15 май 2019 2 641

Прості і дієтичні страви з курки в мультиварці

Мультиварка сьогодні полегшує життя будь-якої господині, особливо тієї, в якій не так багато часу для кулінарії. Курка ж ідеальний варіант для швидкого обіду або вечері – її м'ясо готується швидко і при мінімальній обробці.

Головне – знайти рецепти, які б включали в себе два компоненти: курку і мультиварку!

У цій статті ми зібрали для вас прості і смачні страви з курки в мультиварці, включаючи дієтичні рецепти.

Перші страви в мультиварці

Будь суп вийде наваристим і смачним як в російській печі, якщо задіяти в його приготуванні цей чудовий прилад.

Курячий суп
Інгредієнти Кількість
суповий набір з курки - 0,9 кг
морквина - 1 шт.
локшина дрібна - 1 склянка
цибулина - 1 шт.
масло пісне - для обсмажування
вода - 2,5 л
картопля - 4 середніх шт.
спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал

Такий супчик простий в приготуванні і дуже легкий для шлунка. Це ідеальний варіант для обіду після свят або під час хвороби.

  1. Перші страви в будь мультиварці варяться на режимах «Суп» або «Гасіння». Деякі моделі відрізняються режимами, тому перш ніж готувати необхідно звіритися з інструкцією;
  2. Всі інгредієнти підготувати заздалегідь: курку помити і видалити зайвий жир, овочі очистити від шкірки і помити. Відмінним варіантом буде домашня локшина, але можна використовувати і магазинну;
  3. Спочатку мультиварку треба включити режим «Смаження» і на невеликій кількості рослинного (можна використовувати вершкове) олії спасерувати нарізану кубиками цибулю і натерту на тертці моркву;
  4. Далі черга курки. Тут є свої нюанси: якщо хочеться прозорий бульйон, то курку заздалегідь необхідно опустити в киплячу воду (на плиті в окремому посуді) і потримати її там 3-4 хвилини. Якщо потрібен суворий дієтичний суп, то шкіру треба зрізати і використовувати тільки чисте м'ясо. А от для більш густого і насиченого смаку треба обсмажити шматочки м'яса на кістках разом з овочами;
  5. Як тільки курка зарум'яниться, кинути до неї картоплю, порізану кубиками;
  6. Воду для супу краще заздалегідь закип'ятити і вже гарячу додавати до овочів з м'ясом;
  7. Як тільки в мультиварці буде вода, її необхідно перевести на режим «Суп» («Гасіння») і виставити таймер на 1 годину;
  8. Через півгодини суп треба заправити спеціями і кинути локшину;
  9. Подавати гарячим.

Зелений борщ

Насправді це не просто борщ – це вітамінний вибух, який необхідно ввести в раціон харчування! Особливо добре він виходить весною, коли тільки-тільки з'являється перший щавель, особливо соковитий і смачний.

Інгредієнти:

  • філе – 400 гр;
  • одна середня морква;
  • вода – 3 л;
  • щавель – 1 пучок;
  • картопля – 5 шт.;
  • капуста – 250 гр;
  • буряк – 1 шт.;
  • томатна паста – 40 мл;
  • цибулина середня – 1 шт.;
  • олія для обсмажування;
  • часник – 2 зуб.;
  • спеції за смаком.

Необхідний час: 90 хвилин.

Калорії: 78.

  1. Нарізану кубиками цибулю і терту моркву обсмажити на олії в мультиварці (режим «Смаження»);
  2. Куряче філе нарізати середніми шматочками і кинути до золотистим овочів. Обсмажувати до рум'яності;
  3. Картоплю почистити і порізати кубиками. Кинути до інших овочів;
  4. Буряк почистити і потерти або порізати дрібною соломкою. Викласти його на картоплю і зверху додати томатну пасту. Обсмажувати 7 хвилин;
  5. Замість томатної пасти можна використовувати спеціальну заправку для борщу або взяти томати у власному соку;
  6. Капусту нашаткувати і кинути через 10 хвилин до овочів;
  7. Три літри води заздалегідь нагріти і залити нею овочі. Виставити режим «Суп» і час на 60 хвилин;
  8. Додати спеції в борщ. Зазвичай використовують сіль і перець, але можна додавати і спеціальні приправи для борщу або будь-які інші за смаком;
  9. Поки борщ варитися щавель промити і нарізати;
  10. Як тільки прозвучить таймер приладу відкрити кришку і додати щавель, а також дрібно порізаний часник;
  11. Закрити кришку і дати борщу постояти 10 хвилин. Подавати з вареними яйцями і сметаною.

Тушкована капуста з квасолею — просте повсякденне блюдо, яке можна готувати кожен день.

Спробуйте приготувати справжню кавказьку хашламу з баранини.

На десерт рекомендуємо спекти ніжне печиво з листкового тіста.

Другі страви з курки

Курку можна змішувати з будь-якими овочами та крупами і отримувати відмінні другі страви. Готувати за допомогою мультиварки швидко, а курка не вимагає до себе особливої уваги.

Чахохбілі

Даний рецепт відноситься до традиційної грузинської кухні і тому в його складі багато спецій. Але саме завдяки їм виходить неймовірно ароматне і насичене блюдо.

Склад:

  • курячі стегенця – 4 шт.;
  • хмелі-сунелі – ½ ч. л;
  • цибуля – 4 головки;
  • часник – 4 великих зуб.;
  • помідори – 6 шт.;
  • вино біле – ½ склянки від мультиварки;
  • шафран сушений – ¼ ч. л;
  • сіль – 15 гр;
  • будь-яка зелень – пучок (петрушка, базилік або кінза);
  • соняшникова олія – 4 ст. л;
  • гострий перець – щіпка.

Необхідний час: 120 хвилин.

Калорії: 107.

  1. Стегенця помити й поділити на дві частини – це необхідно для зручності;
  2. Виставити режим «Смаження» і включити таймер на 30 хвилин;
  3. Влити рослинне масло і залишити його прогріватися. Викласти курку і обсмажувати її 25 хвилин. Не забувати її перевертати;
  4. Помідори і цибулю порізати на кубики. При бажанні шкірку з помідорів видалити;
  5. Зелень і часник дрібно нарізати;
  6. Після закінчення часу кинути до курки цибулю і виставити таймер ще на 10 хвилин;
  7. Як тільки цибуля стане золотистою – додати помідори з часником і вино;
  8. Перевести її на «Гасіння» і виставити час на одну годину;
  9. Перед закінченням часу (хвилин через 15) додати всі спеції і зелень до чахохбілі. Подавати гарячим!

Курка в сметані

Це блюдо відноситься до швидким рецептами. Воно не вимагає особливої уваги від господині – досить все закинути в каструлю і можна більше не відволікатися на готування.

Інгредієнти:

  • куряче м'ясо – 0,7 кг;
  • цибулина;
  • 20% сметана – 200 гр;
  • борошно – 20 гр;
  • цукор і сіль – по пучку;
  • часник – 2 зуб.;
  • олія для смаження.

Необхідний час: 45 хвилин.

Калорійність: 128 калорій.

  1. Виставити мультиварку на «Смаження» на 10 хвилин і влити олію, щоб воно прогрілося;
  2. Часник разом з цибулею дрібно порубати;
  3. Кинути овочі в чашу і прожарити їх 3-4 хвилин;
  4. Куряче м'ясо (краще всього брати філе) розділити на порційні шматочки;
  5. Додати м'ясо до овочів і смажити разом до закінчення часу;
  6. М'ясо не повинно зажариваться до скоринки, лише злегка підрум'яниться;
  7. Додати всі спеції і влити сметану;
  8. Борошно і цукор також кинути в чашу. Перемішати;
  9. Виставити режим «Гасіння» на півгодини і закрити кришку. Курка приготується самостійно.

Дієтичні страви з курячої грудки

Мультиварка відмінно підходить для приготування дієтичних страв, оскільки продукти в ній готуються з мінімальним додавання олії і швидше тушкують у власному соку, ніж смажаться. Особливо добре для приготування таких страв використовувати вбудовану пароварку.

Рулет з овочами

Поживна страва з мінімальним вмістом жирів відмінно підійде для лікарняних або оздоровчих дієт.

Інгредієнти:

  • філе курки – 2 шт.;
  • селера і морква – по 100 гр;
  • часник – 4 зуб.;
  • тофу – 50 гр (за бажанням);
  • цибуля – 2 шт.;
  • вода – 30 мл;
  • перепелине яйце – 12 шт.;
  • олія оливкова – 10 мл;
  • суміш пряних перців – 10 гр;
  • сіль за смаком;
  • зелень за смаком.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 310 ккал.

  1. Для повноти смаку філе необхідно замаринувати у спеціях хоча б на пару годин до приготування. Краще якщо воно постоїть у спеціях ніч;
  2. Для маринаду: змішати перець і сіль, додати до них пюре з цибулі і часнику (через блендер або м'ясорубку). Всю масу добре перемішати і занурити в неї філе;
  3. На дерев'яній обробній дошці розстелити харчову плівку і викласти на неї порізану тонкими пластинками курку. Викладати необхідно внапуск;
  4. Вкрити м'ясо зверху ще одним шматком плівки і добре прокатати/відбити качалкою так, щоб м'ясо стало рівним;
  5. Залишилася цибулину, селеру і моркву дрібно покришити;
  6. У каструлю влити олію і викласти овочі. На режимі «Смаження» обсмажити їх до м'якості;
  7. Овочеву масу заправити переважними спеціями. Додати воду і злегка протушкувати;
  8. Яйця відварити і почистити;
  9. Овочеву масу прокрутити на блендері до однорідності;
  10. Зелень дрібно нарізати, тофу подрібнити;
  11. На шар курячого м'яса спочатку викласти овочеву суміш, потім тофу і петрушку, а в кінці – розкласти яйця. Для зручності яйця можна розрізати навпіл;
  12. Згорнути філе рулетом і добре загорнути в харчову плівку;
  13. Чашу наполовину заповнити водою і зверху встановити тарілку для варіння на пару, включивши однойменний режим. Викласти в неї рулет;
  14. Тримати 50 хвилин. Потім звільнити від плівки і порізати порційно.

Курячі парові котлетки

Прості котлетки, приготовані на пару без масла, вкрай рекомендовані людям з хворобами шлунка.

Продукти:

  • куряче філе – ½ кг;
  • яйце;
  • цибуля, морква і картопля – по 1 шт.;
  • спеції за смаком.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 105 калорій.

  1. Філе промити і видалити зайвий жир;
  2. Овочі очистити і помити;
  3. У блендері подрібнити м'ясо з цибулею;
  4. Картоплю і моркву подрібнити на тертці або нарізати дрібною соломкою, додати до м'яса;
  5. Додати спеції і вбити яйце;
  6. Вимісити фарш;
  7. У чашу мультиварки налити невелику кількість води, щоб при закипанні виділялося достатню кількість пари;
  8. Сформувати котлети і викласти їх на тарілку;
  9. Готувати 50 хвилин на спеціальному режимі.

Відмінності функцій в мультиварках різних моделей

Ринок техніки сьогодні рясніє різноманітними моделями мультиварок. Але яку варто придбати? Коротка характеристика провідних моделей і порівняння їх відмінних функцій нижче в таблиці.

Модель Panasonic SR-TMH 181 Moulinex MK 302E30 Redmond RMC-M 4502 Philips HD3037/03 Polaris PMC 0517AD Daewoo DMC-955 Stadler Form SFC.909
Потужність (Вт) 670 600 860 980 860 800 800
Чаша (об'єм, л) 4,5 5 5 5 5 5 4
Покриття антипригарне) є є є є є є є
Кількість програм 10 8 16 12 Шістнадцять 16 12
Таймер є є є є є є є
Контроль температури немає немає є є є є немає
Режим підігріву є є є є є є є
Країна складання Таїланд Китай Китай Китай Китай Китай Китай
Вартість (дол.) 107 80 114 97 97 80 114

Вибирати мультиварку необхідно виходячи з особистих уподобань і потреб. Найбільш повну характеристику можна дізнатися на спеціалізованих сайтах або в магазинах. Але обов'язково варто придбати такий чудовий помічник на кухню.

Що ще почитати: