28 март 2019 15 440

Як приготувати сирну запіканку без яєць

Сирна запіканка – це страва, смак яких знайомий нам з дитинства. Вона чудово підійде в якості сніданку та вечері. Основні інгредієнти сирної запіканки: сир, яйця і цукор.

Але існує багато рецептів, в яких не використовуються яйця. Вони підійдуть людям, які в силу певних умов не можуть вживати в їжу курячі яйця (наприклад, із-за алергії).

Сирна запіканка без яєць в духовці: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
жирного домашнього сиру - 500 грам
цукру - 3 столові ложки
манної крупи - 3 столові ложки
сметани - 3 столові ложки
розтопленого вершкового масла - 3 столові ложки
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 283 Ккал
Класичний рецепт запіканки – це основа, на базі якої можна створювати свої нові рецепти, додаючи сухофрукти, горіхи, овочі і шматочки свіжих фруктів.

Порядок приготування:

  1. Сир двічі перетерти через сито або збити блендером;
  2. Змішати сметану і манку, нехай трохи постоїть і набухне;
  3. Цукор розмішати в 2 столових ложках станув рідкого вершкового масла;
  4. У сир додати набряклу манну крупу і цукор, розчинений у вершковому маслі. Масу добре перемішати;
  5. Форму для випічки застелити пергаментом, на який викласти сирну масу, полити тісто зверху рештою олією і випікати в духовці близько 30 хвилин при 190 градусах.

Сирно-морквяна запіканка без яєць і цукру: дієтичний рецепт

У цього рецепту є кілька плюсів. Перший – запіканка готуватися без яєць, що порадує веганів. По-друге, в ній немає цукру, солодкість готовому блюду додають моркву і сухофрукти (фініки і родзинки). Тим, хто намагається скоротити споживання цукру, можна прибрати сухофрукти з рецепту, і без них запіканка вийде смачною.

Інгредієнти:

  • 200 грам сиру;
  • 200 грам моркви;
  • 200 мл кефіру;
  • 0,5 склянки манки;
  • 50 грам фініків без кісточок;
  • 50 грам родзинок.

Час приготування: близько 60 хвилин.

В стограмовому шматочку готової запіканки міститься 158,5 кКал.

Порядок приготування:

  1. Манку залити кефіром на 10-15 хвилин;
  2. Сир подрібнити, перетер його через сито або збивши блендером;
  3. Моркву натерти на дрібну тертку. Часто в рецептах сирно-морквяних запіканок можна зустріти, що морква перед тим, як покласти в тісто, тушкують і перетирають на пюре. Термічна обробка зменшить вміст вітамінів, щоб цього не сталося моркву потрібно тільки натерти;
  4. Родзинки розпарити в окропі, фініки нарізати невеликими шматочками (розміром приблизно з родзинку);
  5. Змішати всі інгредієнти і викласти у застелену папером для випічки форму. Випікати до готовності в духовці при середній температурі (190-200 градусів).

Шаурма з куркою простий рецепт по домашньому. Зробіть нарешті шаурму корисною!

Як прикрасити торт ягодами. Ми пропонуємо вам кілька варіантів не будь-яку пору року. Рецепт.

Як приготувати екзотичну шурпу з свинини читайте на сторінках нашого онлайн-журналу.

Сирна запіканка без яєць з яблуками для дітей в мультиварці

Діти часто бувають схильні до алергії на яйця, тому, щоб приготувати для такої дитини корисну запіканку, потрібно прибрати з рецепту яйця, додати щось смачне і корисне, наприклад, яблука. Ну а якщо в процесі приготування скористатися помічницею мультиварка, то мамі вдасться викроїти час для прогулянки з малюком на свіжому повітрі або інших цікавих ігор.

Для яблучно-сирної запіканки без яєць знадобляться:

  • 400 грам сиру;
  • 3 яблука (теж близько 400 грам);
  • 4 столові ложки кефіру;
  • 4 столові ложки манної крупи;
  • 4 столові ложки цукру;
  • 50 грам родзинок.

Процес приготування цієї страви в мультиварці займе 1 годину 15 хвилин.

Калорійність на 100 г готового продукту — 162,6 кКал.

Етапи приготування:

  1. Сир подрібнити, манку залити кефіром, яблука нарізати невеликими шматочками або натерти на крупній тертці, родзинки обшпарити окропом;
  2. З'єднати воєдино сир, манку з кефіром, яблука, цукор і родзинки;
  3. На дно чаші мультиварки покласти промаслений коло з паперу для випічки, боки чаші теж змастити маслом, викласти тісто і випікати 60 хвилин, використовуючи режим «Випічка» («Кекс» або «Пароварка»). Готовність перевіряти дерев'яною шпажкою або зубочисткою.

Сирна запіканка без яєць з манкою і бананами в духовці

Аромат бананової випічки не залишить нікого байдужим. Але в бананів є ще один плюс – вони чудово можуть замінити в тесті яйця. До речі, такими ж властивостями володіє і абрикосове пюре.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 грам сиру;
  • 2 банана;
  • 0,5 склянки сметани;
  • 3 столові ложки манної крупи;
  • 2 столові ложки цукру;

Час приготування: 10-15 хвилин на замішування тіста і 35-40 хвилин на випічку.

Калорійність: 231,2 кКал/100 г.

Хід роботи:

  1. Збити блендером сир або можна по-старому перетерти через сито;
  2. Манку цукор, сметану і м'якоть бананів збити в іншому посуді блендером до однорідного стану;
  3. До отриманої маси додати сир і ще раз все добре перебити;
  4. Випікати в силіконовій формі (або звичайної, але тоді не потрібно забути змастити її олією) при 200 градусах.

Ванільна сирна запіканка без яєць і манки з курагою

У рецептах сирних запіканок часто використовуються манна крупа і борошно. Ці інгредієнти повинні забирати зайву вологу з сирної маси і, власне кажучи, перетворювати її в тісто. Але впоратися з цими завданнями можуть і інші інгредієнти, наприклад, вівсяні пластівці. Вони зроблять випічку максимально корисною і смачною.

Продукти потрібно взяти в наступних пропорціях:

  • 500 грам сиру;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 4 столові ложки вівсяних пластівців;
  • 40 грам ванільного цукру (2 пакетики);
  • 100 грам кураги.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 245,4 кКал/100 г.

Порядок замішування тіста і випічки:

  1. Сир, сметану і цукор (звичайний і ванільний) збити в блендері;
  2. Вівсяні пластівці перемолоти на кавомолці на борошно;
  3. Курагу обдати окропом і нарізати шматочками;
  4. До сиру додати борошно з пластівців і курагу, все добре розмішати і випікати 30 хвилин у змащеній маслом формі. Температура духовки – 200 градусів.

Корисні поради

Готову запіканку, приготовлену по одному з наведених рецептів, варто подавати порційно, порізавши на шматки. Зверху можна полити згущеним молоком, варенням, шоколадною глазур'ю, кленовим сиропом.

Кількість цукру в рецептах можна регулювати, зменшуючи або збільшуючи його в залежності від смаку сиру. Якщо в ньому більше відчувається кислинка, додати цукру побільше, і навпаки. Не варто боятися, що страва вийти несолодким. Це завжди можна виправити солодким топпінгом.

Оскільки в рецептах немає ні соди, ні розпушувача, то не варто очікувати, що під час випічки маса сильно збільшиться в розмірі. Обираючи форму для випічки потрібно стежити, щоб висота тесту в ній була не менше 4-5 див. Інакше можна отримати не сирну запіканку, а сирну корж. Інгредієнтів у наведених рецептах вистачить на форму, дно якої має діаметр 20 див.

Крім бананів, яблук і моркви в запіканку можна також додати гарбуз, груші, хурму, будь-які горіхи, чорнослив, а з прянощів – ваніль, корицю, кукурму (для красивого жовтого кольору).

Манку в рецептах можна замінити борошном: пшеничного, кукурудзяного, вівсяної, лляний.

Для випічки краще використовувати силіконову форму або роз'ємну. З них буде легко отримати готову випічку, а силіконова форма ще і не потребує змащення.

Ось і всі основні секрети того, як спекти смачну сирну запіканку без яєць. Готуйте і балуйте корисною і смачною випічкою своїх рідних і близьких. Приємного апетиту!

Що ще почитати: