09 июнь 2019 3 123

Як приготувати домашній сир з молока і кефіру

Незважаючи на величезний асортимент сирів в магазинах, все-таки домашній сир завжди виходить набагато смачніше і корисніше. Адже ми не знаємо, які компоненти застосовують багато виробників для приготування цього молочного продукту.

А домашній буде в будь-якому випадку корисний і дуже смачний. Тому кожній господині необхідно мати в своїй скарбничці рецепт приготування цього продукту.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
нежирного молока - 400 мл
нежирного кефіру - 2 склянки
яєць - 1 шт.
солі - трохи
Час приготування: 600 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Домашній сир з молока і кефіру робиться наступним чином:

  1. Для початку в ємність налийте кефір і розбиваємо туди яйце;
  2. Все гарненько перемішуємо до рівномірної структури;
  3. Додаємо сіль і розмішуємо;
  4. В окрему ємність наливаємо молоко і поміщаємо його на газ;
  5. Прогріваємо молоко до кипіння;
  6. Після цього заливаємо в молоко кефір з яйцем і знову все прогріваємо до кипіння;
  7. Знімаємо ємність з газу і залишаємо постояти деякий час;
  8. Встановлюємо на глибоку ємність друшляк;
  9. Великий шматок марлевого матеріалу звертаємо в кілька разів і викладаємо його на друшляк;
  10. Зверху марлю обережно наливаємо молочну суміш з яйцем і залишаємо, щоб суміш трохи скла;
  11. Через годину на поверхні марлі залишиться сирна маса;
  12. Звертаємо марлю з сумішшю і ставимо під гніт;
  13. Залишаємо стояти в такому стані на всю ніч;
  14. Вранці розгортаємо марлю і в результаті повинен вийти готовий домашній сир;
  15. Його можна розрізати і їсти.

Рецепт домашнього твердого сиру з молока і кефіру з яйцем

Які компоненти будуть потрібні:

  • молоко свіже – 2 літри;
  • кефір – 1 склянка;
  • яйця – 6 штук;
  • сіль – 50 грам;
  • сметана – 400 грам.

Процес готування буде тривати протягом 1,5-2 годин і 6 годин на відстоювання, калорійність на 100 грам – 145 ккал.

Приступаємо до процесу готування:

  1. Першим ділом наливаємо молоко в каструлю, додаємо сіль і ставимо на плиту. Його потрібно прогріти до кипіння;
  2. Поки гріється молоко, викладаємо в чашку сметану, розбиваємо туди курячі яйця і гарненько перемішуємо. Повинна вийти однорідна суміш;
  3. Як тільки молоко почне кипіти викладаємо в нього сметану з яйцями і відразу ж заливаємо кефір;
  4. Всі компоненти добре розмішуємо до рівномірної структури;
  5. Все знову доводимо до кипіння, але при цьому не перестаємо розмішувати;
  6. Варимо все до утворення пластівців;
  7. Якщо процес появи пластівців відбувається повільно або зовсім не з'являються, то суміш можна підлити 1 велику ложку оцту;
  8. На глибоку ємність встановлюємо друшляк;
  9. Зверху друшляка кладемо марлевий матеріал, при цьому його слід скласти в кілька разів;
  10. Як тільки процес згортання закінчитися, знімаємо всю суміш з вогню;
  11. Виливаємо все в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб вся сироватка скла;
  12. Додатково сирну суміш в марлі треба віджати;
  13. Після цього добре загортаємо марлю з сирними пластівцями;
  14. Кладемо мішечок з сумішшю між двома обробними дошками. Зверху встановлюємо вантаж не менше 2 кілограм;
  15. Залишаємо постояти в такому стані протягом 5-8 годин;
  16. За цей період сир затвердіє і придбає потрібну консистенцію;
  17. Після цього готовий сир можна розрізати на шматочки і подавати на стіл.

Гострий адигейський сир з зеленню

Які компоненти будуть потрібні для готування:

  • молоко – 1 літр;
  • 4 склянки кефіру;
  • яйця – 6 штук;
  • 4 маленькі ложки солі;
  • гострий червоний перець – пара пучок;
  • кмин – щіпка;
  • часник – 2 зубчики;
  • по 2-3 гілочки кропу, петрушки, зеленої цибулі, тархуна.

Приготування займе близько 2 годин, відстоювання — 6 годин, калорійність -155 ккал.

Правила готування адигейського сиру з молока і кефіру:

  1. Заливаємо в глибоку каструлю молоко і кефір;
  2. Поміщаємо ємність на вогонь, прогріваємо, але при цьому не доводимо до кипіння;
  3. Розбиваємо курячі яйця і викладаємо в чашку;
  4. Додаємо до яєць сіль і добре збиваємо;
  5. Після цього тонкою цівкою вливаємо збиті яйця в молочну суміш і при цьому все розмішуємо;
  6. Всі компоненти постійно помішуємо і доводимо до кипіння;
  7. Після закипання зменшуємо вогонь і залишаємо варитися, але не забуваємо перемішувати;
  8. Відварюємо до моменту, коли не станеться відділення сирної суміші від сироватки;
  9. Зелень споліскуємо, струшуємо і шаткуємо дрібними шматочками;
  10. Часник очищаємо від шкірки і шаткуємо дрібними скибочками;
  11. Після того як сирна суміш буде готова, знімаємо її з вогню, викладаємо в неї дрібно нарізану зелень, часник, червоний перець, кмин;
  12. Обов'язково все розмішуємо;
  13. На глибоку ємність встановлюємо друшляк і кладемо марлевий матеріал, складений в 4 рази;
  14. Заливаємо сирну суміш в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб стекла вся сироватка;
  15. Поверхню сирної суміші розрівнюємо, далі звертаємо марлевий матеріал у вузол і віджимаємо;
  16. Потім зверху встановлюємо тарілку, на тарілку покласти вантаж, можна поставити банку з водою;
  17. Прибираємо все в холодильник на 5-6 годин;
  18. Після цього розгортаємо. Сир готовий його можна нарізати на скибочки і подавати на стіл.

Візьміть на замітку рецепт кільки в томатному соусі — один з найпростіших варіантів консерви, а також кілька страв, які можна приготувати на основі кільки.

Як зробити повітряне безе в мікрохвильовці читайте в наш статті.

Читайте як приготувати смачну картоплю з яловичиною з картоплею в духовці. Рецепт тут.

Домашня рікотта

Продукти:

  • молоко – 1 літр;
  • кефір – 170 мл;
  • цукровий пісок – 1 ч. ложка з гіркою;
  • 100 мл соку лимона;
  • щіпка солі.

Час готування буде складати близько 2 годин і 8 годин для відстоювання, калорійність – 135 ккал.

Як готувати:

  1. Молоко слід залити в ємкість і помістити на плиту;
  2. Прогріваємо все, але не доводимо до кипіння;
  3. Далі всипаємо туди цукровий пісок і сіль. Все розмішуємо;
  4. Для отримання соку лимона, можна взяти лимон розрізати його на дві частини і видавити з однієї частини сік. Цієї кількості буде достатньо;
  5. Після цього в молочну суміш вливаємо повільно кефір;
  6. Слідом заливаємо сік лимона;
  7. Як тільки сир почне отеляться від сироватки, ємність слід прибрати з вогню;
  8. Залишаємо стояти при кімнатній температурі протягом 30 хвилин;
  9. Після цього встановлюємо друшляк на глибоку ємність і застеляємо марлевим матеріалом, який складено у 4 рази;
  10. Заливаємо в друшляк на марлю сирну суміш і залишаємо постояти, щоб стекла вся сироватка;
  11. Після цього збираємо краї марлі і зав'язуємо вузол;
  12. Підвішуємо мішечок з сирною масою і залишаємо в такому стані на всю ніч;
  13. Після цього розгортаємо, виймаємо готовий сир і можемо їсти;
  14. Готовий домашній сир з молока і кефіру можна зберігати в холодильнику.

Корисні поради

  • бажано використовувати молоко середньої жирності. Після приготування сир вийде потрібної консистенції і не буде сильно жорстким;
  • відварювати суміш для сиру коштує в ємності з товстих стінок, в цій каструлі вона не буде пригорати;
  • під час вливання в молоко кефіру і яєць, обов'язково все розмішуйте. Для розмішування краще всього використовувати дерев'яну лопатку;
  • додатково у сир можна додавати прянощі, зелень, оливки або шматочки овочів.

Приготування домашнього сиру з молока і кефіру – це досить трудомісткий процес, на який піде не одна година. Але все одно воно того варто. В результаті ви зможете зробити набагато смачніше і корисніше продукт, ніж той, який нам пропонують у магазинах. А якщо в нього додати прянощі або зелень, він буде ще й ароматнішими. Не пошкодуйте часу і сил, приготуйте його самостійно, ваші рідні оцінять вашу працю гідно.

Що ще почитати: