10 июнь 2019 1 489

Як смачно приготувати геркулесову кашу в мультиварці

Вівсяна крупа дуже багата вітамінами і мікроелементами, тому популярність каш з кожним роком зростає. Геркулесова каша сприяє нормалізації роботи кишечника. У цій статті ми представляємо рецепти, в яких розповімо, як готувати Смачну геркулесову кашу в мультиварці.

Особливості вибору та приготування крупи

Вибираючи вівсяну крупу в магазині, зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Пластівці повинні бути великими, суцільними, без додавання будь-яких домішок.

Вівсяну крупу можна розділити на три сорти:

  1. Зерна першого сорту великі, тонкі. Дієтологи рекомендують вживати їх в їжу дітям і людям, страждаючим захворюваннями шлунка. Для приготування їх необов'язково варити — можна просто залити гарячою водою або молоком на кілька хвилин;
  2. Крупу другого сорту під час виробництва ріжуть тонкими пластами. Тому вівсянку обов'язково потрібно варити приблизно десять хвилин;
  3. Крупа вищого сорту насправді — цільні зерна, які багаті вуглеводами. Час на приготування йде п'ятнадцять хвилин.
Дієтичний рецепт страви в мультиварці
Інгредієнти Кількість
вівсяні пластівці - 350 грамів
вода - 4 склянки
масло вершкове - 20 г
цукровий пісок - за смаком
сіль - щіпка
сухофрукти - за бажанням
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Спосіб приготування геркулесову кашу на воді:

  1. Чашу мультиварки потрібно змастити невеликим шматочком вершкового масла;
  2. Вівсяну крупу промити під проточною водою;
  3. В мультиварці перемішати крупу з водою. Варити на режимі «Каша» приблизно тридцять хвилин;
  4. Після цього за смаком додають трохи солі, цукру і сухофруктів.

Геркулес на молоці

Інгредієнти:

  • 3 склянки свіжого молока;
  • 1 склянку вівсяної крупи;
  • 2 столових ложки цукру;
  • сіль;
  • 30 грамів вершкового масла.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 105 ккал/100 г.

Простий рецепт приготування геркулесову кашки на молоці по кроках:

  1. Чашу мультиварки потрібно змастити вершковим маслом;
  2. Після цього висипати промиту водою вівсяну крупу;
  3. Додати молоко, сіль і цукор;
  4. Вибравши режим «Каша», готувати крупу одну годину;
  5. Коли каша буде готова, її потрібно добре перемішати. Подаючи, кашу на стіл, її можна прикрасити свіжими ягодами або фруктами.

Рецепт геркулесову кашу на молоці з медом для дітей

Інгредієнти:

  • 0,5 склянки вівсяних пластівців;
  • 3 склянки свіжого молока;
  • 2 столові ложки меду;
  • 20 грамів вершкового масла.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 100 ккал/100 г.

Спосіб приготування корисного страви в мультиварці для дітей:

  1. Якщо молоко підвищеної жирності, його можна наполовину розбавити кип'яченою водою;
  2. В мультиварку потрібно насипати пластівці і додати маленький шматочок масла;
  3. В крупу потрібно налити молока і добре перемішати;
  4. Встановивши мультиварку на 90◦, готувати її приблизно п'ятнадцять хвилин;
  5. Коли вона буде готова, її потрібно перемішати дерев'яною лопаткою і додати мед.

Геркулесова вийде рідка кашка, тому добре підходить для маленьких дітей.

Молочна каша зі згущеним молоком і бананами

Інгредієнти:

  • 250 грамів вівсяних пластівців;
  • 0,5 літра свіжого молока;
  • згущене молоко;
  • 2 невеликих банана;
  • 80 грамів будь-якого шоколаду.

Час приготування: 20-25 хвилин.

Калорійність: 150 ккал/100 г.

Спосіб приготування геркулесову кашу на молоці з бананами і згущеним молоком:

  1. В мультиварці потрібно змішати молоко і Геркулес. Додавши трохи солі, довести до кипіння в будь-якому режимі;
  2. Після того, як каша закипить, каструлю потрібно відключити. Блюдо залишити остигати, кришку при цьому не відкривати;
  3. Після охолодження за смаком додати згущене молоко;
  4. Банана потрібно нарізати тонкою соломкою, а шоколад натерти на крупній тертці;
  5. Банани і частина шоколаду додати в каструлю і перемішати.

Кашу треба подавати теплою, прикрасивши її залишками шоколадних стружок.

Наш рецепт бананів в шоколаді допоможе вам приготувати надзвичайно смачний десерт.

Сир з желатином і фруктами — корисний, низькокалорійний десерт, який люблять і діти, і дорослі.

Як зробити глазур для пряників читайте в нашій статті.

Варіація страви з апельсинами

Інгредієнти:

  • 2 моркви;
  • 6 столових ложок Геркулеса;
  • апельсин;
  • 2 столові ложки коричневого цукру;
  • 30 грамів вершкового масла.

Час приготування: 30-35 хвилин.

Калорійність: 150 ккал/100 г.

Спосіб приготування:

  1. Одну моркву потрібно віджати в соковижималці. Соку повинно вийти приблизно 150 грамів;
  2. Цедру з однієї половини апельсина, змішати з морквяним макухою. З решти апельсина віджати сік;
  3. Макуха, цедру, цукор покласти в каструлю і залити соками апельсина і моркви, 150 грамами води. Добре перемішати;
  4. Після цього в них засипати вівсяні пластівці і, перемішавши, залишити хвилин на десять;
  5. З допомогою будь-якого режиму довести вміст мультиварки до кипіння. Після цього вимкнути і залишити кашку на п'ятнадцять хвилин;
  6. В цей час другу моркву потрібно нарізати кубиками і нагріти на сковороді з розтопленим маслом. Через пару хвилин додати цукор;
  7. Вміст сковороди потрібно перекласти в каструлю, коли морква стане яскраво-помаранчевої, а цукор карамелізується.

Страву необхідно добре перемішати і подавати на стіл в теплому вигляді.

Вівсяна каша зі смаком попкорну або карамелі

Інгредієнти:

  • 100 грамів вівсяних пластівців;
  • 50 грамів цукрової пудри;
  • 1 літр молока;
  • 30 грамів застиглих вершків;;
  • ванілін.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 120 ккал/100 г.

Спосіб приготування такої незвичайної геркулесову кашу на молоці в мультиварці:

  1. В мультиварці потрібно перемішати пластівці і цукрову пудру;
  2. На зручному режимі потрібно підсмажити вміст протягом декількох хвилин, постійно помішуючи. Смак карамелі залежить від ступеня обжарювання;
  3. Коли цукор потемніє, потрібно додати олії, солі і молока;
  4. Добре перемішавши, поставити на режим «Каша» і готувати ще двадцять хвилин.

Корисні поради

Готувати геркулесову кашу в мультиварці дуже просто. Але щоб каша вийшла смачною і корисною, потрібно знати декілька хитрощів:

  1. Перед приготуванням вівсяну крупу треба промити під проточною холодною водою;
  2. Сіль і цукор найкраще додавати в готову страву. Це зберігає велику кількість вітамінів під час приготування;
  3. Знамениті дієтологи всіх країн рекомендують їсти геркулесову кашу не більше чотирьох разів на тиждень;
  4. Щоб під час приготування каша не тікала з мультиварки, можна краю каструлі змастити вершковим маслом;
  5. Найкраще цукор замінити на мед. Але класти його в дуже гарячу кашу не можна — високі температури здатні зруйнувати корисні властивості продукту;
  6. Щоб молоко в мультиварці не пригорає, каструлю потрібно обполоснути холодною водою;
  7. Щоб каша на молоці отримала топлений смак, після приготування не треба відкривати відразу ж кришку;
  8. При тривалому зберіганні у вівсяній крупі можуть завестися паразити, тому зберігати її потрібно не більше шести місяців сухому і темному місці;
  9. Щоб каша не подгорала, її потрібно перемішувати пластикової або дерев'яною ложкою;
  10. Необхідні інгредієнти можна засипати в каструлю з вечора, поставивши на зручний час. За ніч пластівці не розбухнуть;
  11. Перед приготуванням мультиварку необхідно добре помити. Вівсяні пластівці здатні вбирати сторонні запахи, які накопичуються в клапані на кришці.

Вівсяні пластівці незалежно від сорту вважаються універсальної крупою. Їх можна поєднувати абсолютно з будь-якими фруктами і ягодами, сухофруктами, родзинками, медом. Геркулесова каша в мультиварці вийде смачною і корисною, а вся сім'я залишиться задоволеною ситним сніданком.

Що ще почитати: