07 июнь 2019 3 202

Як спекти пісочний пиріг з яблуками

Пироги з пісочного тіста представлені великою різноманітністю форм, розмірів і начинок. Ця випічка у всіх своїх варіантах легка у виконанні, а також для неї не потрібні ні особливі інгредієнти, ні особливі навички. У статті будуть запропоновані кілька варіантів приготування чудової солодощі до чаю, смак якої багато хто пам'ятає з дитинства.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
Яблука - 800 г
Ром/коньяк - 2 ст. л.
Яєчний жовток - 1 шт
Сік і цедра лимона - з половини
Сіль - на кінчику чайної ложки
Масло вершкове - 100 г
Цукор (на начинку) - 3 ст. л.
Кориця - 1 чайна ложка
Борошно - 250 г
Цукор - 60 г
Манна крупа - 1 ст. л.
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 206 Ккал

Отже, багато фруктів після врожайного сезону і дуже хочеться чого-небудь смачного до чаю – ось тут відмінно підійде рецепт пісочного пирога.

На самому початку готується тісто, оскільки потім його потрібно охолоджувати. Борошно треба просіяти в миску, в яку потім додаємо розтоплене масло, цукор, жовток і сіль, після чого замішати. Вийде м'яке тісто, яке не потрібно вимішувати, і його ставлять в холодильник на півгодини.

Тим часом готується начинка – яблука без шкірки і насіння, нарізати дрібними кубиками, полити соком лимона, додати цукор, корицю і манку, яка витягне зайву вологу. Також додається коньяк/ром, терта або дрібно порізана цедра лимона. Все потрібно перемішати – і начинка готова.

Духовку краще заздалегідь розігріти до 200 градусів. Коли все готове, то на дно форми викладається лист пергаменту і змащується маслом. Тісто потрібно розділити на дві частини, вилучивши від шматка приблизно 1/3. Шматочок побільше розкачати в коло 2-3 мм і трохи більше, ніж форма, діаметру. Корж обрізається за розміром, після чого переноситься у форму. На нього викладається начинка, рівномірно розподіляється.

Малу частину тіста теж треба розкачати і накрити нею начинку у формі, з'єднавши з нижнім коржем. З шматочків тесту можна зробити прикраси будь-яких форм і розмірів – наскільки вистачить фантазії. Форма ставиться в духовку на 50-60 хвилин. Ось і готовий смачний солодкий пиріг.

Відкритий пиріг з пісочного тіста з карамелизованными яблуками

Можна приготувати вишуканий десерт з часточок фруктів в карамелі на пісочному тісті в домашніх умовах. Рецепт простий, а результат перевершує не тільки очікування.

Для приготування потрібно:

  1. Борошно – 200 г;
  2. Вода – 75 мл;
  3. Цукор – 240 г;
  4. Масло вершкове – 200 г;
  5. Яблука – 5 шт.

На приготування піде 1,5 години. Калорійність – 230 ккал.

Щоб зробити пиріг з хрусткою тестом і карамелизованными яблуками, потрібно спершу зробити тісто. В мисці борошно змішується і 100 г вершкового масла, нарізане ще холодним, з цукром (3 ст. л.) і дрібкою солі.

Потрібно домогтися утворення дрібних грудочок, після чого залити холодну воду і замісити. Тісто скласти в пакет і покласти в холодильник. Далі готуються яблука: нарізати і видалити серединки.

Порізані скибочками яблука обсмажуються на сковороді з 90г вершкового масла і цукром до появи золотистої скоринки. Форма для запікання змащується, на неї викласти тісто і розподіляється рівномірно по всьому дну з невеликими (2-3 см) бортиками.

Зверху викладаються яблука, після чого все це випікається 25 хвилин при 180 градусах. Можна подавати до чаю.

Тертий пісочний пиріг з фруктами

Терті пироги нерідко зустрічаються і їх смак знайомий багатьом. Класична начинка – яблука з грушами, — використовується повсюдно, особливо, якщо фрукти кислі, тому що у випічці вони обов'язково робляться з цукром.

Продукти:

  1. Борошно – 400 г;
  2. Цукор – 280 м;
  3. Сода – 0,5 ч. л.;
  4. Яйця – 3 шт;
  5. Маргарин – 200 г;
  6. Яблука – 4 шт;
  7. Груші – 3 шт;
  8. Цукрова пудра – 2-3 ст. л.

На приготування піде близько 2 годин. Калорійність складе 240 ккал на 100 р.

Для приготування тіста змішується м'який маргарин, 0,75 склянки цукру і яйця, перемішуються в однорідну масу, після чого додається борошно і питна сода.

Тісто вимішується і розділяється на дві частини, а потім заморожується в плівці.

Начинка робиться з тертих груш і яблук. Якщо перші не дуже щільні, то можна нарізати дрібними шматочками, щоб не було каші.

Після цього береться заморожений шматок тіста і натирається через найбільші отвори на розігріту сковороду, застелену пекарським папером, рівномірно розсипаючи по внутрішній поверхні форми.

Слідом розподілити яблука і груші з цукром, потім знову тісто і так шарами до кінця. Далі пиріг випікається при 190-200 градусах до золотистої скоринки близько 25 хвилин. Пиріг можна подавати, пересипавши трохи цукрової пудрою.

Закритий яблучний пиріг з корицею в мультиварці

Мультиварка – універсальний пристрій для приготування широкого спектру страв. У цьому списку є безліч випічки. Пісочний пиріг можна також приготувати в мультиварці і за смаком він навряд чи чимось поступиться звичайному, зробленому в духовці.

Інгредієнти:

  1. Масло вершкове/маргарин – 250 г;
  2. Жовтки – 2 шт;
  3. Цукрова пудра – 200 г;
  4. Борошно – 500 г;
  5. Яблука – 4-5 шт;
  6. Розпушувач тіста – 1 ч. л.

На весь процес необхідно приблизно 1,5-2 години. Тісто морозиться 2 години.

Енергетична цінність страви – 220 ккал на 100 р.

Вершкове масло перетирається з половинним об'ємом цукру; з другою половиною жовтки розтираються до отримання збитою однорідної маси. Обидві отримані суміші з'єднуються і добре розмішують.

Всі сухі інгредієнти перемішуються з борошном, а потім її домішують до рідкій основі і вимішують тісто до еластичного стану, коли воно ще не липне до рук. Тісто потрібно прибрати в морозилку, розділивши на дві частини (як 1/3 і 2/3) і загорнувши в плівку.

Начинка готується з яблук, які потрібно почистити, видалити серединки і нарізати тонший.

Чаша мультиварки змащують вершковим маслом. Велика частина тесту натирається на дно через крупну тертку з бортиками, щоб начинка не торкалася стінок. Далі на цей шар тіста кладуть нарізані яблука і посипаються корицею з цукром. Зверху натирається другий шматок тіста і руками розрівнюється поверхню. Руки потрібно змастити рослинним маслом. Виставляється режим «Випічка» на 35-40 хвилин. Блюдо готове.

І ще один рецепт з тим же набором інгредієнтом і технікою приготування тіста, але з іншим рецептом складання пирога. До нього також готується яблучний конфітюр: тонко нарізані яблука збризкують лимонним соком і трохи настоюються.

Далі в розтопленому маслі яблука тушкуються, причому їх треба постійно помішувати. Після випаровування рідини вся маса прийме густу консистенцію, до якої потрібно додати корицю і перемішати.

У чашу мультиварки укладається розкачаний корж з тіста, утворює бортики на стінках. На нього викладається конфітюр, розрівнюється, а зверху кладеться другий розкачаний корж, який скріплюється з нижнім, щоб начинка не контактувала зі стінками. Виставляється режим «Випічка» і через 40 хвилин все готово.

Класичний маннік на кефірі — дуже швидкий рецепт домашньої випічки.

Як вибрати дитячий торт на День народження дівчинці читайте тут.

Рецепт приготування кольорової капусти в клярі — просто і смачно.

Корисні поради

Як і у всіх випадках використання духовки – прогрівати її потрібно заздалегідь.

При прямому контакті рук із тестом на етапі формування пирога потрібно змащувати їх олією, щоб воно до них не липло. Також це трохи додасть жовтизни скоринці.

Натирати тісто треба на самій великій тертці, і, якщо воно підтануло, його слід відправити в морозилку на 10 хвилин.

При формуванні закритого пісочного пирога з яблуками необхідно залишати отвори для виходу пари, інакше поверхня може лопнути і пошкодити декоративні елементи, або просто позбавити всю конструкцію структури.

Пісочне тісто розкачувати практично неможливо, тому його поміщають на пергамент відразу у форму для випічки і там руками розподіляють по поверхні. Важливо не порушити цілісність тесту і розподілити його однаковим шаром.

Виймати з форми потрібно пиріг ще теплим і сируватим, поки він не почав ламатися. У випадку з відкритими порогами потрібно бути ще обережнішими, оскільки глевка начинка робить всю конструкцію дуже крихкою.

Крім фруктових начинок можна ще використовувати сир, варення, а також різні комбінації не тільки яблук і груш, а ще всіляких ягід, екзотичних фруктів і все, на що вистачить фантазії та сміливості.

Що ще почитати: