06 июнь 2019 5 283

Як смачно приготувати шурпу з свинини

Шурпа – це одне з найпоширеніших страв східної кухні. У різних країнах вимова її назви може трохи відрізнятися, наприклад, у Таджикистані – «шурбо», а в Казахстані – «сорпа».

Традиційно цей наваристий, густий, а в деяких випадках досить гострий суп вариться з жирної молодої баранини з крупно нарізаними овочами і навіть фруктами – айвою, абрикосами, сливами. В кінці приготування шурпу засипають зверху тонким шаром свіжої зелені і прянощами.

Існують і інші рецепти, в яких використовується м'ясо різної птиці, свинина і навіть риба. Приготувати це блюдо дуже просто – воно мало чим відрізняється від звичного супу. З спецій і зелені в нього кладуть також петрушку, кінзу і червоний перець.

Вважається, що шурпа сприятливо впливає на весь організм і допомагає відновити імунітет після операції.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
корейка - 450 г
цибулина - 1 шт.
картопля - 2 шт.
морква - 1 шт.
помідори - 2 шт.
лист лавра - 1 шт.
зелень - 30 г
масло - 2 ст. л.
цукор, сіль - по дрібці
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 163 Ккал

Не всі люблять баранину за її специфічний запах, але її легко можна замінити на жирний шматок свинини, і шурпа вийде не менш смачною.

Шурпа вариться в чавунному казані, але якщо у вас такого немає, можна скористатися великою каструлею. Свинина для супу обов'язково має бути на кістки, щоб при варінні варіння вийшов кістковий мозок, і бульйон вийшов ще наваристий. Обробіть свинину на шматки, зріжте жили і плівку. Налийте в казан масло, добре розігрійте і закиньте обсмажуватися м'ясо.

Овочі почистіть і нарубаєте великими шматками, додайте до подрумянившейся свинині і пасеруйте хвилин десять.

Влийте два літра окропу і доведіть до кипіння. Прикрийте кришкою і тушкуйте юшку півтори години, але не забудьте обов'язково зняти піну.

Помідори помийте і наріжте на чотири частини. Якщо ви не любите шкірку в супі, попередньо опустіть в окріп і зніміть її. Слідом відразу всипте цукор, щоб пішла зайва кислинка. Покладіть нарізану картоплю і варити страву ще п'ятнадцять хвилин. Завершальним етапом буде подрібнена зелень, додайте її і варіть шурпу ще пару хвилин.

Як готувати шурпу з свинини в мультиварці

Приготувати таку страву набагато простіше, якщо на кухні є мультиварка. Не знадобиться постійного контролю за самим процесом. Достатньо закласти всі інгредієнти, і запустити певну функцію.

Складові:

  • свинина – 300 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • олія – 1 ст. л.;
  • картопля – 3 шт.;
  • помідор – 2 шт.;
  • спеції – 2 ст. л.

Приготування: 2.3 години.

Калорії: 169 Ккал/100 р.

Запускаємо прилад в режим варіння, вливаємо в чашу олія (можна замінити свинячим жиром). М'ясо ріжемо на великі шматки. Овочі миємо та очищаємо, шаткуємо часточками. Коли олія нагріється, кладемо підсмажитися свинину хвилин на двадцять. Періодично помішуйте його силіконової лопаткою, щоб підрум'янилося рівномірно.

Туди ж кладемо цибулю і моркву пасеруємо до м'якого стану. Слідом кидаємо картоплю, порізані помідори і заливаємо все окропом. Закриваємо кришкою і готуємо одну годину, переключивши на «Гасіння».

Відкриваємо, додаємо спеції. У продажу зустрічаються готові суміші, які так і називаються – «Для шурпи». Підливаємо ще води, перемішуємо і залишаємо на тридцять хвилин.

Торт «Норка крота» — незвичайна назва, смачний десерт, дивно легкий рецепт.

Візьміть на замітку кілька рецептів заправки для грецького салату.

Національне блюдо від гарячих фінських хлопців — юшка по-фінськи, рецепт рибного блюда з вершками.

Як варити шурпу з свинячих реберець з солодким перцем

Із свинячих ребер виходить відмінна шурпа, саме ця частина туші має все необхідне для наваристого жирного бульйону. А болгарський перець додасть лише солодкуватий присмак і аромат страви.

Складові:

  • ребра – 550 г;
  • морква – 2 шт.;
  • цибулина – 2 шт.;
  • бульби картоплі – 2 шт.;
  • часник – 1 шт.;
  • перець – 2 шт.;
  • сіль, прянощі – 1 ч. л.;
  • зелень – пучок.

Приготування: 2.5 години.

Калорії: 182 Ккал/100 р.

Розбираємо реберця на шматочки, кладемо в казанок і підсмажуємо.

Масло можна не підливати: м'ясо саме по собі жирне, відразу почне готуватися в своєму соку. Всі овочі чистимо, при необхідності промиваємо і розрізаємо на товсті великі часточки.

Закидаємо до ребер спочатку цибулю і моркву, підсмажуємо продукти разом, періодично промешівая, але не до золотої скоринки, а щоб вони тільки розм'якли.

Хвилин через вісім додаємо картоплю. Заливаємо інгредієнти гарячою водою практично до країв – частина її в процесі википить. Залишаємо нудитися на слабкому вогні півтори години.

Додаємо прянощі, кидаємо цілим зубок часнику і розрізаний на чотири частини перець. Притрушиваем подрібненою зеленню – кінзою, петрушкою, кропом і готуємо ще двадцять хвилин.

Відставляємо з плити, залишаємо постояти і розливаємо в глибокі тарілки. До цієї страви обов'язково подавати лаваш або свіжий хліб, тому що воно дуже жирне.

Поради кулінарів:

  1. Суп вийде ще смачніше, якщо в чашу приладу влити не просто воду, а готовий бульйон – овочевий або навіть грибний;
  2. Деякі кулінари рекомендують м'ясо попередньо запекти в електродуховці, від цього смак страви буде ще більш насиченим;
  3. Шурпу зазвичай подають зі сметаною, майонезом, часниковим соусом, гострої домашньою аджикою або гірчицею;
  4. Якщо у вас не виявилося свіжих помідорів, допускається використовувати в'ялені, консервовані або навіть густий томатний соус, смак вийде не гірше;
  5. Не кладіть лист лавра в самому початку приготування. Краще це зробити в кінці. Це ж стосується і чорного перцю горошком. Краще потім додатково собі в тарілку покласти стручок червоного перцю, якщо ви любите погостріше;
  6. Якщо у вас вийшов бульйон мутний, обов'язково процідіть його через марлю;
  7. Варіть суп на слабкому вогні, щоб він сильно не клекотів, а більше нудився, так продукти поступово будуть віддавати свої аромати, і страва не буде схоже на кашу;
  8. Для шурпи з свинини відмінно підійде невелика м'ясна рулька, тільки перед приготуванням її потрібно добре вимочити, щоб вийшла вся кров;
  9. Якщо ви готуєте страву на вогнищі, то в казанок овочі закладаються цілком.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: