Прості і дієтичні страви з курки в мультиварці
Мультиварка сьогодні полегшує життя будь-якої господині, особливо тієї, в якій не так багато часу для кулінарії. Курка ж ідеальний варіант для швидкого обіду або вечері – її м'ясо готується швидко і при мінімальній обробці.
Головне – знайти рецепти, які б включали в себе два компоненти: курку і мультиварку!
У цій статті ми зібрали для вас прості і смачні страви з курки в мультиварці, включаючи дієтичні рецепти.
Перші страви в мультиварці
Будь суп вийде наваристим і смачним як в російській печі, якщо задіяти в його приготуванні цей чудовий прилад.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
суповий набір з курки - | 0,9 кг |
морквина - | 1 шт. |
локшина дрібна - | 1 склянка |
цибулина - | 1 шт. |
масло пісне - | для обсмажування |
вода - | 2,5 л |
картопля - | 4 середніх шт. |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 85 Ккал |
Такий супчик простий в приготуванні і дуже легкий для шлунка. Це ідеальний варіант для обіду після свят або під час хвороби.
- Перші страви в будь мультиварці варяться на режимах «Суп» або «Гасіння». Деякі моделі відрізняються режимами, тому перш ніж готувати необхідно звіритися з інструкцією;
- Всі інгредієнти підготувати заздалегідь: курку помити і видалити зайвий жир, овочі очистити від шкірки і помити. Відмінним варіантом буде домашня локшина, але можна використовувати і магазинну;
- Спочатку мультиварку треба включити режим «Смаження» і на невеликій кількості рослинного (можна використовувати вершкове) олії спасерувати нарізану кубиками цибулю і натерту на тертці моркву;
- Далі черга курки. Тут є свої нюанси: якщо хочеться прозорий бульйон, то курку заздалегідь необхідно опустити в киплячу воду (на плиті в окремому посуді) і потримати її там 3-4 хвилини. Якщо потрібен суворий дієтичний суп, то шкіру треба зрізати і використовувати тільки чисте м'ясо. А от для більш густого і насиченого смаку треба обсмажити шматочки м'яса на кістках разом з овочами;
- Як тільки курка зарум'яниться, кинути до неї картоплю, порізану кубиками;
- Воду для супу краще заздалегідь закип'ятити і вже гарячу додавати до овочів з м'ясом;
- Як тільки в мультиварці буде вода, її необхідно перевести на режим «Суп» («Гасіння») і виставити таймер на 1 годину;
- Через півгодини суп треба заправити спеціями і кинути локшину;
- Подавати гарячим.
Зелений борщ
Насправді це не просто борщ – це вітамінний вибух, який необхідно ввести в раціон харчування! Особливо добре він виходить весною, коли тільки-тільки з'являється перший щавель, особливо соковитий і смачний.
Інгредієнти:
- філе – 400 гр;
- одна середня морква;
- вода – 3 л;
- щавель – 1 пучок;
- картопля – 5 шт.;
- капуста – 250 гр;
- буряк – 1 шт.;
- томатна паста – 40 мл;
- цибулина середня – 1 шт.;
- олія для обсмажування;
- часник – 2 зуб.;
- спеції за смаком.
Необхідний час: 90 хвилин.
Калорії: 78.
- Нарізану кубиками цибулю і терту моркву обсмажити на олії в мультиварці (режим «Смаження»);
- Куряче філе нарізати середніми шматочками і кинути до золотистим овочів. Обсмажувати до рум'яності;
- Картоплю почистити і порізати кубиками. Кинути до інших овочів;
- Буряк почистити і потерти або порізати дрібною соломкою. Викласти його на картоплю і зверху додати томатну пасту. Обсмажувати 7 хвилин;
- Замість томатної пасти можна використовувати спеціальну заправку для борщу або взяти томати у власному соку;
- Капусту нашаткувати і кинути через 10 хвилин до овочів;
- Три літри води заздалегідь нагріти і залити нею овочі. Виставити режим «Суп» і час на 60 хвилин;
- Додати спеції в борщ. Зазвичай використовують сіль і перець, але можна додавати і спеціальні приправи для борщу або будь-які інші за смаком;
- Поки борщ варитися щавель промити і нарізати;
- Як тільки прозвучить таймер приладу відкрити кришку і додати щавель, а також дрібно порізаний часник;
- Закрити кришку і дати борщу постояти 10 хвилин. Подавати з вареними яйцями і сметаною.
Тушкована капуста з квасолею — просте повсякденне блюдо, яке можна готувати кожен день.
Спробуйте приготувати справжню кавказьку хашламу з баранини.
На десерт рекомендуємо спекти ніжне печиво з листкового тіста.
Другі страви з курки
Курку можна змішувати з будь-якими овочами та крупами і отримувати відмінні другі страви. Готувати за допомогою мультиварки швидко, а курка не вимагає до себе особливої уваги.
Чахохбілі
Даний рецепт відноситься до традиційної грузинської кухні і тому в його складі багато спецій. Але саме завдяки їм виходить неймовірно ароматне і насичене блюдо.
Склад:
- курячі стегенця – 4 шт.;
- хмелі-сунелі – ½ ч. л;
- цибуля – 4 головки;
- часник – 4 великих зуб.;
- помідори – 6 шт.;
- вино біле – ½ склянки від мультиварки;
- шафран сушений – ¼ ч. л;
- сіль – 15 гр;
- будь-яка зелень – пучок (петрушка, базилік або кінза);
- соняшникова олія – 4 ст. л;
- гострий перець – щіпка.
Необхідний час: 120 хвилин.
Калорії: 107.
- Стегенця помити й поділити на дві частини – це необхідно для зручності;
- Виставити режим «Смаження» і включити таймер на 30 хвилин;
- Влити рослинне масло і залишити його прогріватися. Викласти курку і обсмажувати її 25 хвилин. Не забувати її перевертати;
- Помідори і цибулю порізати на кубики. При бажанні шкірку з помідорів видалити;
- Зелень і часник дрібно нарізати;
- Після закінчення часу кинути до курки цибулю і виставити таймер ще на 10 хвилин;
- Як тільки цибуля стане золотистою – додати помідори з часником і вино;
- Перевести її на «Гасіння» і виставити час на одну годину;
- Перед закінченням часу (хвилин через 15) додати всі спеції і зелень до чахохбілі. Подавати гарячим!
Курка в сметані
Це блюдо відноситься до швидким рецептами. Воно не вимагає особливої уваги від господині – досить все закинути в каструлю і можна більше не відволікатися на готування.
Інгредієнти:
- куряче м'ясо – 0,7 кг;
- цибулина;
- 20% сметана – 200 гр;
- борошно – 20 гр;
- цукор і сіль – по пучку;
- часник – 2 зуб.;
- олія для смаження.
Необхідний час: 45 хвилин.
Калорійність: 128 калорій.
- Виставити мультиварку на «Смаження» на 10 хвилин і влити олію, щоб воно прогрілося;
- Часник разом з цибулею дрібно порубати;
- Кинути овочі в чашу і прожарити їх 3-4 хвилин;
- Куряче м'ясо (краще всього брати філе) розділити на порційні шматочки;
- Додати м'ясо до овочів і смажити разом до закінчення часу;
- М'ясо не повинно зажариваться до скоринки, лише злегка підрум'яниться;
- Додати всі спеції і влити сметану;
- Борошно і цукор також кинути в чашу. Перемішати;
- Виставити режим «Гасіння» на півгодини і закрити кришку. Курка приготується самостійно.
Дієтичні страви з курячої грудки
Мультиварка відмінно підходить для приготування дієтичних страв, оскільки продукти в ній готуються з мінімальним додавання олії і швидше тушкують у власному соку, ніж смажаться. Особливо добре для приготування таких страв використовувати вбудовану пароварку.
Рулет з овочами
Поживна страва з мінімальним вмістом жирів відмінно підійде для лікарняних або оздоровчих дієт.
Інгредієнти:
- філе курки – 2 шт.;
- селера і морква – по 100 гр;
- часник – 4 зуб.;
- тофу – 50 гр (за бажанням);
- цибуля – 2 шт.;
- вода – 30 мл;
- перепелине яйце – 12 шт.;
- олія оливкова – 10 мл;
- суміш пряних перців – 10 гр;
- сіль за смаком;
- зелень за смаком.
Час приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 310 ккал.
- Для повноти смаку філе необхідно замаринувати у спеціях хоча б на пару годин до приготування. Краще якщо воно постоїть у спеціях ніч;
- Для маринаду: змішати перець і сіль, додати до них пюре з цибулі і часнику (через блендер або м'ясорубку). Всю масу добре перемішати і занурити в неї філе;
- На дерев'яній обробній дошці розстелити харчову плівку і викласти на неї порізану тонкими пластинками курку. Викладати необхідно внапуск;
- Вкрити м'ясо зверху ще одним шматком плівки і добре прокатати/відбити качалкою так, щоб м'ясо стало рівним;
- Залишилася цибулину, селеру і моркву дрібно покришити;
- У каструлю влити олію і викласти овочі. На режимі «Смаження» обсмажити їх до м'якості;
- Овочеву масу заправити переважними спеціями. Додати воду і злегка протушкувати;
- Яйця відварити і почистити;
- Овочеву масу прокрутити на блендері до однорідності;
- Зелень дрібно нарізати, тофу подрібнити;
- На шар курячого м'яса спочатку викласти овочеву суміш, потім тофу і петрушку, а в кінці – розкласти яйця. Для зручності яйця можна розрізати навпіл;
- Згорнути філе рулетом і добре загорнути в харчову плівку;
- Чашу наполовину заповнити водою і зверху встановити тарілку для варіння на пару, включивши однойменний режим. Викласти в неї рулет;
- Тримати 50 хвилин. Потім звільнити від плівки і порізати порційно.
Курячі парові котлетки
Прості котлетки, приготовані на пару без масла, вкрай рекомендовані людям з хворобами шлунка.
Продукти:
- куряче філе – ½ кг;
- яйце;
- цибуля, морква і картопля – по 1 шт.;
- спеції за смаком.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 105 калорій.
- Філе промити і видалити зайвий жир;
- Овочі очистити і помити;
- У блендері подрібнити м'ясо з цибулею;
- Картоплю і моркву подрібнити на тертці або нарізати дрібною соломкою, додати до м'яса;
- Додати спеції і вбити яйце;
- Вимісити фарш;
- У чашу мультиварки налити невелику кількість води, щоб при закипанні виділялося достатню кількість пари;
- Сформувати котлети і викласти їх на тарілку;
- Готувати 50 хвилин на спеціальному режимі.
Відмінності функцій в мультиварках різних моделей
Ринок техніки сьогодні рясніє різноманітними моделями мультиварок. Але яку варто придбати? Коротка характеристика провідних моделей і порівняння їх відмінних функцій нижче в таблиці.
Модель | Panasonic SR-TMH 181 | Moulinex MK 302E30 | Redmond RMC-M 4502 | Philips HD3037/03 | Polaris PMC 0517AD | Daewoo DMC-955 | Stadler Form SFC.909 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Потужність (Вт) | 670 | 600 | 860 | 980 | 860 | 800 | 800 |
Чаша (об'єм, л) | 4,5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 |
Покриття антипригарне) | є | є | є | є | є | є | є |
Кількість програм | 10 | 8 | 16 | 12 | Шістнадцять | 16 | 12 |
Таймер | є | є | є | є | є | є | є |
Контроль температури | немає | немає | є | є | є | є | немає |
Режим підігріву | є | є | є | є | є | є | є |
Країна складання | Таїланд | Китай | Китай | Китай | Китай | Китай | Китай |
Вартість (дол.) | 107 | 80 | 114 | 97 | 97 | 80 | 114 |
Вибирати мультиварку необхідно виходячи з особистих уподобань і потреб. Найбільш повну характеристику можна дізнатися на спеціалізованих сайтах або в магазинах. Але обов'язково варто придбати такий чудовий помічник на кухню.