30 май 2019 960

Як приготувати класичну шурпу з баранини

Шурпа – дуже смачна страва, історія якого обчислюється безліччю років. У кожного народу з Середньої Азії свій рецепт, але головна складова незмінна – баранина. Більш західні народи також взяли це блюдо, але баранину замінили іншими видами м'яса.

Але повністю відчути класичний смак шурпи можна тільки, якщо використовувати м'ясо баранчика. Тому розберемо рецепти саме з цієї складової.
Шурпа з баранини на багатті
Інгредієнти Кількість
баранина, бажано свіжа і з кісточкою - 1,5 кг
картопля - близько кілограма
цибулю - півкілограма
морква і помідори - по 3 штуки
часник - 3 або 4 зубчики
лавровий лист, сіль, спеції - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 155 Ккал

Страву можна готувати на плиті в домашніх умовах, але дим від палаючих дров додасть шурпі особливий смак.

Порядок приготування:

  1. М'ясо покласти в казанок обсягом не менше 5 літрів і заливається водою (три літри). Додавати рідину в процесі приготування категорично не можна, тому можна спочатку наливати повний казанок. В процесі надлишки випаруються;
  2. Підтримується інтенсивний вогонь до закипання страви;
  3. Знімається плівка з поверхні води і казанок отдвигается трохи в бік від вогню. Таким чином, кипіння страви стає не таким сильним. Всі рецепти однозначно говорять – шурпа повинна нудитися;
  4. Через півтора годин томління, що у страву додається сіль і нарізану півкільцями цибулю;
  5. Через 7 хвилин після цього укидає крупно нарізану моркву. Якщо придбаний овоч середнього розміру, то розрізати його достатньо на 3 або 4 частини. Дрібну морквину можна взагалі не різати;
  6. Ще через 7 хвилин додаються нарізані шматочками помідори і спеції;
  7. Проходить ще 5 хвилин томління і засипається нарізану середніми шматочками чищений картопля;
  8. Страва вариться до готовності картоплі і знімається з вогню.

Обмежень по спецій не існує, кожен вибирає набір під себе.

Правила подачі:

  • Варіант перший. Овочі і м'ясо виймаються, вони подаються до бульйону в якості гарніру;
  • Варіант другий. Наваристий суп, але баранина все одно подається окремо.

Як смачно приготувати камбалу на сковороді в мультиварці або в духовці. Читайте які трави додати.

Скільки варити заморожений броколі і що з нього можна приготувати. Рецепти тут.

Як приготувати шашлик в духовці в банку. Якщо у вас не виходить їхати на пікнік — влаштуйте його будинку!

Шурпа по-узбецьки на плиті

Для приготування цієї страви з класичним смаком, звичайно, необхідний відкритий вогонь, але при наявності каструлі з досить товстим дном цілком можна обійтися і газовою плитою.

Інгредієнти:

  • Близько 0,7 кілограма баранини;
  • 8 дрібних картоплин;
  • Цибулини, морква, спеції;
  • Соняшникова або інше подібне масло, томатна паста.

Порядок приготування шурпи з баранини по-узбецьки в домашніх умовах:

  1. На дно казана наливається дві столові ложки рослинної олії. Даємо йому час для розігріву;
  2. Укладаємо в каструлю нарізану великими шматками баранину. Включаємо сильний вогонь і протягом чверті години обсмажуємо баранину;
  3. Нарізаємо овочі (цибуля допускається у формі великих кубиків, а морква ріжеться уздовж);
  4. Опускаємо овочі в казан. Коли обсмажену цибулю і моркву стануть м'якими, додається томатна паста;
  5. Картопля чиститься, нарізати великими кубиками, опускається в каструлю і злегка обсмажується;
  6. Заливається вода, ємність накривається кришкою. Вогонь зменшується;
  7. Шурпа нудиться близько години, після чого знімається з вогню і настоюється.

Подається в тарілках в первозданному вигляді (відокремлювати м'ясо з овочами не потрібно).

Шурпа з баранини з нутом: як застосувати мультиварку

Існує ще один знаменитий рецепт з використанням спеціального гороху, який називається нут. Також детально розберемо, як використовувати цілком сучасний кухонний прилад – мультиварку — для приготування шурпи.

Інгредієнти:

  • Баранина – близько півкілограма;
  • 4 середніх картоплини;
  • Використовуємо дві цибулини, стільки ж моркви, болгарського перцю і помідорів;
  • Кілька зубчиків часнику, спеції зіру (східний продукт, можна знайти на ринку);
  • 200 грамів гороху нут;
  • Коріандр, червоний перець, болгарський перець, сіль, зелень за 50 грам.

Порядок приготування:

    1. Ретельно вимите м'ясо нарізати великими порційними шматочками і укладається на дно чаші приладу;

    1. Нут замочується не менше 12 годин перед укладанням в ємність для приготування. Таким чином підготовлений горох укладають поверх баранини;

    1. Далі кладеться зіру, шинковані невеликими шматочками, очищеними від шкірки, овочами;

    1. Болгарський перець очищується від насіння і ріжеться таким же чином;

  1. Наливається вода до верхньої позначки, закривається кришка;
  2. Включається режим гасіння, таймер виставляється на 70-80 хвилин;
  3. Зелень дрібно нарізати і засипається після сигналу мультиварки;
  4. Перчимо, солимо за смаком, знову закриваємо кришку;
  5. Виставляється режим підтримання температури» на 15 хвилин. Все готово.

Шурпа по-татарськи в казані

Ще один рецепт страви, яка стане прикрасою столу, замінивши перше і друге. Що потрібно підготувати:

  • Баранина (бажано жирна) – 0,7 кілограма;
  • Сало – 150 грам;
  • Відварений нут – півтори склянки;
  • Картопля – близько півкіло;
  • По 300 г болгарського перцю, моркви, помідорів, цибулі середнього;
  • Часник, пекучий перець – по 3 часточки кожного;
  • Спеції, зелень, сіль.

Як готувати:

  1. Створити максимальний вогонь, покласти в казан сало. Витопити його до утворення шкварок, які після цього видаляються;
  2. Закладається нарізану півкільцями цибулю і підсмажується до появи характерного золотистого кольору;
  3. М'ясо нарізати великими шматками, укладаються в казан. Підсмажуються до появи ледь помітною рум'яної скоринки;
  4. Додається моркву рівним шаром. Через 5 хвилин після цього вміст ємності перемішати;
  5. Кладемо перець чилі, слідом за ним вливається 2 літри води;
  6. Знижуємо інтенсивність вогню (мінімум не потрібен, можна трохи більше). Суп вариться одну годину після закипання без використання кришки;
  7. Виймаємо перець, закладаємо розрізані на 4 частки очищені картоплини і заздалегідь відварений нут;
  8. Через 15 хвилин додається солодкий перець, помідор (без шкірки, розрізаний на чотири частини), лаврове листя;
  9. Солимо, перчимо за смаком, висипаємо роздавлений часник. Знову варимо чверть години;
  10. Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою. Даємо час настоятися.

Правила подачі:

  • М'ясо викладати окремо не обов'язково, але враховуючи розмір шматочків – бажано;
  • Перед подачею посипається свіжою зеленню.

Секрети приготування

Наведемо кілька рекомендацій від професійних кухарів, які допоможуть зробити страви ще смачніше:

  • Якщо підтримувати високу температуру шурпи тривалий час, смак обов'язково зіпсується. З тієї ж причини не рекомендується розігрівати суп;
  • Багато зелені зіпсувати смак не можуть. Навпаки класичні рецепти вимагають великої кількості петрушки, кропу, естрагону;
  • Обов'язково пропонуйте сметану до готового блюда. Вона дуже добре поєднується з шурпою.

Запас готувати цей вид супу не можна. Холодне блюдо застигне за рахунок баранячого жиру, а розігріти без втрати смакових якостей не вийде.

Що ще почитати: