Як смачно приготувати геркулесову кашу в мультиварці
Вівсяна крупа дуже багата вітамінами і мікроелементами, тому популярність каш з кожним роком зростає. Геркулесова каша сприяє нормалізації роботи кишечника. У цій статті ми представляємо рецепти, в яких розповімо, як готувати Смачну геркулесову кашу в мультиварці.
Особливості вибору та приготування крупи
Вівсяну крупу можна розділити на три сорти:
- Зерна першого сорту великі, тонкі. Дієтологи рекомендують вживати їх в їжу дітям і людям, страждаючим захворюваннями шлунка. Для приготування їх необов'язково варити — можна просто залити гарячою водою або молоком на кілька хвилин;
- Крупу другого сорту під час виробництва ріжуть тонкими пластами. Тому вівсянку обов'язково потрібно варити приблизно десять хвилин;
- Крупа вищого сорту насправді — цільні зерна, які багаті вуглеводами. Час на приготування йде п'ятнадцять хвилин.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вівсяні пластівці - | 350 грамів |
вода - | 4 склянки |
масло вершкове - | 20 г |
цукровий пісок - | за смаком |
сіль - | щіпка |
сухофрукти - | за бажанням |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 60 Ккал |
Спосіб приготування геркулесову кашу на воді:
- Чашу мультиварки потрібно змастити невеликим шматочком вершкового масла;
- Вівсяну крупу промити під проточною водою;
- В мультиварці перемішати крупу з водою. Варити на режимі «Каша» приблизно тридцять хвилин;
- Після цього за смаком додають трохи солі, цукру і сухофруктів.
Геркулес на молоці
Інгредієнти:
- 3 склянки свіжого молока;
- 1 склянку вівсяної крупи;
- 2 столових ложки цукру;
- сіль;
- 30 грамів вершкового масла.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 105 ккал/100 г.
Простий рецепт приготування геркулесову кашки на молоці по кроках:
- Чашу мультиварки потрібно змастити вершковим маслом;
- Після цього висипати промиту водою вівсяну крупу;
- Додати молоко, сіль і цукор;
- Вибравши режим «Каша», готувати крупу одну годину;
- Коли каша буде готова, її потрібно добре перемішати. Подаючи, кашу на стіл, її можна прикрасити свіжими ягодами або фруктами.
Рецепт геркулесову кашу на молоці з медом для дітей
Інгредієнти:
- 0,5 склянки вівсяних пластівців;
- 3 склянки свіжого молока;
- 2 столові ложки меду;
- 20 грамів вершкового масла.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 100 ккал/100 г.
Спосіб приготування корисного страви в мультиварці для дітей:
- Якщо молоко підвищеної жирності, його можна наполовину розбавити кип'яченою водою;
- В мультиварку потрібно насипати пластівці і додати маленький шматочок масла;
- В крупу потрібно налити молока і добре перемішати;
- Встановивши мультиварку на 90◦, готувати її приблизно п'ятнадцять хвилин;
- Коли вона буде готова, її потрібно перемішати дерев'яною лопаткою і додати мед.
Геркулесова вийде рідка кашка, тому добре підходить для маленьких дітей.
Молочна каша зі згущеним молоком і бананами
Інгредієнти:
- 250 грамів вівсяних пластівців;
- 0,5 літра свіжого молока;
- згущене молоко;
- 2 невеликих банана;
- 80 грамів будь-якого шоколаду.
Час приготування: 20-25 хвилин.
Калорійність: 150 ккал/100 г.
Спосіб приготування геркулесову кашу на молоці з бананами і згущеним молоком:
- В мультиварці потрібно змішати молоко і Геркулес. Додавши трохи солі, довести до кипіння в будь-якому режимі;
- Після того, як каша закипить, каструлю потрібно відключити. Блюдо залишити остигати, кришку при цьому не відкривати;
- Після охолодження за смаком додати згущене молоко;
- Банана потрібно нарізати тонкою соломкою, а шоколад натерти на крупній тертці;
- Банани і частина шоколаду додати в каструлю і перемішати.
Кашу треба подавати теплою, прикрасивши її залишками шоколадних стружок.
Наш рецепт бананів в шоколаді допоможе вам приготувати надзвичайно смачний десерт.
Сир з желатином і фруктами — корисний, низькокалорійний десерт, який люблять і діти, і дорослі.
Як зробити глазур для пряників читайте в нашій статті.
Варіація страви з апельсинами
Інгредієнти:
- 2 моркви;
- 6 столових ложок Геркулеса;
- апельсин;
- 2 столові ложки коричневого цукру;
- 30 грамів вершкового масла.
Час приготування: 30-35 хвилин.
Калорійність: 150 ккал/100 г.
Спосіб приготування:
- Одну моркву потрібно віджати в соковижималці. Соку повинно вийти приблизно 150 грамів;
- Цедру з однієї половини апельсина, змішати з морквяним макухою. З решти апельсина віджати сік;
- Макуха, цедру, цукор покласти в каструлю і залити соками апельсина і моркви, 150 грамами води. Добре перемішати;
- Після цього в них засипати вівсяні пластівці і, перемішавши, залишити хвилин на десять;
- З допомогою будь-якого режиму довести вміст мультиварки до кипіння. Після цього вимкнути і залишити кашку на п'ятнадцять хвилин;
- В цей час другу моркву потрібно нарізати кубиками і нагріти на сковороді з розтопленим маслом. Через пару хвилин додати цукор;
- Вміст сковороди потрібно перекласти в каструлю, коли морква стане яскраво-помаранчевої, а цукор карамелізується.
Страву необхідно добре перемішати і подавати на стіл в теплому вигляді.
Вівсяна каша зі смаком попкорну або карамелі
Інгредієнти:
- 100 грамів вівсяних пластівців;
- 50 грамів цукрової пудри;
- 1 літр молока;
- 30 грамів застиглих вершків;;
- ванілін.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 120 ккал/100 г.
Спосіб приготування такої незвичайної геркулесову кашу на молоці в мультиварці:
- В мультиварці потрібно перемішати пластівці і цукрову пудру;
- На зручному режимі потрібно підсмажити вміст протягом декількох хвилин, постійно помішуючи. Смак карамелі залежить від ступеня обжарювання;
- Коли цукор потемніє, потрібно додати олії, солі і молока;
- Добре перемішавши, поставити на режим «Каша» і готувати ще двадцять хвилин.
Корисні поради
Готувати геркулесову кашу в мультиварці дуже просто. Але щоб каша вийшла смачною і корисною, потрібно знати декілька хитрощів:
- Перед приготуванням вівсяну крупу треба промити під проточною холодною водою;
- Сіль і цукор найкраще додавати в готову страву. Це зберігає велику кількість вітамінів під час приготування;
- Знамениті дієтологи всіх країн рекомендують їсти геркулесову кашу не більше чотирьох разів на тиждень;
- Щоб під час приготування каша не тікала з мультиварки, можна краю каструлі змастити вершковим маслом;
- Найкраще цукор замінити на мед. Але класти його в дуже гарячу кашу не можна — високі температури здатні зруйнувати корисні властивості продукту;
- Щоб молоко в мультиварці не пригорає, каструлю потрібно обполоснути холодною водою;
- Щоб каша на молоці отримала топлений смак, після приготування не треба відкривати відразу ж кришку;
- При тривалому зберіганні у вівсяній крупі можуть завестися паразити, тому зберігати її потрібно не більше шести місяців сухому і темному місці;
- Щоб каша не подгорала, її потрібно перемішувати пластикової або дерев'яною ложкою;
- Необхідні інгредієнти можна засипати в каструлю з вечора, поставивши на зручний час. За ніч пластівці не розбухнуть;
- Перед приготуванням мультиварку необхідно добре помити. Вівсяні пластівці здатні вбирати сторонні запахи, які накопичуються в клапані на кришці.
Вівсяні пластівці незалежно від сорту вважаються універсальної крупою. Їх можна поєднувати абсолютно з будь-якими фруктами і ягодами, сухофруктами, родзинками, медом. Геркулесова каша в мультиварці вийде смачною і корисною, а вся сім'я залишиться задоволеною ситним сніданком.