02 март 2019 4 300

Як швидко і смачно посмажити морського окуня на сковороді

Морський окунь відноситься до одних з найбільш смачних і недорогих видів риби. Найчастіше, по своєму незнанню, його плутають з річковим окунем, однак по своїм смаковим якостям і будовою – вони абсолютно різні.

М'ясо морського окуня досить жирне, ніжне і неймовірно смачне. Так само, м'ясо цієї риби практично не має настільки специфічного рибного запаху, властивого іншим видам риби. Для тих, хто не любить довго возитися з витягом дрібних кісточок, морський окунь – ідеальний варіант.

Як же правильно приготувати цю чудову рибку? Її можна гасити, варити, запікати і, звичайно ж, смажити. Саме смажений окунь є безпрограшним варіантом наивкуснейшей гарячої закуски.

Так як при правильному його обсмажуванні, біле, в міру жирне м'ясо зберігає максимальну соковитість і ніжність, які чудово відтіняються текстурою хрусткої скоринки. Смажити його можна, як цілком (якщо розмір риби дозволяє), так і шматочками (але обов'язково великими).

Зверніть увагу на те, що в деяких рецептах, перш ніж приступити до обсмажування риби, з неї рекомендується зняти шкіру. Це в корені не вірно. Адже окунь, обсмажений разом з шкірою, виходить в рази соковитіше, ніж очищений, та і до того ж він не розвалюється в процесі термічної обробки.

Найлегший рецепт
Інгредієнти Кількість
окунь червоний - 3 шт.
пшеничне борошно - 100 г
крупнокаменная сіль - за смаком
мелений білий перець - за смаком
рафінована олія - 75 мл
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 143 Ккал

Готується смажений морський окунь в борошні на сковороді за наступною схемою:

  1. Підготуйте риб'ячі тушки. За допомогою кухонних ножиць відріжте хвіст, плавники і голову. Очистіть від луски, видаліть нутрощі, а потім ретельно промийте і осушіть за допомогою паперових рушників;
  2. Після цього натріть тушки крупною сіллю і меленим чорним перцем. Залиште на 15-17 хвилин – нехай просолится;
  3. По закінченні відведеного часу обваляйте тушки в пшеничного борошні (зайву муку необхідно струсити);
  4. Наповніть сковороду рослинною олією і поставте на вогонь. Після того, як масло почне закипати, акуратно опустіть в нього підготовлену рибку. Обсмажте її з усіх боків до утворення золотистої рум'яної скоринки;
  5. Обсмажених окунів покладіть на паперові серветки – вони вберуть зайве масло;
  6. Готово! Викладіть рибу на блюдо, прикрасьте гілочкою петрушки і, якщо ви справжній гурман, збризніть невеликою кількістю лимонного соку.

Червоний морський окунь, обсмажений в панірувальних сухарях

Інгредієнти:

  • морський окунь – 2 шт.;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • білі панірувальні сухарі;
  • кухонна сіль;
  • суміш ароматних перців;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.

Тривалість приготування: 50 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 148 кКал.

Покрокове опис:

  1. Тушки морської риби необхідно очистити від луски, нутрощів, плавники і голови. Очищену рибу промийте і осушіть;
  2. Натріть тушки з усіх сторін сіллю і сумішшю перців. Залиште на 10-15 хвилин;
  3. Тим часом, дрібно наріжте і обсмажте до м'якості цибулю;
  4. Одне куряче яйце відварити круто, потім очистіть і дрібно нарубаєте;
  5. З'єднайте обсмажену цибулю і нарубленное яйце. Отриманою сумішшю нафаршируйте тушку окуня;
  6. Друге розбийте яйце в піалу і збийте виделкою. Умочіть в нього фаршировані тушки окуня. Потім відразу ж запаніруйте їх у білих сухарях і відправте на розжарену сковороду (щедро политу олією). Обсмажте з обох боків до утворення золотистої скоринки;
  7. Готову рибу акуратно розріжте на 2-3 шматочка кожну, викладіть на порційні тарілки, в якості прикраси можете використовувати лимонні дольки і свіжу зелень.

Салат з вареною ковбасою — ціла підбірка рецептом від класичного «Олів'є», до екстравагантних теплих салатів.

Рецепт з фото і покроковими рекомендаціями оригінального салату «Шапка Мономаха».

Спробуйте приготувати яскравий салат «Кавунова часточка», який нагадає вам про сонячному серпні.

Риба з цибулею та морквою

Складові:

  • тушки окуня – 3 шт.;
  • сіль;
  • перець;
  • болгарський цибуля – 2 шт.;
  • коренеплід моркви – 1 шт.;
  • соняшникова олія;
  • борошно для панірування.

Тривалість приготування: 40 хв.

Кількість кКал на 100 г: 147 кКал.

Як посмажити морського окуня з цибулею та морквою на сковороді:

  1. Рибні тушки очистіть, випатрайте, кілька разів промийте і обсушіть, скориставшись кухонними серветками;
  2. Наріжте рибу на порційні шматки, натріть їх сіллю і перцем, потім запаніруйте в борошні й обсмажте з усіх боків до утворення рум'яної хрусткої скоринки;
  3. Викладіть обсмажені шматки на блюдо і відставте в сторону;
  4. Тим часом, наріжте півкільцями цибулю, натріть на тертці моркву і обсмажте їх на тому ж маслі, що і окунів;
  5. Викладіть обсмажені овочі поверх риби, посипте нарубаною зеленню петрушки і подавайте до столу.

Рецепт приготування смаженого морського окуня в клярі

Інгредієнти для приготування:

  • філе окуня – 0,4 кг;
  • пшеничне борошно – 1 ст.;
  • сіль;
  • олія рослинна;
  • світле пиво – 250 мл;
  • яйця – 2 шт.

Тривалість приготування: 30 хв.

Харчова цінність на 100 г: 150 кКал.

Приготування:

  1. Першим ділом приготуйте кляр. Для цього змішайте борошно з пивом, розбиваючи всі утворюються грудочки. Окремо збийте яйця з дрібкою солі, після цього з'єднайте обидві суміші і розмішайте до однорідності;
  2. Філе риби наріжте на шматочки середнього розміру, занурте кожен з них приготований кляр і приступайте до обсмажуванню;
  3. Скибочки риби обсмажують в киплячому рослинному маслі. Готовність визначається за освітою рум'яності на клярі, як тільки він зарум'яниться – рибу необхідно перекласти на паперові рушники, для того щоб промокнути її від зайвого жиру.

Готове філе окуня відмінно поєднується з картоплею фрі, томатним соусом і свіжими овочами. Приємного апетиту!

Що ще почитати: