20 май 2019 1 621

Як приготувати печеня по-домашньому в горщиках

Печеня по-домашньому в горщиках – це ситне блюдо, яке буде відмінним варіантом для основного блюда на новорічні свята. Оскільки все готується в горщиках, всі овочі, м'ясо зберігають соковитість, виходять ароматними. А якщо додати спеції, то від цього смак цієї страви набагато покращиться. Не потрібно вигадувати, що робити на свята, тому що печеня буде найбільш підходящим святковим частуванням.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'яса - 800 грам
картоплі - кілограм
лука - 2 штуки
моркви - 1 штука
чорного перцю - 12 горошин
лаврушки - 4 штуки
зубчики часнику - 4 штуки
рослинної олії - 2 великі ложки
солі - трохи
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 195 Ккал

Як готувати печеню по-домашньому в горщиках:

  1. М'ясо для приготування можна використовувати будь. Для початку його промиваємо в прохолодній воді;
  2. Далі зрізаємо плівку, прожилки і не потрібні кісточки;
  3. М'якоть м'яса ріжемо невеликими шматочками;
  4. З картопляних бульб чистимо шкірку, промиваємо картопля від бруду;
  5. Нарізаємо овоч невеликими кубиками;
  6. Морквяний коренеплід споліскуємо, очищаємо від бруду, шкурки;
  7. Нарізаємо моркву тонкими кружечками, далі кружечки розрізаємо навпіл;
  8. З лука видаляємо лушпиння, нарізаємо цибулю кубиками;
  9. У жаровню ллємо трохи рослинного масла, ставимо на вогонь і розігріваємо;
  10. У гаряче масло кладемо м'ясо, засмажуємо з усіх боків до золотистої скоринки;
  11. Після цього приступаємо до укладання всіх компонентів в горщики. Першим шаром викладаємо картопляні кубики;
  12. Далі викладаємо шаром цибулю і шматочки моркви;
  13. Додаємо перець горошком, пару листочків лаврушки;
  14. Викладаємо шматочки м'яса, підсолюємо;
  15. Потім наливаємо воду на 1/3 частину горщика;
  16. Всі горщики прибираємо в духовку і залишаємо запікати при 190 градусах;
  17. Всі запікатися має не менше 60 хвилин;
  18. Хвилин за 15 до кінця готування потрібно видавити зубчики часнику і додати в кожен горщик;
  19. Після того як все буде готово, виймаємо і подаємо на стіл в гарячому вигляді.

Як приготувати тісто для піци на молоці читайте в нашій статті. Спробуйте наші рецепти в декількох варіантів.

Піца з ковбасою, сиром і оливками — приготуйте страву за нашими підказками.

Спробуйте приготувати рибу по-грецьки з овочами, наші підказки і фото-рецепти допоможуть вам приготувати це смачне блюдо.

Печеня по-домашньому з свинини з грибами і картоплею

Готувати будемо з наступного:

  • півкілограма свинячого м'яса;
  • 400 г свіжих білих грибів (печериці);
  • 700 грам картоплі;
  • головка цибулі;
  • одна морквина;
  • зубчики часнику – 3 штуки;
  • 180 мл бульйону;
  • сир твердий – 150 грам;
  • 1 маленька ложка солі;
  • суміш прованських трав на свій розсуд;
  • щіпка паприки;
  • ½ Ч. ложки чорного перцю в молотом вигляді.

Готувати потрібно близько 1,5 години, калорійність – 210 ккал.

Розглянемо детальну приготування:

  1. М'ясо слід використовувати з шийної частини або з лопатки. У цьому місці воно більш м'яке і соковите;
  2. М'якоть промиваємо під прохолодною водою, видаляємо плівку, прожилки;
  3. Нарізаємо м'якоть невеликими шматочками;
  4. Наливаємо олію у сковорідку, прогріваємо і викладаємо шматочки м'яса;
  5. Обсмажуємо м'ясо до золотистої скоринки, але не до повної готовності;
  6. Далі гриби промиваємо, видаляємо верхній шар зчищають бруд;
  7. Нарізаємо печериці тонкими скибочками;
  8. Обсмажені шматочки свинини потрібно викласти в чашку, а на сковорідку засипаємо шматочки грибів;
  9. Обсмажуємо деякий час, щоб випарувалася вся рідина, яка буде виходити з грибів;
  10. Далі додаємо трохи олії і смажимо до золотистого кольору;
  11. Картопля очищаємо, промиваємо від бруду;
  12. Розрізаємо бульби кубиками;
  13. Гриби викладаємо в окрему чашку, в сковорідку засипаємо картоплю, додаємо рослинне масло;
  14. Обсмажуємо картоплю до рум'яного кольору;
  15. Після цього промиваємо морквину, очищаємо від шкірки. Нарізаємо у вигляді соломки;
  16. Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо кубиками;
  17. Моркву з цибулею також обсмажуємо кілька хвилин;
  18. В горщики всі компоненти викладаємо шарами, кожен шар підсолюємо, завершальним шаром має бути м'ясо;
  19. Далі в кожен горщик потрібно залити по 50 мл бульйону, додаємо спеції, паприку, чорний мелений перець;
  20. При бажанні верх можна посипати тертим сиром;
  21. Прибираємо горщики в духовку і залишаємо готуватися при температурі 180 градусів;
  22. Спекотне готується протягом 1 години;
  23. Виймаємо горщики і подаємо на стіл прямо в гарячому вигляді.

Варіант страви з яловичиною, сиром і чорносливом

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • яловичина – 800 грам;
  • картопляні бульби – 10 штук;
  • 14-16 ягід сушеного чорносливу без кісточок;
  • цибуля – 4 головки;
  • сирний шматочок на 150 грам;
  • помідори великого розміру – 3 штуки;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • соус кисло-солодкий – 2 ст. ложки;
  • томатний соус – 50 грам;
  • приправа для м'яса – 30 грам;
  • свіжа зелень – 7-8 гілочок кропу і петрушки;
  • рослинне масло.

Процес приготування займе 1,5 години, калорійність – 190 ккал.

Як робити печеня по-домашньому в горщиках з яловичиною, сиром і чорносливом:

  1. М'ясо необхідно добре промити, очистити від плівок і прожилок;
  2. Нарізаємо м'якоть, розрізаємо на невеликі шматочки;
  3. Обсмажуємо шматочки м'яса на олії до золотистої скоринки, але не до повної готовності;
  4. Обов'язково приправляємо яловичину з сіллю та спеціями;
  5. Цибулю очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками, обсмажуємо до золотистого кольору;
  6. Сушений чорнослив промиваємо, обдаємо окропом і нарізаємо на кілька частин;
  7. Помідори промиваємо, робимо на поверхні невеликий надріз у вигляді хрестика і опускаємо на кілька хвилин у гарячу воду;
  8. Далі чистимо шкірку з помідорів;
  9. М'якоть помідорів протираємо через сито або подрібнюємо в блендері до стану пюре;
  10. Зчищають з бульб картоплі шкірку, промиваємо від бруду;
  11. Картоплю розрізаємо на кубики;
  12. Першим ділом в горщики викладаємо шар м'яса;
  13. В окремій чашці змішуємо соєвий соус з томатним і китайським соусами. Всі компоненти розмішуємо;
  14. Викладаємо на м'ясо суміш соусів;
  15. Наступний шар – обсмажена цибуля;
  16. Поверх цибулі викладаємо скибочки чорносливу;
  17. Всі засипаємо шматочками картоплі;
  18. В кінці все заливаємо пюре з помідорів;
  19. У велику кружку наливають гарячу воду, додаємо сіль, спеції і перемішуємо;
  20. Пряною сумішшю заливаємо все компоненти до рівня томатного пюре;
  21. Сир протираємо і викладаємо зверху;
  22. Поміщаємо в духовку і випікаємо при температурі 190 градусів;
  23. Готувати слід протягом 40-50 хвилин;
  24. Хвилин за 10 до закінчення посипаємо все рубаною зеленню.

Печеня по-домашньому з куркою

Приготування буде з наступного:

  • 600 грам курячого м'яса;
  • картопляні бульби – 10 штук;
  • 2 морквини;
  • цибуля – 2 штуки;
  • 1,5 склянки води;
  • рослинна олія;
  • щіпка солі;
  • ½ Ч. ложки чорного перцю в молотом вигляді;
  • приправа універсальна на свій смак.

Час приготування становитиме 1 годину, калорійність – 150 ккал.

Процес приготування:

  1. Картопляні бульби потрібно очистити від шкірки, промити і розрізати кубиками;
  2. На сковорідку наливаємо олію і прогріваємо;
  3. Викладаємо картоплю і обсмажуємо до напівготовності, приблизно 5-7 хвилин;
  4. Тим часом промиваємо морквину, очищаємо від шкірки;
  5. Нарізаємо тонкою соломкою моркву;
  6. Картопля прибираємо зі сковороди в чашку, перекладаємо обсмажуватися моркву. Її також смажимо до напівготовності;
  7. Цибулю чистимо і ріжемо кубиками;
  8. Прибираємо моркву і засипаємо цибулю. Обсмажуємо цибулю до прозорості і викладаємо в окрему тарілку;
  9. Куряче м'ясо споліскуємо, очищаємо від шкірки;
  10. М'якоть нарізаємо невеликими скибочками;
  11. Викладаємо м'ясо в гаряче масло й обсмажуємо до напівготовності;
  12. Компоненти посипаємо спеціями, підсолюємо;
  13. В горщики викладаємо шар картоплі;
  14. Далі моркву і цибулю;
  15. В кінці викладаємо курячі шматочки;
  16. Все заливаємо бульйоном або гарячою водою;
  17. Прибираємо горщики в духовку і залишаємо запікати страву при 180 градусах;
  18. Готуємо все протягом 40 хвилин;
  19. Після цього виймаємо і подаємо на стіл.

Корисні поради

  • хвилин за 15 до закінчення готування спекотне зверху можна посипати тертим сиром, після запікання утворюється красива рум'яна кірочка;
  • часник можна додати як у процесі приготування, так і після;
  • для додання краси та аромату все можна посипати подрібненою зеленню.

Печеня по-домашньому в горщиках буде відмінним вечерею або обідом. Це блюдо виходить досить ситним, адже в ньому є все найсмачніше – м'ясо, картопля, овочі та прянощі. Це пригощання всім сподобається і стане вашим коронною стравою на всі свята.

Що ще почитати: