14 май 2019 818

Як приготувати традиційну чахохбілі з курки по-грузинськи

Мабуть, не знайдеться такої людини, яка не любила б куряче м'ясо. Воно ніжне, смачне і дуже легке, що дозволяє їсти його навіть під час дієт. І сьогодні ми пропонуємо вам розглянути класичний рецепт приготування курки в грузинських традиціях. Пропонуємо кілька різних варіацій чахохбілі з курки.

Дотримуючись класики
Інгредієнти Кількість
куряче м'ясо - 1 кг
помідори - 3 шт.
цибулини - 2 шт.
вершкове масло - 1 ст. л.
базилік, кінза, перець, хмелі-сунелі, часник, сіль - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 143 Ккал
Страва являє собою куряче філе, яке гаситься у великій кількості томатного соусу, з додаванням овочів і різних прянощів.

Класичний рецепт покрокового приготування чахохбілі з курки:

  1. Для початку підготуємо інгредієнти. М'ясо курки, в залежності від того, що ви вибрали, розморозьте. Гомілки можна обсмажувати на сковороді відразу, а якщо ви вирішили взяти для приготування курячі грудки, то їх потрібно нарізати невеликими шматочками.
  2. Потім помідори обшпарте і акуратно зніміть з них шкірку, наріжте
  3. Після цього поріжте півкільцями цибулю і потріть на дрібній тертці часник так, щоб він перетворився в кашку. Дрібно покришіть перчик. Наріжте зелень, і відміряйте кількість спецій. Так вам буде набагато зручніше, та й процес приготування піде легше і приємніше;
  4. Переходимо безпосередньо до приготування. Візьміть глибоку сковороду або будь-яку каструльку, розтопіть в посуді вершкове масло, висипте цибулю і обсмажте його до м'якості. Викладіть його у будь-яку чашу, для того, щоб звільнити сковороду. Далі вона знадобиться для смаження курки і для гасіння;
  5. Одна з особливостей приготування класичного чахохбілі – це те, що м'ясо необхідно обсмажувати на сухій сковороді, тобто без грама масла. Тому, якщо після обсмажування цибулі в посуді залишилося вершкове масло, нехай навіть зовсім трохи, промокніть сковороду паперовою серветкою. Потім обсмажте м'ясо курки з усіх боків до приємного, злегка золотистого кольору;
  6. До ароматної золотистої курочці додаємо томати, і тушкуємо їх разом, близько 15 хвилин під закритою кришкою;
  7. Додаємо в сковороду з курочкою і томатним пюре всі інші інгредієнти: обсмажений цибуля, часник, сіль, хмелі-сунелі, перчик чилі і наші ароматні трави. Потушкуйте ще трохи. Вимкніть плиту і дайте трохи постояти, щоб страва просякло пахощами трав і спецій.

Чахохбілі з курки з яйцем

Це те ж блюдо, але з додаванням 1 яйця, завдяки якому соус з томатів виходить більш густим і щільним. Отже, інші інгредієнти дивимося в рецепті вище.

Час приготування страви: 45 хвилин, включаючи підготовку інгредієнтів.

Калорійність в 100 гр. страви — 143.08 ккал.

Приготування чахохбілі за цим рецептом нічим не відрізняється від класичного. Єдине – додається ще один додатковий крок: після додавання цибулі, часнику, солі, хмелі-сунелі, перцю чилі і трав, треба додати ще і яйце, яке попередньо необхідно ретельно збити в мисці. Після чого потрібно акуратно влити яйце в сковороду з блюдом, постійно помішуючи. Після дати ще трохи потушиться і можна подавати до столу.

Кулеб'яка з капустою — блюдо, яке було родзинкою царського бенкету. Спробуйте як його готувати.

Візьміть на замітку рецепти салатів, які можна покласти в тарталетки.

Читайте як правильно приготувати італійські макарони з соусом. Кращі рецепти тут.

Чахохбілі з волоськими горіхами в мультиварці

Інгредієнти:

  • курка – 1,5 кг;
  • цибуля — 3 шт.;
  • помідори – 3-4 шт.;
  • вершкове масло – 50 гр.;
  • волоський горіх – ½ ст.;
  • часник, сіль, перець, зелень — за смаком.

Час приготування: 45 хвилин, включаючи підготовку інгредієнтів.

Калорійність в 100 гр. страви — 4397.81 ккал.

Приготування:

  1. Філе курки нарізати невеликими шматочками. Обшпарити помідори і акуратно зняти з них шкірку, довільно нарізати. Після цього нарізати півкільцями цибулю і часник потерти на дрібній тертці в кашку. Дрібно покришити перчик чилі. Наріжте зелень, і відміряйте кількість спецій. Дрібно порубаєте горіхи;
  2. Встановіть на мультиварці режим «смаження». Обсмажте курку в сухий чаші (без додавання олії), при відкритій кришці, іноді помішуючи;
  3. Додайте до обсмаженої курки масло і ріпчасту цибулю. Обсмажте 3-5 хвилин. Встановіть на мультиварці режим гасіння на 10-15 хвилин;
  4. Додайте в каструлю томати і продовжуйте гасити курочку вже з ними ще 1/2 години;
  5. Покладіть в каструлю всі залишилися інгредієнти: волоський горіх, сіль, перець чилі, часник. Можете додати ще і частину зелені, від цього смак страви буде ще більш насиченим. Головне — не забудьте залишити трохи трав для прикраси чахохбілі з курки. Дайте потушиться ще не менше 5 хвилин.

Кулінарні поради

По-перше, це, звичайно ж, підготовка всіх потрібних для страви, інгредієнтів. Як вже було сказано, якщо ви перед тим, як перейти до приготування страви, насамперед підготуєте всі необхідні продукти, то ви не тільки помітно прискорите час приготування, але і зробите процес набагато більш приємним і впорядкованим. І, що немало важливо, завдяки такому підходу, освіта безладу на вашій кухні буде зведено до мінімуму.

Якщо у вас з якихось причин не виявилося вдома свіжих томатів або помідорів, а в магазин йти немає часу або грошей, то сміливо можете додати замість них консервовані помідори, аналогічно попередньо знявши з них шкірку. Смак страви від цієї заміни майже зовсім не зміниться.

Найкраще чахохбілі з курки розкриває свій смак з товченою картоплею або рисом. Тому радимо вам подавати страву саме з якимось із запропонованих гарнірів.

Для того щоб з курочки не витік сік і вона вийшла соковитою і ніжною, перед тим як викласти її на сковороду або каструлю, переконайтеся, що посуд гарненько загострилася. Якщо ви викладіть її на розпечену поверхню – куряче м'ясо покриється скоринкою до того, як з неї встигне витекти сік. Таким чином, всі соки будуть надійно «замкнені» під шаром золотистої скоринки, а м'ясо стане ніжним завдяки власному соку.

Ну, ось і все. Кулінарних успіхів вам!

Що ще почитати: