Як приготувати вишукану страву — рибу по-французьки
Риба по-французьки — досить просте, але дуже вишукане блюдо, яке робиться з мінімальними витратами. Калорійність страви залежить від його інгредієнтів. Найчастіше основним компонентом виступає минтай, судак, хек, горбуша, форель, тріска або сьомга.
Страва заправляється сметанним або майонезним соусом, а також посипається натертим твердим сиром.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
морська риба у свіжому вигляді - | 1 кг |
цибулина - | 1 шт. |
сир твердих сортів - | 100 г |
лайм - | 1 шт. |
зелень - | 20 г |
рослинна олія - | 30 мл |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 179 Ккал |
Риба нарізають невеликими шматочками і ретельно промивається. Цитрус потрібно розрізати на кілька частин, а його збризнути соком рибку. Лайм потрібно відкласти маринуватися на 15 хвилин.
Ріпчасту цибулю очищається, нарізати кільцями, а твердий сир – тонкими скибочками. Форма для випікання змащують рослинним маслом і на її поверхню викладається головний інгредієнт. Зверху потрібно покласти сир, цибулю і петрушку.
Блюдо випікається в духовці 30 хвилин, вибравши температурний режим в 180 градусів. Страва подається з зеленню і рисом.
Риба з картоплею в духовці
Інгредієнти:
- філе риби – ½ кг;
- яйце – 2 шт.;
- картопля – 7 шт.;
- сіль, перець – 5 р;
- сир твердих видів – 110 г;
- мускатний горіх – щіпка.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 162 ккал.
Картоплю необхідно ретельно промити, почистити і накришити тонкими поздовжніми шматочками. Форма для запікання обов'язково змащується маслом, але тільки якщо вона не керамічна.
Картопляні слайсы укладаються в форму і солятся. Філе риби треба порізати шматочками по 1 см в товщину і покласти зверху.
Жовтки відокремлюють від білків і добре збиваються з теплими вершками. Суміш солиться, перчится і змішується з мускатним горіхом.
Твердий сир потрібно натерти на тертці, краще скористатися великою, рибу залити соусом з вершків і посипати сирної стружкою.
Духовка попередньо розігрітий до 180 градусів. Блюдо відправляється на півгодини дбати, поки не виникне рум'яна скоринка. Страва з картоплею по-французьки подається з зеленню і свіжими овочами.
Рецепт приготування рибного філе по-французьки з помідорами
Інгредієнти:
- судак – 1 кг;
- помідори – 3 шт.;
- вершки – 50 мл;
- нежирна сметана – 100 мл;
- сир пармезан – 160 г;
- приправа для рибних блюд – 10 г;
- олія оливкова – 45 мл;
- сіль, зелень – за смаком;
- ріпчаста цибуля – 2-3 шт.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 203 ккал.
Спочатку судак необхідно обробити, знявши луску, видаливши нутрощі і голову з плавниками. Тушка ділиться на порції, солиться, змащується приправами і отставляется для просочення спеціями. Цибуля чиститься і ріжеться з помідорами невеликими тонкими кружками. Потім цибуля обсмажується до прозорості, після чого в сковороду додаються порізані томати і все тушкується кілька хвилин.
Деко заздалегідь змащується маслом і на нього викладається риба, щоб шкурка опинилася знизу. Зверху страву покривається цибульно-томатною сумішшю і заливають сметаною, змішаною з порізаною зеленню.
Потім рибу потрібно відправити в духовку, попередньо розігріту до температури 200 градусів. Через 15 хвилин деко виймається, судак посипається сирної стружкою і повертається назад на 3 хвилини, поки пармезан не розплавиться.
Така страва подається як в холодному, так і в теплому вигляді.
Як зварити корисну кукурудзяну кашу на молоці в мультиварці читайте в наш статті.
Суп з яйцем і ковбасою — одна з найшвидших перших страв, які приготувати зможе починаюча господиня.
Як готують шоколадні мафіни в мікрохвильовці читайте тут.
Риба з грибами під сиром
Інгредієнти:
- філе рибки – 1 кг;
- сир твердих видів – 150 г;
- гриби – 1/2 кг;
- майонез – 200 мл;
- петрушка, кріп – за смаком;
- цибулина – 2 шт.;
- сіль – 5 г;
- олія на рослинній основі – 45 мл
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 195 ккал.
Рибне філе розрізається на порції, солиться і викласти на деко, змащене рослинним маслом. Гриби кришаться невеликими шматками, злегка обсмажують. Твердий сир потрібно натерти на тертці, а цибулька почистити, накришити кільцями і викласти на рибу.
Зверху поміщаються гриби, все заливається майонезом і посипається сирної стружкою. Сир сбрызгивается маслом або майонезом. Деко відправляється в духову піч на півгодини до виникнення рум'яної скоринки на поверхні страви.
Рибу краще піч на оптимальному температурному режимі близько 180 градусів. Після закінчення 30 хвилин риба по-французьки посипається рубаною зеленню.
Філе тріски з цибулею та морквою
Інгредієнти:
- філе тріски – 1/2 кг;
- цибулина – 1-2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- сметана – 150 мл;
- рослинна олія – 15 мл;
- масло вершкове – 45 г;
- спеції, приправи – 10 р.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 188 ккал.
Рибна тушка розморожується, промивається і залишається, щоб не стекла зайва рідина. Цибулю нарізають півкільцями, а морква – соломкою. На розігріту сковороду обсмажується цибулю на середньому вогні з вершковим маслом до прозорості.
Через три хвилини додається моркву, після чого інгредієнти повинні протомиться 15 хвилин під закритою кришкою. Після охолодження овочевої суміші, маса солиться, перчится і змішується зі сметаною.
Форма для випікання обробляється рослинним маслом. Рибку треба нарізати шматочками квадратної форми і викласти на дно ємності. Блюдо потрібно рівномірно посипати приправами, сіллю і розкласти на його поверхню овочеву засмажку.
Риба по-французьки випікається близько 25-30 хвилин при температурному режимі приблизно 180 градусів.
Кулінарні підказки
- Якщо в рецепті присутні помідори, перед нарізкою їх рекомендується облити гарячою водою для отримання ніжної м'якоті і полегшення зняття шкірки.
- Вершки можна замінити сметаною, але в більшій кількості.
- Незалежно від виду риби, її треба попередньо вимочити у воді, зробити в ній два невеликих розрізу, порізати на порції і обшпарити окропом.
- Для приготування рибного блюда такий інгредієнт, як гриби можна брати будь-який, тому підійдуть навіть печериці.
- Для тих, хто сидить на дієті або має проблеми зі здоров'ям, що забороняє їсти важку їжу, краще відмовитися від жирних видів рибки.
Приємного апетиту!