Як швидко і смачно посмажити морського окуня на сковороді
Морський окунь відноситься до одних з найбільш смачних і недорогих видів риби. Найчастіше, по своєму незнанню, його плутають з річковим окунем, однак по своїм смаковим якостям і будовою – вони абсолютно різні.
М'ясо морського окуня досить жирне, ніжне і неймовірно смачне. Так само, м'ясо цієї риби практично не має настільки специфічного рибного запаху, властивого іншим видам риби. Для тих, хто не любить довго возитися з витягом дрібних кісточок, морський окунь – ідеальний варіант.
Як же правильно приготувати цю чудову рибку? Її можна гасити, варити, запікати і, звичайно ж, смажити. Саме смажений окунь є безпрограшним варіантом наивкуснейшей гарячої закуски.
Так як при правильному його обсмажуванні, біле, в міру жирне м'ясо зберігає максимальну соковитість і ніжність, які чудово відтіняються текстурою хрусткої скоринки. Смажити його можна, як цілком (якщо розмір риби дозволяє), так і шматочками (але обов'язково великими).
Зверніть увагу на те, що в деяких рецептах, перш ніж приступити до обсмажування риби, з неї рекомендується зняти шкіру. Це в корені не вірно. Адже окунь, обсмажений разом з шкірою, виходить в рази соковитіше, ніж очищений, та і до того ж він не розвалюється в процесі термічної обробки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
окунь червоний - | 3 шт. |
пшеничне борошно - | 100 г |
крупнокаменная сіль - | за смаком |
мелений білий перець - | за смаком |
рафінована олія - | 75 мл |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 143 Ккал |
Готується смажений морський окунь в борошні на сковороді за наступною схемою:
- Підготуйте риб'ячі тушки. За допомогою кухонних ножиць відріжте хвіст, плавники і голову. Очистіть від луски, видаліть нутрощі, а потім ретельно промийте і осушіть за допомогою паперових рушників;
- Після цього натріть тушки крупною сіллю і меленим чорним перцем. Залиште на 15-17 хвилин – нехай просолится;
- По закінченні відведеного часу обваляйте тушки в пшеничного борошні (зайву муку необхідно струсити);
- Наповніть сковороду рослинною олією і поставте на вогонь. Після того, як масло почне закипати, акуратно опустіть в нього підготовлену рибку. Обсмажте її з усіх боків до утворення золотистої рум'яної скоринки;
- Обсмажених окунів покладіть на паперові серветки – вони вберуть зайве масло;
- Готово! Викладіть рибу на блюдо, прикрасьте гілочкою петрушки і, якщо ви справжній гурман, збризніть невеликою кількістю лимонного соку.
Червоний морський окунь, обсмажений в панірувальних сухарях
Інгредієнти:
- морський окунь – 2 шт.;
- курячі яйця – 2 шт.;
- білі панірувальні сухарі;
- кухонна сіль;
- суміш ароматних перців;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.
Тривалість приготування: 50 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 148 кКал.
Покрокове опис:
- Тушки морської риби необхідно очистити від луски, нутрощів, плавники і голови. Очищену рибу промийте і осушіть;
- Натріть тушки з усіх сторін сіллю і сумішшю перців. Залиште на 10-15 хвилин;
- Тим часом, дрібно наріжте і обсмажте до м'якості цибулю;
- Одне куряче яйце відварити круто, потім очистіть і дрібно нарубаєте;
- З'єднайте обсмажену цибулю і нарубленное яйце. Отриманою сумішшю нафаршируйте тушку окуня;
- Друге розбийте яйце в піалу і збийте виделкою. Умочіть в нього фаршировані тушки окуня. Потім відразу ж запаніруйте їх у білих сухарях і відправте на розжарену сковороду (щедро политу олією). Обсмажте з обох боків до утворення золотистої скоринки;
- Готову рибу акуратно розріжте на 2-3 шматочка кожну, викладіть на порційні тарілки, в якості прикраси можете використовувати лимонні дольки і свіжу зелень.
Салат з вареною ковбасою — ціла підбірка рецептом від класичного «Олів'є», до екстравагантних теплих салатів.
Рецепт з фото і покроковими рекомендаціями оригінального салату «Шапка Мономаха».
Спробуйте приготувати яскравий салат «Кавунова часточка», який нагадає вам про сонячному серпні.
Риба з цибулею та морквою
Складові:
- тушки окуня – 3 шт.;
- сіль;
- перець;
- болгарський цибуля – 2 шт.;
- коренеплід моркви – 1 шт.;
- соняшникова олія;
- борошно для панірування.
Тривалість приготування: 40 хв.
Кількість кКал на 100 г: 147 кКал.
Як посмажити морського окуня з цибулею та морквою на сковороді:
- Рибні тушки очистіть, випатрайте, кілька разів промийте і обсушіть, скориставшись кухонними серветками;
- Наріжте рибу на порційні шматки, натріть їх сіллю і перцем, потім запаніруйте в борошні й обсмажте з усіх боків до утворення рум'яної хрусткої скоринки;
- Викладіть обсмажені шматки на блюдо і відставте в сторону;
- Тим часом, наріжте півкільцями цибулю, натріть на тертці моркву і обсмажте їх на тому ж маслі, що і окунів;
- Викладіть обсмажені овочі поверх риби, посипте нарубаною зеленню петрушки і подавайте до столу.
Рецепт приготування смаженого морського окуня в клярі
Інгредієнти для приготування:
- філе окуня – 0,4 кг;
- пшеничне борошно – 1 ст.;
- сіль;
- олія рослинна;
- світле пиво – 250 мл;
- яйця – 2 шт.
Тривалість приготування: 30 хв.
Харчова цінність на 100 г: 150 кКал.
Приготування:
- Першим ділом приготуйте кляр. Для цього змішайте борошно з пивом, розбиваючи всі утворюються грудочки. Окремо збийте яйця з дрібкою солі, після цього з'єднайте обидві суміші і розмішайте до однорідності;
- Філе риби наріжте на шматочки середнього розміру, занурте кожен з них приготований кляр і приступайте до обсмажуванню;
- Скибочки риби обсмажують в киплячому рослинному маслі. Готовність визначається за освітою рум'яності на клярі, як тільки він зарум'яниться – рибу необхідно перекласти на паперові рушники, для того щоб промокнути її від зайвого жиру.
Готове філе окуня відмінно поєднується з картоплею фрі, томатним соусом і свіжими овочами. Приємного апетиту!