04 март 2019 1 404

Як приготувати класичний рататуй

Всі рецепти приготування рататуя дуже прості. Багато майстрів кулінарного жанру просто шаткують баклажан кружечками і молодий кабачок, а потім окремо їх обсмажують, з інших овочів виходить прекрасний соус, який додається до страви.

Інші кулінари весь овочевий набір обсмажують окремо, а потім з'єднують і приправляють прованськими травками.

Ще один рецепт готування – коли інгредієнти подрібнюються, розкладаються в ємність і запікаються. Але початковий рецепт не містив таких кухарських прийомів, тому що в селян не було часу, щоб подрібнювати і обсмажувати овочі, а також готувати соус, так і духова шафа в селі був рідкістю.

Історія страви

Цікаво знати, що рататуй – дуже стародавнє блюдо. Перші згадки про його приготуванні відносяться до XVIII століття. Батьківщина овочевої закуски – Франція. Місцеві жителі називали її рататуй, що означає їжа «погана». В ті часи, всі страви, що складаються тільки з овочів, потрапляли в категорію – їжа для бідних.

Насправді – це овочева закуска складалася з кабачків, помідорів, звичайної цибулі і солодкого перцю. До речі, баклажани стали додавати в блюдо кухаря сучасні, а в старовинних французьких рецептурах присутній тільки свіжий кабачок.

Вибір продуктів

Овочі для страви використовуються тільки свіжі, а не заморожені. Їх шаткують на великі шматочки або кружечки, при цьому з помідорів обов'язково забирається шкірка, інакше вона зіпсує тонкий смак рататуя.

Томати треба вибирати щільні, не соковиті, щоб їх можна було порізати кубиками. Кабачок або патисон краще використовувати недозрілий, щоб не витрачати час на видалення насіння і зрізання товстої шкірки. Цибулю дрібно подрібнюють, а солодкі перці шаткують соломкою.

Сучасні кулінари давно не використовують класичну рецептуру – вони додали в блюдо багато різноманітних продуктів, наприклад, морепродукти, різноманітні сири, макаронні вироби, гарбуз, різноманітні гриби, картоплю і м'ясо. У процесі готування можна проявляти фантазію і кожен раз готувати новий рататуй.

А ви знаєте скільки грамів в 1 мл? Як розрахувати, такий невеликий вага читайте в нашій статті.

Смачний рецепт салату з куркою і чорносливом тут.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачного варення з пелюсток чайної троянди.

Класичний покроковий рецепт рататуя з овочами
Інгредієнти Кількість
молоді кабачки - 2 шт.
невеликі баклажани - 2 шт.
щільні помідори - 7 штук
цибулини - 2 шт.
олія (оливкова, але можна і соняшникова) - 35 грам
часник свіжий - 2 зубчики
розмарин, кріп, чебрець - приправляти за смаком
базилік - 3 гілочки
паста томатна - 15 г
вода - 200 мл
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 г: 80 Ккал

Особливий колорит цієї страви додають ароматні трави, а також свіжі овочі. Звичайно, сучасні рецепти відрізняються від оригіналу. Селянське блюдо готувалося досить просто – усі овочі разом гасили.

Покроковий класичний спосіб готування:

Крок 1

Приготувати соус. Для цього дрібно подрібнити і обсмажити в розігрітому маслі (1 ст. ложка) цибулю до прозорості.

Крок 2

Обшпарити окропом три томату, потім зняти з них шкірку, дрібно порубати і відправити до цибулі. Гасити не більше 2 хвилин.

Крок 3

Додати подрібнений кріп і часник, готувати одну хвилинку.

Крок 4

Влити 200 мл чистої води, додати по столовій ложці оливкової олії і томатної пасти, за смаком додати приправи, сіль, чорний перець. Довести до кипіння і прибрати з плити.

Крок 5

Нарізати баклажани кружечками, краще тонкими. Щоб прибрати гіркоту їх слід посолити, залити холодною водою, залишити на столі на 15 хвилин.

Крок 6

Нашаткувати кружечками помідори (зняти з них обов'язково шкірку) і кабачки.

Крок 7

На сковорідці без олії обсмажити кружечки кабачків і баклажанів. Можна для цього використовувати гриль (що дуже зручно).

Крок 8

У форму влити одну частину соусу, зверху розкласти по колу помідори, кабачки, баклажани, залити соусом, що залишився і прикрити фольгою.

Крок 9

Готувати в духовій шафі 20 хвилин. Температурний режим – 180 градусів.

Корисні поради

  1. У страви є одна особливість — його не треба заздалегідь гасити, бо це позначиться на смаку овочевої закуски. Але, якщо вже сильно хочеться приготувати рататуй запас, можна обсмажити всі овочі, крім помідорів, які потім додати в блюдо, безпосередньо перед подачею на стіл. Проблема в тому, що кислоти, присутні в складі помідорів, позбавляють овочі яскравого кольору і впливають на солодкуватий смак, властивий рататую;
  2. Овочі треба обсмажувати на хорошому маслі оливковій — на сковорідку кладуть спочатку цибулю з часником, томят їх до карамельного кольору, потім додаються всі овочі, крім помідорів. Овочі тушкують на слабкому вогні до м'якості, потім до них додають прованські трави — фенхель, базилік, чебрець, шавлія чебрець, розмарин майоран, м'яту і сіль;
  3. Ароматні пряні трави наділяють блюдо унікальним смаком, що в рази відрізняє його від традиційного овочевого рагу. Швидше за все, в цьому і криється основна таємниця рататуя, який ставлять на стіл в будь-якому вигляді з хрустким хлібом і червоним вином.

Різноманітні рецепти овочевої закуски об'єднала одна важлива деталь – це блюдо можна приготувати легко і дуже швидко, тому домогосподарки всіх країн включають рататуй в повсякденний раціон для своєї родини, щоб не стояти біля плити весь вечір, а радувати рідних не тільки смачним, але і надзвичайно корисним і ситним блюдом.

Що ще почитати: