21 март 2019 1 660

Ківі, користь і шкоду для організму

«Китайський агрус» — ворсистий плід коричневого кольору з зеленою м'якоттю всередині, всіяною в середині чорними дрібними зернятками.

За смаком нагадує нашу полуницю, а кому і плоди банана в поєднанні з динею.

Батьківщиною цієї рослини вважається Китай, звідси і назва — «китайський агрус», у нас воно зветься – Ківі.

З тих пір, як людина почала вживати даний плід в їжу, дослідники почали звертати увагу на його вплив на організм людини, з'явилася зацікавленість у вивченні його складу і користь вживання для людини.

Склад фрукта


Основою складу даного плоду є вода.

Як і у більшості ягід і фруктів, складовими є вуглеводи.

Також володіє невеликим відсотком білків з жирами.

Цей фрукт багатий мікро і макроелементами.

Залізо, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор, йод, кобальт, молібден, фтор, в середньому їх міститься близько від 0,8 до 47 мг.

А ось калію, бору, марганцю, міді, цинку від 100 до 295 мг.

Алюміній переважає в складі ківі, його 815 мг.

Багато корисних вітамінів груп А, В, РР, Е, проте найбільше в складі присутні: вітамін С, вітамін В9 (фолієва кислота).

Розглядаючи склад ківі, ми зустрічається в ньому і ненасичені жирні кислоти, моно-і дисахариди, крохмаль, харчові волокна, органічні кислоти, золу.

У ньому присутні глюкоза, фруктоза і клітковина, які допомагають повністю насититися організму і не відчувати почуття голоду.

Поряд з цим, в цих маленьких плодах (вага середнього ківі досягає 60-90 грам) присутня до 58 ккал на 100 гр продукту, тому його з легкістю можна використовувати в їжу людям дотримуються дієти для зниження ваги.

При цьому така дієта забезпечить організм достатньою кількістю вітамінів і корисних речовин, а також принесе відчуття насичення.

Користь фрукта

Корисні властивості фрукта ківі прямо випливають із його складу, навіть якщо він сушений, в ньому міститься достатня кількість корисних речовин.

Багатство продукту вітаміни різних груп, що дозволяє застосовувати його не тільки в їжу, але і використовувати в косметології та медицині.

Виходячи зі змісту величезної кількості корисних для організму елементів і вітамінів, даний фрукт, дає можливість зміцнити імунітет, нормалізувати тиск.

Фрукт сприяє виробленню в організмі колагену, що дозволяє нормалізувати артеріальний тиск.

Також фрукт використовують в профілактичних цілях простудних захворювань.

Взимку слід внести в раціон цей плід, із-за вмісту в ньому вітаміну С.

Вживаючи постійно ківі, можливо, знизити ризик захворювання серця, воно сприяє і виведення холестерину з крові, (при профілактиці тромбозу) і виведенню зайвої солі (знижує можливість утворення каменів у нирках), нейтралізує нітрати і зайве залізо.

Корисні властивості брусниці, про цю чудову ягоду, читайте на сайті!

Дана статтядопоможе вам визначитися і зрозуміти, скільки дійсно потрібно варити манну кашу.

Пісний борщ, яка його калорійність? Читайте тут:#deletetag#/retsepty-blyud/supy/kalorijnost-borshha.html, цікаву інформацію про борщ. Харчуйтеся правильно!

Клітковина, якою багатий плід, покращує травлення і допомагає швидше позбутися важкості у шлунку, при переїданні.

Багато лікарів вважають, що ківі можна давати маленьким дітям.

Вагітним слід урізноманітнити своє меню даними плодом володіє корисними властивостями і багатий вітамінами і макроелементами.

Завдяки величезній базі елементів, що входять до складу, ківі перешкоджає розвитку гіпертонії, зміцнює стінки всіх судин в організмі.

Експерти радять вживати цей фрукт щодня.

Регулярне використання в раціоні, допоможе у профілактиці депресій, рекомендовано при перевантаженнях нервової системи і стресах.

Ще один цікавий нюанс — це шкірка ківі.

Містяться в ній величезну кількість антиоксидантів, що допомагають очистити наш організм від всього непотрібного.

В наш організм з неякісною їжею потрапляє багато шкідливих бактерій, а саме в шкірці цього фрукта, містяться частинки здатні усунути їх зростання.

Також шкірка ківі має ще одні корисним властивістю, проносну, тому використовується для лікування і профілактики запорів.

Застосування ківі (в косметології, для схуднення)

Ківі використовується не тільки в гастрономії, його посилено жінки застосовують в косметології, для підтримки молодості шкіри і її пружність, завдяки своїм корисним властивостям

Найпростіший спосіб застосувати з цією метою ківі, протерти їм обличчя і шию, ділянку грудей.

Фахівці стверджують, що цей фрукт, омолоджує і підтягує шкіру.

Можна підсилити ефект, змішавши кашку, отриману з фрукта з медом, або з йогуртом, і отриману однорідну масу нанести на все ті ж зони обличчя і тіла.

Вітамін С дуже швидко розпадається.

Всі сироватки в косметології з цим вітаміном використовуються відразу після розпакування кошти.

Ківі можна використовувати і після розрізу м'якоті, вона не втрачає свого складу вітамін С, і зберігає його близько 5-7 днів.

Мала кількість калорій і здатність спалювати жири, дозволяє використовувати його і людям, схильним до повноти та ожиріння, не боячись за наслідки.

Також цей плід містить елементи – ензими, вони беруть участь у розщепленні жирів, сприяють його спалювання.

Дієтологи рекомендують з'їдати по одному фрукту, після прийому їжі або влаштовувати на цьому плоді розвантажувальні дні.

Є перелік дієт, складовою частиною яких є ківі.

Одна з них:

  • Сніданок. 50гр вівсянки заправленої 1% йогуртом. Чай без цукру. 1 плід ківі;
  • Другий сніданок. Стакан цитрусового соку;
  • Обід. 200 грам сиру зі шматочками ківі;
  • Вечерю. Цитрусовий салат (зелене яблуко, ківі, банан) заправлені йогуртом або нежирними вершками.

Між прийомами їжі випивати близько 0,5 літра води.

Протипоказання і шкоду

Ківі, хоч і володар цінних і корисних властивостей, але без протипоказань тут так само не обійшлося.

Дієту і розвантажувальні дні з використанням ківі дієтологи і лікарі радять застосовувати тільки якщо немає алергії на вітамін С, іншими словами, немає алергії на цитрусові.

Протипоказанням служить наявність захворювань шлунка (виразка або гастрит).

При діареї – розладі шлунка, так само не слід переборщувати з цим плодом, можливе ускладнення.

Якщо при прийомі цього фрукта, з'явився відтік гортані, ускладнилося дихання, з'явилася, ссыпь мовою, необхідно невідкладно звернутися до лікаря.

Ківі, як і будь-природний продукт дуже багатий різними корисними властивостями.

Знаючи всі особливості даного плоду, людина без побоювання може застосовувати його в лікуванні або профілактиці різних недуг, косметології і для збагачення свого раціону вітамінами.

Однак ківі, як будь-який продукт має і свої протипоказання.

Саме тому перед його застосуванням слід уважно вивчити його властивості, щоб уникнути негативних наслідків для організму.

Відео десерт

Відео показує як потрібно правильно вибирати ківі і якими він корисними властивостями володіє.

Що ще почитати: