13 март 2019 1 149

Які продукти потрібні для смачної окрошки

Якщо у вас є варену картоплю, свіжі огірочки, редиска, відварені яйця і різноманітна зелень, то вважайте, що смачна окрошка у вас вже майже готова. Для рідкої основи можна вибрати все, що вам подобається або що знайдете в холодильнику. Добре підійде натуральний хлібний квас, нежирний кефір, сирна сироватка, мінеральна вода.

Історія появи страви

Російська кухня не знала ні вареної ковбаси, ні шинки. В її розпорядженні була яловичина і небагатий набір овочів. Замість квасу використовувалися капустяний і огірковий розсіл. Всі інгредієнти кришили, за що і нагородили блюдо назвою «окрошка».

Немає, напевно, сім'ї в нашій країні, в якій не готували б окрошку. Це блюдо немов створено для спекотного літа.

Що потрібно для класичного блюда
Інгредієнти Кількість
яйця - 3 шт.
хлібний квас з хріном - 1 літр
яловичий язик (невеликий) - 1 шт.
картоплини - 3 шт.
огірки свіжі - 2 плоду
сметана - 125 г
зелений лук - за смаком
редиска - 6 штук
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал
У класичному варіанті нарізані для окрошки інгредієнти заливають білим квасом, за смаком він набагато кисліше, ніж хлібний. Сьогодні цей квас не знайти, але ми можемо самостійно приготувати якісний, смачний домашній квас із житнього хліба або солоду, з додаванням трав.

Як приготувати:

  1. Яловичий язик опустити в киплячу воду, готувати півтори години. Шкіра з язика зніметься легко, якщо потримати його під проточною холодною водою. Вже остиглий мова нарізається кубиками. Якщо язик великий, використовувати тільки необхідну кількість, на 1 порцію знадобиться 100 грам;
  2. З картоплі зняти шкірку, нарізати її кубиками, покласти в каструлю з киплячою водою, готувати 10 хвилин до м'якості картоплі. Вийняти картоплю шумівкою або використовувати друшляк. При цьому необхідно зберегти відвар в кількості 1 склянки. Остудити всі інгредієнти;
  3. Яйця зварити круто, почистити від шкаралупи. Порізати кубиками білок. Подрібнити перо зеленого цибулі, покласти його в чашку до нього надіслати жовтки, приправити сіллю. Ці продукти потовкти, можна товкачем або звичайною дерев'яною «картофелемялкой». Потім влити охолоджений відвар, змішати;
  4. З огірків зняти шкірку, порізати невеликими кубиками, засипати в каструлю до жовтків і цибулі. Покласти в цю ж каструлю білки, картопля, мову, нарізаний кружечками редис, залити квасом. Щоб окрошка настоялася, її потрібно поставити в холодильник, як мінімум на дві години;
  5. Окрошку подавати на стіл холодної, приправляти сметаною.

Для окрошки на квасі

Традиційні продукти для окрошки на квасі – нежирне м'ясо, риба, зелень і овочі. Ці продукти беруть у рівних пропорціях. Головне подати на стіл холодну окрошку зі сметаною.

Для окрошки необхідно:

  • 1, 5 л хлібного квасу;
  • 300 грам вареної яловичини;
  • картопля – 3 або 4 бульби;
  • свіжий огірок – 2 шт.;
  • 6 редисок;
  • перо зеленого лука і кріп – по 1 великій пучка;
  • яйця варені – 4 штуки;
  • 80 г сметани;
  • гірчиця – 1 ч. ложка;
  • сік лимонний – 1 ч. ложка;
  • лимонна цедра – ½ чайної ложки;
  • за смаком – спеції.

На готування піде 20 хвилин, калорійність 1 порції становитиме 300 ккал.

Як приготувати:

  1. Зварену яловичину, відварну картоплю, овочі (огірок і редис) нашаткувати кубиками, змішати. Додати подрібнену зелень цибулі і кропу;
  2. Варені яйця очистити, розділити білки і жовтки. Подрібнені білки додати в ємність з овочами і м'ясом;
  3. Жовтки розтерти зі сметаною, додати російську гірчицю, сік лимонний сік і цедру. За смаком приправити сіллю, поперчити. Розвести квасом;
  4. Розкласти По тарілках суміш із м'яса і овочів, залити підготовленим квасом.

Як готувати окрошку з кефіром

Окрошка з кефіром – літній суп, який за смаком нітрохи не програє класичної окрошці на хлібному квасі. Спосіб приготування холодного супу з кефіром, загалом-то, не має принципових відмінностей. У першу чергу готують основу зі свіжих і варених овочів, м'яса чи ковбаси. Рідка основа, в цьому рецепті – кефір.

Інгредієнти:

  • яйце – 2 шт.;
  • картопля – 2 бульби;
  • шинка – 400 грам;
  • петрушка, перо зеленої цибулі, кріп – за смаком;
  • огірок (свіжий) – 2 плоду;
  • рідкий кефір 1% – 1 літр;
  • редис – 6 шт.

На готування витратити лише 15 хвилин, 1 порція містить 390 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Деякі складові цієї страви потрібно готувати заздалегідь, наприклад лід. Кропову гілочку помити і розібрати на маленькі гілочки. Покласти по одній у форму, влити воду і відправити в морозилку;
  2. Вимити щіткою картоплю, зварити в шкірці, а потім почистити. Щоб шкірка з картоплі легко знімалася, його треба обполоснути холодною водою. Огірки добре помити, з великих плодів зняти шкірку. Зварити яйця, покласти в холодну воду, потім видалити з них шкаралупу. Шинку, картоплю, яйця і огірки подрібнити кубиками;
  3. Вимити редиску, обсушити, відрізати хвостик, порізати. На обробній дошці дрібно нарізати зелень. Підготовлені продукти викласти в ємність, додати посічену зелень, посолити, змішати;
  4. Залити окрошку кефіром. Усе з'єднати. Лід додається, безпосередньо перед вживанням, в кожну порцію по 3 шматочки.

Рецепт салату з вареною ковбасою — візьміть на замітку нашу добірку смачних закусок.

Салат «Шапка Мономаха» — порадуйте гостей незвичайним блюдом.

Суп з курячими фрикадельками — смачне дієтичне блюдо, яке так люблять діти.

Які продукти потрібні для страви на мінеральній воді

Окрошка на мінеральній воді готується просто і швидко. Головні інгредієнти – зварений у мундирі картопля, яєчні білки, огірки, редиска і зелений лук. Вони чудово поєднуються з газованою не надто солоною мінеральною водою.

Що знадобиться на 4 порції:

  • 4 картоплини;
  • 200 грам яловичини або язика відварного;
  • свіжий огірок – 4 штуки;
  • редис – 8 шт.;
  • білки яєчні – 4 шт.;
  • мацоні – 400 мл;
  • мінеральна вода (з газом) – 800 мл;
  • 8 шт. – перо зеленого лука;
  • за смаком – спеції;
  • для прикраси кріп.

Приготувати окрошку можна за 20 хвилин, калорійність — 300 ккал.

Як приготувати окрошку:

  1. М'ясну основу окрошки готують заздалегідь. М'ясо або яловичий язик відварити, охолодити. Порізати тонкими шматочками;
  2. Підготувати овочі: картоплю відварити, огірок, редис, зелень помити і обсушити. Овочі порізати кубиками, а зелень подрібнити за своїм розсудом;
  3. Мацоні (або кефір) змішати з мінеральною водою і залити інгредієнти (мова або м'ясо, зелень і овочі);
  4. За смаком приправити сіллю, поперчити, посипати дрібно порубаним кропом.

Корисні поради

  1. Якщо окрошка готується з м'ясом, то воно повинно бути м'яке і ніжне, краще – відварене з кісточкою і зрізане з неї. Щоб смак холодного супу був багатший, можна використовувати різноманітне м'ясо: курку, яловичину, свинину, але можна тільки яловичину;
  2. Для окрошки підійде риба з нейтральним смаком: судак, лин, або тріска. Її, попередньо нарізають на кубики, а потім відварюють;
  3. У холодні супи з рибою додають лимонний сік, щоб їх трохи підкислити;
  4. М'ясні або овочеві холодні супи допускається доповнювати квасом, який має легкий солодкий смак;
  5. Щоб приготувати квас треба нарізати хліб (житній) шматочками, підсушити в духовій шафі. Сухий хліб скласти в ємність, додати окріп, залишити на чотири години в теплому місці на кухні. Хлібну суміш процідити, додати сухі дріжджі, цукор, прикрити щільним рушником. Залишити на кухні настоюватися. Для приготування: булка хліба житнього, 2 пакетика дріжджів, чотири літри води, 200 грам цукру;
  6. Щоб надати окрошці гострий смак треба попередньо з'єднати квас з чорним перцем і гірчицею. У підготовлені овочі, зелень, м'ясо додати гостру заправку, нехай трохи постоїть, потім залити залишився квас;
  7. Якщо окрошка не містить м'ясних продуктів, для гармонійного смаку краще підійде хрін, а не гірчиця;
  8. Кефір чудово втамовує спрагу, він особливо корисний в жарку погоду. Однак, якщо залити окрошку одним кефіром, вона вийде дуже густий. Тому кефір треба розбавити водою, можна і мінеральної;
  9. Яйця додають в окрошку цілими або тільки білок, а жовток розтирають з гірчицею, хроном, меленим чорним перцем, розводять невеликою кількістю квасу і, додаючи трохи сметани.

У спеку від гарячих страв можна і відмовитися, а ось холодна окрошка просто обов'язкова. Вона легка в приготуванні. Парочка картоплин, яйця, огірки, м'ясо або ковбаса – і вся родина нагодована.

Що ще почитати: