31 март 2019 1 555

Як приготувати домашній пиріг з курагою

З сухофруктів можна готувати багато корисних напоїв, а також випічку. Дуже смачною і ароматною виходить випічка з курагою, яка надає їй незвичайний смак. Вона ідеально поєднується з дріжджовим, пісочним та іншими видами тіста.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
молоко - 0,1 літра
масло вершкове - ¼ Пачки
дріжджі - 1 чайна ложка
вода - 0,3 літра
ванілін - щіпка
цукор - 0,2 кілограма
жовток яйця - 1 шт.
борошно - 320 грам
курага - 300 г
Час приготування: 155 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Кожна господиня вміє готувати дріжджове тісто, з якого готуються пиріжки, хліб, булочки, але можна з його допомогою спекти смачний пиріг з оригінальною начинкою.

  1. В теплу воду всипати дріжджі, залишити на 10 хвилин;
  2. У сотейник налити молоко, трохи підігріти його і додати масло і цукор, ванілін і перемішати до повного розчинення інгредієнтів;
  3. З'єднати воду з молоком, всипати борошно, приготувати тісто дати 20 хвилин настоятися в теплі, ще раз вимісити і залишити на 2 години підніматися;
  4. Курагу перекласти в сотейник, залити водою і тушкувати 15 хвилин, всипати 150 грам цукру, варити ще 40 хвилин;
  5. Розділити тісто на дві кульки, один розкачати, перекласти у форму, сформувати бортики, розподілити по поверхні начинку і з другого кульки зробити сіточку, промазати всі жовтком;
  6. Запікати пиріг з курагою 20 хвилин.

Готувати такий десерт потрібно при температурі 180 градусів, поки він підрум'яниться і стане золотистим.

Татарський пиріг з курагою

Балиш – класичний татарський пиріг з ніжною начинкою з кураги. Після приготування він виходить щільним, але залишається при цьому м'яким і ароматним.

Інгредієнти:

  • розпушувач;
  • 0,2 літра сметани;
  • 6 столових ложок цукру;
  • маленька пачка вершкового масла;
  • курага — 0,2 кілограма;
  • борошно – 0,6 кілограма.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 227 ккал.

  1. Частину борошна висипати в ємність, додати масло і добре перетерти все в крихту, влити сметану, кинути трохи солі;
  2. Борошно з'єднати з розпушувачем, додати до крихті, замісити еластичне тісто, дати трохи часу постояти;
  3. Сухофрукти промити, викласти їх у чашу блендера, додати цукор і все подрібнити;
  4. Частину тіста викласти на поверхні форми, зробити бортики, викласти начинку, прикрити тістом, що залишилося, придавити краю і за допомогою виделки зробити проколи;
  5. Випікати 45 хвилин.

Щоб випечені пироги виходили смачними, необхідно вибирати добру і ніжну курагу, але якщо вона трохи суховата, то її обов'язково потрібно буде трохи пропарити в гарячій воді.

Пиріг з яблуками і курагою

Яблука і курага – ідеальне поєднання для приготування пирогів, які стають ароматними, ніжними, а тісто тане в роті.

Інгредієнти:

  • яблука – 200 грам;
  • 200 грам цукру;
  • борошно – 0,3 кілограма;
  • 4 яйця;
  • сода;
  • молоко згущення – 70 мілілітрів;
  • курага – 120 грам;
  • кориця;
  • пудра цукрова;
  • лимонний сік.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 207 ккал.

  1. Під проточною водою помити курагу, залити її свіжоприготованим зеленим чаєм;
  2. Збити в стійку піну яйця, покласти цукор, згущене молоко і акуратно перемішати;
  3. В іншу посудину насипати борошно, покласти гашене соком лимона соду, яєчну суміш і перемішати;
  4. Перелити тісто в змащену форму, викласти порізану курагу і очищене і нарізане часточками яблуко;
  5. Поставити в духовку на півгодини.

Щоб пиріг виглядав ще привабливіше, можна посипати його подрібненим з допомогою блендера цукром.

Пиріг з сухофруктами

Дуже швидко і просто можна приготувати пиріг з сухофруктами. Така випічка не тільки смачна, але й корисна, багата мікроелементами.

Інгредієнти:

  • кориця;
  • родзинки – 1 стакан;
  • сода;
  • 2 склянки відвару з сухофруктів;
  • 2 склянки цукру;
  • курага – 200 грам;
  • сіль;
  • 200 мілілітрів масла;
  • 800 грам борошна;
  • сік лимона.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 230 ккал.

  1. Налити масло в миску, додати до нього цукор і претереть все до однорідності;
  2. Помити курагу і родзинки залити гарячою водою, порізати кубиками і відправити в ємність з маслом;
  3. В отриману масу влити відвар, покласти гашене соком соду, корицю, перемішати, додати борошно;
  4. Тісто перелити у форму і запікати 30 хвилин.

Після того, як пиріг буде готовим, йому потрібно дати кілька хвилин настоятися.

Оселедець під шубою рулетом — незвичайна подача цього простого і улюбленого багатьма страви.

Читайте як приготувати ситну і смачну піцу на сковороді з різноманітними начинками.

Візьміть на замітку рецепти випічки з сиру без яєць.

Рецепт пирога з пісочного абрикосами і сиром

Ніжний, пісочний пиріг з ароматною начинкою з сиру і кураги – десерт, який варто готувати для своїх рідних. Домашня, приготовлена з любов'ю, власними руками випічка, завжди радує смаком і зовнішнім виглядом.

Інгредієнти:

  • 0,5 склянки кураги;
  • 1,5 склянки цукру;
  • маргарин – 0,12 кілограма;
  • 220 грам борошна;
  • яйця – 3;
  • сода;
  • 2 склянки сиру.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 313 ккал.

  1. Викласти в чашу блендера сир, висипати трохи цукру, охолоджені яйця і перебити до однорідності;
  2. Курагу промити, порізати кубиками, додати в начинку і перемішати;
  3. Розм'якшений маргарин змішати зі склянкою цукру, содою і борошном, перетерти;
  4. Більшу частину піщаної крихти перекласти у форму, застеленому пергаментом, залити начинкою, посипати рештою тестом;
  5. Випікати в духовці 30 хвилин.

Краще всього подавати випічку до столу холодною. Їй потрібно дати трохи часу настоятися, порізати шматочками і викласти на блюдо.

Випічка з горіхами і урюком в мультиварці

Гарбузовий пиріг з сухофруктами – корисний і ароматний десерт. Випекти його можна за допомогою мультиварки, завдяки якій навіть не потрібно буде турбуватися про те, що він може пригоріти.

Інгредієнти:

  • гарбуз – 0,2 кілограма;
  • розпушувач;
  • курага – 0,5 склянки;
  • яйця – 3;
  • горіхи;
  • 180 грам цукру;
  • 120 грам борошна;
  • манка – 0,5 склянки;
  • масло.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 255 ккал.

  1. Шматочки гарбуза очистити від шкірки, порізати кубиками і подрібнити у блендері;
  2. Збити цукор разом з яйцями, додати пюре з гарбуза;
  3. Манку, борошно, розпушувач з'єднати і з'єднати з гарбузово-яєчною масою;
  4. Помиту курагу і горіхи порізати шматочками, перекласти в тісто, перемішати, вилити в миску, добре политої маслом;
  5. Випікати в мультиварці 60 хвилин в режимі «випічки».

Під час приготування випічки в мультиварці, необхідно також орієнтуватися на її потужність. Якщо пиріг буде ще сируватий, то потрібно його ще допекти, включивши техніку 20 хвилин.

Корисні поради

З кураги можна готувати смачну начинку, перебиваючи її з цукром, але для цього потрібні тільки м'які, великі сухофрукти без пошкоджень. Також, її можна порізати шматочками і додати до тесту, разом з родзинками, горіхами, яблуками.

Для приготування пирогів з курагою, краще всього вибирати якісні сухофрукти. Вони не повинні бути занадто засушеними, але якщо такі трапилися, то перед приготуванням їх обов'язково потрібно замочити в окропі, який зробить їх більш м'якими.

Щоб випічка стала більш ароматною, під час її приготування можна додати ваніль, корицю, особливо якщо використовуються не тільки сушені фрукти, але і свіжі.

Всі пироги потрібно випікати в заздалегідь розігрітій духовці, щоб вони змогли повністю і рівномірно пропектися. Зовні вони будуть більш привабливими, якщо прикрасити їх сіточкою, різними візерунками і кісками з тіста, які може навчитися робити кожна дівчина, було б бажання. Варіантів того, як прикрасити випічку існує дуже багато.

Що ще почитати: