Що можна приготувати смачного і поживного з кабачків
Люди ставляться до кабачків по-різному: одні обожнюють, інші ж цей «товариш» здається занадто прісним, позбавленим смаку і марним. Однак останнім думка глибоко помилкова. Цей овоч дуже багатий різними вітамінами і мікроелементами, такими як калій, кальцій, залізо, магній.
Створюючи почуття швидкого насичення, він легко засвоюється травною системою, адсорбуючи надлишки холестерину і виводячи їх з організму. До того ж, він абсолютно не є алергеном, і тому дуже корисний маленьким дітям, а також тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, і літнім людям, які мають проблеми зі шлунком, печінкою та серцево-судинною системою.
Що стосується прісність і відсутності смаку, то слід сказати, що молоді овочі відрізняються надзвичайно ніжним смаком, і, будучи виготовлені вмілими руками, страви з них здатні вразити уяву самого вибагливого гурмана. Що можна приготувати з кабачків?
Пропонуємо вашій увазі декілька різноманітних і досить простих рецептів, скуштувавши які, кабачки полюблять навіть ті, хто раніше ставився до них зневажливо.
Повний обід
Почнемо обід, як годиться, з супу, – адже російська людина звикла вважати обід справжнім лише тоді, коли на стіл подається гаряче перше, абсолютно справедливо вважаючи, що суп (борщ, щі), як і хліб, всьому обіду голова.
Поєднання овоча з молочними продуктами надає йому вельми оригінальний смак, який сподобається вашим близьким, так і гостям, а завдяки швидкому способу приготування, навіть абсолютно несподівані гості не застануть вас зненацька.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молодий кабачок середніх розмірів - | 1 шт. |
нежирний сир - | 100 грамів |
молоко - | ¾ Літра |
часник - | два середніх зубчики |
соняшникова олія - | 2 стіл. ложки |
базилік (свіжий або сушений) - | за смаком |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Порядок приготування:
- Головний інгредієнт (кабачок) почистити, порізати на шматочки довільної форми і злегка обсмажити на соняшниковій олії;
- За допомогою блендера змішати його з сиром і часником до консистенції пюре;
- Додати молоко в сирно-кабачкову суміш;
- Поставити каструлю з супом на плиту і варити, злегка помішуючи;
- Виключити відразу, як тільки закипить;
- Розлити суп по тарілках, додавши в кожну листочок (або щіпку) базиліка.
Ах, мої млинці, млинці...
Після супу млинці – те, що доктор прописав. Вони можуть бути як простими, так і з начинкою, кому як подобається. Це блюдо можна приготувати на швидку руку. Інгредієнти:
- 3 невеликих кабачка;
- 150 гр. молока;
- півсклянки сметани;
- півсклянки борошна;
- 4 курей. яйця;
- 3 ст. ложки будь-якого раст. масла;
- цукру, солі, перцю – кому як подобається.
Приготування – 30 хв.
Калорійність – 80/100 гр.
Як швидко приготувати млинці з кабачків:
- Овочі як слід промити, очистити і потерти на тертці, додати сіль і перчик;
- Розбити яйця і з'єднати з тертими овочами;
- В окремій мисці змішати сметану та молоко;
- Додати в яєчно-кабачкову суміш і знову перемішати (якщо є блендер, краще скористатися ним);
- Всипати борошно, прикидаючи на око: якщо тісто виявиться рідкуватим, можна збільшити норму, наведену в рецепті, якщо надто густий – зменшити;
- Випікати млинці, обсмажуючи з кожної сторони.
- Приємного апетиту!
«Колечка»
На десерт завжди хочеться чогось солодкого, але, здавалося б, яку таку смакоту можна приготувати з «огіркового братика»? А ось і можна, та ще й яку! Правда, часу на приготування десерт зажадає більше, ніж перше і друге блюда, але воно того варто.
Беремо:
- дрібні кабачки (розміром з великий огірок) – 1 кг;
- злегка недоспелые сливи (втім, можна і інші кисло-солодкі фрукти: яблука, айву, аличу) – стільки ж;
- цукор – від 200 г до півкілограма, залежить від смаку фруктів і вашого власного: хтось любить кисліші, хтось- солодше;
- картопляний або кукурудзяний крохмаль – 3 стіл. ложки.
Готування – близько 1 години.
Поживність – 95 ккал на 100 гр.
Приступимо:
- Овоч чистимо, ріжемо на кружечки товщиною близько 2-3 см, видаляючи з них серединку з насінням;
- Для кожного кільця вирізаємо гурток з харчової фольги з таким розрахунком, щоб його діаметр перевищував розмір кільця на 5-6 см;
- Робимо з фольгових гуртків формочки, загинаючи їх краю навколо кабачкового кілець;
- Укладаємо формочки на деко;
- Начинка: видалити зі слив кісточки, м'якоть порізати на шматочки;
- Змішати сливи з цукром і крохмалем і швидко наповнити колечка, щоб начинка не встигла дати сік;
- Поставити деко в нагріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.
Колечка з кабачків готові!
Можна подавати обід на стіл.
Молоді кабачки – далеко не простачки
Звичайно, обід з трьох страв – далеко не все, що можна спорудити з «огіркових братів». Будучи молодими, з тонкою шкіркою та ніжним м'якушем, кабачки в буквальному сенсі «готові на все». Хочете перевірити? Та будь ласка! Отже, що можна приготувати з молодих кабачків швидко?
«Приготували – з'їли»
Інгредієнти для приготування страви:
- півкіло кабачків – чим молодше, тим краще;
- половина ч. л. солі.
Маринад:
- олія оливкова – 100 мл;
- оцет 5%-ний – 3 ст. ложки;
- мед рідкий – 2 ч. л.;
- часник – 2-3 зубчики;
- перець чилі грубого подрібнення – половина ч. л.;
- перець чорний мелений;
- зелень кінзи, базиліка, петрушки, свіжий або сушений.
Процес приготування займає півгодини, не рахуючи часу для маринування.
Калорійність – 45 ккал./100 гр.
Готуємо:
- Основний інгредієнт (кабачки) гострим ножем нарізаємо як можна більш тонкими пластинками – не більш 2-3 мм;
- Викладаємо в невеликий тазик, солимо, перемішуємо і залишаємо на півгодини;
- Часник дрібно ріжемо або пропускаємо через чеснокодавку;
- Окремо готуємо маринад: змішуємо масло з медом і оцтом;
- Додаємо часник, два види перцю, зелень;
- Беремо тазик, зливаємо сік і перемішуємо вміст з маринадом;
- Ставимо посуд в холодильник на 6 годин, за цей час її необхідно кілька разів струснути або акуратно перешкодити вміст ложкою.
Якщо приготувати страву зранку, то до обіду вже можна їсти. Приємного апетиту!
Закуска по-швидкому
У складі страви:
- 1 кг кабачків;
- сіль.
Маринад:
- олія оливок або олію – 150 мл;
- великі зубці часнику – 5-6 шт.;
- мед – 2 чайн.л.;
- сік, вичавлений з 1 великого лимона;
- соус/паста томатна – 3 стіл.л.;
- петрушка, кріп – по 1 пучку;
- перець чорний – хто скільки любить.
Виготовлення – 30 хвилин.
Калорійність на 100 гр. – 40 ккал.
«Головна діюча особа», тобто кабачок, підготувати так само, як у попередньому рецепті.
Заготівля маринаду:
- Змішати лимонний сік з медом і томатною пастою;
- Поступово підмісити рослинна олія;
- Часник дрібно порізати, кріп і петрушку подрібнити, покласти в маринад;
- Злити сік з кабачків в окрему миску, залити маринадом так, щоб він повністю покривав. Якщо маринаду не вистачає, можна трохи розбавити його кабачковым соком.
Ставимо в холодильник на ніч, тому краще готувати увечері.
Вранці подаємо закуску до картоплі, каші або макаронів – кому що подобається.
Молочні коржики — смак як у дитинстві, спробуйте!
Як приготувати томатну пасту в томатному соусі читайте в нашій статті.
А ви знаєте, що можна приготувати з м'яса свинини? Візьміть на замітку нашу добірку рецептів.
Ікра кабачкова – не заморська
Смак її добре знайомий кожному – полиці магазинів у всі часи були багаті на цей делікатес.
Про користь цієї закуски годі й говорити: оскільки, крім кабачків, в неї входить цілий набір інших овочів – моркви, помідорів, цибулі, – в зимову пору вона прекрасно захищає нас від авітамінозу, одночасно нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Вона хороша і як гарнір до якого-небудь блюда, і як складова частина бутерброда, є і більш складні по складу страви з її «участю». Що ж можна приготувати смачного з кабачкової ікри? Ось парочка рецептів на вибір.
Ікорне суфле
- ікра – 6 ст. ложок;
- яйця курячі – 3 шт.
- перець червоний мелений – щіпка.
Готування – 15 хв.
Калорії – 45/100 гр.
- Яйця розбити, відокремити білки від жовтків;
- Ікру змішати з жовтками, поперчити;
- Додати збиті в міцну піну білки;
- Запекти в духовці при 120-150 градусах.
Бутерброди
Час на приготування – 5 хв.
Калорійність – від 40 до 70 ккал (2-й варіант).
- Бородінський хліб посмажити на сковорідці з невеликою кількістю олії, натерти часником, змастити ікрою. Можна їсти;
- Білий хліб намазати вершковим маслом, зверху покласти шар ікри і посипати готовий бутерброд зеленою цибулею. Готове.
Що можна приготувати з заморожених кабачків
Якщо кабачків вродило стільки, що не знаєш, куди подіти, їх можна не тільки є «смаженими, пареными і так скибками», але і заморожувати в морозильній камері – благо, об'єм і потужність сучасних морозильників цілком це дозволяє.
Страви із заморожених кабачків виходять нітрохи не гірше, ніж зі свіжих – спробуйте!
Кабачки в клярі
В їх складі:
- кабачки – 500 гр.;
- пшеничне борошно вищого сорту – 100 гр.;
- вода – 100 гр.;
- яйця курей. – 2 штуки;
- сіль, цукор, перець мелений чорний або червоний – пучку;
- олію раст. для обжарювання – 2-3 стіл. ложки.
Витрачений час – 20 хв.
Калорії – 79/100 гр.
Процедура підготовки кабачків:
- Кабачки розморозити, злити утворилася рідина;
- Подрібнити шматочки до розміру 1 див.
Кляр:
- Змішати збиті яйця з водою, сіллю, цукром і перцем;
- Поступово додавати борошно, доводячи кляр до консистенції рідкої сметани і ретельно розмішуючи, щоб не допустити утворення грудочок.
Далі готуємо кабачки в клярі по кроках:
- Розігріти порожню сковорідку на невеликому вогні, вилити на неї масло і почекати, поки нагріється;
- Шматочки кабачка вмочати в кляр і обсмажувати з обох боків до золотистої скоринки;
- Викласти обсмажені скибочки на паперову серветку, щоб дати стекти зайвому маслу;
- Викласти їх на тарілку і полити майонезом або сметаною.
Запіканка
Беремо:
- кабачок заморожений – 1 шт;
- сир – півпачки;
- яйце – 1 шт;
- борошно – 2-3 ст. ложки;
- цибулину – 1;
- часник – 3-4 зуб.;
- зелень петрушки – 20 гр.;
- сир – 50 гр.;
- трохи раст. масла для смаження;
- сіль, перець – за смаком.
Готуємо за 15 хв.
Поживність – 60 ккал на 100 грамів.
- Головний інгредієнт (кабачок) потерти на тертці;
- Змішати з сиром, яйцем і борошном, посолити, поперчити;
- Цибулю і часник дрібно порізати, обсмажити на сковороді з маслом;
- Залити все приготовленої сирно-кабачкової сумішшю;
- Зверху посипати тертим сиром і зеленню петрушки;
- Поставити сковороду в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин.
Ось, які різноманітні страви можна приготувати з «ніякого» (як деякі думають) кабачка. Тепер, якщо навіть на вашій дачі їх уродиться «вагон і маленький візок», ви будете знати, що з ними робити.