Як приготувати домашній сир з молока і кефіру
Незважаючи на величезний асортимент сирів в магазинах, все-таки домашній сир завжди виходить набагато смачніше і корисніше. Адже ми не знаємо, які компоненти застосовують багато виробників для приготування цього молочного продукту.
А домашній буде в будь-якому випадку корисний і дуже смачний. Тому кожній господині необхідно мати в своїй скарбничці рецепт приготування цього продукту.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
нежирного молока - | 400 мл |
нежирного кефіру - | 2 склянки |
яєць - | 1 шт. |
солі - | трохи |
Час приготування: 600 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Домашній сир з молока і кефіру робиться наступним чином:
- Для початку в ємність налийте кефір і розбиваємо туди яйце;
- Все гарненько перемішуємо до рівномірної структури;
- Додаємо сіль і розмішуємо;
- В окрему ємність наливаємо молоко і поміщаємо його на газ;
- Прогріваємо молоко до кипіння;
- Після цього заливаємо в молоко кефір з яйцем і знову все прогріваємо до кипіння;
- Знімаємо ємність з газу і залишаємо постояти деякий час;
- Встановлюємо на глибоку ємність друшляк;
- Великий шматок марлевого матеріалу звертаємо в кілька разів і викладаємо його на друшляк;
- Зверху марлю обережно наливаємо молочну суміш з яйцем і залишаємо, щоб суміш трохи скла;
- Через годину на поверхні марлі залишиться сирна маса;
- Звертаємо марлю з сумішшю і ставимо під гніт;
- Залишаємо стояти в такому стані на всю ніч;
- Вранці розгортаємо марлю і в результаті повинен вийти готовий домашній сир;
- Його можна розрізати і їсти.
Рецепт домашнього твердого сиру з молока і кефіру з яйцем
Які компоненти будуть потрібні:
- молоко свіже – 2 літри;
- кефір – 1 склянка;
- яйця – 6 штук;
- сіль – 50 грам;
- сметана – 400 грам.
Процес готування буде тривати протягом 1,5-2 годин і 6 годин на відстоювання, калорійність на 100 грам – 145 ккал.
Приступаємо до процесу готування:
- Першим ділом наливаємо молоко в каструлю, додаємо сіль і ставимо на плиту. Його потрібно прогріти до кипіння;
- Поки гріється молоко, викладаємо в чашку сметану, розбиваємо туди курячі яйця і гарненько перемішуємо. Повинна вийти однорідна суміш;
- Як тільки молоко почне кипіти викладаємо в нього сметану з яйцями і відразу ж заливаємо кефір;
- Всі компоненти добре розмішуємо до рівномірної структури;
- Все знову доводимо до кипіння, але при цьому не перестаємо розмішувати;
- Варимо все до утворення пластівців;
- Якщо процес появи пластівців відбувається повільно або зовсім не з'являються, то суміш можна підлити 1 велику ложку оцту;
- На глибоку ємність встановлюємо друшляк;
- Зверху друшляка кладемо марлевий матеріал, при цьому його слід скласти в кілька разів;
- Як тільки процес згортання закінчитися, знімаємо всю суміш з вогню;
- Виливаємо все в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб вся сироватка скла;
- Додатково сирну суміш в марлі треба віджати;
- Після цього добре загортаємо марлю з сирними пластівцями;
- Кладемо мішечок з сумішшю між двома обробними дошками. Зверху встановлюємо вантаж не менше 2 кілограм;
- Залишаємо постояти в такому стані протягом 5-8 годин;
- За цей період сир затвердіє і придбає потрібну консистенцію;
- Після цього готовий сир можна розрізати на шматочки і подавати на стіл.
Гострий адигейський сир з зеленню
Які компоненти будуть потрібні для готування:
- молоко – 1 літр;
- 4 склянки кефіру;
- яйця – 6 штук;
- 4 маленькі ложки солі;
- гострий червоний перець – пара пучок;
- кмин – щіпка;
- часник – 2 зубчики;
- по 2-3 гілочки кропу, петрушки, зеленої цибулі, тархуна.
Приготування займе близько 2 годин, відстоювання — 6 годин, калорійність -155 ккал.
Правила готування адигейського сиру з молока і кефіру:
- Заливаємо в глибоку каструлю молоко і кефір;
- Поміщаємо ємність на вогонь, прогріваємо, але при цьому не доводимо до кипіння;
- Розбиваємо курячі яйця і викладаємо в чашку;
- Додаємо до яєць сіль і добре збиваємо;
- Після цього тонкою цівкою вливаємо збиті яйця в молочну суміш і при цьому все розмішуємо;
- Всі компоненти постійно помішуємо і доводимо до кипіння;
- Після закипання зменшуємо вогонь і залишаємо варитися, але не забуваємо перемішувати;
- Відварюємо до моменту, коли не станеться відділення сирної суміші від сироватки;
- Зелень споліскуємо, струшуємо і шаткуємо дрібними шматочками;
- Часник очищаємо від шкірки і шаткуємо дрібними скибочками;
- Після того як сирна суміш буде готова, знімаємо її з вогню, викладаємо в неї дрібно нарізану зелень, часник, червоний перець, кмин;
- Обов'язково все розмішуємо;
- На глибоку ємність встановлюємо друшляк і кладемо марлевий матеріал, складений в 4 рази;
- Заливаємо сирну суміш в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб стекла вся сироватка;
- Поверхню сирної суміші розрівнюємо, далі звертаємо марлевий матеріал у вузол і віджимаємо;
- Потім зверху встановлюємо тарілку, на тарілку покласти вантаж, можна поставити банку з водою;
- Прибираємо все в холодильник на 5-6 годин;
- Після цього розгортаємо. Сир готовий його можна нарізати на скибочки і подавати на стіл.
Візьміть на замітку рецепт кільки в томатному соусі — один з найпростіших варіантів консерви, а також кілька страв, які можна приготувати на основі кільки.
Як зробити повітряне безе в мікрохвильовці читайте в наш статті.
Читайте як приготувати смачну картоплю з яловичиною з картоплею в духовці. Рецепт тут.
Домашня рікотта
Продукти:
- молоко – 1 літр;
- кефір – 170 мл;
- цукровий пісок – 1 ч. ложка з гіркою;
- 100 мл соку лимона;
- щіпка солі.
Час готування буде складати близько 2 годин і 8 годин для відстоювання, калорійність – 135 ккал.
Як готувати:
- Молоко слід залити в ємкість і помістити на плиту;
- Прогріваємо все, але не доводимо до кипіння;
- Далі всипаємо туди цукровий пісок і сіль. Все розмішуємо;
- Для отримання соку лимона, можна взяти лимон розрізати його на дві частини і видавити з однієї частини сік. Цієї кількості буде достатньо;
- Після цього в молочну суміш вливаємо повільно кефір;
- Слідом заливаємо сік лимона;
- Як тільки сир почне отеляться від сироватки, ємність слід прибрати з вогню;
- Залишаємо стояти при кімнатній температурі протягом 30 хвилин;
- Після цього встановлюємо друшляк на глибоку ємність і застеляємо марлевим матеріалом, який складено у 4 рази;
- Заливаємо в друшляк на марлю сирну суміш і залишаємо постояти, щоб стекла вся сироватка;
- Після цього збираємо краї марлі і зав'язуємо вузол;
- Підвішуємо мішечок з сирною масою і залишаємо в такому стані на всю ніч;
- Після цього розгортаємо, виймаємо готовий сир і можемо їсти;
- Готовий домашній сир з молока і кефіру можна зберігати в холодильнику.
Корисні поради
- бажано використовувати молоко середньої жирності. Після приготування сир вийде потрібної консистенції і не буде сильно жорстким;
- відварювати суміш для сиру коштує в ємності з товстих стінок, в цій каструлі вона не буде пригорати;
- під час вливання в молоко кефіру і яєць, обов'язково все розмішуйте. Для розмішування краще всього використовувати дерев'яну лопатку;
- додатково у сир можна додавати прянощі, зелень, оливки або шматочки овочів.
Приготування домашнього сиру з молока і кефіру – це досить трудомісткий процес, на який піде не одна година. Але все одно воно того варто. В результаті ви зможете зробити набагато смачніше і корисніше продукт, ніж той, який нам пропонують у магазинах. А якщо в нього додати прянощі або зелень, він буде ще й ароматнішими. Не пошкодуйте часу і сил, приготуйте його самостійно, ваші рідні оцінять вашу працю гідно.