Як зробити коньяк з самогону в домашніх умовах
Благородний напій, що дарує прекрасні відчуття та настрій, виявляється, зробити досить просто, для цього потрібно трішки часу і бажання і самогон перетвориться на вишуканий коньяк.
І тут справа стосується не тільки того, що виробництво цього напою є вищим пілотажем майстра, але і тих відчуттів теплоти і умиротворення, які дарує цей напій істинним шанувальникам.
Особливості приготування в домашніх умовах
І коли розмова зайшла про вищу пилотаже, то тут не можна не згадати про те, що дійсно робить ординарний, нехай, навіть дуже високої якості домашній самогон настільки благородним напоєм.
Не секрет, що саме сировину, або основа цього напою виступає основним інгредієнтом тієї композиції, що поєднує в собі всі найкращі якості алкогольних напоїв – насиченість ароматом, легкість і гармонія смаку.
Основним і самим головним інгредієнтом, від якого залежить особливістю рецептури виступає основа напою – самогон. Саме від того, наскільки якісним і технологічно правильним чином він приготований, залежать практично всі властиві коньячним напоїв якості.
Класична технологія приготування самогону вимагає, щоб в кінцевому етапі вийшов продукт, що відповідає відразу декільком вимогам:
- вміст алкоголю в основі, повинно бути в межах 40-45%;
- продукт повинен бути з мінімальною кількістю сивушних масел і домішок;
- рідина обов'язково повинна бути прозорою, без помутніння;
- основна сировина для приготування коньячної основи не повинна мати гнилі і цвілі, щоб на виході самогон мав відмінний смак, без сторонніх відтінків.
З технологічної точки зору, весь процес приготування напою можна описати у вигляді наступного алгоритму:
- підготовка необхідних інгредієнтів для приготування, як самого самогону, так і рецептури ароматичних добавок і барвників;
- приготування сусла, контроль процесу бродіння, доведення її до необхідної кондиції браги;
- перегонка самогону;
- фільтрація та очищення основи;
- приготування коньячного купажу, контроль процесу заварювання напою;
- фільтрація і розлив готового продукту.
Одним з важливих моментів, до якого слід ставитися з особливою уважністю, при приготуванні напою виступає необхідність чіткого дотримання усіх пропорцій та етапів.
Для отримання особливого, що називається фірмового напою, багатого як смаком, так і ароматом, крім усього іншого доведеться запастися і терпінням, адже як показує практика, приготування саме неординарного, не схожого ні на один з відомих смаків напою доведеться перепробувати не одну рецептуру, і при цьому уважно фіксувати всі, буквально всі кроки роботи.
Сировина та його виготовлення
Умовно домашній коньяк складається з двох основних складових – коньячної основи і ароматичних добавок. Обидва ці компоненти взаємопов'язані і дуже сильно впливають на кінцевий результат. Основним правилом при складанні композиції тут виступає правило заходів, адже у всіх класичних, перевірених не одним майстром рецептів завжди вказуються вихідні дані для кожного з компонентів.
Основою коньячного напою виступає самогон. В ідеалі, це має бути самогон з винограду або фруктів, при цьому, самі фрукти повинні бути непросто стиглими, а з максимальним вмістом фруктози. Але, крім цього, фрукти не повинні бути подпорченными. Альтернативою фруктової основи може виступати:
- пророщена пшениця;
- ячмінь;
- карамель;
- варення або повидло.
В якості основи можна використовувати також і інші традиційні компоненти приготування браги, але з наступним додатковим глибоким процесом очистки і доведення самогону до необхідної кондиції:
- картопля;
- цукрові буряки;
- томатна паста.
Разом з тим, оптимальним та прийнятним як за смаковими якостями, так і за технологією виготовлення виступає самогон з цукрового сиропу з невеликим додаванням смакових інгредієнтів – варення, карамелі, фруктів.
Традиційним тут виступає класичний рецепт:
- 6 кілограм цукру;
- 37 літрів води;
- 0,5 кг спиртових дріжджів.
Карамельні добавки або варення додається в кількості 0,5 – 0,7 кг. Спочатку в теплій воді розчиняється цукор і добавки, отримане сусло повинно охолонути до кімнатної температури.
Важливо пам'ятати, що не можна додавати дріжджі в гарячу воду, почнеться процес бродіння, і буде протікати стрімко, не досягнувши необхідного якості браги. Нормальний процес бродіння сусла протікає при температурі +18 — +25 від 5 до 10 днів.
В якості ароматичних інгредієнтів для коньяку використовуються:
- мелену каву;
- цукор звичайний і ванільний;
- кмин;
- гвоздика;
- коріандр;
- сухі перетинки волоських горіхів;
- дубова кора;
- трава звіробою;
- м'ята;
- мускатний горіх;
- кедрові горіхи;
- кориця.
Використовувати в одному рецепті всі ці добавки безглуздо, але комбінація окремих складових, дозволяє отримати дійсно неповторний смак і аромат.
Увага! Отримання дійсно чистого продукту багато в чому вдасться досягти завдяки правильно організованому процесу фільтрації самогону перед додаванням ароматизаторів.
Найкращих результатів вдається досягти при комбінованому способі очищення – додавання в самогон сорбенту і подальшої фільтрації. Самими простими сорбентами можуть бути свіже молоко, марганцівка, а ось фільтрацію краще проводити після выморозки через фільтр з активованого вугілля.
Класичний рецепт:
До класичним рецептом найчастіше відноситься напій, в приготованому вигляді має ванільні і шоколадні нотки. При цьому, у смаку будуть відчуватися традиційні кавово-шоколадні відтінки.
Класичний коньяк з самогону буде містити:
- очищений самогон 42-45% – 3 літри;
- перетинки волоського горіха (сухі, це важливо, не свіжі, а саме висушені) – 0,5 граненого склянки;
- столова ложка справжнього чорного чаю вищого сорту;
- 6-8 гвоздичок;
- чайна ложка ванільного цукру;
- столова ложка кмину;
- лимонна кислота на кінчику ножа.
У чисту прозору ємність додають перетинки волоського горіха, чай, гвоздику і кмин. Ємність наповнюють самогоном, розчиняють цукор. Останнім складовим додається лимонна кислота. Все ретельно перемішується і закривається щільною кришкою.
Напій поміщають в темне сухе місце, подалі від нагрівальних приладів і сонячних променів. Наполягання проводиться при нормальній температурі в межах +18- +25 градусів 5-7 діб.
Остаточний розлив у пляшки проводиться через фільтр.
Експрес-метод
Складові частини:
- самогон 50-45% -3 літри;
- лавровий лист 3-4 шт;
- запашний перець-3 горошини;
- ½ Чайної ложки якісного чаю;
- ванільний цукор — 5 г;
- цукор – 2 столові ложки;
- 1/3 столової ложки меленої кави.
Технологія приготування:
- всі складові частини поміщаються у чистий емальований каструлю;
- доливається самогон, і розмішати до повного розчинення цукру;
- ємність нагрівається на повільному вогні до 70-75 градусів з закритою кришкою;
- відключається підігрів, через 5-7 хвилин вміст каструлі зливається в чисту прозору скляну ємність;
- додається кави і закривається кришкою;
- отриманий напій настоюється в темному місці при звичайній температурі житлового приміщення 3-4 доби.
Молочний суп з макаронами — часте блюдо в дитячому раціоні. Але щоб приготувати справді смачний супчик, дотримуйтесь нашими рецептами.
Заливний пиріг з картоплею і рибою — спробуйте приготувати рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Рецепти найсмачніших закусок з баклажанів в нашій статті.
Коньяк з самогону «Сибірський»
Гучну назву цього напою з лишком окупається його смаковими та ароматичними якостями. Для його приготування буде потрібно трохи більше часу, порівняно з іншими рецептурами, але результат перевершить всі очікування.
В його основі лежить очищений молоком і подвійною фільтрацією активованого вугілля самогон. Незважаючи на те, що назва асоціюється з жорсткою і суворою вдачею цієї Сибіру, сам напій повинен бути не стільки різким, скільки насиченим ароматом кедрових горіхів, адже це головний наповнювач для напою.
До складу рецепта входять:
- самогон, відфільтрований 42-45% — 3 літри;
- кора дуба – 2-2,5 столові ложки;
- кедрові горіхи – 200 грам;
- ванільний цукор – 5 г;
- мускатний горіх – 1 штука;
Процес приготування починається з запарювання дубової кори – у чистий емальований ємність засипається дубова кора і заливається 200-250 грамами окропу і настоюється при кімнатній температурі. Отриманий настій проціджують через ватяний фільтр і він додається в самогон.
Далі, розчиняють ванільний цукор. Додають в самогон і протерту на терці мускатний горіх. В самому кінці додаються кедрові горішки. Коньяк настоюється 30 діб, після чого фільтрується і розливається по пляшках.
В середовищі «сибірських» рецептів існують різні варіації з різними інгредієнтами, від меленої кави, до шкаралупи кедрових горіхів в економ варіанті, але кедрова складова присутня завжди!
Коньяк на дубовій корі
Найбільш автентичний і близький до справжнім коньякам напій настоюється на дубовій корі. Дубова кора, яка використовується в багатьох рецептах, дозволяє наситити напій глибоким смаком і додати йому насичений янтарно-карамельний колір.
Одночасно такий наповнювач дозволяє істотно знизити вміст в самогоні зміст сивушних масел, оскільки дубова кора виступає своєрідним фільтром-сорбентом.
Основні складові:
- самогон, попередньо очищений і відфільтрований 42-45% – 3 літри;
- цукор – 3 столові ложки;
- кору дуба очищена, просушена – 3 столові ложки;
- чай вищого сорту без ароматизаторів середній лист – 3 столові ложки;
- звіробій – 3 столові ложки;
- для додання насиченого бурштинового відтінку додається 2 столові ложки сушеної шипшини;
- з спецій – ванільний цукор 15 грам;
- кориця 3 чайні ложки.
У скляну прозору ємність додаються всі складові частини, все це заливається самогоном кімнатної температури і щільно закривається кришкою. Для настоювання ємність поміщається в темне сухе місце, без доступу сонячного світла. Процес проходить при температурі +18-25 градусів 5-7 днів. Після цього рекомендується ретельно перемішати настій і знову залишити на 1-2 тижні.
Розлив проводиться дуже акуратно, при цьому обов'язковою умовою виступає те, що останні 1/5 — 1/6 ємності в пляшки не розливаються, щоб сивушні масла, що осіли на дно, не потрапили в пляшки.
Сам коньяк рекомендується подавати для дегустації через 4-5 тижнів після розливу в пляшки.
Рецепт напою на чорносливі
Одним з найбільш простих і перевірених рецептів коньяку з самогону є рецепт коньяку на чорносливі.
Простота в цьому рецепті багаторазово перекривається смаковими й естетичними якостями напою.
Для приготування потрібно:
- 3 літра очищеної 42-45% самогону;
- чорнослив із кісточкою 25-30 шт;
- 3 чайні ложки цукру;
- перець запашний-10 шт;
- гвоздика 3 бутончики;
- ванільний цукор 5 грам.
Чорнослив промивається під холодною проточною водою і з іншими інгредієнтами поміщається в скляну ємність і заливають самогоном. Настоюється в темному місці при звичайній кімнатній температурі. Кожні 2-3 дні настій інтенсивно струшується. Через 7-10 днів напій проціджують і розливають по пляшках. До подачі на стіл він готовий через 3-4 дні.
Маленькі хитрощі і корисні поради
Потрібні дубові тріски?
Багато наївно вважають, що дубові тріски або палички швидше допоможуть наситити коньяк, адже справжній напій відстоюється в дубових бочках. На жаль, для домашнього приготування набагато краще підходить такий матеріал, як дубова кора, вона більш багата дубильними речовинами, ніж сама деревина.
А придбати її простіше простого, висушена, протестована на наявність шкідливих і небезпечних речовин дубова кора продається в аптеках, як медичний препарат.
Корисні поради
Більш м'який за своїми якостями самогон виходить при використанні відстояною 2-3 дні водопровідної води. А найкращими якостями володіє самогон на джерельній воді.
Чорнослив перед додаванням в самогон рекомендується не тільки промити, але і зробити кілька невеликих розрізів для швидкого насичення напою.
Додавання при приготуванні коньяку лимонної кислоти в самогон дозволяє збалансувати смакові параметри напою, і при вживанні не впливати на організм настільки агресивно.