Як приготувати картоплю з грибами в горщиках
Картопля, зварений у горщиках – блюдо, яке досить часто подається у багатьох сім'ях. Він завжди виходить м'яким, ніжним, а якщо додати до нього інші продукти, то його смак повністю зміниться. Подавати таку страву можна не тільки на вечерю, але і радувати своїх гостей і рідних.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
печериць - | 200 грам |
солі - | за смаком |
майонезу - | 10 столових ложок |
картоплі - | 1,2 кг |
цибулин - | 3 шт. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 134 Ккал |
Для такої страви краще всього використовувати свіжі гриби, але якщо в будинку є заморожені або сушені, то можна приготувати і з них.
- Печериці помити, почистити, нарізати пластинками і відварити їх 5 хвилин у воді, просушити;
- Очистити картоплю, помити його і порізати часточками;
- Цибулю почистити, порізати її невеликими кубиками, викласти на сковорідку і обсмажити на олії до прозорості, додати гриби, сіль, готувати ще 5 хвилин;
- У горщики налити по 150 мілілітрів води, покласти картоплю, смажені овочі, спеції, накрити кришками;
- Запікати 50 хвилин в духовці при 180 градусах;
- Готову картоплю полити зверху майонезом, поставити назад в вимкнену духовку, щоб страва настоялося.
При бажанні, під час приготування можна використовувати овочі, а також всі види грибів, придатних для смаження, які зроблять страву більш соковитим.
Запечена картопля з грибами зі сметаною
Картопля зі сметаною і грибами, приготований в порційних горщиках обов'язково сподобається і дорослим і дітям. Готувати його дуже просто і на це йде зовсім небагато часу.
Інгредієнти:
- 900 грам картоплі;
- розмарин;
- 1 склянка сметани;
- печериці – 350 грам;
- цибулина;
- соняшникова олія.
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 145 ккал.
- Печериці чистяться, швидко мити під проточною водою, просушуються і нарізаються шматочками;
- Лук ріжеться кубиками, обсмажується до м'якості, до нього викладаються печериці, все перемішується і гаситься 10 хвилин;
- У сковороду з цибулею налити половину сметани, покласти розмарин, сіль, перемішати;
- Картопля чиститься, миється, нарізається кубиками невеликого розміру і обсмажується на сковороді з маслом;
- Горщики заповнюються на 1/3 картоплею, зверху викладаються печериці зі сметаною, потім ще картоплю, все заливається водою, поливається сметаною;
- Запікати в духовці 45 хвилин.
Таке смачне блюдо краще всього подавати в горщиках, виходить дуже незвично і по-домашньому.
Візьміть на замітку нашу добірку рецептів гарнір з картоплі. Ці страви допоможуть вам зробити меню більш різноманітним навіть якщо є лише один картоплю.
Читайте як приготувати каву по-ірландськи з лікером — напій дуже ніжний і в той же час густий і ароматний.
На десерт можна приготувати хрусткі трубочки з білковим кремом.
Картопля з куркою і печерицями
З доступних, здавалося б, простих інгредієнтів, завжди можна створити щось смачне та вишукане. Картопля з м'ясом і грибами в маленьких і красивих горщиках можна з гордістю поставити на стіл, а гості будуть в захваті від цієї страви.
Інгредієнти:
- 0,5 кілограма курячого м'яса;
- сіль;
- печериці – 250 грам;
- морква – 1 штука;
- зелень;
- спеції;
- картопля – 700 грам;
- цибуля – 1 штука;
- чебрець;
- часник – 2 зубчики;
- олія соняшникова.
Час приготування: 80 хвилин.
Калорійність на 100 г: 180 ккал.
- Почистити цибулю з морквою, нарізати кубиками, викласти на розігріту сковороду і обсмажити;
- Нарізати пластинками печериці і відправити їх на сковорідку до овочів, протушкувати 10 хвилин, щоб зайва волога випарувалася, додати подрібнений часник, чебрець, перемішати;
- Філе нарізати шматочками, викласти його на низ двох горщиків, зверху покласти шар порізаного кубиками картоплі, смажені овочі;
- В одній склянці води розчинити чайну ложку солі, залити цим розчином вміст двох горщиків;
- Помістити горщики в духовку, включити її на 240 градусів і готувати протягом години;
- Зелень дрібно порізати, посипати нею блюдо, накрити кришкою і дати 10 хвилин настоятися.
Зелень, чебрець і часник надають страві незвичайний смак і аромат, але їх не повинно бути дуже багато, особливо якщо воно готується і для дітей.
Підказки кулінарів на замітку
Готувати картоплю в горщиках дуже просто і легко, але для святкового застілля дуже важливо розраховувати необхідну кількість порцій. Кожному гостю – свій горщик, якщо страва готується порційно. Його розмір не повинен бути дуже великим, тому ідеальний обсяг – 0,5 літра, щоб подача була оригінальною і незвичайною.
Щоб горшки не тріснули, їх потрібно ставити не тільки в розігріту духовку на спеціальні або дерев'яні підставки і тільки після цього встановлювати режим приготування страви. Посуд буде прогріватися поступово, а це запобігає розтріскуванню.
Для приготування їжі, краще всього використовувати керамічні ємності, які забезпечують рівномірний нагрів і довго зберігають тепло. Скляний посуд прогрівається не рівномірно, тому страва може вийти наполовину сирим.
Страва вийде більш ароматним, якщо використовувати свіжі гриби. Заморожені трохи втрачають свій аромат, крім того, їх треба попередньо підготувати і видалити зайву вологу. Сушені гриби навпаки, роблять картоплю ще смачніше, особливо якщо їх поєднувати зі свіжими печерицями, лисичками, вешенками, білими і іншими приємними грибами.
Чебрець, розмарин, лавровий листя, мелений перець, часник і багато інші спеції зроблять смак картоплі з грибами більш насиченим, тому можна сміливо фантазувати, але не занадто захоплюватися ними.