Як смачно приготувати Хе з риби
Смачне блюдо Хе з риби відрізняється оригінальністю, пікантністю і сьогодні багато людей відчувають до нього особливу пристрасть. Але для того, щоб приготувати його максимально правильно, важливо знати основні кулінарні прийоми і дотримуватися поради фахівців.
Для того, щоб блюдо вийшло особливо смачним і відповідало реальному рецептом, важливо правильно вибрати всі необхідні продукти і поєднувати потрібні інгредієнти.
Трохи про страву, історія появи
Блюдо Хе вважається споконвічно корейським і сьогодні воно набуло особливої популярності у всьому світі. Однак деякі джерела стверджують, що вперше таке блюдо стали готувати в Китаї і вже після рецепти запозичили корейські кулінари.
Проте в період епідемії кишкових захворювань Хе втратило свою актуальність, але повернулося з новою силою через деякий час. Воно у класичному національному варіанті готується на основі сирої риби.
У різних інтерпретаціях допускається попередня теплова обробка продукту. Відомо, що це блюдо дуже любив стародавній мислитель Конфуцій, що зафіксовано стародавніми літописами. Хе сьогодні має багато «облич».
Не існує єдиного точного рецепту, оскільки допускаються різні варіації, з використанням риби, овочів або м'яса. У Кореї готують з найсвіжішої риби «сэнъсонхве».
Головне – вибрати для себе найбільш підходящі продукти і способи їх приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
соус соєвий - | 40 мл |
сіль - | за смаком |
мелений червоний перець - | 10 г |
петрушка зелена - | половина пучка |
цукровий пісок - | 5 г |
перець стручковий - | 1 шт. |
часник - | 4 зубця |
риба свіжа (морська або прісноводна) - | половина кілограма |
олія кунжутна - | 40 мл |
есенція оцтова - | 20 мл |
ріпчаста цибуля - | 1 шт. |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Перший класичний рецепт Хе передбачав використання сирої риби (морський або річковий). Важливо правильно її замаринувати, домігшись особливої ніжності страви. При цьому використовуються певні види спецій.
Спосіб приготування Хе (класичний варіант):
- Рибу промивають, выпотрашивают її, видаляють лусочки;
- З філе виймають кісточки і ріжуть його у вигляді соломки (важливий момент для страви Хе з рибки), товщина кожної такої «соломинки» — близько 2,5 см;
- Поливають оцтовою есенцією, солять (таким чином риба маринується, що робить її не сирої і надає особливий смак);
- Залишають її маринуватися на кілька годин;
- Нарізають часник, цибулю;
- Стручковий перець ріжуть кружальцями;
- У ємність для смаження наливають олія (кунжутна), висипають часник та цибулю, додають соус із сої, посипають спеціями;
- Далі кладуть рибу, все змішується і піддається тепловій обробці;
- Коли страва буде готове, його прикрашають кільцями перцю і петрушкою.
Хе по-корейськи
Інгредієнти для приготування Хе по-корейськи з риби:
- огірок свіжий – 2 штуки;
- свіжий короп – 300 г;
- перець солодкий – половина штуки;
- масло рослинне – 5 столових ложок;
- морква, приготована по-корейськи– 150 г;
- ріпчаста цибуля – 1 або 2 штуки;
- паприка – 20 г;
- часник – 3 зубчики;
- петрушка – половина великого пучка;
- кунжут – 5 м;
- есенція оцтова – 15 мл;
- соус соєвий – 60 мл;
- червоний і чорний перець мелений – на смак;
- сіль – 2,5 г;
- перемелений коріандр – 2,5 р.
Час приготування: до 2 годин. Калорійність: 350 кілокалорій в 100 г готового продукту.
Спосіб приготування Хе по-корейськи:
- Рибу очищають, промивають, ріжуть у вигляді соломки;
- Викладають її в ємність, поливають есенцією (оцтової), солять і дають настоятися близько двох годин;
- Петрушку дрібно нарізають, ріжуть кільцями цибулю, кришать огірки;
- Промариновавшуюся рибку змішують з іншими інгредієнтами;
- Поливають соусом з сої, маслом, посипають спеціями і солять;
- Все перемішується, після чого можна вважати блюдо готовим.
Хе з риби з овочами
Овочі завжди відмінно поєднуються з м'ясними продуктами, рибою, включаючи і свіжу. При цьому реально отримати особливо оригінальний смак. Крім того, відомо, що рибні продукти краще засвоюються саме разом з різними видами овочів. І навпаки – все, що входить в склад огірків, моркви, цибулі, краще сприймається організмом.
Інгредієнти, які необхідні для приготування риби Хе з овочами:
- звичайний ріпчаста цибуля – 3 штуки;
- морква, виготовлена по-корейськи – 300 г;
- болгарський перець – 3 штуки
- свіжа риба – 400 г;
- часник – 3 зубчики;
- огірок свіжий – 1 штука;
- перець чорний – за смаком;
- сіль – 2,5 г;
- паприка – 25 г;
- огірки – 2 штуки;
- томати – 3 штуки;
- петрушка – менше пучка;
- есенція оцтова – 60 г;
- коріандр (мелений) – ½ ч. ложки;
- кунжут – 1 ч. ложка;
- соєвий соус – 3 ст. ложки;
- рослинне масло – 100 мл
Час приготування: до 2 годин. Калорійність: 400 кілокалорій в 100 г продукту.
Виготовлення риби Хе з овочами:
- Спочатку тушку чистять, миють, видаляють кісточки;
- Нарізають її на тоненькі смужечки;
- Заливають есенцією, посипають сіллю і маринують в холодному місці близько 160 хвилин;
- Огірки та перець нарізають у вигляді соломки, а помідори тоненькими скибочками;
- Цибулю ріжуть кільцями;
- Натирають на тертці часник;
- Петрушку дрібно нарізають;
- Дістає рибу з холодильника, поливають соусом, олією, додають порізані овочі і зелень, все змішують і охолоджують перед подачею.
Як зробити Хе з червоної риби
Червона риба відрізняється особливою поживністю, вона калорійна і дозволяє якісно насититися. Відомо, що в такій рибі особливо багато корисних для здоров'я речовин. З неї виходить дуже смачне блюдо Хе.
Інгредієнти для виготовлення Хе з червоної риби:
- соус із сої – 60 мл;
- будь-яка червона риба (тільки свіжа) – 450 г;
- перець білий – 1 г;
- огірки – 1 штука;
- лайм – половинка;
- кінза – 2,5 г;
- сіль – на смак;
- часник – 4 зубчики;
- перець червоний – 10 г;
- зіра – 2,5 г;
- рослинна олія – 40 мл
Час приготування: до двох годин. Калорійність: 450 кілокалорій в 100 г готового продукту.
Спосіб приготування страви Хе з червоної рибки:
- Рибину звичайним способом чистять, промивають і виймають кістки, залишаючи тільки філе;
- Ріжуть її, як це прийнято для Хе, соломкою;
- Заправляють її соком, отриманим з лайма, солять і залишають у холодному місці, щоб вона промаринувалася;
- Овочі, цибулю, часник ріжуть у вигляді соломки і тонкими скибочками;
- З'єднують їх з рибою, заправляють соусом, прянощами, маслом і подають на стіл з кінзою.
Куряча грудка з картоплею в духовці — соковита, апетитна, смачна, просто пальчики оближеш.
Пісний пиріг з маком — спробуйте нашу добірку рецептів.
Як приготувати гомілку індички в духовці — рецепт з покроковими фото.
Риба Хе з оселедця
На основі оселедця виходить дуже апетитне блюдо Хе. Головне – правильно його приготувати і використовувати тільки свіжі продукти. Оселедець повинна бути свіжої, але попередньо її потрібно проморозити.
Інгредієнти, які необхідні для виготовлення Хе з оселедця:
- морква – 2 штуки (або три);
- девятипроцентный оцет – 1 склянка;
- часник – 3 зубчики;
- сіль – 5 г;
- соняшникова олія – 40 мл;
- ріпчаста цибуля – 1-2 штуки;
- соус соєвий – 80 мл;
- оселедець свіжа (заморожена) – 2-3 штуки.
Час приготування: до 24 годин в цілому (на приготування йде до 45 хвилин).
Калорійність: 250 кілокалорій в 100 г продукту.
Інгредієнти для виготовлення Хе на основі оселедця:
- В першу чергу оселедець розморожують, видаляють кістки, ріжуть на шматки;
- Кладуть її в миску і поливають оцтом, щоб риба ним виявилася повністю покритою;
- Зверху кладуть блюдце і притискають оселедець гнітом на півгодини;
- Цибулю ріжуть кружальцями, моркву натирають на тертці (для приготування по-корейськи);
- Часник пресують і змішують з рибою, цибулею, морквою;
- Усе ретельно підсолюють, поливають соусом і олією;
- Перемішують інгредієнти, притискають стравою і ставлять у холодильник на 24 години, після чого блюдо буде готово.
Кулінарні поради господиням
В Середньоазіатському регіоні самим оптимальним вибором для приготування страви Хе є сазан. Завдяки такому вибору страва виходить неймовірно смачним, соковитим, вишуканим. Але не завжди є можливість створити страву на основі такої риби. Цілком підійде і оселедець, і сьомга, і короп, і багато інших видів. Щоб Хе виходило досить апетитним, спеціалісти дають такі рекомендації:
- Обов'язково необхідно перед приготуванням знімати шкірку з рибин;
- Потім їх потрібно нарізати соломкою, посолити і через кілька хвилин залити оцтовою есенцією;
- Після цього рибу витримують приблизно півгодини і відкидають на друшляк;
- З спецій рекомендується петрушка, кінза, так само додають солодкий перець свіжий і мелений червоний, білий або чорний;
- Багато рецепти передбачають наявність часнику, цибулі, зелені і деяких овочів.
Споконвічно корейське блюдо Хе з риби зазвичай готується дещо складніше, ніж різні європейські варіанти. Крім того, воно містить велику кількість гострих спецій. І в ідеалі не передбачає ніякої теплової обробки. Допускається власна кулінарна імпровізація з урахуванням своїх переваг.