Як смачно приготувати карася в духовці
Рибні страви дуже популярні завдяки своїй очевидної користі і насиченості важливими для організму речовинами. Але правильно вибрати і приготувати рибу може далеко не кожна господиня, у кожної страви є свої особливості і тонкощі, які впливають на смакові якості риби.
Важливо правильно вибрати карася для приготування в духовці для того, щоб не зіпсувати блюдо і не розчаруватися в його смакових якостях, а, тим більше, не влаштувати харчове отруєння всім членам сім'ї.
Як вибрати рибу?
Цей вид риби володіє величезною кількістю дрібних кісток, тому невеликий розмір не підходить для приготування в духовці – кістки просто незручно відокремлювати від м'якоті. Для запікання краще вибрати рибу середніх чи великих розмірів.
При покупці важливо звернути увагу на зовнішній вигляд кожної риби. На тілі не повинно бути механічних порушень, луска не повинна бути покрита невластивими свіжому продукту плямами.
Важливо: При виборі риби звертайте увагу на очі. Якщо вони каламутного відтінку, то така риба не придатна до вживання в їжу. Свіжу рибу не слід заморожувати повторно, вона змінює свої смакові переваги і набуває характерний запах.
Термін адекватного зберігання такої риби в холодильній камері становить добу з моменту придбання. Звичайно, можна відправити карася в морозильну камеру, і тоді він зможе зберігатися тривалий час аж до цілого місяця, але у такому разі у страви, приготованої з цієї риби, з'явиться характерний неприємний смак.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
карасі приблизно по 0,5 кг - | 2 шт. |
рибні приправи - | за смаком |
цибулю - | 2 шт. |
рис - | 1/3 склянки |
гриби - | сто грам |
сіль - | за смаком |
майонез - | за смаком |
кріп - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 100 Ккал |
Простий рецепт приготування страви покроково:
- В першу чергу необхідно позбавити рибу від луски, зябер і нутрощів. Рибу ретельно промити водою. Для того, щоб риба повністю пропеклась всередині, на ній роблять кілька хрестоподібних надрізів. Це так само сприяє розчиненню дрібних кісток, які заважають нормальному сприйняттю страви;
- Карася необхідно обробити спеціями і сіллю, дати настоятися близько 20 хвилин;
- Поки філе просочується спеціями, необхідно приготувати начинку. Рис промити і зварити до повної готовності. Очистити і нарізати невеликими шматочками цибулю, підсмажити його на невеликому вогні. Промити і подрібнити гриби, змішати з цибулею і підсмажити отриману суміш. Змішати гриби, цибулю з рисом, додати подрібнений кріп і заправити середньою кількістю майонезу для м'якості;
- Отриману суміш необхідно заправити в черево кожного карася в помірній кількості;
- Фольгу протерти рослинним маслом, загорнути кожного карася в окремий шматок і викласти на деко;
- Загорнута у фольгу заготівля відправляється в попередньо прогрітий до 180 градусів духовку на 30 хвилин;
- Готового карася дістати з духовки, остудити, викласти на підходящу за розміром блюдо і прикрасити за смаком.
Карась у сметані з овочами в духовці
Для приготування страви вам знадобиться:
- середній карась;
- одна середня цибулина;
- гриби – 100 г;
- половина середнього помідора;
- третина кабачка;
- половина солодкого перцю;
- 3 ст. л сметани;
- сік лимона;
- приправи за смаком.
Страва готується 60 хвилин.
200 ккал на 1кг карася.
Алгоритм приготування:
- Карасі очищаються від луски, повністю потрошаться. Голову і плавники необхідно залишити. Ретельно промиваються водою, натираються сіллю і спеціями зі всіх сторін і настоюються приблизно 20 хвилин;
- Поки філе настоюється, готується начинка. Цибулю і помідор нарізати кружальцями, а перець і кабачок маленькими кубиками. Гриби подрібнюються;
- Карася збризкуємо лимонним соком з усіх боків, всередину кладеться декілька цибулевих кілець для смаку. Зовнішня частина надрізається в декількох місцях аж до хребта для того, щоб риба повністю пропеклась;
- Продукт викладається на фольгу і змащують сметаною з усіх боків. Зверху викладаються овочі в довільній пропорції, посипаються спеціями і сіллю за смаком;
- Загорнуту у фольгу рибу необхідно відправити в прогріту до 200' духовку приблизно на 30 хвилин до повної готовності;
- Готову рибу остудити і викласти на відповідну за розмірами блюдо.
Пиріжки зі щавлем — неймовірно смачна випічка, яка вражає простотою, але в той же час вишуканістю.
Як приготувати салати з капустою та огірками читайте тут.
Як зробити пироги з журавлиною і яблуками — начинка дуже соковита, рецепт з фото.
Риба з картоплею
Список продуктів для приготування страви і гарнір:
- три свіжих карася;
- 700 г картоплі;
- 100 г майонезу;
- 2 зубчики часнику;
- приправи, сіль і перець.
Скільки готується страва: 60 хвилин.
200 ккал на 1кг карася.
Порядок приготування страви:
- Карасів повністю позбавляє від луски, вирізаємо зябра і ретельно потрошимо. Промиваємо карасів зовні і всередині до повної чистоти. Кожну рибу окремо натираємо сіллю і приправами і залишаємо настоюватися на 20 хвилин;
- Робимо соус. Для цього змішуємо майонез з дрібно рубаним або натертим часником і спеціями і перцем, перемішуємо і даємо настоятися для того, щоб часник просочив майонез своїм соком;
- Половиною готового соусу натираємо карасів з усіх боків. Іншу половину використовуємо для приготування начинки;
- Нарізаємо кубиками картоплю, змішуємо з соусом і перемішуємо, щоб кожен шматочок був обмазан соусом;
- Викладаємо змащених соусом карасів на деко в самий центр, картопля розподіляємо на решті площі. Ставимо в прогріту до 180 градусів духовку і випікаємо до золотистої скоринки;
- Перевіряємо готовність страви зубочисткою приблизно через півгодини. Готову рибу з картоплею викладаємо на блюдо і подаємо в теплому вигляді.
Карасики з рисом
Список продуктів для приготування страви і гарнір:
- карась середній – 4 шт;
- рис – 4 ст. л;
- яйце – 1 шт;
- майонез – 1 ст. л;
- петрушка;
- сіль, перець, приправи.
Час приготування: 45 хвилин.
200 ккал на 1кг карася.
Порядок приготування страви покроково:
- Для початку рибу необхідно випатрати, позбутися від нутрощів і відрізати зябра. Якщо риба особливо велика, можна видалити і голову, середньої рибці голову можна залишити. Промиваємо рибу, присипаємо сіллю, приправами і залишаємо настоятися 15-20 хвилин;
- Рис відварюємо в підсоленій воді – не обов'язково доводити його до повної готовності, не допускайте розварювання, зайву воду краще злити;
- Подрібнюють петрушку і додаємо в готовий рис. Сюди ж додаємо майонез – він додасть страві м'якості і соковитості;
- Карася заповнюємо начинкою в помірній кількості. Викладаємо карася у форму для запікання і відправляємо в духовку на 30 хвилин при t 200 градусів;
- Готову рибу посипаємо зеленню і приправами за смаком, подаємо на стіл в теплому вигляді.
Карасі по-царськи
Список продуктів для приготування страви і гарнір:
- 1 кг карася;
- сік лимона;
- борошно – 3 ст. л;
- насіння кропу – 3 ст. л;
- сметана – 4 ст. л;
- сіль і приправи за смаком.
Скільки готується страва: 80 хвилин.
Калорійність страви — 200 ккал на 1кг карася.
Порядок приготування страви:
- Карася позбавляємо від луски, повністю потрошимо і видаляємо зябра, промиваємо з усіх сторін, в тому числі всередині;
- На рибі робимо невеликі надрізи, збризкуємо лимонним соком і залишаємо настоюватися приблизно на 40 хвилин;
- Борошно змішуємо з насінням кропу, додаємо сметану, приправи і сіль.
- Рибу паніруємо в отриманій суміші і запікаємо до отримання золотистої скоринки при температурі 200 градусів тридцять хвилин;
- Подається на стіл з відварною картоплею в теплому вигляді, поливається сметаною для смаку.
Корисні поради
- Рекомендується купувати карася великих розмірів – в ньому набагато менше дрібних кісток;
- Робіть надрізи на рибі для того, щоб вона пропеклась цілком;
- Змащуйте рибу сіллю і приправами як зовні, так і всередині – так смак буде більш насиченим;
- Дозволяйте рибі настоятися зі спеціями для посилення смаку;
- Купуйте тільки свіжу рибу без характерних ознак непридатності;
- Не зберігайте рибу в холодильнику більше доби, бажано відразу приступити до приготування;
- Не шкодуйте лимонного соку – він надає рибі особливий приємний смак.
Страви з карася не лише надзвичайно смачні, а й дуже різноманітні. Цю рибу можна готувати кожен день, вона ніколи не набридне завдяки великій кількості продуктів, з якими вона поєднується.