Як смачно приготувати спагетті по-італійськи
Приготувати спагетті за всіма правилами італійської кухні здатний не тільки місцевий шеф–кухар. Що для цього потрібно? Читайте далі.
Вибір і правила приготування спагетті
Насамперед, необхідно правильно вибрати основу для майбутнього страви.
- При купівлі спагетті, не зайвим буде звернути на описи, надруковані на пачці. Якщо зазначено, що виріб відноситься до групи А, значить він приготований з твердих сортів пшениці, що підвищує якість спагетті. Група В свідчить про те, що спагетті зроблені з борошна м'якої, придатної для випічки хліба; такий виріб швидко розварюється і втрачає свій апетитний вигляд;
- Зверніть увагу і на відтінок: він повинен бути бежевий або пшеничний, рівна, без темних крапок і плям.
Коли спагеті обрані, можна приступати до приготування. Але щоб процес пройшов без казусів, слід врахувати наступне:
- Для варіння цих макаронних виробів буде потрібно чималий об'єм води: 1 л на кожні 100 г спагетті;
- Що стосується солі, то її додають по 1 ч. л на кожен літр рідини;
- Сухі спагетті укладають у вже киплячу воду;
- Розламувати макаронні вироби не потрібно, навіть якщо вони повністю не вмістилися в каструлю. Через пару хвилин, занурені у воду кінці розм'якнуть і всі макаронні палички опиняться в каструлі;
- Щоб запобігти злипанню, можна або періодично помішувати спагетті, або додати у воду пару ложок оливкової або соняшникової олії;
- Щоб готові макаронні вироби були в ідеальному стані, то скоротіть час варіння, вказане на упаковці, на 1 хвилину;
- Готову основу для майбутнього страви відкидають на друшляк, щоб повністю позбутися води;
- Ні в якому разі не рекомендується промивати спагетті проточною водою. Це допустимо лише в тому випадку, якщо вони зварені для салату.
Як приготувати чудовий торт для свята — покрокові фото і цікава фотопідбірка в нашій статті.
Які страви приготувати з карбонату свинини читайте в нашій статті.
Смачні страви з курячих грудок — читайте як цікаво приготувати м'ясо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
спагетті - | 300 г |
томати - | 0,5 кг |
зубчики часнику - | 2 шт. |
каперси - | 40 г |
оливки без кісточок - | 30 г |
базилік - | 30 г |
гострий перчик чилі - | 1 шт. |
масло оливи - | 3 ст. л. |
сіль - | 1,5 ч. л. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 114 Ккал |
Класика властива всьому — італійські страви не виняток. Який же він, класичний рецепт?
Як готувати спагеті по-італійськи:
- Помідори миють, прибирають з їх поверхні шкірку. Нарізають шматочками;
- Перець і часникові зубчики дрібно нарізають;
- Помідори перетворюють в томатне пюре за допомогою блендера або терки, яке потім виливають на розігріту і змащену олією сковороду. У пюре додають перець з часником;
- Як тільки суміш закипить, трохи зменшують вогонь і тушкують вміст сковороди 5 хвилин;
- Потім додають в сковороду оливки, порізані кільцями, і каперси. Заважають і протушивают ще 5-6 хвилин, а після вимикають;
- Гілочки базиліка миють і крупно ріжуть;
- В паралель соусу з помідорів варять спагетті. У готовому вигляді їх відкидають на друшляки збризкують оливковим маслом;
- На широку тарілку викладають спагетті, зверху поливають помідорним соусом, поверх якого посипають базилік.
«Болоньєзе» по-італійськи
Італійська паста болоньєзе прижилася в меню різних країн. Все завдяки ситного, насиченому смаку, а також простотою приготування і доступності.
Необхідно:
- спагетті — 300 г;
- м'ясо яловичини та свинини — 250 г кожного;
- бекон — 100 г;
- вершкове масло — 50 г;
- олія оливок — 2 ст. л.;
- морква — 1 шт.;
- ріпчаста цибуля — 1шт.;
- часникові зубки — 2 шт.;
- селеровий стебло — 80 г;
- м'ясний бульйон — 200 мл;
- паста томатна або пюре зі свіжих помідорів — 800 г;
- червоне вино — 150 мл
Замість шматків м'яса можна використовувати фарш.
Італійське болоньєзе готується 40 хвилин.
Енергетична цінність 100 г становить 478 кКал.
Як приготувати спагетті «Болоньєзе» по-італійськи:
- Селеру, цибулю, часник і моркву миють і нарізають дрібними шматочками або ж натирають на тертці;
- На плиті розігрівають сковорідку (широку, з високими бортиками), в яку додають масло вершкове і рослинне. Слідом, викладають цибулю і часник, які пасерувати хвилин 10;
- Далі викладають на сковороду селеру і моркву, тушкують все, тривало 5 хвилин;
- Коли овочі змінять свій відтінок до золотистого, до них викладають бекон. Смажать все поки жирок не розплавиться;
- М'ясні шматки свинини і яловичини миють, звільняють від плівок і сухожиль. Подрібнюють за допомогою м'ясорубки або комбайна;
- Одержаний фарш додають до компонентів в сковороді обсмажують до моменту, коли м'ясо не перетвориться золотисто–коричневе;
- Далі, додають 100 мл вина;
- Залишають підлозі готовий соус на плиті до того моменту, поки вся вода з нього не випаруватися. І лише коли це трапиться, до нього додають м'ясний або овочевий бульйон;
- Весь соус добре перемішують і залишають стояти на слабкому вогні, поки овочі остаточно не розваряться»;
- Соусом поливають заздалегідь відварені спагетті. Зверху можна посипати натертий пармезан.
Рецепт спагеттидля вегетаріанців
Італійська кухня передбачила приготування спагетті і для вегетаріанського споживача. Та й для дотримання посту таке блюдо буде в самий раз.
З лисичками
Знадобиться ось що:
- спагетті — 200 г;
- гриби лисички — 300 г;
- ріпчаста цибуля — 1 головка;
- вино біле — 50 мл;
- рослинна олія — 2 ст. л.;
- гілочки петрушки — 1 пучок;
- масло коров'яче — 30 г;
- спеції та сіль — залежно від уподобань.
Готується страва не більше 30 хвилин.
Порція, вагою 100 г, містить 135 кКал.
Приготування страви:
- Почати можна з відварювання спагетті. Готові макаронні вироби викладають на друшляк і додають в них шматочок вершкового масла. Перемішати, щоб масло рівномірно обгорнула спагеті;
- Цибулю очистити, дрібно шаткують;
- Гриби промивають. Маленькі лисички можна залишити як є, а великі краще порізати;
- В розпечену сковорідку (краще взяти з подвійним дном) наливають олію і на ньому нарізану цибулю обсмажують;
- Як тільки цибуля розм'якне, до нього відправляють лисички. Всі солять, за бажанням перчать. Приливають вино і залишають смажитися гриби, поки вся волога не випарується;
- Після цього, до грибів насипають мелкопорезанную петрушку і залишають смажитися ще 5 хвилин;
- Відварені спагетті перемішують з грибами, а зверху посипають натертий пармезан.
Паста з томатами і маслинами
Для створення страви необхідно:
- спагетті — 300 г;
- чорні маслини — 60 г;
- олія оливок — 2-3 ст. л.;
- томати–черрі — 200 г;
- цитрусова цедра — 1 ч. л.;
- суміш італійських трав — половина ч. л.;
- пармезан — 50 г;
- сіль;
- гілочка базиліку.
Готується блюдо за 15 хвилин.
Енергетична цінність — 122 кКал в 100 р.
Поетапне приготування:
- Макарони відварюють згідно з правилами;
- Черрі миють і розрізають на половинки;
- В окремій мисці змішують помідори, кільця маслин, подрібнений базилік, нарізану лимонну цедру. Приправляють всі маслом, італійськими травами, сіллю і збризкують все лимонним соком;
- Викладають на порціонну тарілку спагетті, зверху — помідорну суміш. Любителі сиру можуть додати в блюдо тертий пармезан.
Італійський соус
Для створення грибного «доповнення» до пасти, потрібно:
- печериці — 0,4 кг;
- часникові зубки — 3 шт.;
- рослинна олія — 2 ст. л.;
- ріпчаста цибуля — 3 головки середніх розмірів;
- масло коров'яче (за бажанням) — 30 г;
- крохмаль картоплі — 1 ст. л.
Готується соус 20 хвилин.
Енергетична цінність дорівнює 110 кКал.
Готування:
- Гриби варять у воді з додаванням солі, після — нарізають;
- Варені гриби викладають на друшляк, а бульйон, в якому вони варилися не виливають, вона знадобитися;
- У розігріту сковороду відправляють обсмажуватися цибулю, а потім, до нього додають гриби, щоб вони теж просмажаться. Варто врахувати, що перед тим, як приступити до смаження грибів, їх потрібно подрібнити;
- Часник натирають на дрібній тертці, а потім відправляють його в сковороду до решти інгредієнтів;
- Тепер в сковороду виливають воду, в якій варилися гриби, доводять його до закипання;
- Після, приправляють майбутній соус;
- Щоб остаточно завершити процес, соусу додають необхідну консистенцію допомогою крохмалю. Для цього: крохмаль розчиняють у склянці холодної води (або грибного бульйону) і додають в сковороду. Перемішують;
- Грибний італійський соус для спагетті готовий.
Як правильно їсти спагетті
Коли їдять вдома, то мало хто замислюється про правила етикету і про те, як правильно їсти спагетті. А між іншим для їх вживання існує цілий звід правил, яких слід дотримуватися в громадських місцях.
- У ресторанах спагетті приносять в глибоких тарілках. Соус може бути поданий як в одній тарілці з макаронним виробом, так і окремо в соуснику;
- Якщо здасться, що спагетті довгі, то вдаватися до допомоги ножа — це моветон;
- Найпопулярніший спосіб вживання страви здійснюється за допомогою вилки, в правій руці, і ложки — в лівій. Виделкою чіпляють кілька спагеті і витягають їх до рівня грудей, поступово намотуючи їх на виделку. Як тільки на прилад намотається клубок, його слід перекласти в ложку;
- Можна відмовитися від використання ложки;
- Не варто намотувати більше трьох ниток спагетті на один раз, інакше отриманий великий клубок незручно буде їсти;
- Набирати страву краще з краю тарілки, а не з її центру.
Рекомендації італійських шеф-кухарів
- Правильно вибирайте спагеті;
- Каструля повинна бути глибока, оскільки на 100 г виробу потрібна літр води;
- Щоб скоротити час готування, всі компоненти готуйте завчасно;
- Не варто солити інтуїтивно. Краще дотримуватися правила: 7 г солі на 100 г макаронів.
Приємного апетиту!