Золоті рецепти домашніх заготовок з кабачків на зиму
Кабачки – це корисний і дуже смачний овоч. Напевно, багатьом знайомий смак зимових заготовок з цього овоча. Чого тільки варті мариновані кабачки або ікра з них, це просто смакота!
А адже це не все, що можна зробити з цього корисного овоча. Його можна додавати в різні салати, соління, поєднувати з томатом, баклажанами, перцем та іншими овочами. В заготовках кабачок завжди виходить хрустким і соковитим.
Мало яка господиня може похвалитися своєю майстерністю в приготуванні кабачків на зиму. Але все можна виправити!
Пропонуємо вам золоті рецепти консервації цього чудо-овоча.
Кращі рецепти заготовок з кабачків на зиму
Салат «Тещин язик»
Складові компоненти:
- Кабачки довгі – 2 кілограми;
- Гострий перець – 1 стручок;
- Кілограм моркви;
- Кілограм стиглих помідорів;
- Цибуля – 5 середніх головок;
- 200 грам томатної пасти;
- Півкілограма цукрового піску;
- Півлітра гарячої води;
- Оцет столовий – 2 ч. ложки;
- 2 великі ложки солі;
- Масло рослинне – 1 стакан.
Як зробити салат з кабачків «Тещин язик» на зиму:
- Для початку готуємо банки. Їх потрібно промити кухонним миючим засобом або харчовою содою і сполоснути кілька разів;
- Потім просушуємо і стерилізуємо банки. Стерилізувати їх можна на пару, в духовій шафі, над чайником — на свій розсуд;
- Простерилізовані банки залишаємо в бік і даємо час їм охолонути;
- Далі приступаємо до овочів. Моркву і кабачки потрібно гарненько промити від бруду. Для цього можна застосувати спеціальну щітку і харчову соду. З допомогою щітки і соди потрібно зчистити бруд зі складочок моркви;
- Після цього видаляємо з овочів всю шкірку;
- Томати викладаємо в чашку, поливаємо гарячою водою і залишаємо постояти пару хвилин. Потім видаляємо шкірку, після окропу вона буде легко зчищатися;
- Кабачки за допомогою овочерізки або обробного ножа ріжемо тонкими пластинками;
- З лука зчищаємо лушпиння і рубаємо невеликими кубиками;
- Морква протираємо великою теркою;
- Помідори нарізаємо невеликими шматочками;
- Гіркий перець потрібно порізати дрібними шматочками або перемолоти в блендері;
- Далі приступаємо до формування рулетів. На кожен шматочок кабачка кладемо цибулю, моркву і часточки помідора, скручуємо у вигляді рулетів;
- Потім в простору ємність з товстим дном підливаємо масло і ставимо на вогонь;
- Додаємо в масло томатну пасту, оцет, гострий перець, цукровий пісок і сіль. Все перемішуємо;
- Заливаємо туди півлітра гарячої води і кладемо туди рулети;
- Відварюємо рулетики до закипання і проварюємо 15 хвилин;
- Готові рулети викладаємо в банки, заливаємо маринадом;
- Закручуємо банки кришками, ставимо в тепле місце верх дном, накриваємо пледом;
- Після цього заготовки з кабачків на зиму прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Гостре лечо
Що буде потрібно:
- Кабачки – 2 кілограми;
- Помідори – 2 кілограми;
- Кілограм солодкого перцю;
- Часник – 3 середні головки;
- Лук фіолетовий – 3 головки;
- Стручок гострого перцю;
- Цукор – 1 склянка;
- Оцет столовий – 100 мл;
- Сіль – 2 великі ложки;
- Пучок кропу і петрушки.
Приступаємо до готування лечо з кабачків на зиму:
- Першим ділом готуємо овочі. Помідори добре промиваємо, видаляємо шкірку, ріжемо невеликими шматочками і покласти в ємність;
- Ставимо помідори на вогонь і варимо до кипіння;
- Тим часом промиваємо моркву від бруду і перетираємо великою теркою;
- З лука видаляємо лушпиння і ріжемо середніми шматочками;
- З часнику зчищаємо лушпиння, гострий перець нарізаємо шматочками. Перекручуємо часник, гострий перець разом з цибулею через м'ясорубку;
- Потім всю прокручену суміш викладаємо в ємність разом з помідорами, додаємо туди протерту моркву і варимо 5 хвилин після закипання;
- Далі кабачки промиваємо, чистимо шкірку і ріжемо середніми кубиками. Кладемо в каструлю з іншими інгредієнтами;
- Тим часом промиваємо солодкий перець, розрізаємо і вичищаємо насіння. Ріжемо середніми шматочками і кладемо в ємність з овочами;
- Всі підсолюємо, кладемо цукор і тушкуємо півгодини;
- За 5 хвилин до готовності додаємо столовий оцет, дрібно нарубану зелень і перемішуємо;
- Готове лечо розкладаємо по заздалегідь простерилизованным банкам і закатуємо кришками;
- Поставити їх верх дном, накрити теплою матеріалом і залишити стояти до повного охолодження;
- Зберігати лечо з кабачків можна в прохолодному темному місці.
Мариновані кабачки
Що буде потрібно:
- Молоді кабачки – півкілограма;
- Гвоздика – 5 суцвіть;
- Лаврушка – 2 аркуша;
- Перець чорний і білий в горошинах – 6 штук.
Компоненти для маринаду:
- Цукровий пісок – 2 великі ложки;
- Сіль – 2 маленькі ложки;
- 1000 мл води;
- 150 мл столового оцту.
Заготівля маринованих кабачків на зиму робиться наступним чином:
- Для початку готуємо кабачки. Гарненько промиваємо їх від бруду;
- Видаляємо з овочів всю шкірку, її можна зрізати звичайним обробним ножем. Зрізаємо плодоніжку;
- Потім очищені кабачки нарізаємо невеликими кружечками однакової товщини, близько 1 см;
- Банки потрібно промити, для цього можна скористатися миючим засобом або харчовою содою. Споліскуємо і просушуємо;
- Далі стерилізуємо їх в духовій шафі або на пару;
- В простерилізовані банки викладаємо шматочки кабачків;
- У банки до кабачків кладемо лаврушку, суцвіття гвоздики, перець в горщиках білий і чорний;
- Далі в окрему ємність підливаємо води і ставимо на вогонь;
- Потім додаємо у воду цукровий пісок, оцет, сіль і проварюємо до повного розчинення солі та цукру;
- Далі готовим маринадом заливаємо кабачки;
- Закручуємо банки кришками;
- Ставимо верх дном, накриваємо пледом;
- Зберігати заготовки з кабачків слід в темному прохолодному місці.
Топ-рецепти смачною кабачкової ікри на зиму
З баклажаном і іншими овочами
Що знадобиться за рецептом:
- Кабачки – півкілограма;
- 3-4 баклажана;
- Морква – 1 середня штука;
- 300 грам ріпчастої цибулі;
- 2 штуки солодкого перцю;
- Часник – 5 зубчиків;
- 4-5 помідорів;
- Оцет столовий – 1 маленька ложечка;
- Сіль і чорний перець на свій смак;
- Півсклянки соняшникової олії.
А адже можна зробити і солодку кабачкову заготівлю, наприклад, варення. Як варити варення з кабачків з лимоном: кращі способи.
Про те, як маринувати помідори в банки на зиму, читайте тут. Солоні помідори будуть затребувані гостями на будь-якому святі.
Приготувати баклажани як гриби зможе кожна господиня, варто тільки сюди заглянути. Вдалих заготовок!
Як робити заготовки кабачкової ікри з іншими овочами на зиму:
- Готуємо овочі. Кабачки, баклажани, помідори, морква, перець гарненько промиваємо від бруду;
- Зчищають з кабачків, баклажанів шкірку, вичищаємо насіння і ріжемо кубиками. Перець чистимо від насіння і ріжемо середніми шматочками. Всі овочі пропускаємо через м'ясорубку;
- В окремий посуд пропускаємо морква або подрібнюємо її в блендері;
- Ріпчасту цибулю чистимо від шкірки і шаткуємо дрібними шматочками;
- У глибоку сковорідку наливаємо олію і засипаємо туди цибулю. Підсмажуємо до золотистого кольору;
- Потім додаємо до цибулі перемелену моркву, тушкуємо до готовності;
- Після цього викладаємо всі пропущені овочі, перемішуємо і залишаємо тушкуватися протягом години;
- Тим часом у блендері подрібнюємо очищені зубці часнику;
- Помідори споліскуємо, нарізаємо невеликими шматочками і пропускаємо через м'ясорубку;
- Хвилин за 10 до готовності овочів додаємо туди перемелений часник і пропущені помідори;
- Підсолюємо, перчимо, додаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити;
- Викладаємо кабачкову ікру у заздалегідь простерилізовану банки;
- Закатуємо кришками, перевертаємо верх дном і накриваємо пледом. Залишаємо до повного охолодження;
- Зберігати потрібно в прохолодному темному місці.
З яблуками, морквою, перцем і помідорами
Складові компоненти:
- Півтора кілограма кабачків;
- Півтора кілограма помідорів;
- Кілограм моркви;
- 500 грам ріпчастої цибулі;
- 2 яблука;
- 3 штуки солодкого перцю;
- Головка часнику;
- Половина стручка гіркого перцю;
- Сіль та цукровий пісок на свій розсуд;
- Рослинне масло.
Приступаємо до готування приголомшливо смачною кабачкової ікри:
- Кабачки, помідори, морква, яблука, солодкий перець потрібно гарненько промити;
- Зчищають з моркви і кабачків шкірку і нарізаємо невеликими шматочками;
- Яблука і перець чистимо від насіння, також ріжемо невеликими шматочками. Помідори нарізаємо часточками;
- Всі компоненти пропускаємо через м'ясорубку;
- Цибулю разом з часником очищаємо від шкірки. Пропускаємо через м'ясорубку. Також гострий перець теж прокручуємо разом з цибулею і часником;
- У глибоку ємність наливаємо олію і ставимо на вогонь;
- У прогріте масло викладаємо всі пропущені компоненти, залишаємо тушкуватися на 2-3 години до густоти;
- В кінці всі підсолюємо і додаємо цукровий пісок;
- Банки промиваємо і стерилізуємо;
- В простерилізовані банки викладаємо ікру і закручуємо кришками;
- Перевертаємо банки з кабачковою ікрою і накриваємо пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
- Прибираємо смачні заготовки з кабачковою ікрою на зберігання до зими в темне прохолодне місце.
Корисні поради господиням
Кабачки можна використовувати молоді, вони виходять ніжними і швидше готуються.
Не забувайте про прянощі, вони надають салатів і кабачкової ікри приємний аромат і незвичайний смак.
Заготовки з кабачків на зиму – це дуже смачне частування, яке буде прикрасою вашого столу. Їх можна подавати абсолютно до будь-яких страв. А смак виходить просто дивовижним!
Обов'язково приготуйте заготовки з кабачків з цим золотим рецептами, будьте впевнені, ваші рідні будуть просто в захваті від цих страв!