Рецепти консервації кабачків на зиму зі стерилізацією і без неї
Кабачок — один з найбільш доступних овочів. Він простий у приготуванні, його використання в різних рецептах є відмінним доказом цього. Основним і найголовнішим у рецептах кабачків на зимову пору є той момент, що усі потрібні властивості кабачка зберігаються після обробки і закрутки.
Ці плоди містять вітамін С, вітаміни групи В, вітаміни А, РР, Н, нікотинову кислоту, бета-каротин. Враховуючи всю користь даних плодів можна з упевненістю сказати, що як свіжий продукт, так і заготовки на зиму з кабачка дуже корисні.
Консервація кабачків на зиму: рецепти
Кабачки гострі
Для закрутки знадобиться:
- Кабачок (цукіні) – шість кілограмів;
- Кріп (свіжий) – сто грам;
- Пісне масло – один стакан;
- Оцет – один стакан;
- Сіль – ½ склянки;
- Цукровий пісок – ¼ склянки;
- Часник – п'ять головок.
Процес приготування:
- Цукіні промити і покришити кубиками невеликого розміру;
- Кріп промити, через м'ясорубку або подрібнити за допомогою блендера;
- Часник почистити і подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера;
- По містку ємність укладаємо всі компоненти, які попередньо необхідно з'єднати і ретельно перемішати;
- Зверху на викладену масу укласти прес, залишаємо на добу;
- Підготувати посуд, в якій будуть заходило кабачки, промити добре баночки;
- Після закінчення доби, в підготовлені банки розкладаємо напівфабрикат кабачків, і стерилізуємо кожну банку згідно з розміром: півлітра- протягом п'ятнадцяти хвилин, один літр – протягом двадцяти хвилин.
Кабачки в кисло-солодкою заправці
Для закрутки потрібно:
- Кабачки – три кілограми;
- Листя вишні або смородини;
- Листя хрону і гілки кропу з парасольками;
- Гірчиця в зернах;
- Часник;
- Перець (горошком);
- Сіль кам'яна, цукор-пісок;
- Оцет;
- Кетчуп «Чілі»;
- Лавровий лист.
Процес приготування:
- Кабачки промити, просушити і нарізати півкільцями 1,5 див.
- Всю зелень помити, просушити і розібрати на листя і гілочки для кожної банки індивідуально.
- Підготувати (помити, можна не просушувати) посуд, в яку будемо закладати кабачки і всі інгредієнти.
- На дно банки (у прикладі вказана пропорція для півлітрової баночки) укладаємо листок вишні або смородини, гілочку кропу з парасолькою, шматочок листків хрону, 1 зубок часнику, перець горошком 5 зерен, гірчиця в зернах 0,5 ч. л.
- Після того як всі інгредієнти покладені, викладаємо кабачки до верху.
- Перед тим як залити банку заправкою і закатати, необхідно вміст банки прогріти, для цього два рази кожну банку залити окропом, прогріваючи під кришкою по п'ять хвилин.
- Заправка готується окремо: у сотейнику проварюємо 1л. води, кетчуп «Чілі»-1 упаковка, оцет – 0,5 склянки, сіль – 1,5 ст. л., цукровий пісок — 0,5 склянки, 3 лаврових листочка. Всі компоненти перемішати і спробувати, тепер працює вже смак кожної людини, хто любить кислинку, тоді додати ще оцту, якщо потрібно домогтися сладковатости — додаємо цукор. Для тих, хто любить гостре, можна додати ще кетчупу «Чилі». Заправка готується тільки за смаком, оскільки тут можна регулювати солодкість, гостроту, і кислинку.
- Після того як злили повторно залитий окріп, починаємо заливати заправкою і закочувати.
- Банки кладемо в тепле місце і залишаємо укутаними.
Консервація овочів на зиму без стерилізації
Для закрутки знадобиться:
- Кабачок – п'ять кілограмів;
- Морква – один кілограм;
- Цибуля-порей – один кілограм;
- Оцет – півтори склянки;
- Пісне масло – півтори склянки;
- Сіль зі спеціями – три столові ложки;
- Цукровий пісок – один стакан;
- Гірчиця в зернах;
- Горошки перцю;
- Запашний перець.
Процес приготування:
- Кабачки гарненько вимити від бруду, дати обсохнути і нарізати тонкою соломкою;
- Червону моркву промити, видалити шкірку і натерти на крупну тертку;
- В об'ємній посуді змішуємо всі компоненти і доводимо до кипіння;
- Після того коли маса закипіла, зменшити вогонь, всю суміш ретельно перемішати і залишити на плиті, на двадцять хвилин. Підготувати посуд для закачування, банки промити і обдати окропом, кришки прокип'ятити;
- В оброблені баночки розкладаємо приготовані для закрутки кабачки і закатуємо;
- Після того як продукт повністю пройшов обробку, укладаємо його в тепле місце під тепле покриття на 6 годин.
Скільки варити свинячий язик, щоб він залишався м'яким і ніжним читайте тут.
Візьміть на замітку нашу добірку оформлення дитячих тортів не День народження дівчинки.
Кабачкова ікра на зиму
Для того щоб приготувати смачну ікру на зиму, можна використовувати різні технології приготування, кожна з яких по-своєму гарна.
Смажена кабачкова ікра з томатами
Для закрутки знадобиться:
- Кабачки або цукіні – три кілограми;
- Стиглі рожеві томати – два кілограми;
- Білий цибулю – один кілограм;
- Морква Драгон – один кілограм;
- Масло пісне рафінована;
- Цукровий пісок;
- Сіль з травами (смачна сіль);
- Чорний перець свіжого помелу.
Процес приготування:
- Цукіні очистити від бруду і нарізати тонкими кільцями;
- Драгон і помідори помити, моркву нарізати дрібною соломкою, кубиками томати;
- Прибрати шкірку з білого цибулі і нарізати дрібними кубиками;
- Кабачок обсмажити з обох сторін:
- Морква Драгон і цибулю обсмажити окремо кожен овоч до бурштинового кольору;
- Томати очистити від шкірки за допомогою гарячої води (зробити невеликий надріз у вигляді хрестика на кожному помідорі та обдати окропом, очистити шкірку), потім нарізати кубиками і пасерувати;
- Всі підготовлені інгредієнти з'єднуємо в одній об'ємної посуді з товстим дном;
- Сіль і перець додати за смаком;
- Всю суміш довести до кипіння, після того, як закипить, зробити менше вогонь і протягом сорока хвилин випарювати зайву рідину. Щільність ікри вибирається індивідуально. Для отримання однорідної маси рекомендується заглибним блендером подрібнити ікру, після чого довести до кипіння. У підготовлені баночки розкладаємо отриману масу і стерилізуємо у банках. В залежності від обсягу ємності стерилізуємо півлітрові – п'ятнадцять хвилин, літрові – двадцять хвилин. Готову консервацію кладемо в тепле місце і закутуємо.
Ікра «Літо»
Для приготування літнього варіанту ікри нарізаним способом нам знадобиться:
- Кабачки – три кілограми;
- Стиглі жовті томати – два кілограми;
- Цибуля – півкіло;
- Морквина – півкіло;
- Перець (солодкий) – півкіло;
- Олія рослинна рафінована;
- Цукровий пісок;
- Сіль;
- Перець чорний свіжого помелу.
Процес приготування:
- Кабачки промити, частково зняти шкірку і порізати дрібними кубиками;
- Помідори та солодкий перець помити. Томати порізати невеликими кубиками. Перець очистити від нутрощів і нарізати кубиками;
- Моркву миємо та очищаємо від шкірки, дрібно подрібнюємо;
- Всі інгредієнти в широкій сковороді з товстим дном по черзі: кабачок, морква, перець, томати, цибулю додаємо і гарненько обсмажуємо на сильному вогні протягом десяти хвилин, потім зменшуємо вогонь, додаємо трохи солі, висипаємо цукровий пісок і солодкий перець за смаком, продовжуємо смажити до готовності;
- У підготовлені банки вже готову суміш ікри насипаємо до кришки так, щоб між кришкою та ікрою не залишалося простору;
- Стерилізуємо пів-літрову банку п'ятнадцять хвилин. Після чого закатуємо і кладемо в тепле місце.
Овочі по-корейськи
Для закрутки знадобиться:
- Цукіні – один кілограм;
- Морква – півкіло;
- Ріпчаста цибуля – двісті грам;
- Часник – чотири зубчики;
- Солодкий перець — один жовтий, один червоний;
- Олія кунжуту – одна столова ложка;
- Соєвий соус – одна столова ложка;
- Насіння кунжуту – дві чайні ложки;
- Цукор-пісок – один стакан;
- Масло пісне — ½ склянки;
- Перець – дві чайні ложки (червоний мелений);
- Оцет – дві чайні ложки;
- Перець (чорний мелений).
Процес приготування:
- Цукіні промити і нарізати на невеликі гуртки. Додати смачну сіль і передавити гнітом на дві години;
- Прибрати шкірку з лука і порізати його на тоненькі полуколечки, обсмажити на тихому вогні;
- Очистити моркву від шкірки і натерти на спеціальній тертці для виготовлення корейської моркви;
- Перець помити і вийняти серцевину, порізати нетовстий соломкою;
- Після закінчення двох годин з кабачка злити зайву рідину і з'єднати їх з усіма підготовленими інгредієнтами. Всю готову суміш перемішати і всипати всі інші інгредієнти. Ретельно перемішати;
- Заздалегідь підготуємо банки (вимити і пастеризувати);
- Готову масу розкласти у підготовлений посуд і закатати.
Поради по даному рецепту:
- Використовувати необхідно кабачки молоді та щільні;
- Очищати шкірку для кабачків по-корейськи не слід.
Корисні поради
- Після того як закатані банки і готові до охолодження, ні в якому разі не варто ставити їх у місце, де є протяг, при різкому охолодженні тара може лопнути;
- Важливо фіксувати термін зберігання кожної закатанной банки, вказуйте дату закрутки, оскільки термін придатності закрутки — від 3 місяців до одного року;
- Для кращого ефекту використовуйте велику кам'яну сіль без різних добавок;
- При виборі кабачків для закруток, рекомендується використовувати злегка недостиглі плоди, винятком є овочева ікра.
При консервуванні кабачків зберігаються корисні властивості продукту. Даний овоч поєднується з безліччю інших інгредієнтів і при цьому дає «родзинку» будь-якої страви.