Як приготувати самсу в домашніх умовах
Практично половина традиційних страв узбецької кухні це борошняні вироби. Солодощі і випічку за звичаями подають не в кінці основної трапези, а кілька разів: до їжі, під час і після. Найпопулярнішою випічкою вважається самса.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
для тіста: - | |
велика сіль - | 7 р |
борошно - | 800 г |
тепла вода - | стакан |
для приготування начинки: - | |
м'ясо (яловичина) - | 450 г |
цибулина - | 2 шт. |
курдюк - | 100 г |
зіра, перець, сіль - | за смаком |
додаткові продукти: - | |
яйце - | 1 шт. |
кунжут - | для обсипання |
топлене масло - | за смаком |
рослинна олія - | для обсмажування |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 213 Ккал |
Самсу можна порівняти зі звичними пиріжками з листкового тіста. В ідеалі її готують тільки з баранини, а випікають в традиційній печі – тандирі. Але порадувати себе смачною узбецької самсою можна і самостійно.
Поетапне приготування:
- Сіль розчинити в рідині, влити в посуд з борошном, замісити, а потім скачати його в кулю тісто. Прибрати на чверть години в холодильник;
- М'ясо і цибулини нарізати кубиками;
- Змішати інгредієнти начинки, посолити, всипати за смаком зіру і поперчити;
- Якщо в холодильнику не виявилося курдюка, його можна замінити двома ложками топленого масла. Додати в начинку ;
- Охолоджене тісто розділити на 8 шматків;
- Кожен з них тонко розкачати, промазати злегка розтопленим гарячим маслом і скачати в рулет;
- Наступний шматок тесту також розкачати, змастити, вклавши в нього попередній рулет знову скатати;
- Процес повторити з кожною частиною тіста;
- Отриманий рулет накрити, прибрати на 90 хвилин у холодильник;
- Через зазначений часовий проміжок дістати листкове тісто і розділити його на 16 шматків;
- Розкачати кожну частину таким чином, щоб краї були тонкими, а центр щільним;
- Розкласти начинку і зліпити з тіста трикутники, ретельно защепив краю;
- Деко можна змастити кулінарним жиром або застелити пергаментом;
- Викласти вироби, промазати поверхню яйцем, обсипають кунжутом і випікати від півгодини до 40 хвилин.
Гарячі вироби можна загорнути в кухонний рушник, щоб вони трохи охололи і стали м'якшими, а можна відразу ж подати до столу.
Листкова самса зі свининою (покроково)
Не менш смачну самсу можна приготувати з свинини. Процес буде набагато легше, так як тісто для цього рецепта використовується готове.
Необхідні інгредієнти до рецепту:
- білий і чорний кунжут – по 0.3 гр. кожного виду;
- вода – 3 ст. л.;
- суміш приправ до м'яса – 20 гр.;
- листкове бездріжджове тісто – 0.5 кг.;
- щіпка солі;
- яйце;
- цибулини – 2 шт.;
- свиняча вирізка – 600 гр.
Витрачений на випічку та підготовку продуктів: 1 годину 15 хвилин.
Калорійність виробів: 146.5 ккал.
Поетапний процес приготування:
- Цибулю з м'ясом подрібнити через м'ясорубку, перемішати, додати спеції, сіль;
- Влити воду і вимішувати начинку;
- Пласт тесту загорнути в щільний рулет і розрізати на шматки однакового розміру;
- Розкачати в корж кожну частину і викласти начинку з м'яса;
- Надати виробам трикутну форму;
- Розкласти самсу на деко, змастити яйцем, обсипають двома видами кунжуту;
- Випікати 25 хвилин при температурі 180С.
Самса з дріжджового тіста з куркою та картоплею
Національну випічку країни Середньої Азії можна приготувати навіть з курки. Турбуватися про те, що начинка буде сухою не варто, а чому дізнаєтеся з цього рецепту.
Для приготування самси з птиці знадобиться:
- кисле молоко або кефір – 500 мл;
- дріжджі – 1 пачка вагою 11 гр.;
- борошно (вищий сорт) – 1 кг. +200 гр. додатково;
- сіль – 10 гр.;
- олія – 1/3 склянки;
- філе – 500 гр.;
- цукровий пісок – 2 ст. л.;
- бульби картоплі – 3 шт.;
- вершкове масло за смаком;
- цибулини – 3 шт.;
- чорний мелений перець, сіль;
- вода (холодна) – 3 ст. л.
- жовток одного яйця
Час випікання і підготовки: 95 хвилин.
Калорійність самси: 196.23 ккал.
Поетапне приготування:
- Сіль, дріжджі, цукор розчинити в 100 мл теплої рідини;
- Влити молочний продукт (кефір) і перемішати;
- Додаючи поступово борошно замісити тісто. В кінці влити олію;
- Прибрати тісто в тепле місце;
- Через годину обім'яти і перейти до приготування начинки;
- Нарізати філе невеликими шматками;
- Очищені бульби нарізати кубиком;
- Нашаткувати цибулину;
- Всі інгредієнти для начинки змішати в окремому посуді, приправити перцем і посолити;
- Тісто поділити на 3 рівні частини;
- Розкачати тонко перший пласт і змастити розтопленим маслом;
- Поверх розкласти інший розкатаний пласт і знову змастити;
- Також вчинити і з останньою частиною тіста;
- Скачати в щільний рулет і розрізати на шматки товщиною 2 див;
- Кожен шматок розкотити покласти начинку, надати форму трикутника;
- Розкласти вироби на деко;
- Жовток збити з водою і змастити отриманою масою самсу;
- Випікати при температурі 180С не менше 50 хвилин.
Готові вироби у гарячому вигляді змастити рослинним маслом і подати до столу.
Як приготувати смачний і ситний суп гороховий за класичним рецептом читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати гострий салат з корейською морквою.
Візьміть на замітку рецепт дієтичного супу і замороженого шпинату з додаванням яйця. Рецепт тут.
Корисні поради кулінарів
- тісто для самси треба розгортати не просто тонко, а практично до прозорості;
- після розкочування пласт потрібно залишити на 7 хвилин для підсихання, потім змастити маргарином або маслом і не чіпати ще протягом чверті години;
- для того щоб набухла клейковина, заміс тіста повинен тривати не менше 20 хвилин;
- якщо в холодильнику не виявилося яйця, то для одержання рум'яної скоринки досить змочити вироби холодною водою через 20 хвилин від початку випікання.
Приємного апетиту!