Як приготувати гречку в горщику в духовці
Гречка – це корисний продукт, який просто необхідний для людського організму. У цій крупі є високий рівень клітковини, білка, а також міститься велика кількість вітамінів і мінералів.
При запіканні вона зберігає всі свої корисні компоненти, але при цьому виходить дуже смачною.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гречаної крупи - | 500 грам |
води - | 5 склянок |
солі - | пара пучок |
рослинна олія - | 50 мл |
вершкового масла - | на свій смак |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал |
Процес приготування:
- Першим ділом готуємо спеціальні горщики, які призначені для приготування страви в духовці. Всього буде потрібно 2 горщика. На дно наливаємо рослинне масло;
- В кожну ємність всипаємо по склянці гречаної крупи;
- Потім заливаємо в кожен горщик по 2,5 склянки води;
- Додаємо по ложечці солі;
- Бажано покласти по невеликому скибочці вершкового масла;
- Все закриваємо кришками;
- Прогріваємо духовку до 140 градусів;
- Поміщаємо горщики в прогрітий духова шафа і залишаємо готуватися близько години;
- У процесі готування кашу слід кілька разів перемішувати;
- Через годину все виймаємо горщики і подаємо на стіл.
Курка з гречкою
Каша готується з компонентів:
- 100 грам гречаної крупи;
- курка – 200 грам;
- головка цибулі;
- невелика морквина;
- томат – 20 грам;
- стакан води;
- одна часникова часточка;
- трохи солі;
- чорний перець мелений – щіпка;
- щіпка цукру;
- трохи спецій для курячого м'яса;
- 2 великі ложки рослинного масла;
- 3-4 гілочки кропу.
На готування піде 75 хвилин, калорійність – 145 ккал.
Приступаємо до готування:
- Куряче м'ясо промиваємо, видаляємо шкірку і кістки;
- М'ясо розрізаємо на невеликі шматочки у вигляді квадратиків або брусочків;
- Цибулю очищаємо від шкірки, розрізаємо на невеликі квадратики;
- Морквяний коренеплід моєму, очищаємо і протираємо теркою з крупною решіткою;
- У горщик потрібно підлити трохи рослинного масла, кладемо туди курку;
- Далі викладаємо шматочки овочів;
- Посипаємо все сіллю, спеціями;
- Поміщаємо горщик з м'ясом і овочами в холодну духовку і залишаємо готуватися при температурі 220-230 градусів протягом 15 хвилин;
- Промиваємо гілочки зелені і ріжемо невеликими шматочками;
- Часник очищаємо і рубаємо на пластинки;
- Через 15 хвилин викладаємо зелень і часник;
- Гречану крупу промиваємо і викладаємо до інших компонентів, все змішуємо;
- У склянку води викладаємо томатну пасту, сіль, цукор, чорний перець і все розмішуємо до рівномірності;
- Заливаємо отриманою рідиною всі компоненти, щоб рідина повністю покривала;
- Закриваємо всі кришкою і прибираємо в духовку;
- Готуємо при тій же температурі протягом 40 хвилин;
- При необхідності можна підлити трохи води;
- Через зазначений період виймаємо і подаємо на стіл.
Скільки грам цукру в склянці — як виміряти сипучі продукти без ваг.
Салат зі щавлем з яйцем і огірком — смачне і корисне блюдо у весняному раціоні.
Як зварити смачне варення з пелюсток чайної троянди читайте в нашій статті.
Рецепт гречки з м'ясом свинини в горщиках
Складові компоненти:
- 250 грам гречки;
- свинина – півкіло;
- цибуля – 2 штуки;
- один коренеплід моркви;
- вода – 3 склянки;
- трохи солі;
- зелень кропу, петрушка – 5-6 стебел.
Готувати будемо протягом 75 хвилин, калорійність – 190 ккал.
Як треба буде готувати:
- Для початку промиваємо м'ясо, знімаємо шкірку, прожилки. Якщо занадто багато жиру, то його можна зрізати;
- Далі м'ясо ріжемо невеликими шматочками у вигляді квадратиків або прямокутників;
- З лука знімаємо шкірку, рубаємо його квадратиками;
- Морквяний коренеплід споліскуємо, знімаємо шкірку і протираємо на тертці з крупною решіткою;
- М'ясо смажимо на сковороді з невеликою кількістю масла до утворення золотистої скоринки;
- Після того як шматочки стануть золотистими засипаємо до них цибулю з морквою, перемішуємо і смажимо до готовності овочів;
- Викладаємо засмажку з горщиками;
- Гречану крупу промиваємо прохолодною водою;
- Викладаємо крупу по горщикам. Всього має бути 4 горщика, в кожну кладемо по ¼ склянки крупи;
- Заливаємо все водою, вона повинна покривати всі компоненти, підсолюємо;
- Розігріваємо духовку до 160-180 градусів;
- Прибираємо в духовку все місткості, обов'язково закриваємо кришками;
- Готуємо все близько 40 хвилин;
- Зелень промиваємо і рубаємо дрібними шматочками;
- Після того як все буде готово, посипаємо зеленню і подаємо до столу.
Гречка з грибами в горщику в духовці
Для приготування нам знадобиться:
- 500 грам гречаної крупи;
- вода – півлітра;
- свіжі печериці – 200 грам;
- цибуля – 2 головки;
- олія соняшникова;
- сіль на свій смак.
На готування піде 1 годину, калорійність – 120 ккал.
Правила приготування:
- Гречану крупу можна попередньо промити. Але промивання цієї крупи не обов'язкова вимога, її можна готувати не промиті вигляді. Але ось перебрати все-таки варто, іноді в ній можуть бути шматочки лушпиння;
- Засипаємо Крупу в горщики. Усього потрібно 4 ємності, по пів склянки на кожну;
- В кожну ємність заливаємо по 1 склянці води;
- Додаємо сіль, закриваємо всі кришками;
- Кладемо все в холодний духову шафу;
- Розпалюємо вогонь, прогріваємо до 180-200 градусів і готуємо протягом 30-40 хвилин;
- Тим часом робимо грибну заправку. Для початку прибираємо з лука шкірку і рубаємо цибулю дрібними кубиками;
- Засипаємо цибулю в прогріте масло й обсмажуємо до прозорості, постійно помішуємо;
- Печериці промиваємо, очищаємо капелюшки і ріжемо тонкими пластинками;
- Засипаємо до цибулі гриби і обсмажуємо;
- Все перемішуємо, смажимо близько 7 хвилин, підсолюємо;
- Після цього знімаємо гриби з цибулею з вогню;
- Як тільки гречка буде готова, виймаємо горщики з духовки;
- Викладаємо грибну засмажку до каші і перемішуємо;
- Далі знову прибираємо в духовку і залишаємо нудитися протягом 10 хвилин;
- Після цього виймаємо і подаємо на стіл запашну кашу з грибами.
Корисні поради
- Бажано попередньо гречану крупу перебрати. Часто в цій крупі присутній лушпиння, недозрілі зерна;
- Промивати і запарювати гречку попередньо не потрібно. Вона готується відразу в сухому вигляді;
- Додатково можна додати спеції, прянощі, вони додадуть аромат і чудовий смак;
- Готувати кашу можна з овочами – солодким перцем, баклажанами, кабачком, помідорами;
- Подавати на стіл слід відразу в гарячому вигляді. Обов'язково рясно здобріть вершковим маслом і якщо є можливість, посипте верх зеленню.
Гречка в горщику, запечена в духовці – це смачне і ароматне блюдо, яке буде прекрасним стравою на вечерю або обід для всієї родини. Приготування цієї страви просте, головне потрібно витримати протягом необхідного часу в духовці.
Бажано готувати при температурі 160-180 хвилин протягом години, при цій температурі гречка виходить розпареного і дуже смачною. У цьому варіанті каша точно припаде до смаку всім.