Як приготувати різотто з креветками
Різотто – це блюдо, яке належить до італійської кухні. Готується воно з спеціального сорту круглого рису. Попередньо обсмажується на курячому жирі або маслі, оливковій олії, хто як любить. Після цього в сотейник з рисом по-трохи підливається м'ясний, рибний або овочевий бульйон.
Наступна партія додається тільки після повного випаровування попередньої. Коли різотто буде майже готове, кладуть додаткові інгредієнти, м'ясо, морепродукти, овочі, сухофрукти.
В різотто з креветками можна підсипати різні спеції: шафран, базилік, чебрець, лимонний сік, часник і багато іншого.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рис - | 200 г |
креветки - | 240 г |
часник - | 1 шт. |
цибулю - | 1 шт. |
морквина - | 1 шт. |
сіль - | 1 ч. л. |
сир - | 110 г |
масло - | 150 г |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 113 Ккал |
Різотто являє собою щось середнє між в'язкої рисовою кашею та юшкою, з якого була выпарена практично вся рідина. Для приготування його з морепродуктів використовується або рибний бульйон, або звичайна вода кип'ячена.
Розморозьте креветки, почистіть від панцирів.
Якщо вони дрібні, то залиште цілими, великі – порізати на шматочки. З овочів зніміть шкірку, помийте і наріжте півкільцями. Пасеруйте на розтопленому вершковому маслі.
Введіть відразу весь рис, перемішайте і тушкуйте, поки він не насититься маслом.
Потім підливайте раніше відварений рибний бульйон. Весь час помішуйте, щоб волога повністю покривала блюдо. Притрусіть спеціями, підсолити і готуйте хвилин двадцять – двадцять п'ять.
Коли рис буде доходити до готовності, покладіть креветки, тертий сир і все перемішайте.
Потримайте блюдо пару хвилин на вогні і відставляйте. Посипте зверху зеленню, і можна подавати.
Різотто з креветками у вершковому соусі
Склад:
- рис – 200 г;
- вода – 0.5 л;
- вершки – 110 мл;
- масло – 3 ст. л.;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль – 0.5 ч. л.;
- базилік – пучок;
- сир – 120 г;
- креветки – 200 р.
Підготовка: 60 хвилин.
Енергетична цінність: 119 Ккал/100 р.
Налийте в сковороду олію, добре розігрійте. Цибулю подрібніть і пасеруйте до повної втрати кольору. Всипте рис, ретельно перемішайте і підсмажте з цибулею буквально п'ять хвилин. Влийте трохи теплої кип'яченої води і перемішуйте, даючи випарується рідини на слабкому вогні.
Коли піде вся волога, влийте ще і так – до повної готовності рису. Відкрийте вершки, збовтайте і вилийте все відразу в блюдо разом з почищеними креветками. Протушкувати різотто сім хвилин, притрусіть сиром, старанно вимішайте, засипте зверху зеленню і відставте з плити.
Креветки можна використовувати не тільки заморожені, але і готові, які продаються у вакуумних упаковках. Є суміш морепродуктів – так звані морські коктейлі – вони теж підійдуть. Тільки тоді цей продукт потрібно додавати в блюдо в самому кінці.
Читайте як приготувати смачне варення з гарбуза.
Візьміть на замітку рецепти корисних цукатів з гарбуза, які легко приготувати в домашніх умовах.
М'ясо в кисло-солодкому соусі — це неймовірно смачне блюдо, спробуйте приготувати його за нашими рецептами.
Різотто з морепродуктами і білим вином
Це блюдо вважається більше ресторанним, адже не кожен день його можна приготувати на домашній кухні, так і діти можуть не оцінити. Але якщо ви хочете організувати романтичну вечерю, то різотто з морепродуктами в білому вигляді ідеально підходить для такого випадку.
Склад:
- рис – 200 г;
- креветки – 150 г;
- мідії – 140 г;
- вино – 50 мл;
- сіль – 1 ч. л.;
- олія – 4 ст. л.;
- сир – 180 г;
- навар – 500 мл;
- цибулина – 1 шт.
Підготовка: 65 хвилин.
Енергетична цінність: 127 Ккал/100 р.
Рибний відвар, проціджують і відставляємо. Чистимо цибулю шаткуємо дрібними кубиками. Розжарюємо в сковорідці оливкову олію і підсмажити підготовлений овоч. Всипаємо рис, перемішуємо і злегка підсмажуємо.
Починаємо трохи підливати рибний бульйон так, щоб він повністю покрив поверхню рису. Виходить, що вариться страва і гаситься одночасно. Коли використовуємо весь навар, вливаємо біле вино.
Мідії і креветки очищаємо, промиваємо у воді і додаємо в практично готове різотто. Перемішуємо і посипаємо товстим шаром сиру і зелені. Відключаємо вогонь і залишаємо страву під кришкою на три хвилини.
Рис з креветками, кукурудзою і зеленим горошком
В ідеалі це блюдо потрібно готувати зі свіжих бобових продуктів, але так як ми не часто маємо таку можливість, підійдуть і консервовані.
Склад:
- горошок – 250 г;
- кукурудза – 200 г;
- рис – 200 г;
- креветки – 200 г;
- бульйон – 0.5 л;
- сіль – 1 ч. л.;
- масло – 100 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.
Підготовка: 70 хвилин.
Енергетична цінність: 115 Ккал/100 р.
Овочі нарізаємо брусками і підсмажуємо на топленому вершковому маслі. Коли цибуля буде прозорим, додаємо рис, ретельно промешиваем і вливаємо частина овочевого бульйону. Якщо ви не встигли його відварити, можна замінити звичайною водою. Після часткового випаровування рідини при постійному помішуванні підливаємо ще. І так – поки рис повністю не буде готовий.
Креветки чистимо, якщо є необхідність, то нарізаємо. Відкриваємо горошок зелений і десертну солодку кукурудзу, зливаємо розсіл. Різотто підсолюємо, висипаємо бобові і морепродукти. Вимішуємо і вимикаємо конфорку. Якщо є шматочок пармезану, можна потерти його і притрусити готове гаряче блюдо.
Різотто з грибами і креветками
Рис завжди чудово поєднується з лісовими грибами, а якщо додати до них ще морепродукти, вийде смачне і ситне блюдо.
Склад:
- гриби – 200 г;
- рис – 200 г;
- цибулина – 1 шт.;
- креветки – 150 г;
- масло – 3 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л;
- відвар – 500 мл
Підготовка: 45 хвилин.
Енергетична цінність: 122.5 Ккал/100 р.
Можна використовувати гриби свіжі або заморожені. Нарізаємо їх середніми шматочками. У сотейник наливаємо олію, кидаємо пассироваться почищений і нашатковану цибулю. Слідом кладемо гриби і протушиваем хвилин десять.
Всипаємо рис, перемішуємо. Коли волога практично випарується, підливаємо овочевий бульйон і готуємо страву, постійно помішуючи. В кінці підсолюємо, додаємо почищені розморожені креветки, притрушиваем зеленню або сумішшю спеціальних приправ для різотто і відставляємо з плити.
Можна в процесі додати трохи свіжих вершків або тертий сир. Якщо у вас не знайшлося лісових грибів, замініть їх будь-якими тепличними.
Кулінарні поради
- Для приготування ідеального різотто потрібно використовувати тільки спеціальні сорти рису, у яких міститься максимальна кількість крохмалю, який необхідний для кремового ефекту страви;
- Бульйон підійде тільки свіжоприготований, так блюдо просочиться ароматами всіх продуктів і вийде смачним;
- Підсмажуйте рис на вершковому або оливковій олії, поки зерна не придбають прозорий відтінок;
- Не варто вливати весь бульйон відразу, так різотто не буде тушкуватися, а відразу варитися;
- Різотто потрібно готувати на помірному вогні, щоб рис не пригорав, а повільно тушкувався;
- Перед приготуванням ретельно переберіть рис, щоб не попалися пошкоджені зерна, вони протушатся швидше інших і потім перетворяться в клейстер;
- Різотто виходить дуже смачним, якщо до креветок додати будь-яку морську червону рибу: лосось, сьомгу або горбушу.
Приємного апетиту!