28 апрель 2019 7 167

Як приготувати тісто для горішків зі згущеним молоком: популярні рецепти

Багатьом ще з дитячих років знайомий смак горішків зі згущеним молоком. Це ласощі часто називають найулюбленішим. Цей кондитерський виріб можна придбати в магазинах, але його смакові якості будуть значно поступатися ласощів з дитинства. Тому багато господинь вважають за краще готувати горішки зі згущеним молоком самостійно.

Трохи з історії рецепта

Горішки зі згущеним молоком – популярний серед росіян кондитерський виріб. У багатьох господинь збереглися радянські чавунні орешницы, проте вони не дуже зручні у використанні.

Виробники побутової техніки врахували зростаючий попит споживачів і запропонували господиням електричні вафельниці зі змінними формами, що прийшли на зміну орешницам радянського зразка.

Цей кухонний прилад можна зустріти в багатьох російських будинках. Іноді господині обходяться і без цього приладу і печуть горішки в духовій шафі в спеціальних формах.

Класичний рецепт тіста для орешницы
Інгредієнти Кількість
Вершкове масло - 250 г
Яйце - 2 шт.
Борошно - 480 г
Цукор-пісок - 100 г
Сода - ¼ Чайної ложки
Сіль - щіпка
Лимонний сік - для гасіння соди
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Спосіб приготування:

Розтопити або натерти на тертці вершкове масло. Якщо дозволяє час, можна залишити продукт в приміщенні, поки він не розтане природним шляхом;

Збити яйця з цукром за допомогою віночка, вилки або міксера;

Погасити соду лимонним соком;

Всі інгредієнти змішати, додати сіль;

Борошно додавати поступово, постійно помішуючи тісто;

Ступінь готовності слід визначати по консистенції тесту, яке має бути м'яким і жирним.

Щоб приготувати солодку начинку для ласощі, знадобиться:

  • Згущене молоко – 400 гр.;
  • Вершкове масло – 100 гр.;
  • Волоські горіхи – 150 гр.

Спосіб приготування:

  1. Помістити банку цільного згущеного молока в воду і кип'ятити протягом двох годин. При цьому стежити за тим, щоб банку весь час перебувала у воді;
  2. Розтопити вершкове масло і додати до вареної згущеного молока;
  3. Перемелені волоські горіхи додати в суміш і ретельно перемішати.

Подальше приготування ласощів:

  1. Розділити тісто на невеликі шматочки, які помістяться в поглиблення орешницы;
  2. Змастити форму олією і поставити на вогонь;
  3. Помістити сформовані шматочки в кожне поглиблення і закрити кришкою. 4. Через кілька секунд потрібно впустити повітря і тримати на вогні близько хвилини, притримуючи кришку руками. Потім можна відпустити ручку і випікати ще близько хвилини;
  4. Перевернути форму, коли горішки пропечуться з одного боку і продовжити випікати з іншого боку протягом півтора хвилин;
  5. Прибрати форму з вогню, вийняти печиво з допомогою вилку і готувати нову порцію;
  6. Коли все печиво спечеться, в кожну половинку додати начинку і з'єднати їх між собою.

Додаткова інформація:

Таблиця калорійності
білки жири вуглеводи ккал
Разом 110.9 404.1 688 6832.6
На 100 грам продукту 7.1 25.7 43.8 435.2

Як приготувати тісто без яєць для горішків

Щоб приготувати тісто, потрібно взяти:

  • Вершкове масло – 250 гр.;
  • Цукор – 100 гр.;
  • Борошно – 480 гр.;
  • Сметану – 100 гр.;
  • Соду – ½ чайної ложки;
  • Лимонний сік.

Для приготування начинки для печива потрібно взяти:

  • Згущене молоко – 400 гр.;
  • Вершкове масло – 100 гр.;
  • Волоські горіхи – 100 гр.

Спосіб приготування:

  1. З незбираного згущеного молока приготувати варену згущенку. Для цього слід кип'ятити банку протягом двох годин, не забуваючи по мірі необхідності доливати воду;
  2. Розтопити вершкове масло на вогні або природним шляхом, залишивши на деякий час в приміщенні;
  3. Погасити соду лимонним соком;
  4. Змішати вершкове масло, цукор, соду і сметану;
  5. Постійно перемішуючи, поступово додавати борошно. Замісити тісто;
  6. Змішати варене згущене молоко з вершковим маслом і перемеленими волоськими горіхами;
  7. Сформувати з тіста кульки діаметром близько двох сантиметрів;
  8. Ретельно змастити форму рослинним маслом, нагріти і помістити в поглиблення тісто;
  9. Закрити кришку і випікати печиво з обох сторін. Час випікання печива з кожної сторони – близько півтора хвилин;
  10. Дати печінкою охолонути, після чого прибрати з країв надлишки тіста для формування рівного естетичного краю;
  11. Начинити горішки сумішшю згущеного молока, олії, горіхів і з'єднати половинки.

Додаткова інформація:

Таблиця калорійності
білки жири вуглеводи ккал
Разом 98.7 400.3 690.9 6761
На 100 грам продукту 6.4 25.9 44.7 437.6

Пісочне тісто для скорлупок горішків

Електрична вафельниця з декількома формами для приготування віденського печива і горішків є в багатьох будинках.

Процес приготування ласощів в цьому приладі значно простіше, ніж у радянських чавунних орешницах, оскільки прилад нагрівається з двох сторін одночасно і немає необхідності його перевертати і постійно стежити за готовністю.

Електрична горішниця подасть сигнал, коли печиво можна витягати.

Рецепт пісочного тіста

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 200 гр.;
  • Цукор-пісок – 200 гр.;
  • Яйця – 4 шт.;
  • Цедра одного лимона;
  • Борошно – 200 гр.;
  • Щіпка солі.

Спосіб приготування:

  1. Відокремити білки від жовтків;
  2. Змішати цукор з жовтками;
  3. Розтопити вершкове масло;
  4. Перемішати розтоплене масло з борошном;
  5. Збити білки;
  6. Всі інгредієнти з'єднати і замісити тісто. Білкову масу слід додавати в останню чергу.

Додаткова інформація:

Таблиця калорійності
білки жири вуглеводи ккал
Разом 22.4 167.6 346.2 2982.8
На 100 грам продукту 3.6 27.3 56.3 485

Види начинок

Якщо строго слідувати традиційним рецептом, то в якості начинки слід використовувати згущене молоко, змішане з вершковим маслом. При цьому бажано варити згущене молоко самостійно, а не купувати готове ласощі в магазині. Однак можливості ласощі значно ширше.

Начинкою можуть служити різні інгредієнти, які дозволять зробити з горішків солодкий десерт або легку закуску.

Можна поекспериментувати з класичної начинкою, додавши до згущеному молоку дрібно нарізані волоські горіхи, мигдаль або фундук. Горіхи краще використовувати разом з вареним згущеним молоком.

Часто згущене молоко змішують з сухофруктами: родзинками, чорносливом. Популярністю користуються і рецепти з цукатами. В якості солодкої начинки можна використовувати заварний крем або повидло.

Якщо хочеться приготувати несолодкі горішки, то можна начинити їх єврейської закускою, до складу якої входить тертий плавлений сир, варене яйце і часник. Єдине, чого не повинна забувати господиня під час приготування тіста для такого ласощі, це кількість цукру.

Його потрібно класти менше, якщо в якості начинки буде використовуватися цей вид закуски. Деякі господині подають її в чистому вигляді, інші фарширують нею млинці і обсмажують у духовці. Також несолодке печиво начиняють сумішшю сметани і зелені.

Тісто на сметані для пирога можна приготувати дуже просто.

Як приготувати правильне тісто для віденських вафель электровафельницу.

Читайте фото рецепт здобних булочок з родзинками і горіхами, це просто дуже смачний десерт.

Корисні поради

  1. Змащувати форму рослинним маслом коштує тільки перед закладкою першої порції тіста. Одного разу буде достатньо, щоб приготувати кілька порцій печива;
  2. Іноді господині після приготування печива прибирають його на годину в холодильник, щоб згущене молоко подмерзло. Це дозволить добре з'єднати частини печива між собою;
  3. Щоб надати горішкам незвичайний вигляд, готове печиво можна розтопити в шоколаді і посипати кокосовою стружкою. Таке оформлення чудово підійде для святкового столу;
  4. Якщо тісто вийшло жорстким, готове печиво слід помістити в поліетиленовий пакет і залишити на деякий час. Через пару годин вона стане м'якшою.

Причиною великої популярності горішків зі згущеним молоком серед населення Радянського Союзу є їх смакові якості і відсутність великого вибору кондитерських виробів на прилавках магазинів.

Однак у наші дні, коли прилавки кондитерських магазинів пропонують широкий асортимент печива і цукерок на будь-який смак і гаманець, горішки досі затребувані. Справа не тільки в тому, що це ласощі можна назвати традиційним. Багатьох покупців приваблює унікальний смак продукту.

Кулінари цінують цей продукт за можливість пофантазувати і на основі класичного рецепту приготувати велику кількість варіацій на всі випадки життя. Головне не зловживати ласощами, оскільки воно володіє високою калорійністю і може негативно позначитися на фігурі в разі надмірного його вживання.

Що ще почитати: