12 март 2019 1 931

Як розтопити шоколад на водяній бані і іншими способами

Для ідеально приготованого десерту на свято не вистачає однієї маленької деталі. Якщо залити домашній десерт шоколадом, він стане зовсім таким, як у дитячому ресторані.

Виготовити фруктовий десерт, политий шоколадним мусом зовсім нескладно. А ваша дитина буде дуже щасливий. Отже, з чого почати? Починається приготування з вибору підходящої шоколадної плитки.

Який шоколад вибрати?

Для розпалювання шоколаду в кондитерських цілях не будь-який товар із магазину підходящий. Є кілька правил, на які варто звернути увагу при виборі шоколаду:

  1. Знайдіть на полицях магазину обов'язково кондитерське шоколадний виріб, або з написом «столовий»;
  2. У складі повинно бути якомога менше зайвих добавок. Плитки з горіхами або родзинками краще з'їсти цілком;
  3. Какао у складі повинно бути багато. Не менше 55%;
  4. Пористі шоколадки не можна розтоплювати;
  5. Можна взяти десертний шоколад, але він не годиться для виготовлення глазурі;
  6. Шоколадки низької якості за зниженими цінами не підійдуть.
Таким розтопленим десертом можна залити морозиво дітям; або приготувати полуницю або чорнослив в шоколаді.

Правила розпалювання: якщо не хочете зіпсувати...

Рідкий шоколад повинен бути густим, ароматним і блискучим. Щоб ваш десерт саме таким і вийшов, дотримуйтесь правил роботи з гарячим шоколадом:

  • Завжди помішувати і ні на хвилину від грубки не відходити;
  • Не накривати кришкою;
  • Додавати вершкове масло або вершки, але не воду;
  • Пар з нижньої каструлі не повинен потрапляти у верхню;
  • Заважати краще силіконової ложкою;
  • Плитку потрібно ламати на маленькі частки.

Чим вище сорт шоколаду, тим краще у вас вийде десерт. А якщо ви робите масу для торта і вам потрібен блиск, то під час розпалювання додають вершкове масло.

Але якщо ваш десерт пригорить, чи візьметься грудками, то вся ваша робота піде нанівець. Тому заважати потрібно кожні 30-40 секунд. А якщо ви вирішите накрити кришкою посуд, то конденсат неодмінно потрапить у середину. А цього не можна допускати. Потрапили краплі води зроблять шоколад несмачним і не таким густим. Попадання води призведе до того, що маса втратить консистенцію. Тому потрібно ретельно запобігати попадання.

Правила дуже прості, але їх не можна забувати. Пам'ятайте також, що чорний шоколад розтоплюється при температурі до 55° С, а от білому потрібна температура не більше 45°C.

Як розтопити шоколад на водяній бані

На водяній бані шоколад плавиться не так швидко, зате рівномірно і якісно. Тому це найпоширеніший і зручний спосіб. Що для цього потрібно приготувати? Пару сотейників або каструль і ложку для помешиваний як вже сказано, силіконову, або ще можна використовувати дерев'яну.

Що ми робимо:

  • В одну каструлю наливаємо воду і доводимо до кипіння. Потім відключаємо;
  • Ставимо ємність з разломленными шматками шоколаду зверху і вмикаємо найменший газ на печі;
  • Помішуємо масу, додаємо, якщо треба, трохи вершкового масла, або жирних вершків;
  • Вимикаємо водяну баню і даємо продукту охолонути до температури тіла.

Тепер, після охолодження, використовуємо для випічки. Дуже важливо не перегрівати шоколад, тоді він гірчить, що не до місця в десерті. До того ж він стає не в міру твердим.

Розтоплюємо шоколад в мультиварці і мікрохвильової печі

Існують альтернативні варіанти розтоплення. Кожен вибирає відповідний спосіб. І немає чіткого поділу на «хороші» і «не дуже хороші» способи. Це питання особистого смаку.

У кого є мультиварка, той може з легкістю зробити рідку шоколадну масу в ній. Плитку також потрібно поламати.

  • У чашу потрібно налити води до мінімальної позначки. А в лоток пароварки покласти шоколад;
  • Вибрати на пульті: «варка на пару»;
  • Іноді помішувати до готовності.

Мультиварка в точності виконає замовлену їй програму. А ваше завдання стежити за приготуванням десерту.

Для того щоб розтопити в мікрохвильовій печі шоколад, можна вибрати 2 варіанти:

  1. Можна встановити мікрохвильову піч на режим розморожування. І в залежності від ваги пропікатися «солодку радість» хвилями з таким розрахунком: по 2 хвилини на кожні 100 гр. ваги. Тоді помішуємо суміш через 1 хвилину до повного розчинення шматочків;
  2. Другий варіант — це поставити звичайний режим і через кожні 30 с. відкривати дверцята і зупиняти плавлення шоколаду, щоб помішувати.

Є один секрет приготування в печі СВЧ. Для такого топления продукт можна натерти на тертці і тоді він буде прогріватися рівномірно і швидко.

Особливість такого розігріву в постійному «дергании» дверцята. Крім того, що потрібно заважати, ще необхідно витягувати розтоплені шматочки. В іншому випадку готові частини почнуть пригорати. Не забувайте, що посуд в мікрохвильову піч потрібно ставити або скляну, керамічну або

Як розтопити шоколад в духовці

Розтопити солодкість в духовці теж можливе, якщо виконати всі поради в строгості.

Для початку потрібно духовку розігріти до 65° С.

Потім поставити на останню верхню полицю каструлю з товстим йди подвійним дном. В середину насипте перетерту шоколадну крихту.

Крихта швидко дійде до потрібної рідкої консистенції, але і тут потрібно постійно стежити, щоб не пригоріло.

Рецепти десертів з розтопленим шоколадом

Вашій увазі парочка смачних десертів з використанням шоколадної маси.

Напій шоколадно-банановий
Інгредієнти Кількість
молока - 300 мл
бананів - 1 шт.
шоколаду - 25 г
морозива - 200 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Етапи такі:

Окремо розтопити шоколад і підігріти молоко;

Змішати блендером;

Дрібно нарізати банан;

Додати банан, морозиво і знову все перемішати до густої однорідної маси;

Розлити по склянках і прикрасити.

Напій підходить і дітям і дорослим. Готується за кілька хвилин і буде гарною прикрасою вечірки.

Шоколадний шар

Шоколадний шар — незвичайний рецепт. Куля буде дуже цікаво виглядати на святковому столі. І він дуже смачний.

Інгредієнти:

  • Чорний шоколад — 150 гр;
  • Для начинки: фрукти і 75 гр. морозива;
  • Вершки.

У процесі приготування буде потрібно невеликий повітряний кулька.

  1. Покрийте надута кулька тонким шаром розтопленого чорного шоколаду;
  2. Зачекайте, поки десерт застигне;
  3. Кулька потім проколюють голкою і знімають застиглий шар;
  4. Всередину кулі можна покласти морозиво, змішане з різними фруктами;
  5. Зверху кулі наливаються рідкі вершки.

Торт «П'яна вишня» покроковий рецепт з рекомендаціями по виготовленню.

Бісквітний торт з фруктами — соковитий і смачний десерт. Покрокові рецепти з фото.

Дивіться як зробити правильно надзвичайно смачне морозиво на будь-який смак. Читайте нашу добірку рецептів.

Розтоплений шоколад можна використовувати для безлічі як простих, так і вишуканих страв. Розтопити його можна різними способами, але, головне, не перегріти і не підсмажити.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: