Як швидко і смачно приготувати окрошку на тані
З настанням спекотних літніх місяців, здавалося б, у кожному будинку починають готувати окрошку. І у кожної господині є свій фірмовий рецепт її приготування. У одних за основу береться кефір або сироватка, в інших – мінеральна вода або квас. Але сама смачна, свіжа, безсумнівно, корисна окрошка виходить на таких кисломолочних напоях, як «Тан» або «Айран».
Дані напої прийшли до нас родом з Кавказу. Крім того, що вони чудово втамовують спрагу, їх дія спрямована на відновлення нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.
Що краще для окрошки – «Тан» або «Айран»?
Для приготування окрошки підійдуть обидва цих кисломолочних напою. Але, незважаючи на свою співзвучність у назві, вони істотно відрізняються один від одного. Саме тому і смак окрошки приготовленої на цих напоях буде абсолютно різний.
«Айран» має досить густу консистенцію і кілька схожий на кефір. Тому для приготування окрошки його необхідно розбавляти водою. Дана окрошка виходить більш ситної.
«Тан» надходить у продаж вже в розведеному вигляді (з мінеральною водою і сіллю) і газованим. Тому і окрошка, приготована з використанням «Тан» виходить ігристо-пузыристой, з пікантним смаком і переважанням легкої нотки кислинки в послевкусии.
Складно сказати, який з цих двох кисломолочних напоїв є краще для приготування окрошки. У будь-якому випадку, обидва види окрошки виходять дуже смачними і освіжаючими. І для того, щоб визначитися з тим, що краще брати за основу: «Тан або «Айран» — приготуйте обидва види освіжаючих супів. Ваші смакові переваги допоможуть вам з вибором.
Читайте як приготувати неймовірно смачну. ніжну і соковиту качку в духовці. Ми підготували кілька рецептів з фруктами, овочами або грибами — просто вибирайте на будь-який смак.
Рецепти печива з листкового тіста — класичні вушка в новому варіанті.
Як зварити гречневй суп з куркою, читайте як правильно готувати це блюдо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кисломолочний «Тан» - | 1,5 л |
ковбаса варена - | 300 г |
картопля - | 2 шт. |
огірок свіжий - | 2 шт. |
яйця курячі - | 2 шт. |
цибульні пір'я - | пучок |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 58 Ккал |
Приготування окрошки на тані з ковбасою:
- Картопля умийтесь і відваріть безпосередньо в мундирах. Потім охолодіть і очистіть від шкірки;
- Яйця відваріть круто, остудіть і очистіть від шкаралупи;
- Варену ковбасу, яйця і картоплю слід нарізати невеликими кубиками однакового розміру. Для зручності можна скористатися спеціальним пристосуванням «Яйцерезкой» або ж «Овочерізкою»;
- Цибульні пір'я наріжте колечками. Огірок наріжте декілька дрібніше, ніж ковбасу;
- З'єднайте всі підготовлені інгредієнти і залийте їх охолодженим напоєм «Тан». Приправте за смаком сіллю і перцем, перемішайте і дайте настоятися протягом 5-10 хвилин;
- Готову окрошку розливайте по тарілках і відразу ж подавайте до столу. Вже порційно прикрасьте свіжою зеленню кропу або петрушки.
Окрошка на тані з телятиною
Інгредієнти:
- класичний «Тан» або «Айран» — 1 л;
- яловича вирізка – 250 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- огірки свіжі – 2 шт.;
- редис – 4 шт.;
- картопляні бульби – 2 шт.;
- сіль «Екстра»;
- суміш перців;
- цибульні пір'я.
Тривалість готування: 1 год 15 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 61 кКал.
Покрокове опис:
- Перше, що необхідно зробити для приготування даного охолоджуючого напою – це відварити яловичину. Промийте яловичу вирізку, помістіть її в невелику каструльку і відваріть цілісним шматком в невеликій кількості підсоленої води. Далі м'ясо необхідно вийняти і нарізати невеликими шматочками;
- Картопляні бульби умийтесь, залийте водою і відваріть. Потім очистіть від шкірки і наріжте шматочками такого ж розміру, як і яловичину;
- Круто відварені яйця подрібніть за допомогою «Яйцерізки»;
- Огірки і редиску вимийте, осушіть і дрібно нарубаєте;
- У 2 л каструлі всі підготовлені інгредієнти з'єднайте, залийте їх холодною таном, приправити невеликою кількістю солі (пам'ятаєте, що «Тан» вже з сіллю) та сумішшю перців. Перемішайте окрошку, накрийте кришкою і приберіть на 15 хвилин у холодильник;
- Готову окрошку посипте кільцями цибулевих пір'я, розлийте по порційних тарілках і подавайте до обіднього столу.
Окрошка з айраном і додаванням морепродуктів
Складові:
- натуральний «Айран» або «Тан» — 5-6 ст. л.;
- білий квас – 1 л;
- крабові палички – 200 г;
- огірки – 2 шт.;
- редис – 4 шт.;
- курячі яйця – 4 шт.;
- гірчиця – 1 ч. л.;
- свіжий кріп – кілька гілочок;
- цибульні пір'я – 5 шт.;
- сіль, перець.
Тривалість приготування: 20 хв.
Кількість кКал на 100 г: 51.
Поетапне опис приготування:
- Відразу поставте варити яйця, вони повинні бути крутими. Вже відварені, їх необхідно очистити, розділити на білки і жовтки. Білки слід нарізати кубиками, а жовтки відкласти в сторону;
- Охолоджені крабові палички розріжте вздовж навхрест (повинно вийти 4 четвертинки), а потім поперек нарубаєте на шматочки;
- Огірки умийтесь, обтрусіть від зайвої рідини і наріжте шматочками, такої ж величини, як і крабові палички;
- Редис необхідно нарізати тонкими кружечками;
- З'єднайте підготовлені інгредієнти в каструлі відповідного розміру;
- В окремій піалі розітріть відварені жовтки з гірчицею, айраном, сіллю і запашним перцем. Потім отриману масу розведіть холодним квасом і перелийте в каструлю з основними інгредієнтами. Перемішайте, посипте дрібно нарубаними гілочками кропу і кільцями цибулевих пір'я;
- Простий і швидкий у приготуванні холодний суп-окрошка з морепродуктів готовий до вживання. Подавайте його до обіднього столу в охолодженому вигляді.
Корисні поради
Для більш ефектного піднесення окрошки до столу, помістіть тарілки, в яких вона буде подаватися на 30-40 хвилин в морозильну камеру, і виймайте звідти безпосередньо перед подачею.
Для приготування окрошки не підходять жирні сорти ковбас і м'яса. Найкращим варіантом буде звичайна молочна варена ковбаса, пісна яловича, теляча вирізки або курячі грудки.
Для того, щоб відварне м'ясо було простіше нарізати на красиві рівні кубики – помістіть його на декілька хвилин в морозильну камеру, а потім негайно приступайте до нарізування.
Якщо овочі, використовувані для приготування холодного супу, запекти в духовій шафі, а не відварити готове блюдо стане ще більш ароматним і смачним. Печені овочі зберігають більшу кількість поживних та смако-ароматичних речовин, ніж ті, які були відварені.
Зелень для заправки окрошки необхідно подрібнювати як можна дрібніше, можна навіть злегка перетерти руками з невеликим додаванням крупної солі.
Окрошку, приготовану на основі кисломолочного напою «Тан» або «Айран», краще всього подавати до столу не з білим, а з чорним або сірим хлібом. Дане поєднання продуктів надає готовому супу особливої пікантності.
«Айран» розведений білим квасом виходить більш легким і з кислинкою. Якщо ж ви хочете отримати насичений, злегка солодкуватий смак готової окрошки – віддавайте перевагу темному квасу.
Крім традиційних солі і перцю, окрошку можна приправляти такими пахучими прянощами, як розмарин, майоран і базилік.