09 май 2019 554

Як приготувати вишукану страву — рибу по-французьки

Риба по-французьки — досить просте, але дуже вишукане блюдо, яке робиться з мінімальними витратами. Калорійність страви залежить від його інгредієнтів. Найчастіше основним компонентом виступає минтай, судак, хек, горбуша, форель, тріска або сьомга.

Страва заправляється сметанним або майонезним соусом, а також посипається натертим твердим сиром.

Риба по-французьки в духовці
Інгредієнти Кількість
морська риба у свіжому вигляді - 1 кг
цибулина - 1 шт.
сир твердих сортів - 100 г
лайм - 1 шт.
зелень - 20 г
рослинна олія - 30 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 179 Ккал

Риба нарізають невеликими шматочками і ретельно промивається. Цитрус потрібно розрізати на кілька частин, а його збризнути соком рибку. Лайм потрібно відкласти маринуватися на 15 хвилин.

Ріпчасту цибулю очищається, нарізати кільцями, а твердий сир – тонкими скибочками. Форма для випікання змащують рослинним маслом і на її поверхню викладається головний інгредієнт. Зверху потрібно покласти сир, цибулю і петрушку.

Блюдо випікається в духовці 30 хвилин, вибравши температурний режим в 180 градусів. Страва подається з зеленню і рисом.

Риба з картоплею в духовці

Інгредієнти:

  • філе риби – ½ кг;
  • яйце – 2 шт.;
  • картопля – 7 шт.;
  • сіль, перець – 5 р;
  • сир твердих видів – 110 г;
  • мускатний горіх – щіпка.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 162 ккал.

Картоплю необхідно ретельно промити, почистити і накришити тонкими поздовжніми шматочками. Форма для запікання обов'язково змащується маслом, але тільки якщо вона не керамічна.

Картопляні слайсы укладаються в форму і солятся. Філе риби треба порізати шматочками по 1 см в товщину і покласти зверху.

Жовтки відокремлюють від білків і добре збиваються з теплими вершками. Суміш солиться, перчится і змішується з мускатним горіхом.

Твердий сир потрібно натерти на тертці, краще скористатися великою, рибу залити соусом з вершків і посипати сирної стружкою.

Духовка попередньо розігрітий до 180 градусів. Блюдо відправляється на півгодини дбати, поки не виникне рум'яна скоринка. Страва з картоплею по-французьки подається з зеленню і свіжими овочами.

Рецепт приготування рибного філе по-французьки з помідорами

Інгредієнти:

  • судак – 1 кг;
  • помідори – 3 шт.;
  • вершки – 50 мл;
  • нежирна сметана – 100 мл;
  • сир пармезан – 160 г;
  • приправа для рибних блюд – 10 г;
  • олія оливкова – 45 мл;
  • сіль, зелень – за смаком;
  • ріпчаста цибуля – 2-3 шт.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 203 ккал.

Спочатку судак необхідно обробити, знявши луску, видаливши нутрощі і голову з плавниками. Тушка ділиться на порції, солиться, змащується приправами і отставляется для просочення спеціями. Цибуля чиститься і ріжеться з помідорами невеликими тонкими кружками. Потім цибуля обсмажується до прозорості, після чого в сковороду додаються порізані томати і все тушкується кілька хвилин.

Деко заздалегідь змащується маслом і на нього викладається риба, щоб шкурка опинилася знизу. Зверху страву покривається цибульно-томатною сумішшю і заливають сметаною, змішаною з порізаною зеленню.

Потім рибу потрібно відправити в духовку, попередньо розігріту до температури 200 градусів. Через 15 хвилин деко виймається, судак посипається сирної стружкою і повертається назад на 3 хвилини, поки пармезан не розплавиться.

Така страва подається як в холодному, так і в теплому вигляді.

Як зварити корисну кукурудзяну кашу на молоці в мультиварці читайте в наш статті.

Суп з яйцем і ковбасою — одна з найшвидших перших страв, які приготувати зможе починаюча господиня.

Як готують шоколадні мафіни в мікрохвильовці читайте тут.

Риба з грибами під сиром

Інгредієнти:

  • філе рибки – 1 кг;
  • сир твердих видів – 150 г;
  • гриби – 1/2 кг;
  • майонез – 200 мл;
  • петрушка, кріп – за смаком;
  • цибулина – 2 шт.;
  • сіль – 5 г;
  • олія на рослинній основі – 45 мл

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 195 ккал.

Рибне філе розрізається на порції, солиться і викласти на деко, змащене рослинним маслом. Гриби кришаться невеликими шматками, злегка обсмажують. Твердий сир потрібно натерти на тертці, а цибулька почистити, накришити кільцями і викласти на рибу.

Зверху поміщаються гриби, все заливається майонезом і посипається сирної стружкою. Сир сбрызгивается маслом або майонезом. Деко відправляється в духову піч на півгодини до виникнення рум'яної скоринки на поверхні страви.

Рибу краще піч на оптимальному температурному режимі близько 180 градусів. Після закінчення 30 хвилин риба по-французьки посипається рубаною зеленню.

Філе тріски з цибулею та морквою

Інгредієнти:

  • філе тріски – 1/2 кг;
  • цибулина – 1-2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • сметана – 150 мл;
  • рослинна олія – 15 мл;
  • масло вершкове – 45 г;
  • спеції, приправи – 10 р.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 188 ккал.

Рибна тушка розморожується, промивається і залишається, щоб не стекла зайва рідина. Цибулю нарізають півкільцями, а морква – соломкою. На розігріту сковороду обсмажується цибулю на середньому вогні з вершковим маслом до прозорості.

Через три хвилини додається моркву, після чого інгредієнти повинні протомиться 15 хвилин під закритою кришкою. Після охолодження овочевої суміші, маса солиться, перчится і змішується зі сметаною.

Форма для випікання обробляється рослинним маслом. Рибку треба нарізати шматочками квадратної форми і викласти на дно ємності. Блюдо потрібно рівномірно посипати приправами, сіллю і розкласти на його поверхню овочеву засмажку.

Риба по-французьки випікається близько 25-30 хвилин при температурному режимі приблизно 180 градусів.

Кулінарні підказки

  1. Якщо в рецепті присутні помідори, перед нарізкою їх рекомендується облити гарячою водою для отримання ніжної м'якоті і полегшення зняття шкірки.
  2. Вершки можна замінити сметаною, але в більшій кількості.
  3. Незалежно від виду риби, її треба попередньо вимочити у воді, зробити в ній два невеликих розрізу, порізати на порції і обшпарити окропом.
  4. Для приготування рибного блюда такий інгредієнт, як гриби можна брати будь-який, тому підійдуть навіть печериці.
  5. Для тих, хто сидить на дієті або має проблеми зі здоров'ям, що забороняє їсти важку їжу, краще відмовитися від жирних видів рибки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: