приготуйте печена картопля в духовці — це дуже корисно, смачно і просто.
А ви знаєте як приготувати топлене молоко в мультиварці. Обов'язково прочитайте статтю, і візьміть на замітку цей корисний рецепт.
Найпростіші рецепти випічки на швидку руку. Збережіть цю сторінку в закладки, такі рецепти потрібно завжди мати під рукою!
Традиційна свиняча сыровяленная ковбаска
Які компоненти потрібно підготувати:
- 2 кілограми свинячого м'яса;
- Півкілограма сала і шпику;
- 1,5 великі ложки кухонної солі;
- 50 грам приправи для ковбасних виробів;
- 20 грам чаберу;
- 1 ч. ложка чорного меленого перцю;
- Черева;
- Шпагат.
Час приготування – 15 днів.
Калорійність на 100 грам — 400 Кл.
Як робиться:
- М'ясо промиваємо, очищаємо від плівок, прожилок і розрізаємо на середні шматочки;
- Прокручуємо шматочки через м'ясорубку. Бажано використовувати велику решітку, щоб м'ясо вийшло у вигляді шматочків;
- Далі сало ріжемо на дрібні брусочки;
- Фарш викладаємо в глибоку чашку, додаємо до нього шматочки сала і перемішуємо;
- Потім фарш з салом солимо, приправляємо меленим перцем, чабером, приправами і добре змішуємо;
- Ємність з готовим фаршем накриваємо целофановим пакетом або поліетиленовою плівкою і ставимо на добу в холодне місце;
- Після цього череву або кишки промиваємо з внутрішньої сторони;
- За допомогою м'ясорубки кишки набиваємо фаршем. Набивати їх потрібно щільно, оскільки в процесі сушіння обсяг ковбасок зменшиться. Бажано наприкінці набивання ковбасу проколоти шпажкою в деяких місцях і доповісти фарш руками;
- Перев'язуємо готові ковбасні вироби з двох сторін і формуємо з них коляски;
- За допомогою шпагату підвішуємо їх над витяжкою і залишаємо протягом двох тижнів;
- На 3 день приминаем їх звичайної качалкою, вони повинні стати трохи плескатими і знову підвішуємо;
- На другий тиждень, на ніч їх слід прибирати в холодильник, а в денний час вивішувати;
- На 14 день ковбаски будуть готові, їх можна вживати в їжу.
Правила зберігання та корисні поради
- Ковбасні вироби власного виготовлення слід зберігати в холодильнику, попередньо загорнувши їх в пергаментний папір, фольгу. Також їх можна скласти в спеціальний контейнер;
- Не бажано загорнути ковбасу в поліетиленові пакети. Оскільки всередині пакету підвищується вологість, термін придатності виробу буде низький;
- Солі треба класти в міру. Не досоленный продукт не вийде смачним, але й пересолений теж не варто робити. Краще всього на 1 кілограм м'яса класти 50-60 грам солі;
- Замість кишок можна використовувати харчову плівку, матеріал, пергаментний папір, а також штучні оболонки;
- Небажано використовувати м'ясо старих тварин. Після приготування ковбаса вийде жорсткою і її буде важко прожувати. Для ковбасних виробів потрібно використовувати молоде і ніжне м'ясо.
Сиров'ялені ковбаси, зроблені вдома, дійсно відмінними і без жодного консерванту. Цей делікатес вийде набагато краще того, що продається в багатьох магазинах.
Адже для його приготування використовується тільки справжнє якісне м'ясо і спеції. Головне — правильно готувати і виконувати всі рекомендації.