Як приготувати печеня в горщиках в духовці
Кулінарам так і не вдалося однозначно визначитися, до перших чи других страв віднести спекотне, але те, що його можна однозначно віднести до смачних страв, з цим погодяться абсолютно все. Існує багато варіантів приготування печені — від класичних до екзотичних, найсмачніші з них представлені в наступній добірці рецептів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'ясної вирізки - | 700 г |
бульб картоплі - | 600 г |
ріпчастої цибулі - | 200 г |
моркви - | 120 г |
чорного перцю - | 12 горошин |
лавра - | 4 листочка |
часнику - | 12 р |
рослинної олії - | 40 мл |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 174 Ккал |
Покрокове керівництво з приготування печені в горщиках в духовці:
- М'ясо миємо, обсушуємо паперовим рушником, нарізаємо середніми шматочками. Приблизно такого ж розміру шматочками нарізаємо очищену і помиту картоплю;
- Моркву і цибулю почистимо, помиємо і наріжемо: першу – соломкою, а другий – півкільцями;
- Кілька хвилин на сильному вогні з рослинним маслом обсмажуємо м'ясо, щоб з'явилася скориночка і всі волокна запечатались, що допоможе м'яса в процесі подальшого приготування залишитися соковитим;
- В горщики викладаємо м'ясо, картоплю, моркву і цибулю, часник і спеції. На третину або половину горщика доливаємо воду, накриваємо кришкою і відправляємо в духовку;
- Час приготування в духовці складе близько 1 години, після чого не поспішаємо виймати спекотне, а даємо краще йому ще деякий час постояти в вимкненій духовці.
Печеня зі свинини по-домашньому
Печеня зі свинини по-домашньому готується з невеликої кількості простих інгредієнтів, але завдяки тому, що воно готується в горщиках, страва виходить дуже смачним і соковитим. Таке частування – це приклад того, як можна приготувати картоплю і м'ясо так, щоб здивувати домашніх.
У процесі приготування будуть використовуватися такі продукти:
- 500 г свинини (ошийок або задня частина);
- 400 г середніх картоплин;
- 150 г цибулі ріпчастої;
- 150 г моркви;
- 150 р сметани;
- 150 г майонезу;
- 125 мл м'ясного бульйону;
- 50 мл соняшникової олії;
- 30 г часнику;
- 30 мл лимонного соку;
- сіль і спеції за смаком.
Доведеться попрацювати 2 години на кухні, щоб приготувати це блюдо.
Щоб насититися, вистачить і однієї порції жаркого, оскільки воно дуже калорійне – 258,1 ккал/100 р.
Послідовність дій:
- Свинину миємо, обсушуємо, ріжемо шматочками і маринуємо в лимонному соку з сіллю і спеціями. Час маринування 30-35 хвилин;
- Приготувати соус-заливку, змішавши сметану, майонез, м'ясний бульйон і подрібнений часник;
- Готуємо овочі: чистимо, миємо, нарізаємо не дрібними шматочками і обсмажуємо протягом 4 хвилин на рослинній олії;
- По горщикам шарами розподіляємо м'ясо і овочі, заливаємо все соусом і відправляємо на півтори години нудитися в духовку при 180 градусах.
Готуємо страву з м'ясом, грибами і чорносливом
Сухофрукти завжди добре поєднувалися з м'ясом, надаючи готовому блюду цікавий солодкуватий смак. Тому не дивно, що існують варіанти приготування печені, де поряд з основними інгредієнтами існує маленьке доповнення у вигляді декількох плодів чорносливу, яка кардинальним чином змінює смак всього страви.
Пропорції інгредієнтів, які використовуються у приготуванні печені з чорносливом, м'ясом і грибами:
- 300 г м'якоті свинини;
- 300 г картоплі;
- 150 г печериць (або будь-яких інших грибів);
- 500 мл очищеної питної води;
- 120 р ріпчастої цибулі;
- 120 г моркви;
- 80 г чорносливу;
- 120 г болгарського перцю;
- 50 г вершкового масла;
- 100 мл соняшникової олії;
- 120 г сметани жирністю 15%;
- 16 г часнику;
- сіль, суміш перців і лавровий лист за смаком.
Процес приготування цієї страви займе 1,5-2 години.
Калорійність жаркого, яка вийде на виході, складе 141,0 ккал/100 р.
Як приготувати печеня з м'ясом, грибами і чорносливом в горщиках в духовці:
- Спочатку здійснюємо попередню підготовку продуктів, що входять до складу. Вона включає в себе стандартні процеси: овочі миємо, чистимо і шаткуємо; м'ясо миємо, видаляємо плівки і жили, ріжемо шматочками, чорнослив промиваємо (якщо сухий, замочуємо на деякий час) і нарізаємо кубиками;
- На соняшниковій олії обсмажуємо картоплю, не доводячи його до готовності;
- В окремій сковороді обсмажуємо м'ясо, потім до нього додаємо і обсмажуємо цибулю, моркву, печериці і болгарський перець, обсмажуємо все разом;
- Картопля розкладаємо по горщикам, на нього кладемо шматочки чорносливу, зверху піджарку з м'яса, овочів і грибів. У кожен горщик зверху кладемо по 1 чайній ложечці вершкового масла, зверху заливаємо сметаною, розведеною з водою (100-120 мл на заливки горщик);
- Накриваємо все ємності кришками і відправляємо на 25-30 хвилин в духовку запікатися при 200 градусах. За 1 хвилин до закінчення приготування в горщики кладемо кілька шматочків часнику для аромату.
Печеня з курки з овочами і сиром в горщику
Гарячі м'ясні страви з духовки в ніжному вершковому соусі і з ароматною тягучою сирною скоринкою одним своїм виглядом збуджують апетит, а порційна подача дозволяє не тільки ефектно піднести гостину, але і в разі необхідності підігріти його персонально для запізнілого до столу споживача.
Для жаркого з курки з сиром і овочами слід взяти такі інгредієнти:
- 500 г курячого м'яса без кісток, але не філе;
- 300 г картоплі;
- 200 г середнього розміру печериць;
- 200 г консервованої квасолі;
- 150 г цибулі;
- 100 г болгарського солодкого перцю;
- 120 г моркви;
- 400 мл вершків 10% жирності;
- 150 мл сметани 15% жирності;
- 150 г сиру твердих сортів;
- 60 мл соняшникової олії;
- сіль і спеції за смаком.
Підготовчі етапи і час, проведений стравою в духовці, буде близько 1,5 годин.
Калорійність жаркого з розрахунку на 100 г складе 132, 4 ккал.
Алгоритм приготування:
- Готуємо овочі: добре миємо, якщо необхідно знімаємо шкірку, а потім шаткуємо великими шматочками. Буквально на столовій ложці рослинного масла по черзі додаючи кожен продукт обсмажуємо цибулю, моркву, гриби і болгарський перець;
- Овочі перекладаємо з сковороди в іншу посудину, а в ній обсмажуємо до золотистого кольору шматочки курячого м'яса, якщо потрібно підливаємо трохи олії;
- Для соусу змішуємо вершки і сметану, солимо і перчимо за смаком;
- В горщики укладаємо шарами: м'ясо, картопля, піджарку з овочів і печериць, консервовану квасоля, поливаємо все соусом і посипаємо зверху тертим твердим сиром;
- Накриті кришками горщики відправляємо в духовку з температурним режимом 180-200 градусів на 50-60 хвилин. Подаємо блюдо гарячим.
Читайте як приготувати смачний і ситний пиріг з рибою і рисом.
Читайте як смачно посмажити курку на сковороді — наші покрокові рецепти допоможуть зробити страву ще смачніше і соковитіше.
Читайте як готувати неймовірно смачний кекс зі згущеним молоком в нашій статті.
Святковий обід
Печеня з кришечкою з тіста може виручити господиню, коли кришечка, яка йшла в комплекті з горщиком раптом загубилася або розбилася. Ще один плюс такого частування – це можливість одночасно отримати і смачне гаряче і ароматний хлібець до нього.
Кришечки можуть бути зроблені з будь-якого тіста: прісного, або дріжджового листкового, як у запропонованому варіанті рецепта.
Для спекотного і кришечок з тіста знадобиться:
- 500 г яловичої вирізки;
- 300 г картоплі;
- 250 г грибів;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 120 г моркви;
- 100 г солодкого болгарського перцю;
- 50 г томатної пасти;
- 60 мл рослинного масла;
- 8 г сухих дріжджів;
- 300 мл молока;
- 5 г цукрового піску;
- 1 куряче яйце;
- 800 мл питної води;
- 600 г борошна;
- сіль і перець за смаком.
Час, витрачений на приготування, буде дорівнює 90-120 хвилин.
Калорійність страви з горщика складе 129,9 ккал/100 р.
Порядок приготування печені з яловичини з кришкою з тіста в горщиках в духовці:
- Оскільки для кришечок використовується дріжджове тісто, то весь процес готування починається з моменту замішування. Для нього змішуємо молоко з рівною кількістю води, додаємо і розмішуємо цукор і дріжджі. Через 15 хвилин, коли дріжджі прокинутися, додаємо збите з дрібкою солі куряче яйце і борошно. Замішуємо еластичне тісто, яке залишаємо в теплі на 40 хвилин;
- Поки тісто відпочиває, підготовлене м'ясо обсмажуємо з соняшниковою олією до золотистої скоринки, потім додаємо нарізані гриби і деякий час обсмажуємо все разом. Через кілька хвилин вливаємо 500 мл води і додаємо томатну пасту, все добре перемішуємо і тушкуємо, накривши кришкою, чверть години;
- Цього часу цілком вистачить, щоб підготувати інші овочі. Цибулю, картоплю, болгарський перець і моркву чистимо, миємо й нарізаємо не дрібними шматочками;
- Попередньо обсмажену яловичину і гриби розподіляємо по горщикам, зверху на них викладаємо подрібнені овочі. Додаємо трохи бульйону зі сковороди в кожен горщик;
- Готове до подальшого використання тісто розгортаємо в пласт завтовшки 0,5-1 см, з якої вирізаємо кружечки на 2-4 см більше діаметру шийки горщика. Кружечками з тіста закриваємо зверху горлечка кожного горщика і дуже добре защипуємо краю;
- Ставимо горщики на деко і відправляємо в духовку, температура якої встановлена на рівні 180 градусів, на 45 хвилин.
Поради досвідчених кухарів
Печеня в горщиках в духовці хоч і здається на перший погляд не складним стравою, але у досвідчених кулінарів є свої секрети, які стосуються його приготування:
- Не залежно від вибраного рецепту страви, всі овочі повинні бути нарізані великими шматочками, щоб після часу, проведеного в духовці вони не перетворилися на кашу, а так і залишилися красивими шматочками;
- Якщо кришечки горщиків відсутні (загубилися, розбилися та інше) їх можна замінити на якщо не тестом, то відповідного розміру шматочком харчової фольги;
- Не потрібно поспішати з подачею страви, після закінчення часу приготування краще дати трохи часу постояти горщикам у вимкненій духовці.
Приємного апетиту!