17 апрель 2019 2 089

Як спекти французький клафуті з вишнею

Клафуті з вишнею — чудовий фруктовий пиріг, який відноситься до класу заливний випічки. Він дуже швидко робиться, не вимагає якихось спеціальних, важкодоступних в нашій країні інгредієнтів, а на смак будь-яка варіація клафуті (а їх можна нарахувати десятки!) буде просто незрівнянною.

Класичний рецепт французького пирога
Інгредієнти Кількість
яйця - 4 шт.
вишня - 600 грамів
масло вершкове - 1 їдальня ложка
борошно - ½ Склянки
цукор - ½ Склянки
сіль - ¼ Чайної ложки
ваніль - 1 стручок
молоко - 250 мілілітрів
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 162 Ккал

Класикою французької кухні вважається пиріг клафуті, приготований з свіжої або консервованої вишні.

Справжній кухар, родом із Франції, ніколи не візьме на заміну цієї кислої ягоді інші фрукти, компромісом послужить хіба що близька за смаком черешня.

Для початку промиваємо вишню і очищаємо її від кісточок. У глибоку форму для випічки кладемо розм'якшене вершкове масло і акуратно розподіляємо його по всій поверхні. Вишню кладемо в центр форми.

Окремо в ємності змішуємо цукор, борошно, сіль. Кип'ятимо Молоко зі стручком ванілі, потім охолоджуємо і проціджуємо. Вбиваємо в молоко яйця і виливаємо рідку частину тіста до сухою.

Збиваємо тісто для клафуті блендером. Воно повинне вийти рідким, схожим на нежирну сметану.

Заливаємо вишні у формі, акуратно розподіляємо, коли спливуть, і відправляємо клафуті в прогріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин.

Пиріг готовий!

Шоколадний клафуті з вишнею

Поєднання вишні і шоколаду — запорука смачного десерту. Цей принцип діє і при приготуванні клафуті. Щоб отримати ніжний французький десерт, візьміть:

  • цедра одного лимона;
  • цукор — ½ склянки;
  • борошно пшеничне — 80-100 грамів;
  • яйця — 3 штуки побільше;
  • шоколад чорний — половина плитки;
  • молоко — 350 мл;
  • олія або смалець для обмазки форми;
  • вишня — 1 стакан (приблизно 200 грамів).

Час приготування – 70 хвилин.

Калорійність — приблизно 156 кКал.

Приготування традиційно починаємо з підготовки вишні: її потрібно очистити, промити і злегка обваляти в цукрі. У обмащений маслом форму кладемо вишню в цукрі. Окремо замішуємо тісто: для початку в 50 мілілітрах молока розтопимо шоколад.

Ставимо його на водяній бані на невеликий вогонь, а коли розтане, перемішуємо і вливаємо його до решти молока, додаємо яйця і збиваємо з цукром. Поступово додаємо борошно і цедру.

Тісто для шоколадного клафуті більш густе, ніж зазвичай за рахунок шоколаду, а це значить, що і випікати його потрібно трохи менше — досить буде 40 хвилин.

Прикрасьте готовий пиріг цукровою пудрою і листочками свіжої м'яти: ваш ідеальний шоколадний клафуті готовий!

Вишневий клафуті і коньяком в мультиварці

З появою мультиварок готувати стало ще простіше. І клафуті з вишнею в мультиварці — це найпростіше ласощі, яке можна приготувати протягом години, причому левову частку часу забере запікання десерту. Для приготування клафуті з вишнею та коньяком в мультиварці потрібні:

  • вершки — 1 склянку або 200 мілілітрів (можна замінити нежирної сметаною);
  • борошно — 1 склянка;
  • цукор — 2 столових ложки;
  • яйця курячі — 3 штуки;
  • ванільний цукор — 1 пакетик;
  • масло вершкове — 1 столова ложка;
  • розпушувач харчовий — 2 чайні ложки;
  • вишня — 1 стакан;
  • коньяк — 1 столова ложка.

Час приготування – 85 хвилин.

Калорійність – 254 кКал.

Вишню замочуємо в коньяку: це додасть їй аромат і тонкий смак в готовому клафуті. Яйця збиваємо з цукром і ванільним цукром, додаємо до них вершки, борошно, розпушувач, а потім ще трохи збиваємо до однорідної консистенції.

Чашу мультиварки необхідно змастити маслом, а потім влити в неї готове тісто. Всипаємо слідом вишню і виставляємо режим «Запікання» або «Мультиповар». Головне, щоб температура всередині мультиварки досягала 120 градусів. Таймер ставимо на 45 хвилин, а потім доводимо до готовності на звичайному «підігріві» ще 20 хвилин.

Як приготувати вишуканий пісний квасолевий суп без м'яса читайте в нашій статті.

Пісне тісто для піци — добірка самих цікавих рецептів.

Тефтелі в вершковому соусі — це блюдо можна подавати як самостійне блюдо або ж на додаток до овочів і каш.

Персиковий клафуті з сиром

Кулінари відходять від традиції готувати клафуті виключно з вишнею. Завдяки цьому виходять повітряні фруктові десерти, серед яких можна особливо виділити клафуті з персиком. Завдяки цьому соковитому і солодкого фрукта пиріг виходить ароматним і ніжним, а особливу ноту рецептом клафуті з персиком додає... звичайний сир.

Інгредієнти для персикового клафуті з сиром:

  • яйця курячі — 5 штук;
  • цукор — 150 грамів;
  • сир — 150 грамів;
  • борошно — 100 грамів;
  • сметана — 100 грамів;
  • молоко — 60 грамів;
  • масло вершкове для обмазки форми;
  • персики — 5-6 штук.

Час приготування – 75 хвилин.

Калорійність такого пирога набагато вище, ніж у класичному варіанті, і в залежності від жирності сиру і сметани може досягати 417 кКал/100 г.

Сир збиваємо блендером з цукром, молоком і сметаною. Якщо немає блендера, можна перетерти його через дрібне сито і додати до решти інгредієнтів. Поступово додаємо в тісто яйце, додаємо борошно і ретельно перемішуємо, щоб не було грудок. Персики чистимо від насіння, ріжемо смужками і акуратно розкладаємо шаром у змащену маслом форму. Заливаємо тістом і випікаємо в духовій шафі на температурі 180 градусів 50 хвилин.

Корисні поради

Рецепти клафуті базуються на основних принципах запікання яєчно-борошняного тіста, але досягти досконалості в цьому десерті можна ще й за рахунок маленьких хитрощів:

  1. Намагайтеся використовувати тільки свіжу вишню для французького пирога. Якщо ж доведеться мати справу із замороженими ягодами, дайте їм добре розморозитися, промийте і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва волога;
  2. Ще один спосіб зберегти гарні цільні ягоди в десерті: обваляйте їх перед закладкою в форму в крохмалі або цукрі;
  3. Сезонні фрукти — одна з найбільш оптимальних, начинок для клафуті. Влітку цю випічку можна сміливо готувати з абрикосами і полуницею, малиною і аґрусом, смородиною або стиглими нектаринами, а восени хорошим кандидатом в пиріг буде журавлина, брусниця і навіть чорноплідна горобина;
  4. Французи воліють готувати клафуті з вишні з кісточками: так, вважають вони, десерт набуває особливий присмак і аромат;
  5. Замінивши на цукор цукрову пудру, ви зможете швидше збити тісто для клафуті, воно буде мати більш еластичну структуру і ніжний смак;
  6. Якщо у вас немає під рукою шоколаду, додайте в шоколадний пиріг звичайний какао-порошок, він теж дасть насичений шоколадний смак вашого десерту;
  7. Отримати двоколірний десерт дуже просто: відокремте частина готового тіста і додайте до нього какао, вишневий сік або харчовий барвник будь-якого відтінку. Влийте у форму спочатку одну половину тіста, а поверх неї — другу. Зробіть акуратні розлучення за допомогою дерев'яної шпажки, і на виході у вас буде не тільки смачний, але і дуже красивий пиріг;
  8. Якщо хочете зробити клафуті більш пряним, але при цьому не бажаєте використовувати для ароматизації алкоголь (ром, коньяк, бренді), додайте до ягід або фруктів корицю і ваніль;
  9. Ідеальний компаньйон» для подачі клафуті — це кава. З цим напоєм смак десерту розкриється найкраще.

Клафуті з вишнею — десерт смачний і незвичайний, як вся французька кухня, і його принадність криється в простоті інгредієнтів. Приготувати його може навіть той, хто тільки освоює ази кулінарії та кондитерської майстерності, зате здивувати гарним і ароматним шматочком такого пирога можна навіть найдосвідченішого гурмана.

Що ще почитати: