Як правильно завести тісто на млинці: хитрощі і рецепти з відео
Таке блюдо, як млинці, на Русі робили майже в кожному будинку: хто з чого міг, залежно від достатку родини, кожен підбирав найвигідніший для себе і близьких рецепт. На свята млинці робили з численними смачними начинками, розкид у них був колосальним: від багатих солоних, до різноманітних солодких.
Тепер же млинці традиційно печуть як на найбільш млинцевий свято – масляну, так і в інші зручні для господині дні, щоб побалувати своїх близьких і гостей, що прийшли в будинок.
Посуд для приготування тіста на млинці
- Каструля, таз, миска або інша глибока посудина;
- Віночок;
- Ложка для додання сипучих інгредієнтів і попереднього розмішування тіста;
- Сковорода;
- Міксер.
Як правильно завести тісто на млинці на воді
Варто окремо відзначити, що за таким рецептом приготування зможе спекти млинці навіть починаюча господиня і мамина помічниця.
Склад:
- Вода – півлітра (воду можна брати будь-яку, але краще холодну кип'ячену);
- Близько двох склянок борошна (в залежності від того, скільки візьме тісто);
- Одне або два яйця;
- Цукор і сіль за смаком;
- Масло для смаження млинців.
У будь-яку зручну глибоку посуд (миска, каструля, кому що подобається)всипати трохи борошна, додати яйце, сіль, цукор.
Потроху додавати воду, акуратно перемішати, намагаючись не допускати появи грудочок.
Після приготування тесту, можна починати смажити млинці.
Сковороду для смаження перед цим необхідно добре розжарити і змастити маслом.
Ополоником наливаємо необхідну кількість тіста і обсмажуємо кожен млинець з двох сторін до рум'яної скоринки.
Млинці на молоці
А завести тісто на основі молока не дуже складно, записуйте рецепт:
- Борошно – трохи більше склянки, а точніше близько 280 грам (в залежності від потрібної для вас в'язкості тіста);
- Молоко – один літр;
- Яйця – 2 штуки;
- Сіль;
- Цукор – 1-2 ст. л.
- Рослинне масло кладемо в тісто – близько 2 ст. л. та для змащування сковороди – близько 4 ст. л.
У миску або іншу ємність кладемо спочатку всі сухі інгредієнти: борошно, цукор, сіль. Додаємо до них всі рідкі складові тіста: молоко, олія, масло і яйця. Змішуємо, але тільки не допускаємо появи грудочок. Тісто готове і можна пекти млинці.
Як завести тісто на млинці на кефірі
Млинці, зроблені на кефірі, разюче відрізняються від усіх інших наведених вище рецептів. Справа в тому, що тісто, заведену на кефірі, має злегка кислуватий смак приємний, який не всім до речі подобається.
Тому, перш ніж заводити тісто саме на кефірі спробуйте такі млинці заздалегідь у знайомих або просто приготуйте мінімальну порцію тіста, щоб остаточно визначиться сподобаються вони вам чи ні.
Інгредієнти:
- Кефір (відсоток жирності продукту варіюйте на свій розсуд) – 500 мл;
- Борошно – 3 склянки (250 грам);
- Яйця – 1-2 штуки;
- Сіль;
- Цукор – пів чайної ложки;
- Рослинне масло – воно потрібне тільки для змазування сковороди.
Для приготування тіста потрібно ретельно і акуратно, не допускаючи появи грудок змішати в глибокій ємності всі складові для цього рецепта компоненти. Робити це можна як віночком, так і міксером або будь-яким іншим зручним саме для вас предметом (наприклад, виделкою).
Тісто по в'язкості повинна нагадувати рідку сметану. Якщо все пройшло добре і тісто вийшло як треба, можете готувати смачні млинці для всієї родини.
Млинці з апельсиновим соком
Дуже незвичайний і цікавий рецепт. Такі млинці можна готувати до святкового дня чи при очікуванні гостей. Млинці з апельсиновим соком сподобаються і дітям, і дорослим. Приготовані по такому рецепту млинці можна начиняти будь солодкою начинкою і насолоджуватися чудовим смаком.
Для приготування знадобиться:
- Сік апельсина ( свіжовичавлений або з пакету) – 70 мл;
- Борошно – 100 грам;
- Молоко – один стакан;
- Цукор – 3 ст. л.;
- Сіль за смаком;
- Невелика кількість цедри апельсина;
- Рослинна олія для смаження;
- Вершкове масло для змазування готових млинчиків.
Приготувати тісто, змішавши за рецептом всі складові, крім рослинного і вершкового масел. Розжарити сковороду, змастити рослинним маслом. Спекти всі млинці, змастити їх вершковим маслом. На смак такі млинці запам'ятаються вам надовго. Насолоджуйтесь!
Скоро піст, тому візьміть а замітку рецепт вегетаріанських млинців без яєць і молока.
Панкейкі це різновид млинців. Як приготувати американські панкейкі на кефірі рецепт з фото в нашій статті.
Корисні поради
На кухні, як і в будь-якому іншому місці, може статися щось, що ну ніяк не вписувалося в процес готування. Причин виникнення абсолютно безглуздих ситуацій багато і перераховувати їх немає сенсу, головне завдання – вчасно виправити свої ж помилки.
- При випіканні млинців на кефірі вибирайте кефір з найменшим відсотком жирності, додатково до цього можна додатково розвести його водою (обов'язково кип'яченою охолодженою). Такий секрет дозволить господарці, в тому числі і недосвідченою, спритно знімати зі сковороди гарячі млинці;
- Для випікання млинців найкращим чином підійде спеціальна сковорода млинна, при наявності такої в будинку ви зможете завжди з задоволенням випікати улюблену страву;
- Щоб підвищити клейковину борошна (клейковина вказується у відсотковому співвідношенні на кожному пакеті продукту) рідина в тісто (а саме воду або молоко) потрібно додавати в гарячому вигляді;
- При випіканні млинці рвуться при перекиданні – в тесті не вистачає в'язкості (додайте яйце або трохи борошна);
- Для того, щоб повністю виключити появу грудок в тесті, необхідно попередньо в невеликій кількості води і солі розвести борошно – це значно скоротить їх появу;
- Просіювання борошна при приготуванні тіста дозволить поліпшити смак кінцевого продукту і наситити борошно киснем;
- Якщо процес приготування млинців потрібно прискорити скористайтесь наступною рекомендацією: смажте їх на кількох сковородах;
- Щоб перший млинець вийшов «як треба» — добре розігрійте сковороду перед смаженням.
Озброївшись необхідним інвентарем і слідуючи покроковим рекомендацій і порад, у будь-якої жінки (навіть у тієї, яка зовсім не вміє готувати) виходять дуже смачні, домашні млинці. Приємного апетиту!