Як зварити розсипчасту гречку на воді, бульйоні, молоці і різними способами
Розсипчаста ароматна гречка — не тільки смачне, але і корисне блюдо. Крупа гречки не боїться бур'янів і шкідників, її вирощують без хімічних добрив. В результаті виходить абсолютно екологічно чистий продукт.
Для вегетаріанців гречка є справжньою знахідкою, вона містить настільки багато білка, що повністю замінює м'ясо. Крім того, гречана крупа містить інулін – речовина, нормалізує показники цукру в крові. Саме тому її рекомендують як лікувальне харчування хворим на діабет.
Крім білка і складних вуглеводів, в гречці багато вітамінів, мінералів і клітковини. Незважаючи на досить високу калорійність, вона є основним джерелом вуглеводів для спортсменів і просто тих, хто худне.
Як правильно зварити гречку на воді, щоб вона вийшла розсипчастою
Щоб отримати ароматну розсипчасту гречану кашу, треба дотримувати нескладні правила:
- Перед тим як починати готувати, крупу треба перебрати. Багато сучасні господині вважають цей пункт зайвим і абсолютно даремно. Незважаючи на те, що якість заготовки гречаної крупи покращився, в упаковках можуть бути зерна в лушпинні, крупа інших видів, сміття і дрібні камінчики;
- Після перебирання гречку необхідно промити до прозорості води. В процесі миття часто спливає дрібне сміття і лушпиння – їх треба акуратно видаляти;
- Промиту гречку треба прожарити на сухій гарячій сковороді. Ще можна прогріти крупу в гарячій духовці. Це необхідно для того, щоб зерно в процесі варіння не вбирала занадто багато води і тримало форму;
- Розсипчастість готової каші ще залежить від пропорцій гречки і рідини. Оптимальна пропорція — одна частина зерна і дві частини води. Таке співвідношення дозволяє повністю довести крупу до готовності, але при цьому гречка не вбере зайву рідину і не розвариться;
- Гречана крупа засипається в киплячу солону воду. Відразу після цього треба зменшити нагрів і закрити посуд кришкою. Не варто в процесі варіння перемішувати кашу, це може призвести до того, що деякі зерна поламаються і готовий гарнір буде слипшимся грудкою. Варять гречку від 5-10 до 20 хвилин. Все залежить від уподобань. Можна проварити 5 хвилин і відставити крупу на 30 хвилин у бік. Тоді вона дійде і буде розсипчастою. А можна варити 20 хвилин, тоді кашу відразу можна накладати на тарілки;
- В кінці готування в кашу можна покласти трохи вершкового масла, воно не дасть крупі злипнутися.
Один з найбільш вдалих способів варіння розсипчастою гречки на воді дивіться у відео нижче:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Гречана крупа - | 300 г |
М'якоть телятини - | 400-500 г |
Кухонна сіль - | 3-5 г |
Лаврове листя - | 2 шт. |
Перець духмяний горошком і - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 165 Ккал |
Крупа вбере м'ясний смак, а завдяки деякій кількості жиру, залишиться розсипчастою, навіть якщо її попередньо не прожарювати.
Приступаємо до приготування гречаної каші на бульйоні в каструлі:
- Крупу перед приготуванням треба перебрати, промити і прожарити в розпеченій духовці п'ять хвилин;
- М'якоть телятини обмити, обсушити паперовим рушником і нарізати на невеликі шматочки;
- Покласти м'ясо в холодну воду, довести до кипіння;
- Зняти піну, посолити;
- Варити телятину під прикритою кришкою від 35 хвилин до години, в кінці додати спеції, приправи і сіль;
- Коли м'ясо буде повністю готове, можна закладати гречану крупу, простежте, щоб бульйону було трохи більше ніж пів-літра;
- Збільште нагрівання і, коли бульйон закипить, засипайте гречку, при бажанні можна досолити, варіть 20 хвилин під закритою кришкою;
- Можна піти іншим шляхом і довести кашу до готовності в духовці. Для цього перелийте бульйон в керамічний горщик, насипте в нього крупу, готуйте на середньому нагріванні близько 40 хвилин;
- Готову гречку подавайте з січеною зеленню і свіжими овочами.
Не менш корисною крупою є перловка. Як варити перловку на воді швидко і без замочування. Дізнайтеся про всі способи і рецепти!
Скільки б не говорили про користь каш в «чистому вигляді», все одно господині готують додаткові страви до них. Наприклад, тефтелі з підливою. Ух, як смачно буде поєднуватися гречка або перловка з домашніми тюфтелькою. Тут описано кілька рецептів.
Відмінним доповненням до гарніру з гречаної крупи може стати рибка, наприклад, минтай. Найсмачніші рецепти приготування минтая читайте тут. Можете і на сковороді посмажити, і в духовці запекти, і в мультиварці загасити.
Солодка каша на молоці
Для дітей каші найчастіше варять на молоці, воно надає крупам ніжний, вершковий смак і додаткову користь. Втім, дорослі теж не відмовляють собі в задоволенні від такого сніданку.
Зазвичай молочну кашу варити нескладно, крупу засипають у кипляче молоко, але у випадку з гречкою є свої тонкощі. Її спочатку відварюють у невеликій кількості води, потім заливають гарячим молоком і так доводять до готовності.
Для приготування солодкої гречаної каші на молоці знадобиться:
- Гречана крупа – 250 г;
- Стакан води;
- Стакан молока;
- Масло вершкове – 25 г;
- Щіпка солі;
- Білий цукор – 10 г;
- Трохи гречаного меду для аромату.
Тепер про те, як смачно зварити розсипчасту гречку на молоці:
- Перед початком варіння переберіть, промийте і прожарити крупу;
- Закип'ятіть склянку води в толстодонной каструлі, всипте гречку;
- Додайте сіль і цукор, варіть 10 хвилин;
- Поки гречка вариться у воді, закип'ятіть склянку молока, можна нагріти його в мікрохвильовці;
- Напівготову кашу залийте гарячим молоком і перемішайте;
- Додайте до гречки вершкове масло, зменшіть нагрів і варіть 5-7 хвилин;
- Мед додайте в самому кінці, після цього знімайте з плити;
- Не збільшуйте час приготування і кількість рідини, інакше гречка не вийде розсипчастим.
Як приготувати гарнір з гречки в пароварці
Найкорисніша і дієтична їжа готується на пару. В пароварці можна зварити практично все: м'ясо, рибу, яйця, овочі, крупи.
Всі продукти виходять з максимально природним смаком.
Час приготування їжі в пароварці звичайно трохи більше, ніж запекти в духовці і тим більше, посмажити.
Будь-яка крупа готується в середньому близько 40 хвилин. Але при цьому каша виходить практично завжди розсипчаста.
Для приготування вам знадобиться:
- Крупа гречки – 250 г:
- Дві склянки холодної кип'яченої води;
- Сіль.
Докладно про те, як зварити розсипчасту гречку на гарнір в пароварці:
- Гречку промийте і насипте її в спеціальну каструлю для пароварки;
- Залийте крупу холодною кип'яченою водою і посоліть;
- Заповніть водою спеціальне відділення в пароварці, її повинно бути достатньо;
- Поставте спеціальну посуд з залитої водою гречкою на решітку, закрийте кришкою і включіть таймер на 40 хвилин;
Смачний розсипчастий гарнір з гречки готовий!
Рецепт гарніру з корисною крупи з овочами в мультиварці
Багато господинь активно використовують каструлю для приготування каш. Найпростіший спосіб – засипати крупу, залити рідиною, посолити і включити. Виходить просте, ситна і смачна страва без особливих клопотів до певного часу.
Для приготування гарніру з гречки з овочами в мультиварці знадобиться:
- Гречана крупа – 350 г;
- Кабачки або цукіні – 200 г;
- Морква – 200 г;
- Томати – 200 г;
- Рафінована рослинна олія для смаження;
- Кухонна сіль;
- Свежемолотая суміш перців.
Як зварити розсипчасту гречку з овочами в мультиварці? Розглянемо етапи:
- Гречку треба перебрати і промити, потім прожарити на сухій сковороді п'ять хвилин;
- Кабачки почистити і нарізати на кубики;
- Моркву помити, почистити і дрібно нарізати або натерти;
- Помідори обдати окропом, очистити від шкірки і теж нарізати;
- У чашу мультиварки налити рафінована рослинна олія;
- Покласти овочі, включити режим «Смаження», готувати 10 хвилин;
- Засипати прогартовану гречану крупу, залити водою із співвідношення один до двох;
- Посолити, додати суміш перців свежемолотую;
- Закрити кришку і ввімкнути режим «плов».
Пропонуємо вам взяти на замітку наступний відео-рецепт гречки з овочами (без використання мультиварки):
Обходимося без варки!
Особлива структура крупи гречки в тому, що вона легко вбирає вологу. Цим користуються, коли треба висушити ящики для зберігання сухих трав. У них кладуть полотняні мішечки з сухою гречкою.
Цим же властивістю можна скористатися для приготування смачної каші в дорозі або в поході. З додаткового інвентарю знадобиться термос з широким горлом і окріп.
Дуже зручно готувати таку гречку, вирушаючи на природу або на дачу. Адже не завжди є можливість на місці приготувати гарячий обід.
Перед приготуванням ретельно вимийте термос, особливо якщо він зберігався в закритому вигляді. Крупу треба теж ретельно промити, а ще попередньо перебрати. Для такого способу приготування каші беруться пропорції один до одного.
Засипте в термос промиту гречку, посоліть за смаком і залийте окропом. Можна додати масло вершкове або рослинне рафінована.
Закривайте кришку і чекайте не менше години. Готову кашу можна їсти як самостійне блюдо і як гарнір.
Ось ще один цікавий, швидкий, корисний і дуже смачний відео-рецепт приготування розсипчастою гречки без варіння з печеним яблуком. Підійде і для людей, які дотримуються посту.
Корисні поради з купівлі та зберігання крупи
Принісши додому гречку з магазину, помістіть її на добу в морозильник або взимку на балкон. Це допоможе уникнути появи в ній жучків.
Зберігати крупу краще всього в спеціальній ємності з щільною кришкою, в темному і сухому місці. Чудово підійдуть спеціальні харчові контейнери, а так само звичайні скляні банки з кришкою.
Гречка дуже корисна і якщо ви не дуже любите її, то спробуйте один з наведених вище рецептів. Експериментуйте, додавайте різні інгредієнти і спеції.
Ви обов'язково знайдете свій спосіб приготування гречки!