Як приготувати класичну шурпу з баранини
Шурпа – дуже смачна страва, історія якого обчислюється безліччю років. У кожного народу з Середньої Азії свій рецепт, але головна складова незмінна – баранина. Більш західні народи також взяли це блюдо, але баранину замінили іншими видами м'яса.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баранина, бажано свіжа і з кісточкою - | 1,5 кг |
картопля - | близько кілограма |
цибулю - | півкілограма |
морква і помідори - | по 3 штуки |
часник - | 3 або 4 зубчики |
лавровий лист, сіль, спеції - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 155 Ккал |
Страву можна готувати на плиті в домашніх умовах, але дим від палаючих дров додасть шурпі особливий смак.
Порядок приготування:
- М'ясо покласти в казанок обсягом не менше 5 літрів і заливається водою (три літри). Додавати рідину в процесі приготування категорично не можна, тому можна спочатку наливати повний казанок. В процесі надлишки випаруються;
- Підтримується інтенсивний вогонь до закипання страви;
- Знімається плівка з поверхні води і казанок отдвигается трохи в бік від вогню. Таким чином, кипіння страви стає не таким сильним. Всі рецепти однозначно говорять – шурпа повинна нудитися;
- Через півтора годин томління, що у страву додається сіль і нарізану півкільцями цибулю;
- Через 7 хвилин після цього укидає крупно нарізану моркву. Якщо придбаний овоч середнього розміру, то розрізати його достатньо на 3 або 4 частини. Дрібну морквину можна взагалі не різати;
- Ще через 7 хвилин додаються нарізані шматочками помідори і спеції;
- Проходить ще 5 хвилин томління і засипається нарізану середніми шматочками чищений картопля;
- Страва вариться до готовності картоплі і знімається з вогню.
Обмежень по спецій не існує, кожен вибирає набір під себе.
Правила подачі:
- Варіант перший. Овочі і м'ясо виймаються, вони подаються до бульйону в якості гарніру;
- Варіант другий. Наваристий суп, але баранина все одно подається окремо.
Як смачно приготувати камбалу на сковороді в мультиварці або в духовці. Читайте які трави додати.
Скільки варити заморожений броколі і що з нього можна приготувати. Рецепти тут.
Як приготувати шашлик в духовці в банку. Якщо у вас не виходить їхати на пікнік — влаштуйте його будинку!
Шурпа по-узбецьки на плиті
Для приготування цієї страви з класичним смаком, звичайно, необхідний відкритий вогонь, але при наявності каструлі з досить товстим дном цілком можна обійтися і газовою плитою.
Інгредієнти:
- Близько 0,7 кілограма баранини;
- 8 дрібних картоплин;
- Цибулини, морква, спеції;
- Соняшникова або інше подібне масло, томатна паста.
Порядок приготування шурпи з баранини по-узбецьки в домашніх умовах:
- На дно казана наливається дві столові ложки рослинної олії. Даємо йому час для розігріву;
- Укладаємо в каструлю нарізану великими шматками баранину. Включаємо сильний вогонь і протягом чверті години обсмажуємо баранину;
- Нарізаємо овочі (цибуля допускається у формі великих кубиків, а морква ріжеться уздовж);
- Опускаємо овочі в казан. Коли обсмажену цибулю і моркву стануть м'якими, додається томатна паста;
- Картопля чиститься, нарізати великими кубиками, опускається в каструлю і злегка обсмажується;
- Заливається вода, ємність накривається кришкою. Вогонь зменшується;
- Шурпа нудиться близько години, після чого знімається з вогню і настоюється.
Подається в тарілках в первозданному вигляді (відокремлювати м'ясо з овочами не потрібно).
Шурпа з баранини з нутом: як застосувати мультиварку
Існує ще один знаменитий рецепт з використанням спеціального гороху, який називається нут. Також детально розберемо, як використовувати цілком сучасний кухонний прилад – мультиварку — для приготування шурпи.
Інгредієнти:
- Баранина – близько півкілограма;
- 4 середніх картоплини;
- Використовуємо дві цибулини, стільки ж моркви, болгарського перцю і помідорів;
- Кілька зубчиків часнику, спеції зіру (східний продукт, можна знайти на ринку);
- 200 грамів гороху нут;
- Коріандр, червоний перець, болгарський перець, сіль, зелень за 50 грам.
Порядок приготування:
-
- Ретельно вимите м'ясо нарізати великими порційними шматочками і укладається на дно чаші приладу;
-
- Нут замочується не менше 12 годин перед укладанням в ємність для приготування. Таким чином підготовлений горох укладають поверх баранини;
-
- Далі кладеться зіру, шинковані невеликими шматочками, очищеними від шкірки, овочами;
-
- Болгарський перець очищується від насіння і ріжеться таким же чином;
- Наливається вода до верхньої позначки, закривається кришка;
- Включається режим гасіння, таймер виставляється на 70-80 хвилин;
- Зелень дрібно нарізати і засипається після сигналу мультиварки;
- Перчимо, солимо за смаком, знову закриваємо кришку;
- Виставляється режим підтримання температури» на 15 хвилин. Все готово.
Шурпа по-татарськи в казані
Ще один рецепт страви, яка стане прикрасою столу, замінивши перше і друге. Що потрібно підготувати:
- Баранина (бажано жирна) – 0,7 кілограма;
- Сало – 150 грам;
- Відварений нут – півтори склянки;
- Картопля – близько півкіло;
- По 300 г болгарського перцю, моркви, помідорів, цибулі середнього;
- Часник, пекучий перець – по 3 часточки кожного;
- Спеції, зелень, сіль.
Як готувати:
- Створити максимальний вогонь, покласти в казан сало. Витопити його до утворення шкварок, які після цього видаляються;
- Закладається нарізану півкільцями цибулю і підсмажується до появи характерного золотистого кольору;
- М'ясо нарізати великими шматками, укладаються в казан. Підсмажуються до появи ледь помітною рум'яної скоринки;
- Додається моркву рівним шаром. Через 5 хвилин після цього вміст ємності перемішати;
- Кладемо перець чилі, слідом за ним вливається 2 літри води;
- Знижуємо інтенсивність вогню (мінімум не потрібен, можна трохи більше). Суп вариться одну годину після закипання без використання кришки;
- Виймаємо перець, закладаємо розрізані на 4 частки очищені картоплини і заздалегідь відварений нут;
- Через 15 хвилин додається солодкий перець, помідор (без шкірки, розрізаний на чотири частини), лаврове листя;
- Солимо, перчимо за смаком, висипаємо роздавлений часник. Знову варимо чверть години;
- Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою. Даємо час настоятися.
Правила подачі:
- М'ясо викладати окремо не обов'язково, але враховуючи розмір шматочків – бажано;
- Перед подачею посипається свіжою зеленню.
Секрети приготування
Наведемо кілька рекомендацій від професійних кухарів, які допоможуть зробити страви ще смачніше:
- Якщо підтримувати високу температуру шурпи тривалий час, смак обов'язково зіпсується. З тієї ж причини не рекомендується розігрівати суп;
- Багато зелені зіпсувати смак не можуть. Навпаки класичні рецепти вимагають великої кількості петрушки, кропу, естрагону;
- Обов'язково пропонуйте сметану до готового блюда. Вона дуже добре поєднується з шурпою.
Запас готувати цей вид супу не можна. Холодне блюдо застигне за рахунок баранячого жиру, а розігріти без втрати смакових якостей не вийде.