24 июнь 2019 4 800

Як приготувати солодку і солону запіканку з рису

Рисові запіканки роблять з різних причин: безпосередньо любові до рису, з-за того, що від вечері залишився невикористаним гарнір, з культурної прихильності до Сходу і просто з-за того, що вони смачні, поживні і підходять для будь-якого прийому їжі.

А в залежності від використаних інгредієнтів запіканки з рису можуть ще й урізноманітнити повсякденний стіл, не вдаючись до серйозних витрат коштів і часу.

І при цьому ніхто не відміняв користь рису, в якому міститься калій, натрій, вітаміни групи В, і безліч інших цінних компонентів. Особливо якщо рис нешліфований.

Солодка запіканка з рису в духовці
Інгредієнти Кількість
круглого рису - 0,5 склянки
яєць - 3 шт.
цукру - 0,25 склянки
родзинок - 0,5 склянки
ванільного цукру - пакетик
вершкового масла - 2 ст. ложки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал
Приготувати смачний десерт для всієї родини на вечерю або сніданок дуже просто – солодка рисова робиться швидко з доступних продуктів, і виходить справжніми ласощами.

Спочатку треба зварити рис в пропорції 1 частина крупи на 3 склянки води, залити холодною водою і поставити відразу на великий вогонь, довівши до кипіння і прибрати вогонь на мінімум.

Через 20 хвилин рис буде готовий, його треба буде відкинути на друшляк для охолодження. У вже остиглий рис додаються цукор, ванільний цукор, яйця, промитий ізюм і м'яке вершкове масло і ретельно все перемішати.

Далі потрібно змастити форму для запікання олією, посипати сухарями і викласти в неї рисову масу. Випікати 40 хвилин на 180 градусах на середній полиці духовки. Після приготування запіканку нарізати на шматочки.

Сирна запіканка з рисом

Зробити запіканку ще більш корисною і смачною може поєднання рису і сиру. Можна зробити таке блюдо несолодким, але найбільш улюбленими у дітей, так і у дорослих є саме його десертне втілення. У таку запіканку можна додавати будь-які фрукти.

Інгредієнти:

  • 150 гр. рису;
  • 400 гр. сиру;
  • 3 яйця;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 1 склянка борошна;
  • великий апельсин (або велике яблуко або кілька абрикосів тощо);
  • 30 гр. вершкового масла;
  • родзинки за смаком.

Час приготування страви: 30 хвилин плюс ще 30 хвилин на запікання.

Калорійність: близько 180 Ккал/100 гр.

Рис потрібно відварити до напівготовності, остудити і змішати з сиром, родзинками, яйцями, промитим ізюмом, 3 ст. ложками цукру і борошном.

Далі в тій формі, в якій буде ставитися в духовку запіканка, потрібно розтопити вершкове олію, висипати в нього весь цукор, що залишився і, коли він розчиниться, покласти нарізані кружечками апельсини.

Залишиться тільки вилити зверху рисово-сирну масу і поставити форму запікатися на півгодини в нагріту духовку до середньої температури. Готову запіканку перевернути.

Рецепт рисової запіканки з яблуками в мультиварці

Мультиварка може приготувати якщо і не все, то дуже багато, та рисові запіканки вже точно входять в цей список. Досить просто засипати всі інгредієнти в чашу і потім отримати приготоване найкращим чином солодке ласощі. Одне з найбільш улюблених поєднань – запіканки з яблуками, які чудово підходять для полдников.

Інгредієнти:

  • 300 гр. рису;
  • 1 склянка сметани;
  • 2 яйця;
  • 2 яблука;
  • 1 ст. ложка вершкового масла;
  • 2 ст. ложки олії;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • щіпка кориці;
  • щіпка солі.

Час приготування страви: півгодини плюс 50 хвилин на запікання.

Калорійність: близько 270 Ккал/100 гр.

Перш за все, потрібно зварити і рис охолодити і збити яйця зі сметаною. Потім з'єднати ці продукти, додати цукор і злегка підсолити. Далі потрібно нарізати яблука соломкою і перемішати їх з корицею – це буде фруктова прошарок запіканки.

Викласти в чашу мультиварки половину рисової маси, потім яблука і половину, зверху чого розкидати порізане на дрібні шматочки вершкове масло і виставити режим «випічка» на 50 хвилин.

Готову рисову запіканку викласти на блюдо і прикрасити на свій смак.

Запіканка з рисом, сухофруктами і сиром

Всі знають, що сир чудово поєднується з сухофруктами – сирні маси, сирки і т. д. А можна зробити ще й велику, ситну й дуже смачну запіканку, додавши до цих продуктів рис (до того ж і здешевивши рецепт, що дуже важливо, коли мова йде про сімейний бюджет). Швидше за все, потім вона стане одним з постійних страв на столі!

Інгредієнти:

  • 300 гр. сиру;
  • 1 склянку рису;
  • 300 гр. сметани;
  • 5 яєць;
  • 1 склянка цукру;
  • 150 гр. борошна;
  • 50 гр. вершкового масла;
  • по 150 гр. родзинок, кураги і чорносливу;
  • пакетик ваніліну;
  • щіпка солі.

Час приготування страви: 30 хвилин плюс 40 хвилин на запікання.

Калорійність: близько 250 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно всі сухофрукти замочити в окропі на 15 хвилин і поставити варитися рис. У сир додати сметану і ретельно розмішати до утворення однорідної маси, для чого можна використовувати міксер.

Потім потрібно нарізати на шматочки розмочені курагу і чорнослив і додати їх разом з розм'якшеним вершковим маслом в сирну масу.

Яйця збиваються з цукром і ваніліном в густу піну і перемішати з борошном, потім всі суміші перемішуються разом з рисом (на цьому етапі тісто можна злегка придсолить) і виливаються в змащену маслом форму. Випікається блюдо 40 хвилин на 180 градусах.

Читайте як приготувати смачний пиріг без яєць — ми зібрали кілька варіантів рецептів пирога з різними начинками.

Як приготувати смачні домашні коржики на кефірі читайте тут.

Як приготувати червону рибу в духовці — візьміть на замітку рецепти червоного окуня в духовці.

Страва з рису з м'ясним фаршем в духовці

Рисова запіканка може стати основним гарячим блюдом, а також послужити відмінним варіантом для взяття в якості перекусу на роботу або заняття. А якщо вона залишиться від вечері, то стане потім прекрасним ситним сніданком, тому що дуже смачна з чаєм.

Інгредієнти:

  • 1 склянку рису;
  • 200 гр. фаршу (можна курячого);
  • 2 цибулини;
  • 3 яйця;
  • сіль і спеції за смаком;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування страви: 20 хвилин плюс 30 хвилин на запікання.

Калорійність: близько 220 Ккал/100 гр.

Рис потрібно зварити (або використовувати залишився в холодильнику), а цибулю дрібно нарізати і підсмажити на олії разом з м'ясним фаршем – все посолити і поперчити. Рис втручаються сирі яйця, і половина отриманої маси викладається у форму, а зверху неї весь фарш і залишилася половина рису.

Запіканка готується в духовці півгодини на середній температурі. За бажанням, у фарш можна додати моркву, болгарський перець або помідори, обсмаживши всі разом. Готову гарячу запіканку можна подати з салатом.

Дитяча запіканка з рибного фаршу з рисом

Як відомо, діти зазвичай дуже не люблять їсти рибу, яка при цьому дуже потрібна для зростаючого організму. Але справа в тому, що діти зазвичай дуже люблять запіканки, незалежно від того, з чого ці запіканки зроблені.

Тому можна поєднати приємне з корисним і нагодувати дитину рисової запіканкою з рибою, яка сподобається навіть привередам.

Інгредієнти:

  • 100 гр. рису;
  • 0,5 кг рибного фаршу;
  • 50 гр. твердого сиру;
  • 1 великий помідор;
  • 1 ст. ложка томатної пасти;
  • кріп за смаком;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування страви: 20 хвилин плюс 30 хвилин на запікання.

Калорійність: близько 200 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно відварити рис до напівготовності і змішати його в окремій мисці з дрібно натертим сиром і томатною пастою. Дно форми для випічки потрібно застелити фольгою і викласти туди половину підсоленого рибного фаршу, зверху посипавши його нарубаним кропом – використовуючи фольгу, можна не змащувати форму рослинним маслом.

Далі на рибний фарш викладається рисова маса і закривається залишилися фаршем, який теж потрібно посипати кропом і розкласти зверху кружечки помідора. Запіканка зверху закривається фольгою і поставити в духовку на півгодини на 180 градусів.

Готово!

Корисні поради

Рис здається багатьом досить вередливою в приготуванні крупою – то він розварюється, то навпаки не доваривается, то тікає, то підгорає. І є кілька секретів, які допоможуть початківцям і досвідченим господиням вдало готувати рис і запіканки з нього:

  1. Для приготування запіканок, на відміну від плову та інших рисових страв підходить абсолютно будь-який сорт рису – круглий, довгозерний, елітний і найдешевший.
  2. На одну частину рису береться дві частини рідини. Якщо запіканку готують з фаршем, в якості цієї рідини можна використовувати бульйон, в тому числі і з кубиків.
  3. Найкраще варити рис у казанку або інший товстостінній посуді. На дно посуду можна додати трохи олії і потім вже всипати рис і залити його водою – так він вийде розсипчастим. Але для запіканок це якість є небажаним.
  4. За часом звичайний білий рис готується 15 хвилин. Після зняття з вогню, посуд з рисом потрібно накрити рушником і дати постояти в теплі ще кілька хвилин.
  5. Рис для запіканок можна зварить заздалегідь, він збережеться в холодильнику кілька днів.
  6. Рисовим запіканок бажано дати постояти у формі якийсь час після того, як їх дістали з духовки, щоб вони не розвалювалися при нарізуванні на порції.
  7. До рису підходять абсолютно будь-які фрукти і ягоди – їх можна сміливо додавати в запіканки як свіжими і нарізаними на шматочки, так і потушенными з цукром.
  8. Для солодких запіканок добрим смаковим поєднанням є добавка кориці. А готову страву можна в тарілках зверху полити густим киселем або іншим соусом.
  9. Для одержання рум'яної скоринки на запіканці з рису її можна змастити збитим яйцем. А щоб вона гарантовано виймалася з форми, краще посипати її сухарями.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: