Як приготувати сироп для просочення бісквіта в домашніх умовах
Бісквіт — це основа кондитерського мистецтва. Майже всі торти, рулети та тістечка припускають наявність цього випічки. Варіюються тільки ступінь щільності, товщина і додаткові інгредієнти в складі тесту.
Правильно приготовані бісквіти відрізняються ніжністю і легкістю текстури, але кондитерське мистецтво постійно розвивається, диктуючи нові умови, що вимагають від основи нових властивостей. Часом конструкція торта потрібна додаткова обробка бісквітних коржів, щоб уникнути ефекту «сухого» торта, часом, навпаки, потрібна волога і м'яка основа, і тоді на допомогу приходять різні просочення.
Їх приготування в домашніх умовах не вимагає професійних знань, лише точного дотримання рецептури і пропорцій.
Базовий сироп для просочення бісквітних коржів
Для початку потрібно визначитися з необхідними обсягами, як вже було сказано раніше, якість торта безпосередньо залежить від приготованого сиропу. Для цього існує особлива формула:
- 1 частина становить бісквіт;
- 0,7 — безпосередньо сироп для коржів;
- 1,2 становить крем.
Під частиною мається на увазі вага використовуваного продукту. Приміром, якщо корж важить 900 г, просочення на нього піде близько 570-600 грам.
Щоб підібрати необхідні пропорції під свій торт, можна скористатися таблицею з книги Кенгиса і Мархеля, датируемую ще 1959 роком. Вони пропонували наступне, враховуючи, що на кожні 2 ложки цукру, змішаних з 3 — води виходить 100г цукрового сиропу для просочення бісквіта:
- 8 ст. л. цук. піску + 12 ст. л. теп. води = 400 грамів сиропу;
- 9 ст. л. цук. піску + 13,5 ст. л. теп. води = 500 грамів сиропу;
- 12 ст. л. цук. піску + 18 ст. л. теп. води = 600 грамів сиропу.
Виберете сотейник з товстим дном, перед використанням промийте його холодною водою. Після всипається потрібну кількість цукру і вливається вибраний обсяг води.
Вариться сироп на маленькому вогні при постійному помішуванні дерев'яною ложечкою або силіконової лопаткою. Важливо не розбризкувати сироп по стінках, заважати акуратно.
Після повного розчинення кристалів цукру можна перестати заважати і дочекатися закипання. На поверхні з'явиться піна, її слід прибрати, і зняти сотейник з вогню.
Сироп для просочення бісквіта з коньяком
Для гурманів і цінителів хорошого спиртного, буде приємним сюрпризом ледь відчутний присмак і тонкий вишуканий аромат коньяку в шматочку ніжного торта. Ця просочення гармонійно поєднується з масляними кремами, так як часом коржі з такою прошарком можуть бути сухуваті без додаткової обробки.
Знадобиться | Обсяг |
---|---|
Коньяк або десертне вино | 50 мл |
Вода | 150 мл |
Цукор | 100 г |
Якщо торт невеликий буде достатньо 4 ложок цукру. Вода змішується з цукровим піском в сотейнику. На невеликому вогні суміш доводиться до кипіння. Коли базовий сироп готовий, він остуджується, і до нього додаються 50 мл коньяку або десертного вина.
Щоб акуратно і рівномірно розподілити сироп по коржу, можна по ложці виливати на руку, даючи краплях м'яко проникати в основу бісквіта.
Лимонний сироп для просочення бісквіта
Відмінно підійде для рулету з тропічними фруктами або торта з ягодами.
Знадобиться | Обсяг |
---|---|
Охолоджена кип'ячена вода | 200 мл |
Лимонна настоянка | 2-3 ст. л. |
Цукор | 100 г |
В мисці з рідиною розмішується цукор до повного розчинення. Потім акуратно вливається лимонна настоянка, її можна процідити перед застосуванням. І все знову ретельно розлучається. Так як використовується не сік лимона, то сироп не зробить смак бісквіта кисло-солодким.
Сама настоянка робиться досить просто. Знадобиться всього нічого:
- 1 лимон;
- 6 ст. л. горілки.
Дрібно натираємо лимонну шкірку, а з м'якоті через соковижималку видавлюємо сік. Нарешті, змішуємо в горілці цедру і лимонний сік. Компоненти наполягають в темному місці протягом двох днів, потім отриману настоянку прибираємо в холодильник до моменту використання.
Якщо під рукою немає лимонної настоянки або не хочеться возитися з приготуванням, то підійде інший рецепт.
Знадобиться | Обсяг |
---|---|
Лимон | половина |
Вода | 1 склянка |
Цукор | 15 г |
Ванілін | 1 пакетик |
Лимонні часточки розрізати на шматочки, потім залити склянкою окропу. Розмішати в отриманій рідини цукор. Після цих нехитрих маніпуляцій можна просочувати бісквіт.
Простий рецепт бісквітного торта в домашніх умовах, візьміть на замітку.
Як спекти смачний і соковитий бісквіт з маком, пропонуємо вам наші рецепти з покроковими фото.
Просочення для торта на основі кави
Цей сироп призначений торта з горіхами або з шоколадним кремом.
Знадобиться | Обсяг |
---|---|
Кава | 10 г |
Цукор | 50 г |
Окріп | 1 склянка |
Ром | 1 ч. л. |
Спершу потрібно заварити чашку міцної кави. Потім відправити туди дві ложки солодкого піску і добре розмішати його. Напій потрібно остудити до середньої температури. Для того щоб надати особливого аромату коржам, кава підливається чайна ложка рому.
Коли просочення готова і охолола до потрібної температури, наносимо її на корж. Для рівномірного розподілу допоможе банальна кришка від пластикової пляшки. В ній робляться невеликі отвори, через які повільно просочується сироп. Його потрібно акуратно розподіляти ложкою по поверхні.
Особливий смак цієї просочення додасть кавова есенція. Це рецепт для особливих естетів.
Знадобиться | Обсяг |
---|---|
Карамелізований цукор | 450 г |
Розчинна кава | 4 ст. л. |
Вода | 60 мл |
Розплавити карамелізований цукор на невеликому вогні. Знявши з плити каструльку з цукром, додаємо туди води, активно збиваючи суміш віночком. Заварюємо кави з двома столовими ложками окропу і підливаємо до інших компонентів.
Коли есенція охолоне, приблизно одну четверту чашки використовуємо в рецепті кавовій просочення. Зберігається вона досить довго, до півроку, звичайно ж, в холодильнику.
М'ятно-апельсинова для просочення бісквіта
Цей сироп зробить десерт особливим і неповторним, за рахунок свого особливого приємного смаку й аромату.
Знадобиться | Обсяг |
---|---|
М'ята | 30 г |
Апельсин | 1 шт. |
Горілка | 100 мл |
Цукор | 200 г |
Вода | 125 мл |
Горілка з'єднується з водою. М'ята ретельно промивається і дрібно нарізати. У мисці подрібнене листя заливаються рідиною. Засипається і розмішати до повного розчинення цукру.
У підсумку компоненти переливаються в ємність з кришкою і протягом однієї або двох тижнів. Після закінчення часу, коли настоянка буде готова, залишиться лише додати сік апельсина.
Перегляньте відео-рецепт бісквітного торта з просоченням:
Секрети використання просочення
- Важливо сироп охолодити до середньої температури перед використанням;
- Ароматизація гарячого сиропу, щойно знятого з плити, заборонена, так як ароматичні речовини просто випаруються;
- Основа сиропу — цукор, тому варто подбати заздалегідь про купівлю якісного цукру;
- Сироп витримується протягом одного дня перед застосуванням;
- У спекотну погоду слід збільшувати відсоток цукру в сиропі, щоб виріб довше зберігалося, цукровий пісок і вода використовуються в рівних пропорціях. Взимку краще дотримуватися звичайної рецептури;
- Якщо коржів в торті три, то основна кількість просочення йде на самий верхній шар, середній просочується не так щедро, а нижній задовольняється залишками. Відповідно пропорції приблизно такі — 2:3:5;
- Стандартний бісквіт вбирає більше сиропу, ніж коржі ванільні, тому потрібно заготовлювати більший обсяг солодкої рідини;
- Більше просочення знадобиться і для торта, промазанного суфле, ніж для того, що з сирно-вершковим кремом.
Після просочення торт відправляється в холодильник або на балкон, якщо за вікном зима, на ніч. До базовим рецептом сиропу можна додавати абсолютно будь-лікер (абрикосовий, вишневий, шоколадний) або настойку, крім тих, що вказані в рецепті. Для рівномірного розподілу просочення рекомендується використовувати пульверизатор, якщо такого немає під рукою, то підійде і звичайна пензлик.