Як приготувати біфштекс з яйцем в домашніх умовах
Що таке біфштекс? Це шматок м'яса, приготований особливим чином – потрібно нарізати поперек волокон, товщина повинна бути не більше 2-х сантиметрів і далі йде обсмажування.
Спочатку біфштекси готували тільки з цілісного шматка яловичини, але сьогодні для них можуть використовувати і свинину, і телятину, і рубане м'ясо, і навіть фарш.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичини - | 0,4 кг |
яєць - | 5 шт. |
солі і перцю - | за смаком |
твердого сиру - | 100 г |
вершкового масла - | для смаження |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 330 Ккал |
Практично ідеальний варіант для смачного та корисного обіду, заряджає енергією на цілий день. Після біфштекса з яйцем про почуття голоду можна забути дуже надовго.
Це блюдо як раз передбачає подрібнення м'яса – яловичину потрібно порізати на шматки і пропустити через м'ясорубку, а потім замішати в фарш жовток одного яйця, сіль і перець.
Далі з цього фаршу потрібно зліпити 4 біфштекса, накрити харчовою плівкою і відбити молоточком (не дуже сильно), щоб вони потім не розпадалися під час смаження.
Потім сковороду потрібно змастити вершковим маслом і обсмажити на ній біфштекси з 2-х сторін – на це піде близько 10 хвилин.
Окремо потрібно посмажити яєчню з 4 яєць і кожне за хвилину до готовності посипати натертим сиром, щоб він встиг розтанути.
Готові біфштекси потрібно накрити смаженими яйцями і страва готова. Подавати потрібно гарячим.
Біфштекс з овочами і яєчнею
Зробити обід ще більш повноцінним можна, додавши до біфштексу не тільки яйце, але і овочі, причому зробити це буде все так само нескладно. Можна готувати навіть на сніданок.
Необхідні інгредієнти:
- 2 яловичих або телячих відбивних;
- 2 яйця;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 зубчик часнику;
- 100 гр. стручкової зеленої квасолі;
- 3 гілочки кропу;
- 1 ст. ложка лимонного соку;
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування страви: близько години.
Калорійність: приблизно 350 Ккал/100 гр.
Додатково відбивати шматки м'яса не потрібно, тому що це саме біфштекс, але при цьому важливо промокнути їх серветкою, позбавивши від зайвої вологи. Далі їх необхідно посолити, поперчити і обмазати маринадом з лимонного соку з подрібненим зубчиком часнику, поставивши потім в холодильник на півгодини.
У цей час потрібно посмажити яйця по одному, щоб вони вийшли акуратними, викласти їх на тарілку і прикрити.
Тепер підійшла черга овочів – цибуля ріжеться тонкими півкільцями, моркву кружечками, все обсмажується на рослинному маслі разом зі стручковою квасолею і присаливается. Але це не остаточний варіант овочевого гарніру – у нього можна додати й інші овочі або зелень.
Далі треба знову протерти замариновавшееся м'ясо серветкою, прибравши з нього залишки маринаду і часнику, і викласти біфштекси на розпечену сковороду з олією, обсмажуючи по 2-3 хвилини з кожного боку. Сковороду кришкою накривати не треба.
На готові біфштекси викладаються смажені яйця, поруч розкладаються овочі і все посипається зверху порубаним кропом. На цьому дуже смачна і ситна страва готова.
Дієтичні страви у багатьох асоціюються з прісною їжею, але це зовсім не так. Спробуйте приготувати котлети з індички за нашими рецептами.
Читайте як приготувати смачні курячі крильця в мультиварці.
Дізнайтеся, як правильно приготувати шурпу з свинини з допомогою наших покрокових рецептів з фото.
Рубаний біфштекс з яйцем
Рубаний біфштекс виходить ніжним і соковитим, тому відмовлятися від такого виду приготування м'яса точно не варто. А в поєднанні з яйцем це блюдо просто ласощі!
Необхідні інгредієнти:
- 700 гр. яловичини;
- 5 цибулин (краще брати солодкі сорти);
- 4 яйця;
- великий пучок кропу і петрушки;
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування страви: близько години.
Калорійність: приблизно 350 Ккал/100 гр.
М'ясо треба нарізати на невеликі шматки, а потім або порубати ножем вручну, або пропустити через м'ясорубку з великими отворами. Або ще є кухонні комбайни, які можуть рубати м'ясо, що і буде, мабуть, ідеальним варіантом у даному випадку.
Подрібнювати м'ясо треба разом з 2 цибулинами, а потім вбити в фарш два яйця і додати перець і сіль, і добре все перемішати до однорідної маси. Потім зліпити біфштекси і обсмажити їх на сковороді до зарум'янювання з обох сторін: на середньому вогні, щоб м'ясо було просмажене, і в середині.
З яєць зробити яєчню – можна по одному яйцю на порцію, а можна по одному яйцю на один біфштекс, в залежності, яка планується сервірування. Залишилися цибулини потрібно нарізати кільцями і теж обсмажити на олії до м'якості.
В результаті на блюдо укладаються біфштекси з смаженими яйцями і цибулею. Все, готово!
Як приготувати м'ясо з яйцем в духовці
Біфштекс з яйцем не можна назвати дієтичним блюдом, але трохи знизити його жирність можна, приготувавши його в духовці. До такого хорошим гарніром стане салат з овочів.
Необхідні інгредієнти:
- 700 гр. яловичого фаршу;
- 6 яєць;
- 1 цибулина;
- по 1 ч. ложці сушеного петрушки і кропу, солі і спецій для м'яса;
- 100 гр. адигейського сиру.
Час приготування страви: близько години.
Калорійність: приблизно 270 Ккал/100 гр.
Краще всього приготувати фарш самостійно, прокручуючи м'ясо через м'ясорубку лише один раз, або ж можна вибрати в магазині щодо крупнорубленый фарш. До нього потрібно додати подрібнену цибулину, 1 яйце і всі спеції, все ретельно вимішуючи.
Готовий фарш потрібно розділити на п'ять частин, і викласти на деко, або покритий пекарської папером або змащений олією, формуючи своєрідні гнізда.
Спочатку біфштекси відправляються в духовку на 200 градусів на 10 хвилин, потім їх треба посипати зверху раскрошенным адигейський сиром і запікати ще 10 хвилин, і далі вже вбити в поглиблення яйця, відправивши запікатися ще на 10-15 хвилин, щоб яйце схопилося.
Кулінарні поради
М'ясо потрібно вміти правильно готувати, тому варто знати кілька основних секретів приготування тих же самих біфштексів, щоб вони не вийшли жорсткими і несмачними:
- Найкраще обсмажувати біфштекс з яйцем на вершковому маслі. Незважаючи на те, що цей спосіб вважають дуже шкідливим, саме так виходить сама правильна скоринка;
- Якщо біфштекс готується з рубленого м'яса або фаршу, краще його відбивати протягом якогось часу, щоб зменшити ризик разваливания при обжарке;
- Якщо немає часу на маринування м'яса, можна збризнути його перед відправленням на сковороду бальзамічним оцтом – це один із секретів шеф-кухарів;
- Для біфштексів краще не використовувати заморожене м'ясо, а купувати свіже;
- У фарш для рубаних біфштексів не потрібно додавати розмочений хліб, так як у підсумку вийдуть звичайні котлети, нічого спільного з біфштексами не мають;
- На сковороду для смаження біфштексів з яйцем масло треба не наливати, а наносити пензликом в невеликій кількості. Щоб зрозуміти, чи готовий біфштекс, можна проткнути його виделкою – якщо з'явиться червоний м'ясний сік, то необхідно посмажити ще недовго.
Приємного апетиту!