15 март 2019 1 591

Як смачно приготувати млинці на сметані

Хороші смачні млинці на сметані виходять не у всіх, але ті, хто навчився їх піч, включають їх у список своїх фірмових страв. Для новачків і тих, хто хотів би вивчити нові цікаві рецепти, нижче наведено декілька покрокових рецептів.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно - 140 г
сметана жирністю 15 % - 180 г
вода газована - 80 мл
яйце - 2-3 шт.
цукор - 1 ст. л.
сіль - щіпка
масло вершкове розтоплене - 1 ст. л.
рослинне масло для випікання - за смаком
вершкове масло для випікання - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 45 Ккал

Покроковий рецепт традиційних млинців на сметані:

  1. Приготувати необхідні інгредієнти. Бажано дістати продукти з холодильника заздалегідь, щоб вони придбали кімнатну температуру;
  2. Яйця, сметану, цукор і сіль у мисці. Млинці без цукру буде блідими, тому це необхідний інгредієнт для красивого золотистого візерунка. Додати до масі борошно, перемішати з допомогою міксера. Влити в масу мінеральну воду і розтоплене вершкове масло, все ретельно змішати;
  3. Миску з тістом накрити рушником і залишити в теплому місці на 20 хвилин;
  4. Сковороду як слід розігріти на середньому вогні. Влити рослинне масло, додати, при бажанні, трохи вершкового масла, ретельно перемішавши і розподіливши масло на сковорідці;
  5. Тісто ще раз перемішати, після чого набрати ополоник і акуратно розлити по всій поверхні сковороди, починаючи від центру;
  6. Перший млинець смажиться трохи довше, ніж інші. Близько 2-3 хвилин потрібно стежити за поверхнею, коли краї стали золотисто-коричневими, перевернути на іншу сторону, після чого смажити ще 1-2 хвилини.
  7. Готові млинці можна змастити маслом, сметаною, варенням і т. д. Також млинці можна начинити як солодкою начинкою, так і ситної.

Не знаєте, що приготувати на вечерю? Спробуйте наш печеня з яловичини в горщиках, страви приготовані таким чином відрізняються насиченістю смаку і ароматом.

Як правильно посмажити гливи з картоплею читайте тут.

Щоб курка не була сухуватою, запечіть її з яблуками. Це додасть м'ясу кисло-солодкий смак і незвичайну соковитість. Рецепт з фото.

Тонкі ажурні млинці зі сметаною та яйцями

Інгредієнти:

  • сметана 15% — 2 ст. л;
  • молоко — 1 стакан;
  • яйце – 3 шт;
  • борошно — 1 склянка;
  • масло рослинне – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – щіпка.

Час приготування – 25 хвилин.

Калорійність однієї порції – 50 кКал.

Покроковий рецепт тонких млинців зі сметаною та яйцями:

  1. Заздалегідь дістати всі інгредієнти, щоб вони досягли кімнатної температури;
  2. Білки відокремити від жовтків і прибрати в холодильник;
  3. Жовтки розтерти з цукром до білої піни;
  4. Борошно просіяти через сито, щоб збагатити його киснем і прибрати грудочки;
  5. У борошно поступово влити злегка підігріте молоко (не гаряче, інакше маса завариться і стане гумовою), вливаючи молоко потрібно акуратно перемішувати масу;
  6. В рідке тісто додати соняшникову олію і сметану, ретельно перемішати;
  7. Обережно ввести в тісто жовтки з цукром, перемішати міксером;
  8. У холодні білки додати дрібку солі, збити міксером на швидкості до пишної піни;
  9. Білкову піну і обережно додати до тіста і обережно перемішати, щоб не збити піну;
  10. На добре розігріту на середньому вогні сковороду наливаємо трохи олії;
  11. Ополоником розлити тісто від центру до країв, розподіляючи його обертанням сковорідки;
  12. Смажити до появи коричневих краешков, після акуратно лопаткою перевернути і смажити ще пару хвилин;
  13. Готові млинці можна змастити вершковим маслом або чимось іншим за смаком або наповнити заздалегідь приготовленою начинкою.

Заварний спосіб приготування (без молока)

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 300 гр;
  • сметана 15 % жирності – 200 гр;
  • вода – 600 мл;
  • яйця – 2 шт;
  • цукор – 1 ст. л з гіркою;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • сода – 1 ч. л.;
  • сіль – за смаком;
  • масло вершкове.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність однієї порції – 55 кКал.

Як готувати заварні млинці на сметані без додавання молока:

  1. Яйця і сметану дістати заздалегідь, щоб вони зігрілися;
  2. Сметану відокремити в миску, змішати з содою до появи пухирців;
  3. По одному додати яйця, добре перемішати віночком;
  4. Додати сіль і цукор, збити;
  5. Просіяти м масу борошно, акуратно перемішати ложкою до однорідності, тісто буде дуже щільне;
  6. Закип'ятити воду, постійно перемішуючи, по ложці почати вводити воду в тісто;
  7. Коли тісто стане рідким, почати перемішувати міксером, потім додати рослинне масло і ретельно перемішати;
  8. На добре розігріту і змащену маслом сковороду ополоником налити тісто;
  9. Смажити до рум'яних країв, після перевернути;
  10. Готові млинці змастити маслом або чимось іншим на свій смак і подавати до столу.

Ніжність млинців додасть кефір

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 1 склянка;
  • сметана 15 % жирності – 3 ст. л.;
  • кефір – 1 склянка;
  • яйця – 2 шт;
  • цукор – 1 ст. л з гіркою;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • сода – 1 ч. л.;
  • сіль – за смаком.

Час приготування – 20 хвилин.

Калорійність однієї порції – 47 ккал.

Ніжні млинці на сметані і кефірі готуються наступним чином:

  1. Борошно просіяти, змішати з содою;
  2. Кефір і сметану ретельно перемішати до однорідної консистенції;
  3. Жовтки розтерти з цукром до піни;
  4. Окремо збити білки з дрібкою солі;
  5. Рідкі інгредієнти, крім білків, акуратно перемішати, поступово помішуючи, влити в борошно;
  6. Ввести піну з білків і цукру, змішати легкими рухами;
  7. У тісто влити рослинне масло і як слід перемішати;
  8. Розігріти на середньої сили вогні сковороду, налити на неї соняшникову олію, ретельно розподіливши його по дну, при бажанні, можна додати до рослинного трохи вершкового масла;
  9. Перемішати тісто, набрати в ополоник і акуратно розлити по сковороді, обертаючи її, щоб вийшов ідеальний коло;
  10. Смажити до моменту, коли зазолотятся краю. Лопаткою акуратно підняти млинець і перевернути його на іншу сторону;
  11. Смажити до готовності. Повторити операцію з кожним млинцем, попередньо змащуючи маслом сковороду при потребі. Готові млинці подавати гіркою, промазавши маслом або сметаною, згущеним молоком, варенням або наповнивши конвертики начинкою на свій смак.

Начиняємо сиром і готуємо в духовці

Інгредієнти:

Для млинців (взято класичний рецепт на сметані в розрахунку на 8 порцій):

  • борошно пшеничне – 280 гр;
  • сметана 15 % жирності – 360 гр;
  • вода з газом – 200 мл;
  • яйця – 3 шт;
  • цукор – 2 ст. л;
  • сіль – за смаком;
  • масло вершкове розтоплене – 1 ст. л.;
  • рослинне масло для випікання – за смаком;
  • масло вершкове для змащування готових млинців — 50 гр.

Для начинки:

  • сир/сирна маса – 500 гр;
  • масло вершкове м'яке/вершки 30% — 70 гр;
  • цукор за смаком.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність однієї порції – в залежності від використовуваних інгредієнтів.

Як запекти млинці з сиром зі сметаною в духовці:

  1. Змішати тісто як у класичному рецепті млинців на сметані, або за своїм рецептом;
  2. Під час смаження кожен новий млинець змащувати розтопленим вершковим маслом, щоб вони стали еластичними і не кришилися, скласти гіркою;
  3. Коли млинці готові і остуджувати, можна зайнятися начинкою: якщо є готова сирна маса, можна з нею нічого не робити, або додати трохи вершків або масла для пластичності;
  4. Також можна зробити начинку із сиру: вершки або м'яке масло змішати з цукром, після чого перемішати з сиром, за смаком можна додати горіхи, родзинки або інші сухофрукти, цукати і так далі;
  5. Далі, потрібно взяти готовий млинець, набрати потрібну кількість начинки (десь 3 ст. л. з гіркою), викласти трохи від середини до краю;
  6. Взяти найближчий край млинці, загорнути на сирну масу, після загорнути нижній і верхній краї, скачати млинець в рулон;
  7. Проробивши це з кожним млинцем, приступити до підготовки форми;
  8. Невелику керамічну, металеву або скляну форму змастити вершковим маслом, викласти в 1-2 ряди готові конвертики, при бажанні можна зверху полити сиропом, вершками, згущеним молоком або вершковим маслом, закрити зверху фольгою;
  9. Відправити страву в розігріту духовку на 15 хвилин, після чого можна подавати на стіл зі сметаною або чимось іншим за смаком.

Секрети приготування смачних млинців

Приготування млинців на сметані може стати простим і приємним заняттям з прекрасним результатом, якщо знати кілька секретів:

  • інгредієнти для млинців повинні мати кімнатну температуру, щоб однорідно змішуватися;
  • цукор в млинці додається не тільки для смаку, але і для золотистого кольору;
  • сіль потрібна в будь-яких кондитерських виробах, щоб вони не були прісними;
  • щоб тісто було легким і пластичним, борошно потрібно просіяти і, якщо в тісто входить сода, змішувати її з борошном;
  • щоб уникнути утворення грудочок, рідина ллють в борошно, а не навпаки, причому робити це потрібно поступово;
  • смажити млинці потрібно на дуже добре розігрітій сковороді, змащеній маслом, щоб вони не пригорали, вогонь повинен бути середнім;
  • мазати млинці краще в теплому вигляді, так як, остигаючи, вони стають крихкими.

У кожної господині є свої секрети, але дотримуючи ці нехитрі правила, можна успішно випікати смачні і красиві млинці на сметані, щоразу відкриваючи для себе нові хитрощі в цій кулінарній науці.

Що ще почитати: