26 апрель 2019 1 661

Золоті рецепти домашніх заготовок з кабачків на зиму

Кабачки – це корисний і дуже смачний овоч. Напевно, багатьом знайомий смак зимових заготовок з цього овоча. Чого тільки варті мариновані кабачки або ікра з них, це просто смакота!

А адже це не все, що можна зробити з цього корисного овоча. Його можна додавати в різні салати, соління, поєднувати з томатом, баклажанами, перцем та іншими овочами. В заготовках кабачок завжди виходить хрустким і соковитим.

Мало яка господиня може похвалитися своєю майстерністю в приготуванні кабачків на зиму. Але все можна виправити!

Завдяки підказкам наших кулінарів, ви зможете приготувати смачні заготовки на зиму з кабачків – тещин язик, лечо, мариновані кабачки, ікра з овочами.

Пропонуємо вам золоті рецепти консервації цього чудо-овоча.

Кращі рецепти заготовок з кабачків на зиму

Салат «Тещин язик»

Складові компоненти:

  • Кабачки довгі – 2 кілограми;
  • Гострий перець – 1 стручок;
  • Кілограм моркви;
  • Кілограм стиглих помідорів;
  • Цибуля – 5 середніх головок;
  • 200 грам томатної пасти;
  • Півкілограма цукрового піску;
  • Півлітра гарячої води;
  • Оцет столовий – 2 ч. ложки;
  • 2 великі ложки солі;
  • Масло рослинне – 1 стакан.

Як зробити салат з кабачків «Тещин язик» на зиму:

  1. Для початку готуємо банки. Їх потрібно промити кухонним миючим засобом або харчовою содою і сполоснути кілька разів;
  2. Потім просушуємо і стерилізуємо банки. Стерилізувати їх можна на пару, в духовій шафі, над чайником — на свій розсуд;
  3. Простерилізовані банки залишаємо в бік і даємо час їм охолонути;
  4. Далі приступаємо до овочів. Моркву і кабачки потрібно гарненько промити від бруду. Для цього можна застосувати спеціальну щітку і харчову соду. З допомогою щітки і соди потрібно зчистити бруд зі складочок моркви;
  5. Після цього видаляємо з овочів всю шкірку;
  6. Томати викладаємо в чашку, поливаємо гарячою водою і залишаємо постояти пару хвилин. Потім видаляємо шкірку, після окропу вона буде легко зчищатися;
  7. Кабачки за допомогою овочерізки або обробного ножа ріжемо тонкими пластинками;
  8. З лука зчищаємо лушпиння і рубаємо невеликими кубиками;
  9. Морква протираємо великою теркою;
  10. Помідори нарізаємо невеликими шматочками;
  11. Гіркий перець потрібно порізати дрібними шматочками або перемолоти в блендері;
  12. Далі приступаємо до формування рулетів. На кожен шматочок кабачка кладемо цибулю, моркву і часточки помідора, скручуємо у вигляді рулетів;
  13. Потім в простору ємність з товстим дном підливаємо масло і ставимо на вогонь;
  14. Додаємо в масло томатну пасту, оцет, гострий перець, цукровий пісок і сіль. Все перемішуємо;
  15. Заливаємо туди півлітра гарячої води і кладемо туди рулети;
  16. Відварюємо рулетики до закипання і проварюємо 15 хвилин;
  17. Готові рулети викладаємо в банки, заливаємо маринадом;
  18. Закручуємо банки кришками, ставимо в тепле місце верх дном, накриваємо пледом;
  19. Після цього заготовки з кабачків на зиму прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Гостре лечо

Що буде потрібно:

  • Кабачки – 2 кілограми;
  • Помідори – 2 кілограми;
  • Кілограм солодкого перцю;
  • Часник – 3 середні головки;
  • Лук фіолетовий – 3 головки;
  • Стручок гострого перцю;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Оцет столовий – 100 мл;
  • Сіль – 2 великі ложки;
  • Пучок кропу і петрушки.

Приступаємо до готування лечо з кабачків на зиму:

  1. Першим ділом готуємо овочі. Помідори добре промиваємо, видаляємо шкірку, ріжемо невеликими шматочками і покласти в ємність;
  2. Ставимо помідори на вогонь і варимо до кипіння;
  3. Тим часом промиваємо моркву від бруду і перетираємо великою теркою;
  4. З лука видаляємо лушпиння і ріжемо середніми шматочками;
  5. З часнику зчищаємо лушпиння, гострий перець нарізаємо шматочками. Перекручуємо часник, гострий перець разом з цибулею через м'ясорубку;
  6. Потім всю прокручену суміш викладаємо в ємність разом з помідорами, додаємо туди протерту моркву і варимо 5 хвилин після закипання;
  7. Далі кабачки промиваємо, чистимо шкірку і ріжемо середніми кубиками. Кладемо в каструлю з іншими інгредієнтами;
  8. Тим часом промиваємо солодкий перець, розрізаємо і вичищаємо насіння. Ріжемо середніми шматочками і кладемо в ємність з овочами;
  9. Всі підсолюємо, кладемо цукор і тушкуємо півгодини;
  10. За 5 хвилин до готовності додаємо столовий оцет, дрібно нарубану зелень і перемішуємо;
  11. Готове лечо розкладаємо по заздалегідь простерилизованным банкам і закатуємо кришками;
  12. Поставити їх верх дном, накрити теплою матеріалом і залишити стояти до повного охолодження;
  13. Зберігати лечо з кабачків можна в прохолодному темному місці.

Мариновані кабачки

Що буде потрібно:

  • Молоді кабачки – півкілограма;
  • Гвоздика – 5 суцвіть;
  • Лаврушка – 2 аркуша;
  • Перець чорний і білий в горошинах – 6 штук.

Компоненти для маринаду:

  • Цукровий пісок – 2 великі ложки;
  • Сіль – 2 маленькі ложки;
  • 1000 мл води;
  • 150 мл столового оцту.

Заготівля маринованих кабачків на зиму робиться наступним чином:

  1. Для початку готуємо кабачки. Гарненько промиваємо їх від бруду;
  2. Видаляємо з овочів всю шкірку, її можна зрізати звичайним обробним ножем. Зрізаємо плодоніжку;
  3. Потім очищені кабачки нарізаємо невеликими кружечками однакової товщини, близько 1 см;
  4. Банки потрібно промити, для цього можна скористатися миючим засобом або харчовою содою. Споліскуємо і просушуємо;
  5. Далі стерилізуємо їх в духовій шафі або на пару;
  6. В простерилізовані банки викладаємо шматочки кабачків;
  7. У банки до кабачків кладемо лаврушку, суцвіття гвоздики, перець в горщиках білий і чорний;
  8. Далі в окрему ємність підливаємо води і ставимо на вогонь;
  9. Потім додаємо у воду цукровий пісок, оцет, сіль і проварюємо до повного розчинення солі та цукру;
  10. Далі готовим маринадом заливаємо кабачки;
  11. Закручуємо банки кришками;
  12. Ставимо верх дном, накриваємо пледом;
  13. Зберігати заготовки з кабачків слід в темному прохолодному місці.

Топ-рецепти смачною кабачкової ікри на зиму

З баклажаном і іншими овочами

Що знадобиться за рецептом:

  • Кабачки – півкілограма;
  • 3-4 баклажана;
  • Морква – 1 середня штука;
  • 300 грам ріпчастої цибулі;
  • 2 штуки солодкого перцю;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • 4-5 помідорів;
  • Оцет столовий – 1 маленька ложечка;
  • Сіль і чорний перець на свій смак;
  • Півсклянки соняшникової олії.

А адже можна зробити і солодку кабачкову заготівлю, наприклад, варення. Як варити варення з кабачків з лимоном: кращі способи.

Про те, як маринувати помідори в банки на зиму, читайте тут. Солоні помідори будуть затребувані гостями на будь-якому святі.

Приготувати баклажани як гриби зможе кожна господиня, варто тільки сюди заглянути. Вдалих заготовок!

Як робити заготовки кабачкової ікри з іншими овочами на зиму:

  1. Готуємо овочі. Кабачки, баклажани, помідори, морква, перець гарненько промиваємо від бруду;
  2. Зчищають з кабачків, баклажанів шкірку, вичищаємо насіння і ріжемо кубиками. Перець чистимо від насіння і ріжемо середніми шматочками. Всі овочі пропускаємо через м'ясорубку;
  3. В окремий посуд пропускаємо морква або подрібнюємо її в блендері;
  4. Ріпчасту цибулю чистимо від шкірки і шаткуємо дрібними шматочками;
  5. У глибоку сковорідку наливаємо олію і засипаємо туди цибулю. Підсмажуємо до золотистого кольору;
  6. Потім додаємо до цибулі перемелену моркву, тушкуємо до готовності;
  7. Після цього викладаємо всі пропущені овочі, перемішуємо і залишаємо тушкуватися протягом години;
  8. Тим часом у блендері подрібнюємо очищені зубці часнику;
  9. Помідори споліскуємо, нарізаємо невеликими шматочками і пропускаємо через м'ясорубку;
  10. Хвилин за 10 до готовності овочів додаємо туди перемелений часник і пропущені помідори;
  11. Підсолюємо, перчимо, додаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити;
  12. Викладаємо кабачкову ікру у заздалегідь простерилізовану банки;
  13. Закатуємо кришками, перевертаємо верх дном і накриваємо пледом. Залишаємо до повного охолодження;
  14. Зберігати потрібно в прохолодному темному місці.

З яблуками, морквою, перцем і помідорами

Складові компоненти:

  • Півтора кілограма кабачків;
  • Півтора кілограма помідорів;
  • Кілограм моркви;
  • 500 грам ріпчастої цибулі;
  • 2 яблука;
  • 3 штуки солодкого перцю;
  • Головка часнику;
  • Половина стручка гіркого перцю;
  • Сіль та цукровий пісок на свій розсуд;
  • Рослинне масло.

Приступаємо до готування приголомшливо смачною кабачкової ікри:

  1. Кабачки, помідори, морква, яблука, солодкий перець потрібно гарненько промити;
  2. Зчищають з моркви і кабачків шкірку і нарізаємо невеликими шматочками;
  3. Яблука і перець чистимо від насіння, також ріжемо невеликими шматочками. Помідори нарізаємо часточками;
  4. Всі компоненти пропускаємо через м'ясорубку;
  5. Цибулю разом з часником очищаємо від шкірки. Пропускаємо через м'ясорубку. Також гострий перець теж прокручуємо разом з цибулею і часником;
  6. У глибоку ємність наливаємо олію і ставимо на вогонь;
  7. У прогріте масло викладаємо всі пропущені компоненти, залишаємо тушкуватися на 2-3 години до густоти;
  8. В кінці всі підсолюємо і додаємо цукровий пісок;
  9. Банки промиваємо і стерилізуємо;
  10. В простерилізовані банки викладаємо ікру і закручуємо кришками;
  11. Перевертаємо банки з кабачковою ікрою і накриваємо пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
  12. Прибираємо смачні заготовки з кабачковою ікрою на зберігання до зими в темне прохолодне місце.

Корисні поради господиням

Кабачки можна використовувати молоді, вони виходять ніжними і швидше готуються.

Не забувайте про прянощі, вони надають салатів і кабачкової ікри приємний аромат і незвичайний смак.

Гострий перець можна класти за бажанням. Якщо ви любите погостріше, то його можна покласти більше, якщо навпаки, то його можна зовсім не класти.

Заготовки з кабачків на зиму – це дуже смачне частування, яке буде прикрасою вашого столу. Їх можна подавати абсолютно до будь-яких страв. А смак виходить просто дивовижним!

Обов'язково приготуйте заготовки з кабачків з цим золотим рецептами, будьте впевнені, ваші рідні будуть просто в захваті від цих страв!

Що ще почитати: