Як приготувати гречку в горщику в духовці
Гречка – це корисний продукт, який просто необхідний для людського організму. У цій крупі є високий рівень клітковини, білка, а також міститься велика кількість вітамінів і мінералів.
При запіканні вона зберігає всі свої корисні компоненти, але при цьому виходить дуже смачною.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| гречаної крупи - | 500 грам | 
| води - | 5 склянок | 
| солі - | пара пучок | 
| рослинна олія - | 50 мл | 
| вершкового масла - | на свій смак | 
| Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал | 
Процес приготування:
- Першим ділом готуємо спеціальні горщики, які призначені для приготування страви в духовці. Всього буде потрібно 2 горщика. На дно наливаємо рослинне масло;
 - В кожну ємність всипаємо по склянці гречаної крупи;
 - Потім заливаємо в кожен горщик по 2,5 склянки води;
 - Додаємо по ложечці солі;
 - Бажано покласти по невеликому скибочці вершкового масла;
 - Все закриваємо кришками;
 - Прогріваємо духовку до 140 градусів;
 - Поміщаємо горщики в прогрітий духова шафа і залишаємо готуватися близько години;
 - У процесі готування кашу слід кілька разів перемішувати;
 - Через годину все виймаємо горщики і подаємо на стіл.
 
Курка з гречкою
Каша готується з компонентів:
- 100 грам гречаної крупи;
 - курка – 200 грам;
 - головка цибулі;
 - невелика морквина;
 - томат – 20 грам;
 - стакан води;
 - одна часникова часточка;
 - трохи солі;
 - чорний перець мелений – щіпка;
 - щіпка цукру;
 - трохи спецій для курячого м'яса;
 - 2 великі ложки рослинного масла;
 - 3-4 гілочки кропу.
 
На готування піде 75 хвилин, калорійність – 145 ккал.
Приступаємо до готування:
- Куряче м'ясо промиваємо, видаляємо шкірку і кістки;
 - М'ясо розрізаємо на невеликі шматочки у вигляді квадратиків або брусочків;
 - Цибулю очищаємо від шкірки, розрізаємо на невеликі квадратики;
 - Морквяний коренеплід моєму, очищаємо і протираємо теркою з крупною решіткою;
 - У горщик потрібно підлити трохи рослинного масла, кладемо туди курку;
 - Далі викладаємо шматочки овочів;
 - Посипаємо все сіллю, спеціями;
 - Поміщаємо горщик з м'ясом і овочами в холодну духовку і залишаємо готуватися при температурі 220-230 градусів протягом 15 хвилин;
 - Промиваємо гілочки зелені і ріжемо невеликими шматочками;
 - Часник очищаємо і рубаємо на пластинки;
 - Через 15 хвилин викладаємо зелень і часник;
 - Гречану крупу промиваємо і викладаємо до інших компонентів, все змішуємо;
 - У склянку води викладаємо томатну пасту, сіль, цукор, чорний перець і все розмішуємо до рівномірності;
 - Заливаємо отриманою рідиною всі компоненти, щоб рідина повністю покривала;
 - Закриваємо всі кришкою і прибираємо в духовку;
 - Готуємо при тій же температурі протягом 40 хвилин;
 - При необхідності можна підлити трохи води;
 - Через зазначений період виймаємо і подаємо на стіл.
 
Скільки грам цукру в склянці — як виміряти сипучі продукти без ваг.
Салат зі щавлем з яйцем і огірком — смачне і корисне блюдо у весняному раціоні.
Як зварити смачне варення з пелюсток чайної троянди читайте в нашій статті.
Рецепт гречки з м'ясом свинини в горщиках
Складові компоненти:
- 250 грам гречки;
 - свинина – півкіло;
 - цибуля – 2 штуки;
 - один коренеплід моркви;
 - вода – 3 склянки;
 - трохи солі;
 - зелень кропу, петрушка – 5-6 стебел.
 
Готувати будемо протягом 75 хвилин, калорійність – 190 ккал.
Як треба буде готувати:
- Для початку промиваємо м'ясо, знімаємо шкірку, прожилки. Якщо занадто багато жиру, то його можна зрізати;
 - Далі м'ясо ріжемо невеликими шматочками у вигляді квадратиків або прямокутників;
 - З лука знімаємо шкірку, рубаємо його квадратиками;
 - Морквяний коренеплід споліскуємо, знімаємо шкірку і протираємо на тертці з крупною решіткою;
 - М'ясо смажимо на сковороді з невеликою кількістю масла до утворення золотистої скоринки; 

 - Після того як шматочки стануть золотистими засипаємо до них цибулю з морквою, перемішуємо і смажимо до готовності овочів; 

 - Викладаємо засмажку з горщиками;
 - Гречану крупу промиваємо прохолодною водою; 

 - Викладаємо крупу по горщикам. Всього має бути 4 горщика, в кожну кладемо по ¼ склянки крупи;
 - Заливаємо все водою, вона повинна покривати всі компоненти, підсолюємо; 

 - Розігріваємо духовку до 160-180 градусів;
 - Прибираємо в духовку все місткості, обов'язково закриваємо кришками;
 - Готуємо все близько 40 хвилин; 

 - Зелень промиваємо і рубаємо дрібними шматочками;
 - Після того як все буде готово, посипаємо зеленню і подаємо до столу.
 
Гречка з грибами в горщику в духовці
Для приготування нам знадобиться:
- 500 грам гречаної крупи;
 - вода – півлітра;
 - свіжі печериці – 200 грам;
 - цибуля – 2 головки;
 - олія соняшникова;
 - сіль на свій смак.
 
На готування піде 1 годину, калорійність – 120 ккал.
Правила приготування:
- Гречану крупу можна попередньо промити. Але промивання цієї крупи не обов'язкова вимога, її можна готувати не промиті вигляді. Але ось перебрати все-таки варто, іноді в ній можуть бути шматочки лушпиння;
 - Засипаємо Крупу в горщики. Усього потрібно 4 ємності, по пів склянки на кожну;
 - В кожну ємність заливаємо по 1 склянці води;
 - Додаємо сіль, закриваємо всі кришками;
 - Кладемо все в холодний духову шафу;
 - Розпалюємо вогонь, прогріваємо до 180-200 градусів і готуємо протягом 30-40 хвилин;
 - Тим часом робимо грибну заправку. Для початку прибираємо з лука шкірку і рубаємо цибулю дрібними кубиками;
 - Засипаємо цибулю в прогріте масло й обсмажуємо до прозорості, постійно помішуємо;
 - Печериці промиваємо, очищаємо капелюшки і ріжемо тонкими пластинками;
 - Засипаємо до цибулі гриби і обсмажуємо;
 - Все перемішуємо, смажимо близько 7 хвилин, підсолюємо;
 - Після цього знімаємо гриби з цибулею з вогню;
 - Як тільки гречка буде готова, виймаємо горщики з духовки;
 - Викладаємо грибну засмажку до каші і перемішуємо;
 - Далі знову прибираємо в духовку і залишаємо нудитися протягом 10 хвилин;
 - Після цього виймаємо і подаємо на стіл запашну кашу з грибами.
 
Корисні поради
- Бажано попередньо гречану крупу перебрати. Часто в цій крупі присутній лушпиння, недозрілі зерна;
 - Промивати і запарювати гречку попередньо не потрібно. Вона готується відразу в сухому вигляді;
 - Додатково можна додати спеції, прянощі, вони додадуть аромат і чудовий смак;
 - Готувати кашу можна з овочами – солодким перцем, баклажанами, кабачком, помідорами;
 - Подавати на стіл слід відразу в гарячому вигляді. Обов'язково рясно здобріть вершковим маслом і якщо є можливість, посипте верх зеленню.
 
Гречка в горщику, запечена в духовці – це смачне і ароматне блюдо, яке буде прекрасним стравою на вечерю або обід для всієї родини. Приготування цієї страви просте, головне потрібно витримати протягом необхідного часу в духовці.
Бажано готувати при температурі 160-180 хвилин протягом години, при цій температурі гречка виходить розпареного і дуже смачною. У цьому варіанті каша точно припаде до смаку всім.






