Як смачно приготувати гречку з печінкою
Коли потрібно приготувати поїсти щось корисне, але не займає багато часу, то відмінним варіантом буде гречка з печінкою. Гречана крупа просто криниця вітамінів, мікро і макроелементів, а ще повноцінних білків. Печінка багата залізом і легше засвоюється, ніж м'ясні продукти. Розглянемо кілька нескладних рецептів, які заощаджують час господині.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гречаної крупи - | стакан |
яловичої печінки - | 300 г |
середніх цибулин - | 2 шт. |
великих томатів - | 3 шт. |
кухонної солі - | 1 ст. ложка |
меленого перцю - | підлогу ч. ложки |
рослинної олії - | 50 мл |
води - | 0,5 л |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Це блюдо легко готується, і весь процес займає не більше години. А також його сміливо можна назвати дієтичним!
Ретельно промиваємо печінку і нарізаємо невеликими шматочками. Гречку теж промиваємо, кладемо в каструлю, додаємо воду і ставимо на вогонь. Поки крупа вариться, обсмажуємо печінку на сковорідці разом з ріпчастою цибулею 10 хвилин, потім солимо і перчимо, перемішуємо і ще 2 хвилини даємо доготовиться.
Потім на крупній тертці натираємо томати і додаємо їх до печінки і цибулею, тушкуємо протягом 5 хвилин. Піджарка готова. Висипаємо її до гречаної каші, варимо трохи, щоб крупа наситилася ароматом печінки і овочів і вимикаємо.
Можна дати настоятися хвилин десять і подавати на стіл.
Гречка з курячою печінкою
Це блюдо корисне і поживне, підійде як на обід, так і на вечерю. Якщо точно слідувати рекомендаціям рецепту, то куряча печінка вийде м'якою, що тане в роті. Для того, щоб вона вийшла саме такою, обсмажувати її слід не більше восьми хвилин! Загальний час приготування страви півгодини, так як крупа вариться не довго.
Щоб отримати 4 порції, нам потрібні наступні інгредієнти в таких кількостях:
стакан гречки;
- 450 р. курячої печінки;
- 3 часникового зубчики;
- 2 головки цибулі;
- 2 ст. ложки соєвого соусу;
- 2 ст. ложки меду;
- сіль і спеції за бажанням.
Час на підготовку – 30 хвилин.
Калорійність – 140 ккал.
Підготуйте ці продукти, промийте гречку і печінку. Спочатку ставимо варитися крупу, на склянку гречки треба долити дві склянки підсоленої води. Поки вона готується, займіться печінкою: видаліть з неї всі прожилки і пленочки і поріжте невеликими шматочками.
Цибулю подрібніть і обсмажте на гарячій сковороді до золотистого кольору, потім надішліть на сковороду подрібнені зубчики часнику. Через три хвилини влийте в піджарку соєвий соус і мед. Добре перемішайте. Тепер можна приступати до печінці. Покладіть на сковорідку і готуйте на слабкому вогні п'ять-сім хвилин, інакше вона вийде жестковатой. В кінці посипати сіллю і спеціями за смаком, накрити кришкою і дати потомитися. Подавайте блюдо, прикрасивши його гілочкою зелені і свіжими овочами.
Гречка з курячою печінкою та грибами
Спробуйте додати до тушкованої грече з печінкою гриби! Часу приготування страви займе стільки ж, зате смак у нього просто відмінний. Для цього підготуйте все інгредієнти:
- один стакан гречаної крупи;
- 150 г печериць;
- 0,5 кг печінки;
- 2 головки цибулі;
- 20 г вершкового масла;
- 100 г сметани;
- соняшникова олія;
- сіль і мелений перець за смаком.
Час на приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 170 ккал.
Як і в попередніх рецептах, першою ставимо на плиту гречану крупу, в пропорції 2 частини води на одну частину гречки. Поки вона вариться, промиваємо і обробляємо на шматочки печінку. Обсмажуємо її три хвилини на соняшниковій олії і додаємо сметану, сіль, перець, даємо потушиться ще пару хвилин.
Тепер приступаємо до грибів: наріжте їх тонкими скибочками, наріжте цибулю півкільцями і обсмажте все в сотейнику на вершковому маслі до золотистого кольору, солити за смаком. Все, що вийшло, додаємо до крупі і добре перемішуємо. Подавати гречку з грибами і печінкою, посипавши зеленою петрушкою.
Читайте як зварити гречаний суп з куркою і грибами — смачний, ситний і наваристий.
А ви знаєте, як правильно варити суп з вешенками? Читайте тут.
Соковитий, смачний біфштекс — навчитеся правильно готувати цю страву правильно.
Гречка з печінкою в горщику
Якщо додати небагато фантазії і приготувати гречку в горщику, то страва вийде «пальчики оближеш». Ось що знадобиться для приготування:
- теляча печінка – 400 г;
- головка цибулі — 1 шт.;
- гречка – 1 склянка;
- бульйон – 300 мл;
- лавровий лист – 2 шт.;
- сметана – 150 мл;
- сіль і спеції за бажанням.
Час на приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 210 ккал.
Добре промиваємо гречку, додаємо воду і сіль, відправляємо варитися. Але не доводимо її до готовності, а вимикаємо плиту, коли вся вода википить. Тепер моєму печінка, висушуємо серветкою і нарізаємо скибочками.
Злегка відбиваємо отримані шматочки і обсмажуємо на гарячій сковорідці з додаванням соняшникової олії. На цю ж сковорідку висипаємо порізану півкільцями цибулю і готуємо його до прозорого кольору.
Додаємо до печінки ложку сметани, солимо, перчимо і вимикаємо вогонь. Недоварену гречку викладаємо в чотири горщика, поверх формуємо шар з печінки і цибулі, заливаємо все бульйоном, а зверху покриваємо шапочкою сметани.
Горщики поміщаємо в духовку, попередньо доведену до 180 градусів на півгодини. Готово!
Рецепт для мультиварки
У наші дні у господині дуже багато помічників на кухні. Якщо хочете заощадити свій час, спробуйте рецепт гречки з печінкою в мультиварці. Калорійність страви невелика. І не треба наглядати за тим, щоб не підгоріли продукти. Займе весь процес близько години. Отже, нам знадобиться:
- 2 склянки гречки;
- півкіло телячої печінки;
- одна велика цибулина;
- чорний перець мелений;
- сіль за смаком.
Час на приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 120 ккал.
Відмінність цього способу в тому, що першою справою ми займаємося печінкою. Моєму, розділяємо її на шматочки, викладаємо в чашу мультиварки. Поверх додаємо нашатковану цибулю, сіль і кладемо улюблені спеції.
Закриваємо кришку і включаємо режим «смаження», встановивши час на таймері – 15 хвилин. Тим часом перебираємо крупу, промиваємо її і засипаємо в чашу. Наливаємо туди ж чотири склянки води і встановлюємо на мультиварці режим «гасіння» на 45 хвилин.
По закінченню пролунає звуковий сигнал, це означає, страву можна подавати і їсти!
Корисні поради
І наостанок кілька маленьких секретів, щоб блюдо було ще смачніше:
- Ретельно перебирайте крупу, яку будете готувати і добре промивайте;
- Смажити печінку слід не більше 10 хвилин, інакше вона може стати жорсткою;
- Вирізуйте на печінці жилки і плівочки, жувати їх – задоволення сумнівне;
- При подачі страви не забувайте про свіжої зелені, сметані і овочах;
- Не давайте грече розваритися в кашу, так її смакові властивості значно погіршаться;
- При смаженні цибулю повинен придбати прозорість і злегка золотавий відтінок, бо ви зрозумієте, що він готовий.
Приємного апетиту!