Які продукти потрібні для смачної окрошки
Якщо у вас є варену картоплю, свіжі огірочки, редиска, відварені яйця і різноманітна зелень, то вважайте, що смачна окрошка у вас вже майже готова. Для рідкої основи можна вибрати все, що вам подобається або що знайдете в холодильнику. Добре підійде натуральний хлібний квас, нежирний кефір, сирна сироватка, мінеральна вода.
Історія появи страви
Російська кухня не знала ні вареної ковбаси, ні шинки. В її розпорядженні була яловичина і небагатий набір овочів. Замість квасу використовувалися капустяний і огірковий розсіл. Всі інгредієнти кришили, за що і нагородили блюдо назвою «окрошка».
Немає, напевно, сім'ї в нашій країні, в якій не готували б окрошку. Це блюдо немов створено для спекотного літа.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйця - | 3 шт. |
хлібний квас з хріном - | 1 літр |
яловичий язик (невеликий) - | 1 шт. |
картоплини - | 3 шт. |
огірки свіжі - | 2 плоду |
сметана - | 125 г |
зелений лук - | за смаком |
редиска - | 6 штук |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 240 Ккал |
Як приготувати:
- Яловичий язик опустити в киплячу воду, готувати півтори години. Шкіра з язика зніметься легко, якщо потримати його під проточною холодною водою. Вже остиглий мова нарізається кубиками. Якщо язик великий, використовувати тільки необхідну кількість, на 1 порцію знадобиться 100 грам;
- З картоплі зняти шкірку, нарізати її кубиками, покласти в каструлю з киплячою водою, готувати 10 хвилин до м'якості картоплі. Вийняти картоплю шумівкою або використовувати друшляк. При цьому необхідно зберегти відвар в кількості 1 склянки. Остудити всі інгредієнти;
- Яйця зварити круто, почистити від шкаралупи. Порізати кубиками білок. Подрібнити перо зеленого цибулі, покласти його в чашку до нього надіслати жовтки, приправити сіллю. Ці продукти потовкти, можна товкачем або звичайною дерев'яною «картофелемялкой». Потім влити охолоджений відвар, змішати;
- З огірків зняти шкірку, порізати невеликими кубиками, засипати в каструлю до жовтків і цибулі. Покласти в цю ж каструлю білки, картопля, мову, нарізаний кружечками редис, залити квасом. Щоб окрошка настоялася, її потрібно поставити в холодильник, як мінімум на дві години;
- Окрошку подавати на стіл холодної, приправляти сметаною.
Для окрошки на квасі
Традиційні продукти для окрошки на квасі – нежирне м'ясо, риба, зелень і овочі. Ці продукти беруть у рівних пропорціях. Головне подати на стіл холодну окрошку зі сметаною.
Для окрошки необхідно:
- 1, 5 л хлібного квасу;
- 300 грам вареної яловичини;
- картопля – 3 або 4 бульби;
- свіжий огірок – 2 шт.;
- 6 редисок;
- перо зеленого лука і кріп – по 1 великій пучка;
- яйця варені – 4 штуки;
- 80 г сметани;
- гірчиця – 1 ч. ложка;
- сік лимонний – 1 ч. ложка;
- лимонна цедра – ½ чайної ложки;
- за смаком – спеції.
На готування піде 20 хвилин, калорійність 1 порції становитиме 300 ккал.
Як приготувати:
- Зварену яловичину, відварну картоплю, овочі (огірок і редис) нашаткувати кубиками, змішати. Додати подрібнену зелень цибулі і кропу;
- Варені яйця очистити, розділити білки і жовтки. Подрібнені білки додати в ємність з овочами і м'ясом;
- Жовтки розтерти зі сметаною, додати російську гірчицю, сік лимонний сік і цедру. За смаком приправити сіллю, поперчити. Розвести квасом;
- Розкласти По тарілках суміш із м'яса і овочів, залити підготовленим квасом.
Як готувати окрошку з кефіром
Окрошка з кефіром – літній суп, який за смаком нітрохи не програє класичної окрошці на хлібному квасі. Спосіб приготування холодного супу з кефіром, загалом-то, не має принципових відмінностей. У першу чергу готують основу зі свіжих і варених овочів, м'яса чи ковбаси. Рідка основа, в цьому рецепті – кефір.
Інгредієнти:
- яйце – 2 шт.;
- картопля – 2 бульби;
- шинка – 400 грам;
- петрушка, перо зеленої цибулі, кріп – за смаком;
- огірок (свіжий) – 2 плоду;
- рідкий кефір 1% – 1 літр;
- редис – 6 шт.
На готування витратити лише 15 хвилин, 1 порція містить 390 ккал.
Спосіб приготування:
- Деякі складові цієї страви потрібно готувати заздалегідь, наприклад лід. Кропову гілочку помити і розібрати на маленькі гілочки. Покласти по одній у форму, влити воду і відправити в морозилку;
- Вимити щіткою картоплю, зварити в шкірці, а потім почистити. Щоб шкірка з картоплі легко знімалася, його треба обполоснути холодною водою. Огірки добре помити, з великих плодів зняти шкірку. Зварити яйця, покласти в холодну воду, потім видалити з них шкаралупу. Шинку, картоплю, яйця і огірки подрібнити кубиками;
- Вимити редиску, обсушити, відрізати хвостик, порізати. На обробній дошці дрібно нарізати зелень. Підготовлені продукти викласти в ємність, додати посічену зелень, посолити, змішати;
- Залити окрошку кефіром. Усе з'єднати. Лід додається, безпосередньо перед вживанням, в кожну порцію по 3 шматочки.
Рецепт салату з вареною ковбасою — візьміть на замітку нашу добірку смачних закусок.
Салат «Шапка Мономаха» — порадуйте гостей незвичайним блюдом.
Суп з курячими фрикадельками — смачне дієтичне блюдо, яке так люблять діти.
Які продукти потрібні для страви на мінеральній воді
Окрошка на мінеральній воді готується просто і швидко. Головні інгредієнти – зварений у мундирі картопля, яєчні білки, огірки, редиска і зелений лук. Вони чудово поєднуються з газованою не надто солоною мінеральною водою.
Що знадобиться на 4 порції:
- 4 картоплини;
- 200 грам яловичини або язика відварного;
- свіжий огірок – 4 штуки;
- редис – 8 шт.;
- білки яєчні – 4 шт.;
- мацоні – 400 мл;
- мінеральна вода (з газом) – 800 мл;
- 8 шт. – перо зеленого лука;
- за смаком – спеції;
- для прикраси кріп.
Приготувати окрошку можна за 20 хвилин, калорійність — 300 ккал.
Як приготувати окрошку:
- М'ясну основу окрошки готують заздалегідь. М'ясо або яловичий язик відварити, охолодити. Порізати тонкими шматочками;
- Підготувати овочі: картоплю відварити, огірок, редис, зелень помити і обсушити. Овочі порізати кубиками, а зелень подрібнити за своїм розсудом;
- Мацоні (або кефір) змішати з мінеральною водою і залити інгредієнти (мова або м'ясо, зелень і овочі);
- За смаком приправити сіллю, поперчити, посипати дрібно порубаним кропом.
Корисні поради
- Якщо окрошка готується з м'ясом, то воно повинно бути м'яке і ніжне, краще – відварене з кісточкою і зрізане з неї. Щоб смак холодного супу був багатший, можна використовувати різноманітне м'ясо: курку, яловичину, свинину, але можна тільки яловичину;
- Для окрошки підійде риба з нейтральним смаком: судак, лин, або тріска. Її, попередньо нарізають на кубики, а потім відварюють;
- У холодні супи з рибою додають лимонний сік, щоб їх трохи підкислити;
- М'ясні або овочеві холодні супи допускається доповнювати квасом, який має легкий солодкий смак;
- Щоб приготувати квас треба нарізати хліб (житній) шматочками, підсушити в духовій шафі. Сухий хліб скласти в ємність, додати окріп, залишити на чотири години в теплому місці на кухні. Хлібну суміш процідити, додати сухі дріжджі, цукор, прикрити щільним рушником. Залишити на кухні настоюватися. Для приготування: булка хліба житнього, 2 пакетика дріжджів, чотири літри води, 200 грам цукру;
- Щоб надати окрошці гострий смак треба попередньо з'єднати квас з чорним перцем і гірчицею. У підготовлені овочі, зелень, м'ясо додати гостру заправку, нехай трохи постоїть, потім залити залишився квас;
- Якщо окрошка не містить м'ясних продуктів, для гармонійного смаку краще підійде хрін, а не гірчиця;
- Кефір чудово втамовує спрагу, він особливо корисний в жарку погоду. Однак, якщо залити окрошку одним кефіром, вона вийде дуже густий. Тому кефір треба розбавити водою, можна і мінеральної;
- Яйця додають в окрошку цілими або тільки білок, а жовток розтирають з гірчицею, хроном, меленим чорним перцем, розводять невеликою кількістю квасу і, додаючи трохи сметани.
У спеку від гарячих страв можна і відмовитися, а ось холодна окрошка просто обов'язкова. Вона легка в приготуванні. Парочка картоплин, яйця, огірки, м'ясо або ковбаса – і вся родина нагодована.