Як приготувати окрошку на кефірі: кілька популярних рецептів
Якщо ви не знаєте, що приготувати в літню спеку, то окрошка буде самим ідеальним частуванням. Вона відмінно втамовує спрагу і надає освіжаючу дію. Крім цього, вона відмінно підходить для вживання в розвантажувальні дні або для різних дієт. А готувати її дуже просто.
Так, як готується це частування? Які продукти туди можна додати? Радимо розглянути популярні рецепти окрошки, які дадуть відповідь на всі хвилюючі питання.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Кефір - | 1 літр |
Картопля - | 2 штуки |
Варена ковбаса або шинка - | 400 грам |
Яйця - | 2 штуки |
Огірок - | 2 штуки |
Редис - | 6 штук |
Кріп і петрушка - | 1 пучок |
Зелений лук - | 6-8 пір'я |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 39 Ккал |
Приготування:
Картопля промиваємо, викладаємо в металеву ємність, заливаємо воду і варимо в мундирі;
Готову картоплю остуджуємо. Далі чистимо з нього шкірку і нарізаємо у вигляді кубиків;
Яйця кладемо в металеву тару, наливаємо воду і варимо до крутого стану;
Відварені яйця охолоджуються в холодній воді. Далі вони очищаються від шкаралупи і нарізаються кубиками;
Свіжі огірки і редис нарізаємо у вигляді невеликих смужок;
Шинку нарізаємо невеликими квадратиками;
Кріп, петрушку і зелений лук дрібно рубаємо ножем;
Всі нарізані інгредієнти засипаємо в глибоку чашку і заливаємо кефіром. Якщо кефір занадто густий, то його слід розбавити невеликою кількістю кип'яченої води;
Всі інгредієнти перемішуємо, підсолюємо і ставимо окрошку в холодне місце на 1 годину;
Охолоджену окрошку слід подавати в жарку погоду.
Як приготувати окрошку на кефірі і мінералці
Готуємо наступні компоненти:
- Мінералка – 1 літр;
- Кефір – 1 літр;
- Картопля – 4 штуки;
- 4 яйця;
- 3 свіжого огірка;
- М'ясо (свинина, яловичина) – 400 грам;
- Редиска — 4 штуки;
- Зелена цибуля – 6-8 пір'я;
- Петрушка і кріп – 10 гілочок;
- Трохи солі і чорного перцю;
- Гірчиця – 50 грам.
Приготування:
- Спочатку варто промити м'ясо, викласти в металеву ємність, налити холодну воду і поставити варитися на плиту. Відварюємо 40 хвилин до повної готовності. Якщо м'ясо яловиче, то його слід відварювати довше, годину-півтора;
- Картопля промиваємо, кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо в мундирі;
- Яйця викладаємо в іншу каструлю, заливаємо водою і відварюємо до крутого стану;
- З готового картоплі чистимо шкірку і розрізаємо на невеликі квадратики;
- Готові яйця охолоджуються, очищаються від шкаралупи і розрізаються у вигляді кубиків;
- Готове м'ясо остуджуємо і ріжемо соломкою або кубиками. Бажано м'ясо різати дрібно;
- Огірки ріжемо невеликими квадратиками;
- Редис ріжемо смужками або кружечками;
- Після цього, всі інгредієнти засипаємо в велику ємність і перемішуємо;
- Зелень кропу і петрушки нарізаємо дрібно ножем і викладаємо в окрему чашку;
- Пучок зеленого кропу слід дрібно нарубати ножем і також засипати до зелені;
- Далі зелень гарненько солимо і перемішуємо ложкою. Під час перемішування на зелень слід злегка натискати ложкою, щоб з неї вийшов сік;
- Далі зелень з сіллю засипаємо до овочів;
- Заливаємо все компоненти кефіром до половини ємності;
- Додаємо ложку гірчиці і перемішуємо;
- Заливаємо все мінералкою, перчимо й перемішуємо;
- Ставимо окрошку на годину в холод;
- Охолоджена окрошка буде відмінним варіантом для частування в жарку погоду.
Виноградні равлики рецепт приготування — побалуйте близьких делікатесами.
Як приготувати ліверну ковбасу в домашніх умовах, читайте популярні рецепти.
А ви знаєте, що можна приготувати з качиної грудки, кращі рецепти.
Веганська овочева окрошка на кефірі
Слід підготувати наступні компоненти:
- Кефір – 1 літр;
- Свіжі огірки – 5 штук;
- Свіжий редис – 7 штук;
- Яйця – 4 штуки;
- Картопля – 3 штуки;
- Пучок кропу і петрушки;
- Пучок зеленої цибулі;
- Майонез – 20 грам;
- Трохи солі і чорного меленого перцю.
Приготування:
- Картопля добре промиваємо, кладемо його в ємність, наливаємо воду і ставимо на вогонь. Варимо прямо в шкірці до повної готовності;
- Курячі яйця викладаємо в каструлю і заливаємо водою і відварюємо до крутого стану;
- Тим часом нарізаємо овочі. 2 огірки ріжемо на дрібні кубики, а інші 3 трьом середньої теркою;
- Редис 2 штуки розрізаємо на дрібні квадратики, а решта 3 натираємо на середній тертці;
- Відварна картопля охолоджується, очищається від шкірки і ріжеться дрібними кубиками;
- Яйця охолоджуємо, зчищають шкаралупу і нарізаємо кубиками;
- Кріп і петрушку ріжемо дрібно ножем;
- Зелену цибулю дрібно рубаємо ножем;
- Всю зелень викладаємо в невелику чашку, солимо і трохи розтираємо ступкою до появи соку;
- Всі нарізані компоненти засипаємо в глибоку ємність, додаємо до них зелень з сіллю і перчимо. Всі компоненти добре перемішуємо;
- Далі заливаємо все кефіром і додаємо трохи майонезу. Все добре змішуємо;
- Готову окрошку ставимо на пару годин у холодне місце, щоб вона охолола;
- Охолоджена картопля буде відмінним пригощанням в сильний літню спеку.
Окрошка на кефірі і сметані по-домашньому
Будуть потрібні наступні продукти:
- Кефір – 1 літр;
- 200 грам сметани;
- Варений яловичий язик – 150 грам;
- Картопля – 2 штуки;
- Яйця – 2 штуки;
- 2 свіжого огірка;
- Пів лимона;
- Гірчиця – 50 грам;
- Трохи солі і чорного перцю.
Приготування:
- Відварюємо картоплю в мундирі до готовності;
- Готову картоплю очищаємо від шкірки і ріжемо кубиками;
- Яйця відварюють до крутого стану. Далі вони охолоджуються, очищаються від шкаралупи;
- Поділяємо білки і жовтки. Білки нарізаємо у вигляді кубиків;
- Жовтки розтираємо з гірчицею і сметаною;
- Яловичий язик розрізаємо у вигляді соломки або кубиків;
- Огірки нарізаємо у вигляді невеликих смужок;
- Зелень дрібно рубаємо і протираємо з сіллю і перцем;
- Всі компоненти викладаємо у велику ємність. Видавлюємо туди лимонний сік;
- Заливаємо все кефіром і додаємо суміш з сметани, жовтка і гірчиці. Все перемішуємо;
- Ставимо на пару годин в холодильник, щоб окрошка охолола;
- Охолоджену окрошку слід їсти в сильну спеку.
Поради, секрети і правила приготування
- Основа для окрошки повинна бути свіжою. Якщо ви використовуйте кефір, то краще використовувати дводенний. Цей кефір володіє закріплюючим ефектом;
- Всі компоненти слід нарізати дрібно. За рахунок цього окрошка вийде смачною і ароматною;
- М'ясо слід використовувати не жирних сортів. Відмінним варіантом буде яловичина або куряча грудка без шкірки;
- Замість м'яса можна використовувати рибу. Рибу слід вибирати з солодкуватим смаком. Підійде лин, судак, тріска. Також дуже смачною окрошка виходить з копченою рибою;
- Також в окрошку можна додавати свіжу моркву, ріпу, брукву, ріпчасту цибулю. Ці компоненти доповнять блюдо і зроблять його ще смачніше.
Описані вище рецепти приготування окрошки стануть незамінними помічниками для багатьох господинь в літню спеку. Адже в літню спеку завжди хочеться чогось холодного, а це частування якраз буде до речі. Візьміть ці рецепти на замітку! Не забудьте і про поради, вони обов'язково стануть у нагоді під час приготування!