25 март 2019 1 749

Як швидко і смачно приготувати окрошку на тані

З настанням спекотних літніх місяців, здавалося б, у кожному будинку починають готувати окрошку. І у кожної господині є свій фірмовий рецепт її приготування. У одних за основу береться кефір або сироватка, в інших – мінеральна вода або квас. Але сама смачна, свіжа, безсумнівно, корисна окрошка виходить на таких кисломолочних напоях, як «Тан» або «Айран».

Дані напої прийшли до нас родом з Кавказу. Крім того, що вони чудово втамовують спрагу, їх дія спрямована на відновлення нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

Що краще для окрошки – «Тан» або «Айран»?

Для приготування окрошки підійдуть обидва цих кисломолочних напою. Але, незважаючи на свою співзвучність у назві, вони істотно відрізняються один від одного. Саме тому і смак окрошки приготовленої на цих напоях буде абсолютно різний.

«Айран» має досить густу консистенцію і кілька схожий на кефір. Тому для приготування окрошки його необхідно розбавляти водою. Дана окрошка виходить більш ситної.

«Тан» надходить у продаж вже в розведеному вигляді (з мінеральною водою і сіллю) і газованим. Тому і окрошка, приготована з використанням «Тан» виходить ігристо-пузыристой, з пікантним смаком і переважанням легкої нотки кислинки в послевкусии.

Складно сказати, який з цих двох кисломолочних напоїв є краще для приготування окрошки. У будь-якому випадку, обидва види окрошки виходять дуже смачними і освіжаючими. І для того, щоб визначитися з тим, що краще брати за основу: «Тан або «Айран» — приготуйте обидва види освіжаючих супів. Ваші смакові переваги допоможуть вам з вибором.

Читайте як приготувати неймовірно смачну. ніжну і соковиту качку в духовці. Ми підготували кілька рецептів з фруктами, овочами або грибами — просто вибирайте на будь-який смак.

Рецепти печива з листкового тіста — класичні вушка в новому варіанті.

Як зварити гречневй суп з куркою, читайте як правильно готувати це блюдо.

Основний рецепт
Інгредієнти Кількість
кисломолочний «Тан» - 1,5 л
ковбаса варена - 300 г
картопля - 2 шт.
огірок свіжий - 2 шт.
яйця курячі - 2 шт.
цибульні пір'я - пучок
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 58 Ккал

Приготування окрошки на тані з ковбасою:

  1. Картопля умийтесь і відваріть безпосередньо в мундирах. Потім охолодіть і очистіть від шкірки;
  2. Яйця відваріть круто, остудіть і очистіть від шкаралупи;
  3. Варену ковбасу, яйця і картоплю слід нарізати невеликими кубиками однакового розміру. Для зручності можна скористатися спеціальним пристосуванням «Яйцерезкой» або ж «Овочерізкою»;
  4. Цибульні пір'я наріжте колечками. Огірок наріжте декілька дрібніше, ніж ковбасу;
  5. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти і залийте їх охолодженим напоєм «Тан». Приправте за смаком сіллю і перцем, перемішайте і дайте настоятися протягом 5-10 хвилин;
  6. Готову окрошку розливайте по тарілках і відразу ж подавайте до столу. Вже порційно прикрасьте свіжою зеленню кропу або петрушки.

Окрошка на тані з телятиною

Інгредієнти:

  • класичний «Тан» або «Айран» — 1 л;
  • яловича вирізка – 250 г;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • огірки свіжі – 2 шт.;
  • редис – 4 шт.;
  • картопляні бульби – 2 шт.;
  • сіль «Екстра»;
  • суміш перців;
  • цибульні пір'я.

Тривалість готування: 1 год 15 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 61 кКал.

Покрокове опис:

  1. Перше, що необхідно зробити для приготування даного охолоджуючого напою – це відварити яловичину. Промийте яловичу вирізку, помістіть її в невелику каструльку і відваріть цілісним шматком в невеликій кількості підсоленої води. Далі м'ясо необхідно вийняти і нарізати невеликими шматочками;
  2. Картопляні бульби умийтесь, залийте водою і відваріть. Потім очистіть від шкірки і наріжте шматочками такого ж розміру, як і яловичину;
  3. Круто відварені яйця подрібніть за допомогою «Яйцерізки»;
  4. Огірки і редиску вимийте, осушіть і дрібно нарубаєте;
  5. У 2 л каструлі всі підготовлені інгредієнти з'єднайте, залийте їх холодною таном, приправити невеликою кількістю солі (пам'ятаєте, що «Тан» вже з сіллю) та сумішшю перців. Перемішайте окрошку, накрийте кришкою і приберіть на 15 хвилин у холодильник;
  6. Готову окрошку посипте кільцями цибулевих пір'я, розлийте по порційних тарілках і подавайте до обіднього столу.

Окрошка з айраном і додаванням морепродуктів

Складові:

  • натуральний «Айран» або «Тан» — 5-6 ст. л.;
  • білий квас – 1 л;
  • крабові палички – 200 г;
  • огірки – 2 шт.;
  • редис – 4 шт.;
  • курячі яйця – 4 шт.;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • свіжий кріп – кілька гілочок;
  • цибульні пір'я – 5 шт.;
  • сіль, перець.

Тривалість приготування: 20 хв.

Кількість кКал на 100 г: 51.

Поетапне опис приготування:

  1. Відразу поставте варити яйця, вони повинні бути крутими. Вже відварені, їх необхідно очистити, розділити на білки і жовтки. Білки слід нарізати кубиками, а жовтки відкласти в сторону;
  2. Охолоджені крабові палички розріжте вздовж навхрест (повинно вийти 4 четвертинки), а потім поперек нарубаєте на шматочки;
  3. Огірки умийтесь, обтрусіть від зайвої рідини і наріжте шматочками, такої ж величини, як і крабові палички;
  4. Редис необхідно нарізати тонкими кружечками;
  5. З'єднайте підготовлені інгредієнти в каструлі відповідного розміру;
  6. В окремій піалі розітріть відварені жовтки з гірчицею, айраном, сіллю і запашним перцем. Потім отриману масу розведіть холодним квасом і перелийте в каструлю з основними інгредієнтами. Перемішайте, посипте дрібно нарубаними гілочками кропу і кільцями цибулевих пір'я;
  7. Простий і швидкий у приготуванні холодний суп-окрошка з морепродуктів готовий до вживання. Подавайте його до обіднього столу в охолодженому вигляді.

Корисні поради

Для більш ефектного піднесення окрошки до столу, помістіть тарілки, в яких вона буде подаватися на 30-40 хвилин в морозильну камеру, і виймайте звідти безпосередньо перед подачею.

Для приготування окрошки не підходять жирні сорти ковбас і м'яса. Найкращим варіантом буде звичайна молочна варена ковбаса, пісна яловича, теляча вирізки або курячі грудки.

Для того, щоб відварне м'ясо було простіше нарізати на красиві рівні кубики – помістіть його на декілька хвилин в морозильну камеру, а потім негайно приступайте до нарізування.

Якщо овочі, використовувані для приготування холодного супу, запекти в духовій шафі, а не відварити готове блюдо стане ще більш ароматним і смачним. Печені овочі зберігають більшу кількість поживних та смако-ароматичних речовин, ніж ті, які були відварені.

Зелень для заправки окрошки необхідно подрібнювати як можна дрібніше, можна навіть злегка перетерти руками з невеликим додаванням крупної солі.

Окрошку, приготовану на основі кисломолочного напою «Тан» або «Айран», краще всього подавати до столу не з білим, а з чорним або сірим хлібом. Дане поєднання продуктів надає готовому супу особливої пікантності.

«Айран» розведений білим квасом виходить більш легким і з кислинкою. Якщо ж ви хочете отримати насичений, злегка солодкуватий смак готової окрошки – віддавайте перевагу темному квасу.

Крім традиційних солі і перцю, окрошку можна приправляти такими пахучими прянощами, як розмарин, майоран і базилік.

Що ще почитати: