10 март 2019 9 672

На чому можна настояти самогон, щоб був смачним

Оцінка будь-яких алкогольних напоїв проводиться за кольором, запахом і смаковими якостями. Чистий без добавок самогон має специфічний, не завжди приємний аромат. У чистому вигляді його п'ють тільки лінивці.

Інші намагаються напій всіляко облагородити з допомогою добавок. На основі самогону можна створити смачні настоянки домашнього приготування. Настояний спиртової продукт знайде приємні смакові якості не гірше, ніж у магазинного аналога.

Умільці самогоноваріння розробили безліч варіантів його облагородження, деякі з яких пропонуємо вам спробувати.

На чому можна настояти самогон, щоб був смачним

Завдяки додаванню різних компонентів можна отримати самогон з певними смаковими уподобаннями. Вибір вихідного для додання смаку сировини залежить від бажаного результату. Якщо його наполягати на фруктах (ягодах), напій знайде советующий добавці смак. Приголомшливого результату можна домогтися додаванням відразу декількох доповнюють один одного компонентів. Відмінний смак додадуть родзинки, чорнослив, кавові зерна, кедрові горішки.

Відомі випадки, коли в домашній самогон для облагороджування додавали пакетики ароматного чаю. Такий варіант дозволив поліпшити не тільки смак, але і колір кінцевого продукту.

Любителі специфічного присмаку високо оцінили в якості добавки корінь хрону. Поєднуючи різні добавки, можна приготувати домашній коньяк, перцівку, хріновуху або абсент.

Досвідчені самогонники відзначають, що настояне продукт виходить не гірше магазинного алкоголю.

На чому краще

Високі ароматичні якості самогону подарують прянощі, трави з великим вмістом ефірних олій. В якості добавки добре себе зарекомендували: гвоздика, чорний перець, м'ята, ваніль, кориця, ягоди ялівцю, мускатний горіх.

Сухі прянощі віддають свій смак напою, а також сприяють кращій засвоюваності організмом самогону — це не тільки смачно, але і корисно. Яскравий пряний аромат додадуть розмарин, кардамон, шафран.

Найпростіший спосіб «прикрасити» алкоголь — шкірка цитрусових мандаринів, апельсинів або лимонів. Останнім часом до складу настоянок стали додавати ароматний корінь імбиру.

Міцний спиртосодержащий напій дуже активно взаємодіє з добавками, після настоювання його смак змінюється в кращу сторону. Щоб не зіпсувати продукт, важливо дотримуватися пропорції. Не варто перестаратися.

На кедрових горішках
Інгредієнти Кількість
очищеного самогону - 3 літра
кедрових горішків - 150 г
меду - 3 ст. л.
гвоздики - 3 шт.
дубової кори для кольору - 2 ст. ложки
Час приготування: 43800 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Щоб горішки віддали свій аромат швидше, їх потрібно попередньо запарити окропом. Витримати 5 хвилин. За цей час з горішків підуть шкідливі смоли. У скляну посудину влити самогон, всипати туди злиті від води горішки.

Додати гвоздику, мед, дубову кору. Все добре перемішати. Накрити кришкою, поставити в прохолодне затінене місце. Після настоювання спиртової продукт на кедрових горішках потрібно буде профільтрувати.

Після чого розлити по пляшках. Дубову кору додавати необов'язково, без неї напій буде безбарвним. На смак самогон вийде м'яким, з приємним кедрово-гвоздиковим ароматом.

На чорносливі

Необхідні інгредієнти:

  • 2, 5 літра самогону;
  • чорнослив (без кісточок) — 8 шт;
  • запашного перцю — 2 горошини;
  • гвоздика — 3 шт;
  • ваніль.

Час приготування: 10 хвилин. Витримати не менше 3 тижнів.

Калорійність: на 100 грам 317 ккал.

Самогон наполягати в скляній банці. Щоб спеції краще віддали свій аромат, їх рекомендується розчавити ножем. Чорнослив брати виключно без кісточки, в ній містяться шкідливі токсини.

Кісточки чорносливу не принесуть користі, а навпаки зіпсують смак. Ваніль використовувати натуральну. Всі інгредієнти помістити в банку.

Вміст струсити, накрити щільно кришкою. Наполягати в захищеному від сонця місці.

Перед вживанням профільтрувати. Готовий алкоголь набуде гарний колір, дивовижний запах з приємним пряно-сливовим ароматом. Пити охолодженим.

Як зробити коньяк

Необхідні інгредієнти:

  • 2 літри самогону;
  • 1 ст. л — дубової кори;
  • 7-8 зерен смаженої кави;
  • 2 ст. л меду;
  • ваніль і кориця на кінчику ножа;
  • шипшина або глід — 5 шт;
  • родзинки — 3 ст. л;
  • гвоздика.

Час приготування: 20 хвилин. Витримувати 2,5 тижні.

Калорійність: на 100 грам 349 ккал.

Запарити в окремому посуді дубову кору. Налити самогон в бутель, всипати туди зерна кави, приправи, ваніль. Для м'якості в настоянку кладемо мед з родзинками. Всипаємо сушений глід або шипшина.

Завдяки їх змістом напій знайде благородний коньячний присмак. На завершення додати злиту від води кору, що дозволить імітувати вміст алкоголю в дубових бочках. Замість меду можна брати звичайний цукор.

Вміст банки гарненько перемішати. Накрити кришкою і дати настоятися. Чим довше напій буде перебувати в спокої, тим відмінною вийде домашній коньяк.

Готовий продукт профільтрувати через кілька шарів марлі. Розлити по пляшках.

Рецепт настоянки імбирною

Необхідні інгредієнти:

  • 1 літр самогону;
  • 20 гр. імбиру;
  • половина лимона;
  • 50 гр меду;
  • сіль 1/3 ч. л.

Час приготування: 25 хвилин. Настоювати 3-4 тижні.

Калорійність: на 100 грам 299 ккал.

Самогон влити в скляну банку. Імбир очистити, натерти на тертці (можна покласти цілий корінь). Вичавити сік лимона, зняти з допомогою терки цедру. Білу частину лимона класти не потрібно, вона дасть гіркоту.

У баку додаємо імбир, сік і цедру лимона, мед. Трохи солі дозволить посилити смак напою. Замість меду можна покласти цукор 2-3 ложки. Накрити самогон кришкою, гарненько перемішати. Дати настоятися в темному місці.

Перед вживанням відфільтрувати через кілька шарів марлі або через воронку з ватою. Настоянка готова порадує не характерним звичайним алкогольних напоїв, імбирним смаком і лимонним ароматом.

Самогон вийде прозорим, зі злегка помітним жовтим відтінком. Вживати в охолодженому вигляді.

Домашня хріновуха

Необхідні інгредієнти:

  • самогону — 3 літри;
  • корінь хрону — 250 гр;
  • цедра одного лимона;
  • мед (або цукор) — 120 гр;
  • зерна гірчиці — 1 ч. л.

Час приготування: 30 хвилин. Настоювати від 3 тижнів.

Калорійність: на 100 грам 295 ккал.

Перш, ніж готувати настоянку, потрібно очистити і добре промити корінь хрону. Розрізати його уздовж на тонкі смужки. Працювати з хріном потрібно в провітрюваному місці. Він може щипати очі, викликаючи дискомфорт.

Хрін покласти в банку, в якій буде настоюватися самогон. Лимон промити, обшпарити окропом, просушити серветкою, зняти з нього цедру. Разом з цедрою у банку додати мед або цукор, а так само зерна гірчиці. Влити самогон.

Перемішуємо накриту кришкою настоянку. Після готовності не забуваємо процідити. Готова хріновуха буде володіти специфічним присмаком з легкою гіркуватістю і приємним ароматом. Щоб тонко відчути хріновуху, пити її потрібно охолодженої, порціями по 30 грам.

Самогон як абсент

Необхідні інгредієнти:

  • 1, 5 літра самогону;
  • 100 гр — гілочок полину;
  • 1, 5 ч. л — насіння фенхелю;
  • 2 ст. л меду;
  • мелений мускатний горіх.

Час приготування: 10 хвилин. Витримати 3-4 тижні.

Калорійність: на 100 грам 290 ккал.

У ємність з самогоном помістити промиті гілочки полину. Можна замінити свіжу полин на сушену. Для м'якості напою додати мед або цукор. Всипати насіння фенхелю, мускатний горіх. Накрити банку кришкою струсити, щоб вміст добре перемішалося.

Наполягати обов'язково в темному місці. Про терміни настоювання говорити складно, мінімальний час 3-4 тижні. Однак найбільшого ефекту від настоювання можна досягти через кілька місяців. Полин додасть алкоголю схожого з абсентом кольору і смаку.

Фенхель з мускатним горіхом посилять його смакові якості. Перед вживанням процідити, охолодити. Зберігати в закритих кришках пляшках.

Рецепт приготування перцівки

Необхідні інгредієнти:

  • 500 мл самогону;
  • стручок червоного пекучого перцю;
  • 1 ст. л меду;
  • горошини запашного і чорного перцю — 2 шт;
  • гвоздика.

Час приготування: 10 хвилин. Витримати 2-3 тижні.

Калорійність: на 100 грам 287 ккал.

Наполягати самогон у скляній банці. Всипати туди приправи, покласти меду або цукру. Накрити кришкою, ретельно перемішати, щоб мед розчинився. На завершення додати стручок перцю. Настоювати в темному місці.

Процідити перцівку, влити її в чисту прозору пляшку. Помістити туди вийнятий з банки стручок перцю. Це додасть естетичності і схожості з магазинним алкоголем.

Гіркота червоного перцю в поєднанні з медом подарують напою м'якості і приємною пекучості. Обпалюючий напій вживати в охолодженому вигляді з м'ясною закускою.

Кабачки в мультиварці — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Рецепт швидкого пирога з варенням стане в нагоді кожній господині — візьміть його на замітку.

Запечені яблука з сиром і медом — прекрасне блюдо, яке можна навіть тим, хто дотримується дієти.

Чим можна надати напою колір, як зробити його солодким

Колір готової настоянки на самогоні залежить від використовуваних продуктів. Приміром, якщо покласти на алкоголь: кава, дубову кору або чай, колір напою буде зовні нагадувати коньяк. Трави надають приємний зелений відтінок.

Цитруси — світло-жовтий. Найбільш популярний спосіб підфарбовування самогону — карамелізований цукор. Готується він з розрахунку 2-3 ложки цукру на 3 літри алкоголю. Цукор потрібно розтопити в металевому посуді на повільному вогні до стану карамелі.

Важливо не перепалити карамель, інакше самогон буде гірчити. Додають його в настоянку відразу ж з вогню. Наполягати на цукрових карамелі до того моменту, поки вона повністю не розчиниться.

Карамель подарує гарний колір і солодкість. Наявність меду або цукру — дуже важливий момент, без додавання самогон буде важко пиття.

Солодкість напою додасть родзинки, чорнослив, фрукти. Соковиті відтінки залежать від часу витримки, якщо слабо настояти, колір буде слабкий.

Корисні поради

  1. Перед настоюванням обов'язково потрібно очистити від сивушних масел самогон. Зробити це можна різними способами, з допомогою вторинної перегонки, соди, активованого вугілля або марганцівки.
  2. Наполягати винятково в скляній тарі під кришкою. Місце не повинно бути жарким і світлим.
  3. Приправи можна замінити з урахуванням особистих переваг, але при цьому зміниться смак кінцевого продукту.
  4. Якщо з якихось причин один з інгредієнтів здасться для вас неприйнятним, класти його необов'язково. Це стосується зокрема меду.
  5. Фрукти кладуть без кісточок. У деяких рецептах пропонують додавати зерна роздавлених кісточок. Вони надають особливих ноток напою.
  6. При наполяганні алкоголь втрачає градуси, особливо якщо додавати фрукти, ягоди, мед. Щоб отримати міцний напій, спочатку потрібно брати самогон фортецею 55-65 градусів. При необхідності готовий алкоголь можна буде розбавити дистильованою водою.
  7. Трави підійдуть як свіжі, так і сушені. Приправи додавати цілком або подрібненими. Другий варіант ускладнить процес фільтрування.

Проціджений продукт повинен відстоятися, тоді він буде, незалежно від відтінку, прозорим. Розглянувши рецепти, викладені вище, кожен бажаючий зможе вибрати для себе підходящий. Однак пам'ятайте, що вживати міцні напої необхідно в міру.

Що ще почитати: