Як смачно приготувати морського окуня в духовці
Морський окунь – частий гість на святковому застіллі. За смаковими якостями, соковитості і користь ця риба може змагатися з будь-якими іншими, в тому числі елітними: сьомгою, лососем і горбушею.
Перед початком приготування необхідно видалити плавники. Вони досить гострі, і ними легко травмувати долоню. Потім відрізають голову, чистять луску і потрошать нутрощі. Найчастіше його запікають у цілому вигляді, в різних соусах і маринадах, але іноді і розрізають на порційні стейки.
Цю рибу запікають в електродуховці з різними овочами, сиром, грибами, в фользі, в рукаві або просто приправляють спеціями, кладуть на решітку і запікають як на мангалі. Який би із способів приготування ви не вибрали, не варто забувати, що морська риба готується дуже швидко і перетримувати її на плиті не варто, а то вийде сухе, несмачне блюдо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
риба (морський окунь) - | 1 шт. |
спеції - | 1 ч. л. |
сіль - | щіпка |
масло - | 50 г |
петрушка - | 30 г |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 65 Ккал |
Запікання риби в духовці – це найлегший спосіб приготування, з яким впорається не тільки недосвідчена молода господиня, але і не менш далекий від цього господар.
Моєму тушку під струменем холодної води. Спеціальними ножицями обережно зрізаємо хвіст і плавники. Видаляємо ножем луску. Краще це робити в глибокій мийці, щоб вона не летіла на всі боки. Розрізаємо черево окуні і одним різким рухом руки видаляємо всі нутрощі. Ретельно вимиваємо черевну порожнину, щоб зійшла кров, і риба не гірчить.
Натираємо рясно всередині і зовні сіллю і спеціями, залишаємо насититися ароматами трав. Включаємо електродуховку на 175 °С. Готуємо скляну жаровню і кладемо туди шматочок вершкового масла.
Петрушку моєму, стряхиваем і дрібно нарізаємо. Шпигуємо окуня всередині зеленню, перекладаємо на тарілку і ставимо запікатися на двадцять хвилин. Деякі господині видавлюють сік лимона на рибу, але це зробить блюдо тільки суші.
Перед запіканням на боках потрібно зробити надрізи, відповідні порційним шматочках, в готовому вигляді це зробити важче – страва буде розвалюватися.
Окунь морський червоний з картоплею і сиром
Смачне блюдо виходить з філе червоного окуня з молодою картоплею і тертим сиром. Від однієї згадки виникає бажання відразу ж його приготувати.
Склад:
- філе червоного морського окуня – 650 г;
- бульби картоплі – 1 кг;
- сир – 300 г;
- кріп – 1 ч. л.;
- домашній майонез – 4 ст. л.;
- масло – 3 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- яйце – 2 шт.
Приготування: 75 хвилин.
Калорії: 73 Ккал/100 р.
Червоного морського окуня можна купити цілком і обробити його в домашніх умовах на красиві філе, але це займе не менше години. Можна заплатити трохи більше, але купити вже готове м'ясо. У будь-якому випадку це потрібно робити в перевіреному спеціалізованому магазині, щоб отримати якісний продукт.
Молоду картоплю чистимо ножем або за допомогою металевої сітки. Якщо бульби великі, розрізаємо їх на четвертини. Яйця збиваємо з домашнім майонезом, додаємо сіль.
На деко з високими бортами розподіляємо картоплю, збризкуємо рослинним маслом. Зверху кладемо філе окуня. Заливаємо яєчно-майонезній заправкою і присипаємо товстим шаром тертого сиру.
Ставимо запікатися в прогріту електродуховку на п'ятдесят хвилин. Готове гаряче блюдо відразу розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл.
Читайте як приготувати смачне і корисне блюдо — цукати з гарбуза.
Читайте як приготувати цікаве мексиканське блюдо — кесаділью з куркою.
Апетитний суп з креветками рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Як приготувати морського окуня смачно у фользі
Запікання морепродуктів в фользі — один з найпоширеніших способів їх приготування. За рахунок такої обмотки продукт зберігає весь свій сік всередині і при цьому виходить дуже ніжним.
Склад:
- риба (морський окунь)– 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- пісне масло – 3 ст. л.;
- перець, сіль
Приготування: 40 хвилин.
Калорії: 59 Ккал/100 р.
Свіжого морського окуня моєму у воді, обрізаємо плавники, зчищають луску і виймаємо нутрощі. Голову можна залишити або відрізати на юшку. Цибулини шаткуємо товстими кільцями, моркву – брусками.
Рибу добре змащуємо сіллю всередині і на поверхні. Відрізаємо довгий шматок фольги, складаємо удвічі і по центру кладемо одну рибину. Притрушиваем перцем. У черевце кладемо овочі, поливаємо зверху маслом і щільно загортаємо у фольгу, щоб не було просвітів.
За таким же принципом обробляємо другу рибину. Запускаємо прилад на 180 °С. Викладаємо заготовки на деко і відправляємо запікатися на двадцять п'ять хвилин. В кінці акуратно надрываем фольгу і даємо рибі підрум'янитися. Слідкуйте за тим, щоб весь сік не витік. Сформуйте подобу човники.
Готову страву перекладіть на тарілку, прикрасьте нарізаними часточками лимона і червоних помідорів.
Рецепт приготування філе в сметані
Домашня жирна сметана – це завжди безпрограшний варіант для маринування і заливки будь-якої риби, яка запікається в духовці. Цей кисломолочний продукт сприяє пом'якшенню і без того ніжного м'яса.
Склад:
- філе окуня – 4 шт.;
- сметана – 200 мл;
- петрушка – 25 г;
- морква – 2 шт.;
- нерафінована олія – 2 ст. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування: 55 хвилин.
Калорії: 92 Ккал/100 р.
Готове філе риби моєму і просушуємо на серветці.
Жаровню змащуємо рослинним маслом. З овочів знімаємо шкірку, нарізаємо півкільцями. Рибу посипаємо спеціальними приправами, травами і сіллю, залишаємо на десять хвилин. Петрушку подрібнюємо.
Включаємо електродуховку на 185 °С. Філе викладаємо в жаровню щільно один до одного, зверху розподіляємо товстим шаром підготовлені овочі. Домашню сметану викладаємо всю відразу по центру і розмазуємо ложкою по всьому блюду. Виходить вакуум для запікання. Ставимо готуватися на тридцять хвилин. В кінці посипаємо рибу зі сметаною петрушкою і подаємо разом з картопляним пюре або гречкою.
За цією ж схемою можна приготувати окуня, тільки замаринувати його не в спеціях і травах, а легкої домашньої гірчиці. Теж вийде смачно.
Морський окунь з овочами в рукаві
Запікаючи окуня з овочами, можна кожен раз експериментувати – міняти інгредієнти. Так блюдо вам не приїсться і за підсумком ви знайдете підходящий для вас варіант поєднання продуктів.
Склад:
- горошок – 200 г;
- риба (морський окунь) – 2 шт.;
- цибулина – 2 шт.;
- брокколі – 200 г;
- помідори – 2 шт.;
- масло – 3 ст. л.;
- запашні трави для риби – 2 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування: 75 хвилин.
Калорії: 87 Ккал/100 р.
Рибу чистимо, видаляємо нутрощі, зрізаємо плавники і хвіст. Робимо надріз по хребту і одним різким рухом вивертаємо навиворіт. Так хребет миттєво відшаруватися від м'яса, і риби залишаться тільки дрібні кісточки, які при запіканні практично розчиняться. Натираємо отримане філе сушеними травами: розмарином, чебрецем, кропом. Підійде все, що є в наявності.
Займаємося підготовкою овочів. Брокколі занурюємо на одну хвилину в закипающую воду, виймаємо шумівкою і розкладаємо на рушник. Цибулю пасеруємо на рослинній олії. Помідори миємо й нарізаємо кільцями.
Беремо глибоку жаровню, на дно кладемо цибулю, брокколі, помідори, висипаємо консервований горошок і зверху завершуємо рибним філе. Підсолюємо, поливаємо рештою олією і ставимо запікатися в прогріту електродуховку на п'ятдесят п'ять хвилин.
Корисні поради
- Страва вийде ще смачніше, якщо рибу попередньо замаринувати;
- Луска легше зніметься з окуня, якщо його занурити на одну хвилину в киплячу воду або відправити на п'ять хвилин у морозилку. Ще одна хитрість: рибу на ніч посипають крупною сіллю, вранці пластини самі відшаруються. Але краще всього використовувати спеціальний ніж для чищення морепродуктів;
- Щоб шкура знялася без труднощів, подморозьте її, потім зробіть надріз на спинці, і вона одним рухом відірветься;
- Ця морська риба виходить смачною не тільки при запіканні в духовці. Зварена на ній вуха просто божественна. Занурюється окунь вже в закипающую воду і проварюється не більше десяти хвилин;
- Якщо страва призначається дітям, то рибу краще приготувати на пароварці і ретельно відібрати кістки;
- Запечений морський окунь чудово поєднується з розсипчастим рисом, свіжим овочевим салатом і смаженою картоплею;
- Не розморожуйте рибу в воді, вона втратить всі вітаміни і вийде сухою. Краще це робити в холодильнику, навіть якщо це займе більше часу;
- Обрізати хвіст і плавники краще спеціальними ножицями і в рукавичках, щоб не наколоти пальці або долоню;
- Досвідчені кулінари готують морського окуня в білому вині, в клярі, з грибами та пряними травами, а також натирають сумішшю оливкової олії і бальзамічного оцту.
Приємного апетиту!