19 март 2019 1 231

Рецепти овочевих запіканок в духовці для гурманів і тих, що худнуть

Така улюблена багатьма запіканка готується з продуктів, перероблених в пюреобразную масу, з додаванням будь-яких сполучних компонентів.

Це страва в усьому світі популярнішим, ніж багато хто думає, і у багатьох народів навіть є свої традиційні рецепти з унікальними назвами.

Так британці захоплюються своїми пудингами, італійці – лазаньєю, а греки – мусака.

Види запіканок

Розрізняють 4 основних виду запіканок:

  • капустяна;
  • сирна;
  • сирна;
  • картопляна.

Всі вони дуже прості у приготуванні, але не здатні описати весь той багатий світ запіканок, які щодня з'являються на столах мільйонів сімей.

Залежно від використовуваних інгредієнтів, ця страва може бути м'ясним, рибним, сирним, з каш і макаронів, ну і, звичайно, овочевим.

Перелік цей далеко не повний, а обмежується лише фантазією кулінара.

Трохи про овочевому варіанті страви

Незважаючи на свою назву, овочеву запіканку можна готувати в будь-який час року, а використовувати як свіжі, так і заморожені продукти.

Крім очевидної користі, це блюдо має ще один важливий плюс – воно не вимагає особливих сил і багато часу на запікання.

Для готування можна використовувати абсолютно будь-які овочі, які поєднуються з макаронами і крупами.

Щоб готову страву зверху було вкрите хрусткою скоринкою, його посипають тертим сиром.

В якості соусу можна використовувати такі прості інгредієнти, як майонез, томатна паста сметана.

Рецепт запіканки з кабачками
Інгредієнти Кількість
молоді кабачки - 2 шт.
головка цвітної капусти - 1 невелика
болгарський перець - 1 шт.
цибуля ріпчаста - 2 шт.
свіжі помідори - 2 шт.
морквина - 1 шт.
стручкова квасоля в замороженому вигляді - 150 г
масло рослинне - 4 ст. ложки
яйця - 2 шт.
твердий сир - 100 г
кріп - 3 гілочки
зелена петрушка - 3 гілочки
10-відсоткові вершки - 150 мл
сухі італійські трави - за смаком
мелений перець (чорний) і сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

При приготуванні цієї страви тушковані овочі викладаються між шарами кабачків.

Найголовніше – це смак страви, так що набір інгредієнтів завжди можна змінити на свій розсуд.

Процес приготування виглядає наступним чином:

  1. Капуста розбирається на дрібні суцвіття, а квасолю нарізати маленькими шматочками, після чого обидва інгредієнта відварюються в окропі (обов'язково підсоленому) протягом 5 хвилин.
  2. Потім воду необхідно злити допомогою друшляка.
  3. Моркву, перець і цибулю нарізати невеликими шматочками, а помідори – брусочками трохи побільше.
  4. Цибулю і моркву страхуються на олії (береться половина), після чого додається перець, і все це гаситься 5 хвилин.
  5. Потім необхідно висипати помідори, капусту і квасолю, поперчити і посолити, додати трав, ретельно перемішати, а потім тушкувати до 7 хвилин.
  6. Кабачки нарізати кружальцями, а їх товщина не повинна перевищувати 0,5 див.
  7. Потім обсмажуються до м'якості і солятся. Якщо використовуються молоді свіжі кабачки, їх можна не очищати від шкірки.
  8. Тепер можна приступати до складання заготовки. Спочатку викладаються в один шар кабачки, а зверху вони покриваються тушкованими овочами (половиною). Знову шар кабачків, і знову овочі.
  9. З вершками збиваються яйця. Цією сумішшю необхідно залити викладені овочі, а потім посипати їх попередньо натертим сиром.
  10. Заготівля відправляється в розігріту духовку на 40-45 хвилин. Температура повинна бути в межах 180 градусів. Готову страву посипається дуже дрібно нарізаною зеленню і подається до столу.

Відео-рецепт, представлений нижче, зовсім несхожий на запіканку вище, адже в ньому зовсім інша технологія приготування, але ми вам представляємо в якості оригінальної ідеї.

Дуже схожі інгредієнти з'єднуються і запікаються таким чином, що потім страву можна використовувати навіть як паштету:

Дієтична овочева запіканка в духовці

Незважаючи на той факт, що овочева запіканка в духовці, приготована за цим рецептом, низькокалорійна, її смак і аромат можуть зрівнятися з найвишуканішими стравами італійської кухні.

Хоча вміст жирів мінімально, таке блюдо відновлює баланс мікроелементів і вітамінів в організмі, при цьому не перевантажує його "важкими" продуктами.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • картопля – 2 шт;
  • молодий кабачок – 2 шт;
  • середня морква – 4 шт;
  • цибуля – 2 шт;
  • нежирний сир — 250 г;
  • зелений болгарський перець – 1 шт;
  • твердий сир – 30 г;
  • нежирна сметана – 180 мл;
  • петрушка – чверть склянки;
  • яйця – 4 шт;
  • мелений коріандр – 0,5 обсягу ч. л.;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • рослинна олія;
  • крупа манна – 1 ст. л.

Морква натирається на дрібній тертці, а картопля і кабачок – на крупній.

Болгарський перець очищується від насіння, потім нарізати невеликими кубиками.

Продукти складаються в ємність для готування, додаються яйця, коріандр, сир, сметана, і петрушка, після чого все це необхідно ретельно перемішати.

Як тільки перемешиваемая маса придбала однорідну консистенцію, в неї необхідно додати мелений перець і сіль (за смаком), а потім повторно перемішати.

Заготівля викладається на заздалегідь змащений рослинним маслом і просыпанный зверху борошном деко, після чого відправляється в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.

Даний рецепт дієтичної овочевий запіканки в духовці відкриває широкі можливості для власного кулінарної творчості.

Так, наприклад, страву можна додати трохи білого курячого м'яса, яке, по суті, також є низькокалорійним дієтичним продуктом.

В якості експерименту можна "пограти" з іншими овочами.

А ось і відео з дієтичним рецептом:

Секрети приготування

  1. Щоб домогтися хрусткої скоринки, необхідно зверху овочеву заготівлю посипати тертим сиром, або ж залити сумішшю яєць з зеленню.
  2. Будь-яка заготівля запіканки повинна готуватися в попередньо розігрітій до 160 - 220 градусів духовці.
  3. Для створення неповторного смаку страви з використанням баклажанів, солодкого перцю, або ж цукіні, їх краще попередньо трохи обсмажити на рослинному маслі.

Тема правильного харчування не втрачає популярності серед населення нашої країни. Цим фактом особливо радіють лікарі, адже багато хвороб безпосередньо залежать від того, що людина вживає в їжу. Складання здорового раціону харчування для схуднення.

Ковбаски власного приготування? А чому б і ні? Тут описана вся технологія приготування смачних домашніх купатов.

Як заготовити на зиму полуничне варення можна дізнатися тут. Взимку ці баночки з ароматними та смачними ягодами будуть нагадувати про спекотне літо.

Варіантів запіканки настільки багато, що вона може бути і повноцінним низькокалорійним сніданком, і навіть справжнім десертом.

Головне – кожен рецепт здатний стати платформою для кулінарних експериментів.

Не поспішайте залишати кулінарну сторінку, адже ми приготували для вас ще цікавий рецептик дуже смачною овочевий запіканки під назвою «Рататуй»:

Що ще почитати: