18 май 2019 5 324

Як правильно приготувати вівсяну кашу для схуднення

Існує прекрасне блюдо для всіх худнуть – вівсяна каша. Якщо знати міру у використанні добавок, наприклад, сухофруктів, які дуже калорійні, знизити вагу цілком реально.

Що потрібно врахувати всім, хто худне

Про вівсянку можна говорити тільки хвалебні слова. У ній містяться мікроелементи: цинк, залізо, магній, вітаміни, але головне – це наявність у крупі грубих харчових волокон. Саме вони сприяють легкому природному очищенню кишечника. Крім того, великий вміст клітковини робить навіть невелику порцію каші надзвичайно ситним продуктом.

Для схуднення готують вівсянку на воді двома способами – «варять» або «запарюють». Готову страву заправляють сухофруктами, насінням льону, висушеними цитрусовими плодами, свіжими ягодами. Вівсяну кашу, призначену для зниження ваги, не прийнято присмачувати цукром, допускається тільки використання меду.

Раціон може виглядати, наприклад, так:

  • вівсянка на воді або кефірі (порція 200 грам) – 5 разів на день;
  • тільки зелений чай, допускається використання трав'яних чаїв;
  • чиста вода до 2 літрів в день;
  • в якості перекусу підійде огірок або зелене яблуко.
Класична вівсяна каша
Інгредієнти Кількість
пластівців (бажано грубого помелу) - 75 грам
води - 140 мл
ягід або яблук - за смаком
рафінованої оливкової олії - 1 чайна ложка
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Класичний рецепт приготування вівсяної каші для зниження ваги – це обов'язково вівсяна каша, зварена на воді. І ніякої солі і тим більше цукру.

Вівсяні пластівці легко розварюються. Тому багато з них не вимагають варіння. Достатньо засипати крупу в ємність, залити гарячою водою, прикрити кришкою і почекати 3 хвилини.

Приправити маслом. Коли каша охолоне можна додати шматочки яблука або ягоди.

Приготувати корисний сніданок можна на плиті. Для цього пластівці заливають киплячою водою у співвідношенні 1:2, варять до готовності на дуже повільному вогні, приблизно 8 хвилин. В готову страву додати оливкове масло, нарізане шматочками яблуко. Перемішати, прогріти на повільному вогні 1 хвилину.

Як правильно приготувати вівсяну кашу

День, розпочатий з кашею з вівсяних пластівців, залитих кефіром – це запорука успіху в боротьбі із зайвою вагою. Тому представляємо вам рецепт вівсяної каші з кефіром для схуднення. За цим рецептом у неї замість молока додається кефір. Виходить легке, поживне і смачне блюдо.

На 1 порцію знадобиться:

  • 2 столові ложки з гіркою пластівців;
  • 100 грам кефіру;

Наповнювачі на вибір:

  • ¼ Чашки сушених нарізаних мандаринів;
  • 1 апельсин (очищений, порубаний кубиками);
  • рідкий мед – 1 чайна ложка.

Загальний час приготування — не більше 10 хвилин, енергетична цінність залежно від обраних наповнювачів — від 200 до 230 калорій.

У чашку насипати пластівці вівсяні, додати кефір, шматочки апельсина, мед. Перемішати всі інгредієнти, потім додати кубики висушених подрібнених мандаринів, ще розмішати. Залишити в холодильнику до ранку. Є вівсянку на кефірі краще охолодженої.

Можна зробити по-іншому: з вечора замочити вівсяні пластівці в теплій кип'яченій воді. Отриману масу залити вранці кефіром прямо перед їжею. Додати за бажанням наповнювачі і корисний сніданок для схуднення готовий.

Макарони з сосисками — одне з найбільш простих і популярних повсякденних страв. Ми підкажемо вам як його урізноманітнити.

Рулет зі скумбрії — цікаве і незвичайне рішення для закуски. Рецепт тут.

Як приготувати смачну, соковиту курочку в сметанному соусі на сковороді читайте в нашій статті.

Леенивая вівсянка — ідеальне дієтичне блюдо

Підійде всім, хто прагне до стрункого силуету, але вранці не встигає приготувати поживний сніданок. Кашу можна зварити» з вечора, а потім використовувати на робочому місці або в дорозі.

Інгредієнти:

  • 50 грам пластівців;
  • жменя будь-яких ягід (які подобаються);
  • 150 мл йогурту без цукру та домішок;
  • підсолодити медом (1 ч. ложка).

Час, необхідний для приготування — від 5 до 7 хвилин, калорійність — 240 ккал.

Як приготувати ліниву вівсяну кашу для схуднення в банку: насипати в банку вівсянку, додати йогурт, мед, закрити щільною кришкою. Щоб всі інгредієнти перемішалися, банку треба добре потрясти. Відкрити, засипати жменьку ягід і акуратно перемішати.

Банку в закритому вигляді відправити в холодильник на всю ніч. Зберігається така каша до 3 днів. Снідати можна охолодженим продуктом або підігрітим в мікрохвильовій печі. Готову кашу зверху присипати ягодами.

Вівсяна каша на воді з сухофруктами для зниження ваги

Принадність вівсяної каші в тому, що її нейтральний смак прекрасно поєднується з різними наповнювачами, в тому числі і з сухофруктами.

Інгредієнти на 1 порцію:

  • курага – 5-6 половинок;
  • 2 столові ложки крупи;
  • 10 грам вівсяних висівок.

На готування піде 10 хвилин, по калорійності страва не перевищить 250 ккал.

Курагу треба промити, для цього залити її кілька разів окропом і сполоснути прохолодною водою. Нарізати шматочками. У каструлі закип'ятити воду, засипати в неї вівсянку, після закипання відправити туди ж курагу.

Час варіння для конкретних пластівців зазвичай вказується на упаковці. Згідно з цими рекомендаціями після закипання, необхідно вогонь зменшити до мінімуму, постійно помішуючи довести кашу до готовності. Посипати вівсяними висівками, дати настоятися 3 хвилини.

Вівсянку можна готувати інакше. Взяти дві миски, в одну засипати пластівці вівсяні висівки, перемішати, залити киплячою водою, прикрити підходящої кришкою. В іншій чашці запарити курагу. Через 5 хвилин промити її, нарізати шматочками, додати в кашу прямо перед їжею.

Запарена вівсянка на сніданок

Якщо регулярно вживати в їжу вівсянку, запарені на воді, можна значно знизити вагу. Маючи всього одну коробку пластівців вівсяних і трохи фантазії, можна щоранку їсти нову кашу. Ось кілька варіантів цієї страви.

Знадобиться на 1 порцію:

  • пластівці вівсяні – 2-3 ст. ложки;

Добавки:

  • мелена кориця – ¼ частина чайної ложки;
  • 1 зелене яблуко;
  • 5 грам подрібненого насіння льону;
  • половина чайної ложки рідкого меду.

Щоб запарити кашу, потрібно не більше 5 хвилин, калорійність буде невисокою, близько 200 ккал.

Пластівці грубого помелу залити окропом у співвідношенні 1:2. Залишити на ніч. Вранці у готову кашу додати рідкий мед, посипати корицею, яка значно поліпшить обмін речовин в організмі.

Запарені з вечора пластівці вівсяні, з додаванням подрібненого насіння льону – несолодкий варіант, який зазвичай воліють жінки старшого віку. Льон необхідний для поліпшення травлення – в цьому єдині дієтологи і лікарі.

Можна вчинити по-іншому. Запарити геркулес на воді, а вже в готову кашу додати натерте або нарізане на шматочки зелене яблуко. Вийде каша з новим смаком і великим вмістом грубих харчових волокон. Вони необхідні для схуднення, тому що сприяють очищенню організму.

Поради для тих, хто хоче схуднути

Щоб зусилля не пропали дарма, треба врахувати наступне:

  • худнуть не від вівсяної каші, а з вівсяною кашею, зловживання цукром і солодкими добавками зведе ефект схуднення до нуля;
  • варіанти хороших добавок: свіжі, заморожені або сушені ягоди полуниці, журавлини, чорної смородини, брусниці;
  • з сухофруктів допускається додавати курагу, чорнослив, при цьому не забувати, попередньо замочити їх у гарячій воді;
  • скрупульозно вибирати вівсяну крупу не обов'язково, головне – купувати пластівці грубого помелу, які рекомендується варити не менше 8 хвилин;
  • якщо кашу не но розварювати, а просто заливати окропом, то вага вдасться скинути швидше.

Ефективність вживання продукту, результати

При правильному застосуванні, вівсянка дійсно допоможе позбутися від зайвих кілограмів. Причому за рахунок жиру, а не м'язових тканин. Вуглеводи в складі крупи забезпечують організм необхідною енергією, а білки допомагають спалювати жир.

Розрахунок, згідно з вищенаведеним рецептами
вуглеводи жири білки калорійність
Пластівці вівсяні 32,7 2,9 5,95 180,7
Зелене яблуко 11,3 0 0,4 40,8
Мед 16 0 0 64
Кефір 6 2 5,6 80
Насіння льону 4,21 3,7 1,65 30,2
Вівсяні висівки 9,06 1,42 3,6 64
Йогурт без цукру 20,8 5,8 6 160
Мандарин 4,3 0 0,4 18,8
Апельсин 6,72 0 0,72 29,76
Курага 13,18 0 1,04 56,88

Два кілограми за тиждень – таке зниження ваги цілком можливо тільки при дотриманні всіх правил. Потрібно врахувати, що для раціону підійдуть тільки складні вуглеводи, ті, що містяться в крупі грубого помелу і фруктах.

Раціон харчування на основі вівсяної каші досить збалансований і містить всі необхідні поживні речовини, які прискорюють основний обмін речовин, що сприяє подальшому зниженню ваги.

Що ще почитати: