07 июнь 2019 1 051

Як смачно зварити щі в мультиварці

Щі — перше блюдо, яке дуже популярно в нашій країні. Існує багато різних способів приготувати цей суп: на свинячої кістки або на дієтичної курочці, на квашеній капусті або з свіжого качана, на кухонній плиті або в мультиварці. До речі, готувати супи в мультиварці зараз стали практично всі. Це дуже швидко, корисно, смачно — і тому так широко популярне.

У борщ кладуть практично будь-яке м'ясо (яловичина, курка, свинина, баранина). А іноді і не кладуть зовсім — пісні щі теж дуже приємний на смак суп. Зазвичай при такій рецептурою м'ясо замінюють грибами, іноді додаючи до них квасолю.

У хід йде овочева піджарка, знову ж таки, включає в себе найрізноманітніші інгредієнти в залежності від смакових переваг і бажаного результату. Зазвичай це морква, цибуля, зелень і болгарський перець. Ну і основа цього чудового частування, ясна річ, капуста!

Якщо хочете зварити кислі щі, то діставайте баночку квашеної капусти, а якщо звичайні свіжі, то беріть дошку і потихеньку размельчайте білий качан. В якості спецій використовують: часникові зубчики, мелений перець, кріп, петрушку, лавровий лист і селеру. Іноді спосіб приготування включає в себе: кропиву, щавель, кульбаба і ряд інших трав.

Щі відомі завдяки своєму кисловатому смаком, який легко досягти завдяки щавелю, кислій капусті і солоних грибів. Іноді для присмаку і аромату кладуть в бульйон трохи бекону або шинки. Як не дивно, існують навіть рибні щі! Однак, цей рецепт малопопулярен в порівнянні з іншими.

В якості добавки часто використовують майонез або жирну сметану. На закуску йде житній хліб. В готову страву порційно додають свежепорубленную зелень, що надає найбільший аромат і приємний вигляд.

Приготуйте велику каструлю, сковороду, гострий ніж, обробну дошку і друшляк.

Ретельно вимийте овочі, а потім наріжте кубиками, соломкою або використовуйте тертку. М'ясо промийте, виріжте зайве і поставте варитися. Трохи зачекайте і страва готова!

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини на кісточці - 300 грам
капусти невеликого розміру - половина качана
картоплі невеликого розміру - 3 бульби
томати - 2 шт.
солодкий перець - 1 шт.
цибулина - 1 шт.
морква - 2 шт.
соняшникової олії без запаху - 3 столові ложки
зелень - за смаком
сіль - за смаком
мелений перець - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 62 Ккал

Послідовність приготування: моркву і цибулю очистити від шкірки, подрібнити в тонку соломку Картоплю очистити і порізати на кубики. Рубати капусту слід заточеним ножем, мити її не потрібно, просто відокремте від качана кілька верхніх листів. Перець і томати порізати на тоненькі часточки, заздалегідь отчистив овочі від насіння.

М'ясо промийте, порізавши його на невеликі шматочки. Підготуйте мультиварку, вибираючи програму смаження. Додайте соняшникової олії і смажте цибулю, періодично перемішуючи його.

Далі слід помістити до напівготового цибулі моркву і продовжити смажити суміш протягом 5-7 хвилин. У ємність мультиварки поступово викладайте яловичину і овочі, залийте суміш водою до поділу 4 літри. Сіль і перець додайте за смаком.

Готуйте за програмою «Варка» або «Суп» (залежно від моделі мультиварки режими будуть різнитися в назвах) протягом 45 хвилин. Перед подачею на стіл посипте блюдо зеленню.

Рецепт запеченої курки з картоплею це просте і смачне блюдо на кожен день.

Спробуйте приготувати суп пюре з кабачків з вершками.

Візьміть на замітку наші варіанти фото-рецептів гарнірів до різноманітних гарнірів.

Зелені щи зі свіжої капусти зі свининою

Інгредієнти:

  • свіжа білокачанна капуста;
  • свинина — 600 грам;
  • цибулю в кількості двох штук невеликого розміру;
  • два пучка щавлю;
  • два пучка зеленої цибулі;
  • яйця в кількості трьох штук;
  • сіль, перець і лавровий лист за смаком;
  • дві ложки сметани високої жирності.

Час, витрачений на приготування: 1 годину 10 хвилин.

Калорійність: 71 ккал.

Послідовність приготування: добре промийте м'ясо, поріжте маленькими шматочками і покладіть в каструлю, наповнену водою, на 20 хвилин, вибравши режим «Гасіння». По закінченні цього часу доповісте до м'яса попередньо нарізану картоплю і цибулини, готуйте ще близько 20 хвилин.

Щавель, качан капусти і цибулю вимийте і дрібно наріжте. В окремій ємності розбийте яйця і ретельно збовтайте. Коли картопля стане м'яким, покладіть в каструлю нарізані овочі і залийте збиті яйця.

Далі можна класти в суп сіль, перець і зелень за вашим смаком. Перед подачею покладіть в тарілку 1-2 ложки жирної сметани.

Щі з квашеної капусти з яловичиною

Інгредієнти:

  • яловичина — 350 грам;
  • картоплю в кількості 4 штук;
  • морква в кількості 2 штук маленького розміру;
  • цибулина у кількості 1 штуки невеликого розміру;
  • томатна паста;
  • 3 столові ложки рафінованої соняшникової олії;
  • квашена капуста;
  • приправа (в залежності від смакових уподобань);
  • сметана високої жирності (в залежності від смакових уподобань).

Час, витрачений на приготування: 1 година 30 хвилин.

Калорійність — 63 ккал.

Послідовність приготування: м'ясо потрібно промити, порізати кубиками.

Використовуйте режим «Випічка» або «Смаження», приготовляючи яловичину протягом 25 хвилин. Моркву натріть на крупній тертці, порізати скибочками цибулину.

Суміш з цибулини і моркви викладаємо до яловичині, наливаючи ще трохи соняшникової олії. Потім відправте в каструлю томатну пасту, заздалегідь підготовлену картоплю, квашену капусту, спеції(коріандр, чебрець, гранульований часник, перець, сушена чи зелень)і заливайте водою.

До повного приготування не забувайте епізодично перемішувати суп. Розливаючи по тарілках, покладіть пару ложок сметани, бажано високої жирності.

Капустяні щі з грибами та квасолею

Інгредієнти:

  • маленький качан капусти;
  • 1 склянку квасолі;
  • картопляні бульби в кількості 5-7 штук;
  • морква в кількості 2 штук невеликого розміру;
  • ріпчасту цибулю в кількості 1 штуки;
  • селера;
  • 400 грам білих грибів;
  • соняшникову олію в кількості 4 столових ложок;
  • сіль, ямайський перець (залежно від смакових уподобань).

Час, витрачений на приготування: 1 годину 15 хвилин.

Калорійність: 39 ккал.

Послідовність приготування: якщо ви використовуєте сушені гриби і квасолю, то заздалегідь розмочіть ці інгредієнти в окремому посуді. Картоплю помийте, почистіть і поріжте соломкою. Обсмажте на соняшниковій олії протягом 10 хвилин, використовуючи режим «Смаження».

Далі відкладіть його в окрему тару, а мультиварку підготуйте до наступного інгредієнта. У разогревшееся масло киньте нарізані гриби, капусту, селеру, моркву. Обсмажуйте овочеву суміш в тому ж режимі близько 12-15 хвилин.

Коли все буде готове, додайте квасолю і спеції, заливши в ємність мультиварки воду. Після повного приготування залиште суп постояти ще хвилин на 10-15.

Літні борщ з куркою та яйцем

Інгредієнти:

  • квашена капуста — 500 грам;
  • цибуля ріпчаста у кількості 2 штук невеликого розміру;
  • куряче м'ясо — 400 грам;
  • картоплю в кількості 3 штук;
  • зелень, чорний перець і сіль (в залежності від смакових уподобань);
  • борошно — 0,2 склянки;
  • соняшникова олія без запаху.

Час, витрачений на приготування: 1 годину 25 хвилин.

Калорійність: 54 ккал.

Послідовність приготування: куряче м'ясо промити і порізати на шматочки, готувати, натиснувши кнопку «Варка», до повної готовності. Цибулю помити, почистити, помельчить і обсмажувати на рослинному маслі, висипаючи туди борошно.

Далі додайте туди квашену капусту. Попередньо очищений, нашатковану картоплю покласти до варящемуся м'яса. Вміст сковорідки теж потрібно додати в бульйон, варити до повної готовності близько 35-40 хвилин, а іноді трохи більше. Додайте спеції за смаком, і залиште щі настоюватися.

Кулінарні поради

  1. Вважається, що щі в мультиварці виходять смачніші, якщо варити їх у невеликому обсязі.
  2. Спеції (лавровий лист, перець, коріандр і т. д) завжди кладіть під кінець варіння, коли суп вже майже готовий.
  3. Перемішувати борщ при варінні варто акуратно, повільними рухами по колу.
  4. Якщо щі виходять занадто густим, то ні в якому разі не розбавляйте їх холодною водою, краще всього використовувати окріп.
  5. Перед тим як класти в суп збиті яйця, можете налити туди трохи бульйону. Тоді в ємності зі щами яйця рівномірно розподілятися.
  6. Не рекомендується залишати лавровий лист в готовому блюді.
  7. Якщо ви використовуєте в своїх щах багато різних овочів у великих кількостях, але будьте дуже обережні з додаванням спецій. Овочева піджарка і так досить сильно ароматизує страву, спеції можуть бути зайвими і перебивати смак.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: