28 май 2019 247

Як приготувати гарячий шоколад в домашніх умовах

Гарячий шоколад – це божественний напій, який можна зустріти в будь-якому кафе чи ресторані. Ароматний і смачний, він загострює пристрасть, посилює потяг, дарує заряд енергії і радує винятковим смаком. Завдяки цьому, багато хто мріє навчитися робити «напій Богів» самостійно.

Дана стаття допоможе познайомитися з історією напою, а також дізнатися про кращих рецепти його приготування у домашніх умовах.

Історія гарячого шоколаду

Даний напій бере свій початок ще з XVI століття. Спочатку люди використовували в їжу холодний напій з какао-бобів, а вже в кінці XVI століття європейські аристократи стали вживати какао-боби не холодним, гарячим питвом, так і з'явився гарячий шоколад.

До кінця XIX століття таке ласощі можна було купити в аптеках, адже воно було лікарським препаратом. Так, тоді вважалося, що цей напій здатний відновлювати м'язи після навантажень.

За довгий час використання гарячий шоколад змінював свій склад, а разом з тим поліпшувався і смак ласощів. На сьогоднішній день такий напій можна спробувати в будь-якому куточку світу, а приготувати його можна й у себе будинку, головне – знати рецепт.

Рецепти гарячого шоколаду

Гарячим шоколадом називають напій, приготований з шоколаду виключно на молоці. Іноді аналогічно називають напій з какао-зерен, але це просто какао і його не можна порівнювати з гарячим шоколадом. Розглянемо найбільш прості і доступні варіанти приготування напою.

Класичний варіант
Інгредієнти Кількість
Шоколадка чорна, без наповнювачів - 1 плитка (100 г)
Молоко - 800 мл
Вода - 3 столових ложки
Цукор - за смаком
Вершки збиті - для прикраси
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 149 Ккал

Плитку шоколаду поламати на шматочки і розтопити з додаванням води. Розтоплювати шоколад можна на плиті або в мікрохвильовій печі.

Молоко перелити в каструлю і поставити на газ.

У влийте молоко розтоплений шоколад, потім додайте цукор (за бажанням) і ретельно перемішуйте до одноманітного кольору.

Доводити до кипіння суміш не варто – шоколад боїться високої температури, і напій може вийти не смачний.

В кінці приготування додайте збиті вершки.

Напій готовий, приємного апетиту!

«Ароматний»

Інгредієнти:

  • Шоколад чорний – 1 плитка (100 гр.);
  • Банан – 2 шт. (один для приготування, другий для прикраси);
  • Кориця мелена – щіпка;
  • Молоко – 800 мл;
  • Цукор – за смаком.

Приготування:

  1. Шоколадну плитку необхідно поламати на шматки;
  2. Банан очистити від шкірки, розріжте на 4 частини;
  3. У каструлю налийте молоко, додайте банан, шоколад і поставте суміш на вогонь;
  4. Постійно заважайте суміш до повного розчинення всіх компонентів;
  5. В кінці приготування додайте корицю і цукор;
  6. Зніміть напій з вогню і пропустіть через блендер;
  7. Готовий напій прикрасьте шматочками банана.

Приємного апетиту!

Гарячий шоколад «Ніжність»

Даний варіант напою підійде для любителів не гіркого чорного, а для любителів ніжного білого шоколаду. Рецепт простий і швидкий у приготуванні, тому порадувати близьких з його допомогою легко і просто.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 літр;
  • Шоколад білий – 2 плитки (200 гр.);
  • Цукор – за смаком;
  • Збиті вершки – за смаком.

Приготування:

  1. Молоко необхідно налити в каструлю і поставити її на вогонь;
  2. Шоколадки розділити на дольки і додати до молока;
  3. У процесі варіння додати в питво цукор за смаком;
  4. Постійно заважайте суміш до повного розчинення шоколадних плиток. Доводити до кипіння молоко не варто, головне – щоб шоколад розчинився, після чого каструлю можна знімати з вогню.

Розлийте напій по чашках і насолоджуйтеся ніжністю гарячого напою. Приємного апетиту!

Збиті вершки в домашніх умовах приготувати легко, якщо слідувати нашим радам.

А ви знаєте як називається кава з морозивом в «Макдональдс»? Ми розкриємо вам секрет його приготування.

Рецепт лікеру «Бейліз» в домашніх умовах з покроковими фото і рекомендаціями.

«Запашний»

Цей старовинний рецепт напою італійці готували ще кілька століть тому. Рецепт допоможе насолодитися розкішним смаком і чудовим ароматом старовинного напою. В даному варіанті пиття не присутній шоколад, а виготовляється він на основі какао-зерен.

Інгредієнти:

  • Перець чилі – 2 шт.;
  • Какао-порошок – 100 гр.;
  • Цукор – за смаком;
  • Аніс – щіпка;
  • Мигдаль – 12 шт;
  • Фундук – 12 шт;
  • Ванілін – 1 пакетик;
  • Ачіоте – за смаком;
  • Олександрійська роза (порошок) – за смаком;
  • Вода – 1 л.

Всі інгредієнти (крім води) змішати і подрібнити на блендері.

Воду довести до кипіння, зняти з вогню і всипати в неї інші компоненти. Ретельно перемішати і дати настоятися кілька годин.

Настояну суміш пропустити через сито, щоб прибрати осад і знову підігріти на плиті.

Готове питво можна розмішати віночком до появи піни.

Приємного апетиту!

Гарячий Шоколад з маршмеллоу

Інгредієнти:

  • Крохмаль кукурудзяний – 3 ч. л;
  • Молоко – 800 мл;
  • Шоколад гіркий – 2 плитки (200гр);
  • Мед – 2 ст. ложки;
  • Ванілін – 1 пачка;
  • Щіпка солі;
  • Цукор – за смаком;
  • Збиті вершки – за смаком;
  • Маршмеллоу (маленькі зефірки) – для прикраси.

В половині склянці молока розчиніть крохмаль.

Все молоко, що залишилося, поставте на вогонь, додаючи до нього шоколадки, мед, цукор і ванілін.

Заважайте молоко до повного розчинення. Після цього додайте до суміші розчинений крохмаль, перемішайте і знімайте каструлю з вогню.

Напій розлийте по чашках і прикрасьте його спочатку збитими вершками, потім – маршмеллоу (маленькі зефірки).

У підсумку виходить гарячий, ароматний і густий напій, здатний сподобається будь-якому гурману.

Приємного апетиту!

«Простіше простого»

Інгредієнти:

  • Чорний шоколад — 1 плитка (100грам);
  • Молоко – 1 літр;
  • Зефір – 1шт. для прикраси;
  • Ванілін – за смаком;
  • Цукор – за смаком.

Молоко влийте в каструлю і поставте на вогонь.

В процесі підігрівання молока, додайте до нього часточки шоколадки і постійно перемішувати до розчинення.

В кінці приготування додати до напою цукор і ванілін.

Збити напій віночком і додати до нього шматочки зефіру для прикраси.

Приємного апетиту!

Корисні поради

Ми розглянули найпопулярніші варіанти приготування чудового шоколадного напою. Для того, щоб він вийшов смачним і ароматним, потрібно знати деякі секрети його приготування:

  1. Для приготування напою використовуйте лише справжній шоколад з вмістом какао не менше 60%;
  2. Шоколад слід вибирати без наповнювачів. Що стосується самого шоколаду, то для приготування напою найчастіше використовують чорний сорт, але його можна замінювати молочним або білим;
  3. Для ніжного смаку і більш густої консистенції, в кінці приготування потрібно додавати збиті вершки в чашку;
  4. Для кращого аромату використовуйте палички ваніліну або ванільний цукор;
  5. Перед подачею на стіл, збийте напій віночком до появи пінки;
  6. Перед подачею прикрасьте чашечку цукерками, карамеллю, вершками або тим, що підкаже вам фантазія. Красиво прикрашене блюдо виглядає завжди смачніше – це один із секретів талановитих шеф-кухарів;
  7. Цей «напій Богів» густий і терпкий, тому до нього гостям необхідно подавати воду для того щоб запивати ласощі;
  8. Подавати чашечку гарячого шоколаду можна з цукерками, печивом або тортом.

Ці поради допоможуть зробити гарячий шоколад в домашніх умовах, при цьому його смак буде нітрохи не гірше, ніж у кращих кафетеріях і ресторанах.

Що ще почитати: