Як приготувати печеня по-домашньому в горщиках
Печеня по-домашньому в горщиках – це ситне блюдо, яке буде відмінним варіантом для основного блюда на новорічні свята. Оскільки все готується в горщиках, всі овочі, м'ясо зберігають соковитість, виходять ароматними. А якщо додати спеції, то від цього смак цієї страви набагато покращиться. Не потрібно вигадувати, що робити на свята, тому що печеня буде найбільш підходящим святковим частуванням.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'яса - | 800 грам |
картоплі - | кілограм |
лука - | 2 штуки |
моркви - | 1 штука |
чорного перцю - | 12 горошин |
лаврушки - | 4 штуки |
зубчики часнику - | 4 штуки |
рослинної олії - | 2 великі ложки |
солі - | трохи |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 195 Ккал |
Як готувати печеню по-домашньому в горщиках:
- М'ясо для приготування можна використовувати будь. Для початку його промиваємо в прохолодній воді;
- Далі зрізаємо плівку, прожилки і не потрібні кісточки;
- М'якоть м'яса ріжемо невеликими шматочками;
- З картопляних бульб чистимо шкірку, промиваємо картопля від бруду;
- Нарізаємо овоч невеликими кубиками;
- Морквяний коренеплід споліскуємо, очищаємо від бруду, шкурки;
- Нарізаємо моркву тонкими кружечками, далі кружечки розрізаємо навпіл;
- З лука видаляємо лушпиння, нарізаємо цибулю кубиками;
- У жаровню ллємо трохи рослинного масла, ставимо на вогонь і розігріваємо;
- У гаряче масло кладемо м'ясо, засмажуємо з усіх боків до золотистої скоринки;
- Після цього приступаємо до укладання всіх компонентів в горщики. Першим шаром викладаємо картопляні кубики;
- Далі викладаємо шаром цибулю і шматочки моркви;
- Додаємо перець горошком, пару листочків лаврушки;
- Викладаємо шматочки м'яса, підсолюємо;
- Потім наливаємо воду на 1/3 частину горщика;
- Всі горщики прибираємо в духовку і залишаємо запікати при 190 градусах;
- Всі запікатися має не менше 60 хвилин;
- Хвилин за 15 до кінця готування потрібно видавити зубчики часнику і додати в кожен горщик;
- Після того як все буде готово, виймаємо і подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Як приготувати тісто для піци на молоці читайте в нашій статті. Спробуйте наші рецепти в декількох варіантів.
Піца з ковбасою, сиром і оливками — приготуйте страву за нашими підказками.
Спробуйте приготувати рибу по-грецьки з овочами, наші підказки і фото-рецепти допоможуть вам приготувати це смачне блюдо.
Печеня по-домашньому з свинини з грибами і картоплею
Готувати будемо з наступного:
- півкілограма свинячого м'яса;
- 400 г свіжих білих грибів (печериці);
- 700 грам картоплі;
- головка цибулі;
- одна морквина;
- зубчики часнику – 3 штуки;
- 180 мл бульйону;
- сир твердий – 150 грам;
- 1 маленька ложка солі;
- суміш прованських трав на свій розсуд;
- щіпка паприки;
- ½ Ч. ложки чорного перцю в молотом вигляді.
Готувати потрібно близько 1,5 години, калорійність – 210 ккал.
Розглянемо детальну приготування:
- М'ясо слід використовувати з шийної частини або з лопатки. У цьому місці воно більш м'яке і соковите;
- М'якоть промиваємо під прохолодною водою, видаляємо плівку, прожилки;
- Нарізаємо м'якоть невеликими шматочками;
- Наливаємо олію у сковорідку, прогріваємо і викладаємо шматочки м'яса;
- Обсмажуємо м'ясо до золотистої скоринки, але не до повної готовності;
- Далі гриби промиваємо, видаляємо верхній шар зчищають бруд;
- Нарізаємо печериці тонкими скибочками;
- Обсмажені шматочки свинини потрібно викласти в чашку, а на сковорідку засипаємо шматочки грибів;
- Обсмажуємо деякий час, щоб випарувалася вся рідина, яка буде виходити з грибів;
- Далі додаємо трохи олії і смажимо до золотистого кольору;
- Картопля очищаємо, промиваємо від бруду;
- Розрізаємо бульби кубиками;
- Гриби викладаємо в окрему чашку, в сковорідку засипаємо картоплю, додаємо рослинне масло;
- Обсмажуємо картоплю до рум'яного кольору;
- Після цього промиваємо морквину, очищаємо від шкірки. Нарізаємо у вигляді соломки;
- Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо кубиками;
- Моркву з цибулею також обсмажуємо кілька хвилин;
- В горщики всі компоненти викладаємо шарами, кожен шар підсолюємо, завершальним шаром має бути м'ясо;
- Далі в кожен горщик потрібно залити по 50 мл бульйону, додаємо спеції, паприку, чорний мелений перець;
- При бажанні верх можна посипати тертим сиром;
- Прибираємо горщики в духовку і залишаємо готуватися при температурі 180 градусів;
- Спекотне готується протягом 1 години;
- Виймаємо горщики і подаємо на стіл прямо в гарячому вигляді.
Варіант страви з яловичиною, сиром і чорносливом
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- яловичина – 800 грам;
- картопляні бульби – 10 штук;
- 14-16 ягід сушеного чорносливу без кісточок;
- цибуля – 4 головки;
- сирний шматочок на 150 грам;
- помідори великого розміру – 3 штуки;
- 50 мл соєвого соусу;
- соус кисло-солодкий – 2 ст. ложки;
- томатний соус – 50 грам;
- приправа для м'яса – 30 грам;
- свіжа зелень – 7-8 гілочок кропу і петрушки;
- рослинне масло.
Процес приготування займе 1,5 години, калорійність – 190 ккал.
Як робити печеня по-домашньому в горщиках з яловичиною, сиром і чорносливом:
- М'ясо необхідно добре промити, очистити від плівок і прожилок;
- Нарізаємо м'якоть, розрізаємо на невеликі шматочки;
- Обсмажуємо шматочки м'яса на олії до золотистої скоринки, але не до повної готовності;
- Обов'язково приправляємо яловичину з сіллю та спеціями;
- Цибулю очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками, обсмажуємо до золотистого кольору;
- Сушений чорнослив промиваємо, обдаємо окропом і нарізаємо на кілька частин;
- Помідори промиваємо, робимо на поверхні невеликий надріз у вигляді хрестика і опускаємо на кілька хвилин у гарячу воду;
- Далі чистимо шкірку з помідорів;
- М'якоть помідорів протираємо через сито або подрібнюємо в блендері до стану пюре;
- Зчищають з бульб картоплі шкірку, промиваємо від бруду;
- Картоплю розрізаємо на кубики;
- Першим ділом в горщики викладаємо шар м'яса;
- В окремій чашці змішуємо соєвий соус з томатним і китайським соусами. Всі компоненти розмішуємо;
- Викладаємо на м'ясо суміш соусів;
- Наступний шар – обсмажена цибуля;
- Поверх цибулі викладаємо скибочки чорносливу;
- Всі засипаємо шматочками картоплі;
- В кінці все заливаємо пюре з помідорів;
- У велику кружку наливають гарячу воду, додаємо сіль, спеції і перемішуємо;
- Пряною сумішшю заливаємо все компоненти до рівня томатного пюре;
- Сир протираємо і викладаємо зверху;
- Поміщаємо в духовку і випікаємо при температурі 190 градусів;
- Готувати слід протягом 40-50 хвилин;
- Хвилин за 10 до закінчення посипаємо все рубаною зеленню.
Печеня по-домашньому з куркою
Приготування буде з наступного:
- 600 грам курячого м'яса;
- картопляні бульби – 10 штук;
- 2 морквини;
- цибуля – 2 штуки;
- 1,5 склянки води;
- рослинна олія;
- щіпка солі;
- ½ Ч. ложки чорного перцю в молотом вигляді;
- приправа універсальна на свій смак.
Час приготування становитиме 1 годину, калорійність – 150 ккал.
Процес приготування:
- Картопляні бульби потрібно очистити від шкірки, промити і розрізати кубиками;
- На сковорідку наливаємо олію і прогріваємо;
- Викладаємо картоплю і обсмажуємо до напівготовності, приблизно 5-7 хвилин;
- Тим часом промиваємо морквину, очищаємо від шкірки;
- Нарізаємо тонкою соломкою моркву;
- Картопля прибираємо зі сковороди в чашку, перекладаємо обсмажуватися моркву. Її також смажимо до напівготовності;
- Цибулю чистимо і ріжемо кубиками;
- Прибираємо моркву і засипаємо цибулю. Обсмажуємо цибулю до прозорості і викладаємо в окрему тарілку;
- Куряче м'ясо споліскуємо, очищаємо від шкірки;
- М'якоть нарізаємо невеликими скибочками;
- Викладаємо м'ясо в гаряче масло й обсмажуємо до напівготовності;
- Компоненти посипаємо спеціями, підсолюємо;
- В горщики викладаємо шар картоплі;
- Далі моркву і цибулю;
- В кінці викладаємо курячі шматочки;
- Все заливаємо бульйоном або гарячою водою;
- Прибираємо горщики в духовку і залишаємо запікати страву при 180 градусах;
- Готуємо все протягом 40 хвилин;
- Після цього виймаємо і подаємо на стіл.
Корисні поради
- хвилин за 15 до закінчення готування спекотне зверху можна посипати тертим сиром, після запікання утворюється красива рум'яна кірочка;
- часник можна додати як у процесі приготування, так і після;
- для додання краси та аромату все можна посипати подрібненою зеленню.
Печеня по-домашньому в горщиках буде відмінним вечерею або обідом. Це блюдо виходить досить ситним, адже в ньому є все найсмачніше – м'ясо, картопля, овочі та прянощі. Це пригощання всім сподобається і стане вашим коронною стравою на всі свята.