Як приготувати сирну запіканку без яєць
Сирна запіканка – це страва, смак яких знайомий нам з дитинства. Вона чудово підійде в якості сніданку та вечері. Основні інгредієнти сирної запіканки: сир, яйця і цукор.
Але існує багато рецептів, в яких не використовуються яйця. Вони підійдуть людям, які в силу певних умов не можуть вживати в їжу курячі яйця (наприклад, із-за алергії).
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
жирного домашнього сиру - | 500 грам |
цукру - | 3 столові ложки |
манної крупи - | 3 столові ложки |
сметани - | 3 столові ложки |
розтопленого вершкового масла - | 3 столові ложки |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 283 Ккал |
Порядок приготування:
- Сир двічі перетерти через сито або збити блендером;
- Змішати сметану і манку, нехай трохи постоїть і набухне;
- Цукор розмішати в 2 столових ложках станув рідкого вершкового масла;
- У сир додати набряклу манну крупу і цукор, розчинений у вершковому маслі. Масу добре перемішати;
- Форму для випічки застелити пергаментом, на який викласти сирну масу, полити тісто зверху рештою олією і випікати в духовці близько 30 хвилин при 190 градусах.
Сирно-морквяна запіканка без яєць і цукру: дієтичний рецепт
Інгредієнти:
- 200 грам сиру;
- 200 грам моркви;
- 200 мл кефіру;
- 0,5 склянки манки;
- 50 грам фініків без кісточок;
- 50 грам родзинок.
Час приготування: близько 60 хвилин.
В стограмовому шматочку готової запіканки міститься 158,5 кКал.
Порядок приготування:
- Манку залити кефіром на 10-15 хвилин;
- Сир подрібнити, перетер його через сито або збивши блендером;
- Моркву натерти на дрібну тертку. Часто в рецептах сирно-морквяних запіканок можна зустріти, що морква перед тим, як покласти в тісто, тушкують і перетирають на пюре. Термічна обробка зменшить вміст вітамінів, щоб цього не сталося моркву потрібно тільки натерти;
- Родзинки розпарити в окропі, фініки нарізати невеликими шматочками (розміром приблизно з родзинку);
- Змішати всі інгредієнти і викласти у застелену папером для випічки форму. Випікати до готовності в духовці при середній температурі (190-200 градусів).
Шаурма з куркою простий рецепт по домашньому. Зробіть нарешті шаурму корисною!
Як прикрасити торт ягодами. Ми пропонуємо вам кілька варіантів не будь-яку пору року. Рецепт.
Як приготувати екзотичну шурпу з свинини читайте на сторінках нашого онлайн-журналу.
Сирна запіканка без яєць з яблуками для дітей в мультиварці
Діти часто бувають схильні до алергії на яйця, тому, щоб приготувати для такої дитини корисну запіканку, потрібно прибрати з рецепту яйця, додати щось смачне і корисне, наприклад, яблука. Ну а якщо в процесі приготування скористатися помічницею мультиварка, то мамі вдасться викроїти час для прогулянки з малюком на свіжому повітрі або інших цікавих ігор.
Для яблучно-сирної запіканки без яєць знадобляться:
- 400 грам сиру;
- 3 яблука (теж близько 400 грам);
- 4 столові ложки кефіру;
- 4 столові ложки манної крупи;
- 4 столові ложки цукру;
- 50 грам родзинок.
Процес приготування цієї страви в мультиварці займе 1 годину 15 хвилин.
Калорійність на 100 г готового продукту — 162,6 кКал.
Етапи приготування:
- Сир подрібнити, манку залити кефіром, яблука нарізати невеликими шматочками або натерти на крупній тертці, родзинки обшпарити окропом;
- З'єднати воєдино сир, манку з кефіром, яблука, цукор і родзинки;
- На дно чаші мультиварки покласти промаслений коло з паперу для випічки, боки чаші теж змастити маслом, викласти тісто і випікати 60 хвилин, використовуючи режим «Випічка» («Кекс» або «Пароварка»). Готовність перевіряти дерев'яною шпажкою або зубочисткою.
Сирна запіканка без яєць з манкою і бананами в духовці
Аромат бананової випічки не залишить нікого байдужим. Але в бананів є ще один плюс – вони чудово можуть замінити в тесті яйця. До речі, такими ж властивостями володіє і абрикосове пюре.
Необхідні інгредієнти:
- 400 грам сиру;
- 2 банана;
- 0,5 склянки сметани;
- 3 столові ложки манної крупи;
- 2 столові ложки цукру;
Час приготування: 10-15 хвилин на замішування тіста і 35-40 хвилин на випічку.
Калорійність: 231,2 кКал/100 г.
Хід роботи:
- Збити блендером сир або можна по-старому перетерти через сито;
- Манку цукор, сметану і м'якоть бананів збити в іншому посуді блендером до однорідного стану;
- До отриманої маси додати сир і ще раз все добре перебити;
- Випікати в силіконовій формі (або звичайної, але тоді не потрібно забути змастити її олією) при 200 градусах.
Ванільна сирна запіканка без яєць і манки з курагою
У рецептах сирних запіканок часто використовуються манна крупа і борошно. Ці інгредієнти повинні забирати зайву вологу з сирної маси і, власне кажучи, перетворювати її в тісто. Але впоратися з цими завданнями можуть і інші інгредієнти, наприклад, вівсяні пластівці. Вони зроблять випічку максимально корисною і смачною.
Продукти потрібно взяти в наступних пропорціях:
- 500 грам сиру;
- 2 столові ложки сметани;
- 2 столові ложки цукру;
- 4 столові ложки вівсяних пластівців;
- 40 грам ванільного цукру (2 пакетики);
- 100 грам кураги.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 245,4 кКал/100 г.
Порядок замішування тіста і випічки:
- Сир, сметану і цукор (звичайний і ванільний) збити в блендері;
- Вівсяні пластівці перемолоти на кавомолці на борошно;
- Курагу обдати окропом і нарізати шматочками;
- До сиру додати борошно з пластівців і курагу, все добре розмішати і випікати 30 хвилин у змащеній маслом формі. Температура духовки – 200 градусів.
Корисні поради
Готову запіканку, приготовлену по одному з наведених рецептів, варто подавати порційно, порізавши на шматки. Зверху можна полити згущеним молоком, варенням, шоколадною глазур'ю, кленовим сиропом.
Кількість цукру в рецептах можна регулювати, зменшуючи або збільшуючи його в залежності від смаку сиру. Якщо в ньому більше відчувається кислинка, додати цукру побільше, і навпаки. Не варто боятися, що страва вийти несолодким. Це завжди можна виправити солодким топпінгом.
Оскільки в рецептах немає ні соди, ні розпушувача, то не варто очікувати, що під час випічки маса сильно збільшиться в розмірі. Обираючи форму для випічки потрібно стежити, щоб висота тесту в ній була не менше 4-5 див. Інакше можна отримати не сирну запіканку, а сирну корж. Інгредієнтів у наведених рецептах вистачить на форму, дно якої має діаметр 20 див.
Крім бананів, яблук і моркви в запіканку можна також додати гарбуз, груші, хурму, будь-які горіхи, чорнослив, а з прянощів – ваніль, корицю, кукурму (для красивого жовтого кольору).
Манку в рецептах можна замінити борошном: пшеничного, кукурудзяного, вівсяної, лляний.
Для випічки краще використовувати силіконову форму або роз'ємну. З них буде легко отримати готову випічку, а силіконова форма ще і не потребує змащення.
Ось і всі основні секрети того, як спекти смачну сирну запіканку без яєць. Готуйте і балуйте корисною і смачною випічкою своїх рідних і близьких. Приємного апетиту!