08 апрель 2019 6 953

Як смачно приготувати рибні котлети з карася

Відмінні котлети виходять зі звичного річкової риби — карася. Головне — знати, як саме їх приготувати. Ця риба коштує не дорого, а багатьох господинь карасями регулярно постачають улюблені чоловіки — завзяті рибалки.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
дрібних карасів - 2 кг
черствого пшеничного хліба - 300 г
жирного молока - 200 г
лука - 300 г
яєць - 1 шт.
рослинної олії - 80 г
меленого чорного перцю - 3 р
панірувальних сухарів - 150 г
солі - 20 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 147 Ккал
Класичні котлети з карася з кістками готуються з самої дрібної рибки. Очищена риба перемелюється у фарш цілком, за винятком голови, хребта, хвостиків.

Поріжте білий хліб замочіть в молоці. Чим жирніше молоко, тим м'якше вийде фарш. Жорстку шкоринку з хліба краще зрізати.

Для чищення карасів, велику обробну дошку бажано затягнути харчовою плівкою. Моєму всю рибу, очищаємо від луски, акуратно потрошимо, ще раз споліскують, щоб з животиків пішла вся кров.

Кладемо рибу на обробну дошку, відкритим животиком до себе. Гострим ножем надрізаємо ребра вздовж хребта, відсікаємо голову, видаляємо хребет. Кухонними ножицями отстригаем хвости. У карасів вагою більше 150 м, необхідно видалити спинний плавець і ребра, інакше кістки будуть відчуватися.

Чистимо і ріжемо цибулю; набряклий хліб злегка віджимаємо від молока. Двічі прокручуємо підготовлену рибу, хліб і цибулю. Додаємо яйце, перець, сіль. Руками вимішуємо фарш до однорідності. Якщо при вимішування ви відчуваєте дрібні кістки, прокрутіть через м'ясорубку третій раз.

Ставимо сковороду на вогонь, наливаємо олію. Мокрими руками формуємо котлети круглої або овальної форми (за бажанням).

Паніруємо в сухарях, викладаємо на досить гарячу сковороду. Смажимо котлетки 10 хвилин, потім перевертаємо, накриваємо кришкою, обсмажуємо другу сторону ще 5 хвилин.

Готові котлети з карася викладаємо на блюдо, даємо відпочити 5 хвилин.

Дієтичні рибні котлети на пару

Яскравий літній рецепт призначений для дієтичного харчування, але чудово підійде для легкого сніданку або вечері. На гарнір до котлет можна подати варений рис, тушковані овочі, або свіжий салат. Щоб приготувати 8 котлет, знадобляться такі продукти (на 4 порції):

  • 1,4 кг свіжих карасів;
  • 130 г ріпчастої цибулі;
  • 2 болгарських перцю (жовтий і зелений);
  • 1 яйце;
  • 15 г солі;
  • 50 г манної крупи;
  • 3 г меленого лаврового листа;
  • 120 г борошна (для панірування).

Котлети готуються 1 годину, калорійність страви — 124 ккал.

Для парових котлет краще взяти середню рибу, щоб у фарші не відчувалися кістки. Добре моєму карасів, викладаємо на велику обробну дошку. Спочатку очищаємо луску, потім відрізаємо голови і потрошимо всю рибу.

Кухонними ножицями отстригаем хвости. Ще раз акуратно моєму рибу. Вирізаємо спинний плавець. З кожної рибки знімаємо філе по хребту. Гострим широким ножем зрізаємо ребра з філе (одним рухом, від спини до животика).

Чистимо, миємо цибулину і солодкий перець. Підготовлену рибу необхідно двічі пропустити через м'ясорубку. У посуд з рибним фаршем перекручуємо цибулю і солодкий перець (1 раз). Додаємо яйце, 2 столові ложки манки, сіль і мелений лавровий лист.

Добре вимішуємо фарш, відставляємо на 15 хвилин, щоб манка увібрала сік і розбухла. Після 15 хвилин, формуємо з фаршу котлети, злегка паніруємо їх пшеничним борошном.

Ставимо на вогонь широку каструлю, на третину наповнену водою. Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Додайте у воду лавровий лист, солити не потрібно. Як тільки вода закипить, можна зменшити газ і поставити на каструлю друшляк.

Саме в ньому будуть готуватися рибні котлетки. Рівень води в каструлі має бути нижче друшляка на 2 — 3 см. В залежності від розмірів каструлі і друшляка, котлети будуть приготовані в один, або в два прийоми.

Перед тим як викладати котлети, сполосніть друшляк холодною водою, щоб котлети не приставали. Акуратно завантажуємо котлетки і щільно закриваємо кришкою. Вода в каструлі повинна потихеньку кипіти на невеликому вогні.

Через 10 хвилин перевертаємо котлети на іншу сторону. Ще через 5 хвилин — парові котлети з карася готові.

Як приготувати незвичайно ніжний і повітряний крем для кексів.

Візьміть на замітку рецепти самогону з меду — спробуйте приготувати цей напій в домашніх умовах.

Читайте як готувати ситну свинину в сметанному соусі в мультиварці.

Котлети з карасів з салом — дуже смачно і ситно

Додавання свіжого сала в фарш з річкової риби, істотно пом'якшує фактуру фаршу. Котлети виходять дуже соковитими і ніжними. Для котлет з карася з салом приготуйте (на 4 порції):

  • 1,6 кг свіжої риби;
  • 70 г свинячого сала (беремо не солоне);
  • 3 цибулини;
  • 1 морква;
  • 3 картоплини;
  • 1 яйце;
  • 50 г крохмалю;
  • 80 г соняшникової олії;
  • 100 г борошна;
  • 3 г меленого чорного перцю;
  • 70 г мелених вівсяних пластівців;
  • 25 г солі.

Котлети готуються 1 годину, калорійність страви — 154 ккал.

Підготуйте дрібних або середніх карасів для фаршу за рецептами, наведеним вище. Обов'язково зріжте шкірку з сала; поріжте його на шматочки, щоб прокрутити на м'ясорубці разом з рибою. Очистіть і вимийте овочі.

Картоплю і моркву можна натерти на дрібній тертці. Або просто прокрутити на м'ясорубці разом з карасями, цибулею, салом. Фарш треба прокрутити двічі. Додайте яйце, перець, сіль. Потім гарненько вимісити руками. Для панірування змішайте борошно, крохмаль, подрібнені вівсяні пластівці. Формуємо з фаршу апетитні котлетки.

Викладаємо котлети на добре прогріту сковороду з маслом; смажимо на середньому вогні: 15 хвилин з однієї сторони, 7 хвилин з іншого. Смажені котлети викладаємо на паперові рушники, щоб пішов зайвий жир. Через пару хвилин котлети готові.

Рецепт котлет з річкової риби без кісток з сиром та кропом

Смачні і корисні рибні котлети з кропом і сиром сподобаються всій родині. З карасів повністю видаляються кістки, тому їх сміливо можна їсти дітям. На 5 порцій (10 котлет) вам знадобиться:

  • 2 кг великих карасів;
  • 180 г вершків;
  • 300 г хліба (бажано — пшеничний батон, або міська булка);
  • 2 яйця (знадобляться жовтки);
  • 2 середніх цибулини;
  • 100 р пшеничного борошна;
  • 5 г меленого імбиру;
  • 250 г сиру;
  • 150 г зелені кропу;
  • 20 р солі.

Котлети готуються близько години, калорійність страви — 143 ккал.

Гарненько моєму великих карасів, очищаємо луску, відрізаємо голову, потрошимо всю рибу. Повторно моєму. Наливаємо в трилітрову каструлю 2 літри води, накриваємо кришкою і ставимо на вогонь. Поки вода закипає, зрізаємо з хліба шкірки, нарізаємо його і заливаємо вершками. Миємо, підсушуємо паперовим рушником, шаткуємо кріп. Сир просто подрібнити на крупній тертці.

У киплячу воду опускаємо підготовлену рибу так, щоб вона повністю була вкрита водою. Проварюємо 2 хвилини, потім вимикаємо, відкидаємо рибку на друшляк, залишаємо на 5 хвилин, щоб вона трохи охолола.

Приварені карасі дуже швидко чистяться від кісток вручну. У кожної рибки потрібно прибрати спинний плавець, потім легко відокремити м'ясо від кісток. Відходів при такому способі обробки річкової риби, значно менше.

Очищену від кісток рибу двічі прокрутіть через м'ясорубку. Додаємо сир, жовтки, віджатий хліб, перець, зелений кріп, сіль.

Очищену цибулину дрібно наріжте, пасеруйте на олії. Без фанатизму, лук повинен стати прозорим, злегка золотистим. Перекручуємо смажену цибулю, додаємо до рибного фаршу. Другу цибулину перекручуємо сирої. Ретельно вимішуємо; готовий фарш прибираємо в холодильник на 5 хвилин.

Для панірування котлет з карася з сиром і кропом, використовуємо борошно з додаванням меленого імбиру. Імбир додасть страві приємну гостроту і пікантність, зробить рум'яну скоринку золотистою.

Смажте котлети на гарячій сковороді з маслом: 10 хвилин з одного боку, 5 хвилин з іншого. Потім закрийте сковороду кришкою, зменшіть газ. Протомите котлетки під кришкою ще 7 хвилин, щоб як слід розплавився сир.

Кулінарні поради

Кілька підказок допоможуть у приготуванні корисних і дуже смачних страв з річкової риби:

  • вибирайте тільки свіжу річкову рибу: щільну, блискучу, слизьку, з яскравими червоними зябрами, прозорими очима;
  • при очищенні луски намагайтеся не розчавити жовчний міхур, не натискайте занадто сильно, інакше риба буде гіркою;
  • щоб прибрати запах твані, що зустрічається в річкової риби, обов'язково додавайте в котлети з карася ріпчаста цибуля;
  • щоб позбутися від дрібних кісток, використовуйте саму дрібну сітку м'ясорубки для приготування рибного фаршу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: