01 март 2019 1 508

Як приготувати домашній сир з сиру і молока

Кожному, напевно, знайомий з дитинства смак плавленого домашнього сиру. Сьогодні на прилавках супермаркетів можна знайти величезну кількість сирів різного виду, але приготовлений своїми руками сир не зрівняється з ними за смаковими якостями натуральності продукту.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
сиру - ½ Кілограма
молока свіжого - 500 мілілітрів
масла вершкового - 50 грамів
яєць - 1 шт.
кухонної солі - щіпка
соди - на кінчику ножа
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Спосіб приготування домашнього сиру з сиру і молока:

  1. Налите в каструлю молоко, поставити на повільний вогонь;
  2. Сирок розім'яти з допомогою виделки;
  3. Коли молоко закипить, в нього покласти підготовлений сир;
  4. Вміст каструлю ретельно перемішується, не вимикаючи вогонь. Сир повинен перетворитися в грудку, а від молока відскочити сироватка. За часом це займає приблизно дві хвилини;
  5. Одержаний сирний згусток перекласти в дуршлак, на дно якого попередньо потрібно покласти марлю;
  6. Хвилин через двадцять, коли сироватка повністю зіллється, добре віджати сир;
  7. Шматочок масла розтопити в алюмінієвій каструлі;
  8. Теплий сир розкришити і покласти в каструлю;
  9. Додати солі і соди;
  10. В окремій мисці заздалегідь збити виделкою куряче яйце;
  11. Яйце влити в сир і швидко перемішати, щоб воно не почало варитися;
  12. Коли вміст каструлі перетвориться в сирну масу, її потрібно перелити в миску і почекати, поки він не охолоне.

Плавлений сир домашній з молока і сиру

Потрібно:

  • сиру – 2 кілограми;
  • коров'ячого або козячого молока — 2 літри;
  • вершкового масла – 200 грамів;
  • 2 яйця;
  • 1 столова ложки харчової соди;
  • сіль кухонна.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 250 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування домашнього сиру плавленого:

  1. У каструлі залити молоком сир і включити повільний вогонь. При варінні ретельно перемішувати, кисломолочний продукт не повинен прилипнути до дна каструлі;
  2. Коли в каструлі почне з'являтися сироватка, її треба зняти з плити;
  3. За допомогою марлі процідити сирну масу і почекати кілька хвилин, щоб сироватка повністю втекла;
  4. На сковороду кладуть зварений сир, підталий шматочок масла, яйця, сода і сіль;
  5. Продукти перемішати до однорідної маси і поставити на слабкий вогонь;
  6. Масу безперервно перемішувати, поки він не перетвориться в тягучу масу. Це займе приблизно сім хвилин;
  7. Готовий продукт перелити в миску і дати час на охолодження. Миска накривається кришкою або харчовою плівкою: це запобіжить поява сухої кірки.

Рецепт приготування домашнього сиру без молока

Інгредієнти:

  • сільський сир – 500 грамів;
  • куряче яйце;
  • харчова сода – ½ чайної ложки;
  • сіль – чайна ложечка;
  • спеції будь-які.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 300 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування сиру без додавання молока:

  1. Підготовлені інгредієнти потрібно перемішати в мисці міксером або виделкою. Сирна маса повинна бути однорідною. Наявність грудочок не вітається;
  2. Сир готується на водяній бані: у велику каструлю поставити каструлю меншу за розміром. В першу налити води, щоб вона не доходила до країв другий;
  3. Каструлю поставити на плиту і включити повільний вогонь. Коли вода почне закипати, викласти в маленьку каструльку збитий сир. Під час його приготування потрібно постійно помішувати;
  4. Сир буде готовий приблизно через вісім хвилин;
  5. Готовий сир в гарячому стані акуратно перелити в глибоку тарілку і остудити.

Кисло-солодкий соус для м'яса або курки — візьміть на замітку рецепт як в Макдональдсі.

Як приготувати неймовірно смачні стегенця: рецепти з фото і покроковими підказками.

Як приготувати пряні креветки в клярі — рецепт як в Макдональдсі.

Домашній сир з додаванням грибів

Інгредієнти:

  • 1 кілограм сиру;
  • 400 грамів свіжої сметани;
  • 25 грамів грибної приправи;
  • 600 грамів печериць;
  • 100 мл соняшникової олії.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Калорійність: 225 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування смачного продукту:

  1. Гриби потрібно потримати двадцять хвилин у воді, додавши в неї кілька крапель соку лимона. Після чого обполоснути, підсушити, нарізати тонкими скибочками. Обсмажити на розпеченому рослинному маслі;
  2. Сир, сметану і грибну приправу збити міксером;
  3. Сирну масу потрібно залишити на дві години, після чого приготувати на водяній бані до готовності;
  4. У каструлю додати остиглі гриби і, ретельно перемішавши, готувати ще одну хвилину. Продукт не повинен прилипати до стінок каструлі;
  5. Готовий сир перелити в миску і остудити.

Плавлений десертний сирок з сиру

Інгредієнти:

  • 400 грамів сиру;
  • 100 грамів гіркого шоколаду;
  • 2 столових ложки цукрового піску;
  • 750 мілілітрів молока;
  • чайна ложка харчової соди.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 320 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Соду і сир перемішати з допомогою блендера;
  2. Влити молока і перемішати до однорідної маси;
  3. Вершкове масло розтопити;
  4. Сирну масу викласти в глибоку металеву миску, влити розтоплене масло;
  5. Миску помістити у велику каструлю, заповнену водою;
  6. Коли вода закипить, сирок потрібно готувати двадцять хвилин до утворення однорідної маси. Під час приготування не забувати постійно помішувати;
  7. У готовий гарячий сир додати шоколаду і цукру, перемішати;
  8. Перелити в іншу миску і остудити.

Поради кулінарів

  1. Коли сир почне нагріватися, він перетвориться в тягучу масу, перемішувати яку складно. Тому краще всього скористатися товкачиком з дірочками;
  2. З одного кілограма сиру виходить приблизно 600 грамів готового сиру;
  3. Краще всього брати каструлю або сковороду з товстим дном;
  4. Якщо при пробі сир пристає до зубів, значить він готовий;
  5. Для перемішування сирної маси краще всього використовувати дерев'яну ложку;
  6. На злитою сироватці можна поставити тісто на млинці, булочки або приготувати окрошку;
  7. На прилавках часто можна зустріти сирний продукт. Для приготування сиру він не підходить. Домашній сир вийде тільки з натурального сиру.

Якщо у вас в холодильнику залежався пакетик сільського сиру, не поспішайте його викидати! Порадуйте своїх близьких бутербродом з домашнім сиром, приготованим до сніданку. Не бійтеся експериментувати і додавати в нього гриби, зелень і спеції.

Що ще почитати: